chitosan
Expert: Jaap Gerrijts | 17 mei 2023 | Leestijd: 7 minuten

Chitosan

Chitosan is een polysacharide en het wordt gewonnen uit kreeften, krabben en garnalen. De stof komt van nature niet in voeding voor en wordt gevormd uit chitine. Het zorgt voor stevigheid in de beenderen van schaaldieren en het is bijzonder sterk. Chitosan draagt bij aan de instandhouding van een normaal cholesterol gehalte.

 

Chitosan kent vele mogelijke gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we waar het allemaal voor ingezet kan worden. Lees je mee?!

Chitosan

Chitosan is een stof die normaal gesproken niet in voeding voorkomt. Het word gemaakt van schaaldieren zoals kreeften, krabben en garnalen. De stof word verkocht als poeder of capsules en ingezet bij verschillende klachten waar we het straks uitgebreid over gaan hebben.

Wat is chitosan precies?

Chitosan is een polysaccharide wat een soort suiker is en het is het tweede meest voorkomende natuurlijke polysaccharide na cellulose. De stof is ook aanwezig in de celwanden van schimmels en sommige insecten. Het is biologisch afbreekbaar, niet giftig en bezit antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen.

Om deze producten te maken worden de exoskeletten van schaaldieren uitgezocht op grootte en soort en vervolgens schoongemaakt, gedroogd en tot kleine stukjes vermalen. Vervolgens ondergaan de stukken een zuiveringsmethode die per behandeling of product kan verschillen. Chitosan wordt gemaakt door chitine te deacetyleren en dit is een proces dat de acetylgroepen uit het chitinemolecuul verwijdert.

In de landbouw kan het helpen bij het bestrijden van plantenziekten door de groei van bepaalde pathogene schimmels en bacteriën te remmen. Chitosan heeft ook laten zien dat het de verdedigingsmechanismen van planten kan versterken en de oogstopbrengsten kan verhogen.

In cosmetica wordt chitosan gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de hydraterende en anti-aging eigenschappen. 

Hoe werkt dit?

Het vormt een film op de huid

Vormt een barrière tegen vochtverlies 

Kan de huid laten ademen

Chitosan word ook verwerkt in haarverzorgingsproducten om de haarsterkte en glans te verbeteren.

In de voedingsindustrie wordt de stof gebruikt als natuurlijk conserveermiddel vanwege zijn antimicrobiële eigenschappen. Het kan de groei van bepaalde bacteriën en schimmels remmen en hiermee de houdbaarheid van voedingsproducten verlengen. Chitosan kan ook worden gebruikt als klaringsmiddel bij het maken van wijn en als verdikkingsmiddel of stabilisator bij voedselverwerking.

Chitocan als supplement

Als het wordt gebruikt voor biomedische of farmaceutische doeleinden dan zijn de exoskeletten goed gezuiverd waardoor alle resterende eiwitten, mineralen of pigmenten worden verwijderd.

Chitosan supplementen worden gebruikt voor onder andere:

Nierproblemen

Diabetes

Genezing van wonden

Afvallen

Hoge bloeddruk

Cholesterolspiegel

Onderzoek suggereert dat het antioxiderende, antimicrobiële en antitumorale eigenschappen heeft en onderzoek naar de voordelen van gewichtsverlies is helaas nog beperkt.

 

 

”Afvallen, cholesterol, bloeddruk, bloedsuikerspiegel en wondgenezing”

Wat zijn de mogelijke gezondheidsvoordelen van chitosan?

Chitosan heeft verschillende antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen waardoor het ingezet kan worden bij verschillende klachten. Het word veel gebruikt bij het in stand houden van een gezonde cholesterol spiegel omdat het de opname van cholesterol en vetten kan verminderen. 

Sommige onderzoeken geven aan dat het kan helpen bij afvallen en andere spreken dit weer wat tegen. Hier moet in de toekomst nog meer onderzoek naar worden gedaan.

 

Reguleren van de bloedsuikerspiegel

Er is bewijs dat chitosan een gunstig effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel. Er word gedacht dat de stof de opname van koolhydraten uit het spijsverteringsstelsel vertraagt. Dit kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Er is nog meer onderzoek nodig om dit definitief te bevestigen en om te kijken hoe het in de praktijk kan worden toegepast.

 

Kan mogelijk gewichtsverlies ondersteunen

Men vermoed dat de stof zich kan binden aan voedingsvetten in het spijsverteringsstelsel waardoor ze niet worden opgenomen en gemakkelijker uit het lichaam kunnen worden verwijderd. 

Er is gemengd bewijs over de werkzaamheid van chitosan voor gewichtsverlies. In een review van ruim 15 onderzoeken werd ontdekt dat het gebruik van middelen met chitosan resulteerden in een aanzienlijk groter gewichtsverlies in vergelijking met placebo.

Deze mensen hadden tegelijkertijd een verlaging van de bloeddruk en het totale cholesterol. In een ander onderzoek kwam naar voren dat er geen overtuigend bewijs is dat deze supplementen werken om het lichaamsgewicht te verminderen. Daarom moet er in de toekomst meer onderzoek gedaan worden om deze resultaten te bevestigen. 

Een andere studie vond dat de effecten van chitosan op het lichaamsgewicht minimaal waren en waarschijnlijk niet van klinische betekenis zijn.

 

Verlagen van cholesterol

Chitosan is veel onderzocht op de mogelijkheid om het cholesterol te verlagen. Er word vermoed dat de stof zich kan binden aan galzuren in de darmen waardoor hun reabsorptie wordt geremd en het sneller uit het lichaam word verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de lever cholesterol gebruikt om nieuwe galzuren aan te maken en dit leidt tot een verlaging van het circulerende cholesterolgehalte. 

