Kruiden > cayennepeper 

cayenne peper
Expert: Jaap Gerrijts | 25 april 2023 | Leestijd: 8 minuten

Cayenne peper

Cayenne peper is een langwerpige peper die zijn oorsprong heeft in Midden- en Zuid-Amerika. Je vindt het terug in bijna iedere kruidenrek. Het wordt vaak als poeder gebruikt als toevoeging voor allerlei gerechten. Het heeft een scherpe smaak en is heerlijk op een ei of bij mosselen. Cayenne peper is niet alleen lekker bij verschillende gerechten, het is ook nog eens erg goed voor je gezondheid!

Cayenne peper kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we waar je het allemaal voor kunt gebruiken. Lees je mee?!

Cayenne peper bevat veel vitaminen, mineralen en flavonoïden

Cayenne peper

Cayenne peper geeft een pittige smaak aan je maaltijd en is één van de meest gebruikte specerijen in de keuken. Maar wist je dat het al 9.000 jaar word gebruikt als medicijn? 

Wat is cayenne peper precies?

Cayenne peper heet in het Latijns Capsicum frutescens en is een chilipepersoort in de nachtschadefamilie. De peper groeide oorspronkelijk aan een struik in Midden- en Zuid-Amerika en groeit nu in verschillende landen met subtropische en tropische klimaten. De holle vrucht groeit uit tot lange peulen die oranje, rood of geel worden als ze rijpen.

Cayenne peper wordt meestal in natuurlijke vorm of in poedervorm aan voedsel toegevoegd. Sommige mensen gebruiken het als crème of capsule om te profiteren van de ontgiftende eigenschappen.

De voordelen van cayennepeper zijn groot. Het wordt gebruikt voor verschillende klachten zoals:

Maagklachten

Winderigheid

Diarree

Buikkramp

Ontgifting

Pijn

Stofwisseling

Migraine

Cayenne peper wordt ook gebruikt voor aandoeningen aan het hart en de bloedvaten zoals:

Verlagen van cholesterol

Verminderen van overmatige bloedstolling 

Verbeteren van de bloedsomloop

Voorkomen van hartaandoeningen

Op dit moment word de peper bestudeerd om het vermogen te testen om pijnsensaties te verminderen wanneer het op de huid wordt aangebracht. Onderzoek wijst uit dat het effectief kan zijn als remedie tegen hoofdpijn en migraine en een mogelijke oplossing voor artrose en andere pijnlijke aandoeningen.

Veel van deze voordelen van cayenne peper zijn mogelijk vanwege de actieve stof capsaïcine. Dit molecuul werkt door zich te binden aan een vanilloïdereceptor beter bekend als TRPV1. Deze receptor veroorzaakt een milde ontstekingsreactie die bedoeld is om beschadigde cellen te herstellen.

 

 

”Bevat veel vitamines, mineralen en flavonoïden”

Wat is de voedingswaarde van cayenne peper?

Cayennepeper bevat vitamine B6, vitamine C, vitamine E, kalium, mangaan en flavonoïden. Deze stoffen zorgen samen voor zijn krachtige antioxiderende eigenschappen.

Cayenne peper is qua pittigheid een gemiddelde peper. Op de Scoville Rating Scale wordt cayennepeper doorgaans beoordeeld tussen de 30.000 en 190.000 Scoville Heat Units. Hoe hoger de concentratie van capsaïcine des te heter de peper is.  

Wat zit er precies in cayenne peper?

Een theelepel cayenne peper van ongeveer twee gram bevat:

5,6 calorieën

1 gram koolhydraten

0,3 gram vet

0,2 gram eiwit

0,5 gram vezels

Vitamine A          18 microgram

Vitamine C           1,3 milligram 

Vitamine E           0,5 milligram 

Vitamine K           1,4 microgram 

 

 

”De actieve stof capsaïcine is verantwoordelijk voor vele voordelen”

15 gezondheidsvoordelen van cayenne peper!

Zoals je al hebt gelezen word de peper al duizenden jaren gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen dat het heeft. Wij hebben enkele van de best onderzochte voordelen voor je op een rij gezet!

 

Ondersteunt de spijsvertering

Eén van de belangrijkste voordelen van cayenne peper is het positieve effect dat het heeft op het spijsverteringsstelsel.

Cayenne peper helpt speeksel aan te maken en dit is belangrijk voor een goede spijsvertering en het voorkomen van een slechte adem. Onderzoek wijst uit dat het eten van cayenne peper de speekselklieren stimuleert wat nodig is om het spijsverteringsproces op gang te brengen.

Cayenne peper stimuleert ook de enzymproductie en dit is belangrijk voor een goede werking van het spijsverteringsstelsel. Het stimuleert ook maagsappen die het lichaam helpen om voedsel en gifstoffen te metaboliseren.

 

Verlicht gewrichts- en zenuwpijn

Wist je dat de peper zeer krachtige pijnstillende eigenschappen heeft wanneer het op de huid wordt aangebracht? Het vermindert de hoeveelheid van de chemische stof stof P die pijnsignalen naar de hersenen stuurt. Als er minder P is dan bereiken de pijnboodschappen de hersenen niet meer en voel je verlichting.

Onderzoek heeft laten zien dat cayenne peper pijn verlicht na een operatie zoals een borstamputatie.

Het verlicht ook pijn van zenuwbeschadiging in de voeten of benen veroorzaakt door:

Osteoartritis

Reumatoïde artritis

Diabetes

Rug letstel

Gewrichts- of spierpijn

 

Helpt bloedstolsels voorkomen

Bloedstolsels zijn blokkades in de bloedvaten en slagaders die de bloedstroom beperken. Cayenne peper stimuleert fibrinolytische activiteit en helpt daarmee bloedstolsels te voorkomen. Dit is ook de reden waarom cayenne peper effectief is bij het voorkomen van hartaanvallen. Studies laten zien dat de capsaïcine in cayennepeper helpt om slagader vernauwende vetafzettingen op te ruimen en slagaders en bloedvaten verwijdt om stolsels te verwijderen.

 

Biedt ontgiftende ondersteuning

Cayenne peper heeft het vermogen om de bloedsomloop te stimuleren en de zuurgraad te elimineren. Volgens een recent onderzoek herstelt cayenne peper de bloedsomloop door de haarvaten te openen en de bloedsuikerspiegel te reguleren. De specerij ondersteunt ook het spijsverteringssysteem dat bacteriën en gifstoffen uit het lichaam verwijdert.

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat cayennepeper ook de lichaamstemperatuur verhoogt en je stofwisseling stimuleert.

 

Verlicht migraine en hoofdpijn

Onderzoekers laat zien dat de peper vanwege zijn kruidigheid een pijn reactie in een ander deel van het lichaam kan stimuleren. Wanneer dit gebeurt dan richten de hersenen hun aandacht op die nieuwe plek en zullen ze zich niet langer concentreren op de pijn in het hoofd die de migraine veroorzaakt. Na deze eerste pijn reactie van de cayenne peper hebben de zenuwvezels een uitgeputte pijnstof en wordt het pijngevoel verminderd.

 

Ondersteunt bij afvallen

Een recente studie ontdekte dat het consumeren van cayenne peper als ontbijt minder eetlust veroorzaakt. Dit kan mensen helpen gedurende de dag minder calorieën te eten. Het verbrandt ook overtollig vet omdat het een metabole booster is. 

 

Word ingezet bij zweren, diarree en maagklachten

Cayenne peper werkt tegen irritatie van de maag en darmen waardoor het effectief is bij het verlichten van zweren, maagklachten en mogelijk zelfs diarree stopt.

Men denkt dat wanneer cayenne peper in overmatige hoeveelheden wordt gebruikt het maagzweren kan veroorzaken vanwege zijn irriterende en zuur afscheidende aard. Mensen met zweren wordt daarom geadviseerd om het gebruik van cayenne peper te beperken of te vermijden. Het interessante is dat onderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd hebben aangetoond dat het actieve bestanddeel capsaïcine niet de oorzaak is van de vorming van zweersymptomen maar juist een weldoener.

Studies hebben laten zien dat de peper de zuursecretie niet stimuleert maar afremt, alkali- en slijmsecretie stimuleert en met name de doorbloeding van het maagslijmvlies. Dit kan helpen bij het voorkomen en genezen van zweren.

 

Help verkoudheid en griep te bestrijden

De specerij zit vol met bètacaroteen en antioxidanten die helpen het immuunsysteem te ondersteunen. Het helpt bij het opbreken en verplaatsen van verstopt slijm en zodra dit slijm het lichaam verlaat dan zullen de symptomen van griep of verkoudheid verminderen.

Naast de werking als een natuurlijke remedie tegen griep, verhoogt cayenne peper ook je lichaamstemperatuur waardoor je gaat zweten en de activiteit van je immuunsysteem toeneemt. De aanwezigheid van vitamine C in cayenne peper kan je ook helpen om die vervelende verkoudheid tegen te gaan.

 

Behandeling van psoriasis

Psoriasis resulteert in gezwollen plekken onder de huid bedekt met witachtige schilfers. De schilferige plekken zijn ontstekingsgebieden en overmatige huidproductie.

Twee verschillende onderzoeken toonden aan dat wanneer 0,025 procent capsaïcine crème plaatselijk wordt gebruikt het effectief kan zijn bij de behandeling van psoriasis. De eerste studie liet een beduidende afname van schilfering en roodheid bij 44 patiënten met matige en ernstige psoriasis zien.

In de tweede werd psoriasis vier keer per dag gedurende zes weken behandeld met de capsaïcinecrème. Dit resulteerde in een significante afname van:

Jeuk

Roodheid

Dikte

Schilfering

 

Verhoogt de stofwisseling

Cayenne peper heeft ook het vermogen om de stofwisseling te reguleren. Het is namelijk gebleken dat het gevoelens van honger effectief onderdrukt en de glucosespiegel normaliseert. Het houdt ook de bloeddruk onder controle en helpt LDL-cholesterol en triglyceriden in het lichaam te verlagen.

 

Helpt allergieën voorkomen

Cayenne peper heeft de kracht om allergieën en de symptomen die verband houden met allergieën te voorkomen. Een voedselallergie is bijvoorbeeld een meetbare reactie op het nuttigen van een bepaald voedingsmiddel.

Voedselallergieën of -intoleranties kunnen worden veroorzaakt door een aandoening die bekend staat als lekkende darm. Dit gebeurt wanneer eiwitten en voedseldeeltjes door de darm gaan en ontstekingen veroorzaken.

Een lekkende darm is alsof de poorten van je darmen naar je bloedbaan worden verbroken zodat gifstoffen, microben en onverteerde voedseldeeltjes er doorheen kunnen. Wanneer dit gebeurt dan veroorzaakt het ontstekingen door het hele lichaam. Dit kan leidden tot een verscheidenheid aan ziekten.

 

Bron van vitamine A

Vitamine A speelt een belangrijke rol bij het behoud van:

Gezonde huid

Gezichtsvermogen

Neurologische functie 

Cayenne peper werkt als een antioxidant die ontstekingen vermindert door vrije radicalen te bestrijden.

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat vitamine A belangrijk is voor een goede gezondheid en een lang leven. 

Vitamine A is:

Goed voor de gezondheid van het oog

Versterkt de weerstand

Bevordert de celgroei

Met slechts twee theelepels cayennepeper krijg je genoeg vitamine A binnen voor de dag!

 

Schimmelwerende voordelen

De specerij heeft het vermogen om schimmels te doden en de vorming van schimmelpathogenen te voorkomen. Cayenne peper werd onderzocht om zijn in vitro antischimmelactiviteit te bepalen en de resultaten toonden aan dat het actief was tegen 16 verschillende schimmelstammen waaronder Candida.

Candida is een schimmel die helpt bij de opname van voedingsstoffen en de spijsvertering, mits het zich bevind in de juiste hoeveelheden in het lichaam. Wanneer het over produceert dan kunnen de typische candida-symptomen optreden zoals:

Gewrichtspijn

Slechte weerstand

Spijsverteringsproblemen

Onbalans in de hormonen

 

Bevat vitamine E

Cayenne peper is een belangrijke leverancier van vitamine E. Vitamine E zijn helpt veel organen in het lichaam om goed te functioneren en het is nuttig bij het op natuurlijke wijze vertragen van het verouderingsproces.

Deze belangrijke vitamine heeft de kracht om:

Energieniveau te verhogen

Beschadigd haar te herstellen

Beschadigde huid te herstellen

Cholesterol in evenwicht te brengen

Hormonen in balans te brengen

Gezichtsvermogen te verbeteren 

 

Mogelijk beschermend middel tegen kanker

Studies suggereren dat capsaïcine een rol kan spelen als een natuurlijke remedie tegen kanker en ingezet kan worden bij de behandeling van prostaatkanker.

In een onderzoek ontdekte wetenschappers dat dit belangrijke ingrediënt de groei van kankercellen kan remmen en de activering van nieuwe gevaarlijke formaties kan voorkomen.

Er zijn ook studies die suggereren dat de voordelen van cayennepeper zijn dat het effectief kan werken bij het helpen voorkomen van longkanker bij rokers. De grote hoeveelheden capsaïcine in cayenne peper dienen als een stof die de vorming van door tabak veroorzaakte tumoren in de longen kan stoppen. Er zal meer onderzoek naar worden gedaan in de toekomst om te kijken of het in de praktijk kan worden toegepast.

 

 

”Word al vele duizenden jaren gebruikt”

De geschiedenis van cayenne peper

De chilipeper is vernoemd naar de hoofdstad van Frans-Guyana, Cayenne. De zaden werden door wetenschappers gevonden op de vloeren van grotten en uit oude fossiele uitwerpselen. Hiermee ontdekte ze dat mensen al in 7000 voor Christus pepers aten.

Cayennepeper is één van de belangrijkste voedingsmiddelen van de Hunza’s in Pakistan, samen met abrikozen en hun pitten, gierst en ander eenvoudig voedsel. Deze mensen worden gemiddeld meer dan honderd jaar oud en men denkt dat dit mede te danken is aan hun natuurlijke immuun bevorderende en ontstekingsremmende voedingsmiddelen die ze dagelijks eten.

Cayennepepers groeiden zelfs al in 1897 op de Hawaïaanse eilanden en deze kleinere en scherpere vruchten werden “Hawaiian Chili Peppers” genoemd. Tegenwoordig kun je cayenne peper over de hele wereld vinden en het staat nu bekend om zijn gezondheidsvoordelen.

 

 

”Poeder, vers, capsule of in een crème”

Hoe gebruik je cayenne peper?

Cayenne pepers zijn het hele jaar door verkrijgbaar in supermarkten en Aziatische supermarkten. Je vindt ze in verse, gedroogde of poedervorm.

Cayenne peper word het meeste in poedervorm gebruikt. Toch kan de poedervorm soms een mix van kruiden van mindere kwaliteit zijn. Als je de kruid gebruikt vanwege de gezondheidsvoordelen dan kan je ze het beste vers kopen. Als je de gedroogde vorm gebruikt dan zijn de gezondheidsvoordelen nog