Er zijn ook onderzoeken waar een kleine verlaging van het LDL-cholesterol en het total cholesterol is aangetoond door het gebruik van een chitosan supplement.

 

Kan helpen bij het genezen van wonden 

Verschillende onderzoeken laten zien dat op chitosan gebaseerde verbindingen gunstig kunnen zijn voor wondgenezing. Op dit moment zijn er verschillende gels en sprays met chitosan gebruikt in verband om zwelling helpen te verminderen en infecties te bestrijden.

Deze hebben een antimicrobiële activiteit laten zien en bestrijden gramnegatieve en grampositieve bacteriën. Deze eigenschappen kunnen helpen infecties te voorkomen en het bevordert ook de weefselregeneratie. Op chitosan gebaseerde wondverbanden zijn ontwikkeld om wondgenezing te versnellen en een gunstige omgeving te bieden voor weefselherstel. Er is nog meer onderzoek nodig om het optimale gebruik van chitosan bij wondverzorging en de effectiviteit ervan in vergelijking met andere behandelingen te bepalen.

 

Kan helpen de bloeddruk verlagen

Een onderzoek waarin de effecten van chitosan op bloedlipiden en bloeddruk werden getest liet zien dat de consumptie van de stof de onderdruk aanzienlijk verlaagde bij hogere doseringen en bij kortere interventies. Het had daarnaast geen effect op de bovendruk bij deze mensen.

 

Gezondheid van de mond

Chitosan heeft antibacteriële eigenschappen die de groei van bepaalde orale bacteriën kunnen helpen remmen. Dit kan helpen bij het verminderen van het risico op tandvleesaandoeningen en gaatjes. Er zijn verschillende middelen met chitosan die worden gebruikt om de gezondheid van de mond en tanden te bevorderen. Het gaat hier om tandheelkundige materialen , tandpasta en mondspoeling. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om de werkzaamheid en veiligheid vast te stellen.

 

Kan mogelijk antitumor effecten hebben

Recente onderzoeken laten zien dat chitosan en zijn derivaten anti-tumor activiteit vertonen. Deze onderzoeken zowel in vitro als in vivo modellen hebben laten zien dat de stof de productie van T-lymfocyten oftewel witte bloedcellen kan helpen verhogen.

Onderzoekers ontdekten ook dat de afgeborken producten van chitosan genaamd  chitooligosacchariden hebben bewezen de tumorgroei bij muizen met longkanker te onderdrukken. Ook hier moet veel meer onderzoek naar gedaan worden om te kijken of de stof effectief en veilig genoeg is om te worden gebruikt bij behandelingen.

 

 

”Chitosan is veilig voor gebruik maar kan wel bijwerkingen geven”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van chitosan?

Chitosan wordt beschouwd als veilig product maar er is beperkt onderzoek gedaan naar  vooral de veiligheid voor langdurig gebruik. De stof kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken zoals de volgende spijsverteringsklachten:

Obstipatie

Maagklachten

Gasvorming

Het kan er ook voor een verlaging zorgen van het ureum- en creatininegehalte in het bloed.

Chitosan kan ook de opname van belangrijke voedingsstoffen verminderen zoals:

Vitamine A, D, E en K

Calcium

Als je allergisch bent voor schaaldieren dan is de kans aanwezig dat je ook allergisch bent voor chitosan. Je kunt in dit geval last krijgen van de volgende klachten:

Buikpijn

Irritatie of zwelling van de keel

Huiduitslag

Als je last hebt van deze bijwerkingen dan is het belangrijk om direct te stoppen met het gebruik van dit supplement.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven mogen deze supplementen niet gebruiken omdat er onvoldoende bewijs is over de veiligheid tijdens de zwangerschap. 

Gebruik je bloedverdunners? Chitosan mag niet worden ingenomen door mensen die bloedverdunners gebruiken omdat dit de bloed verdunnende effecten kan versterken.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat je chitosan gaat gebruiken als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt. Houd je ook aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid om de bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen.

 

 

”Kies een betrouwbaar bedrijf en ga voor kwaliteit”

Chitosan supplement en dosering

Je kunt een chitosan supplement kopen in speciaalzaken en het is online ook overal te verkrijgen. Er bestaat geen standaard aanbevolen dosis voor chitosan en er is meer bewijs nodig om een wetenschappelijk bewezen aanbeveling te doen. De meest aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 3 maal daags 2 capsules van 400 milligram.

De meeste merken raden daarnaast aan om het supplement met een glas water rond een maaltijd in te nemen. 

Kies bij het kopen van een supplement voor kwaliteit bij een betrouwbaar bedrijf dat duidelijke aanwijzingen heeft en de dosering aangeeft. Zorg er voor dat je de aanbevolen dosering niet overschrijd.

Tips:

1) Bouw het gebruik van een chitosan supplement op zodat je minder last hebt van bijwerkingen

2) Als je chitosan gebruikt voor het afvallen dan is het enorm belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen 

3) Overleg bij ziekte of gebruik van medicatie altijd eerst met de arts en/of apotheker

4) Je kunt chitosan ook gebruiken in de tuin of kas voor het versterken van planten, verbeteren van de oogst en beschermen tegen ongedierte

Tot slot

Chitosan stond centraal in dit artikel. Was jij voor het lezen van dit artikel bekent met chitosan? En welke ervaring heb je ermee? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat zijn antioxidanten?

LDL-cholesterol

Wat is hoge bloeddruk?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *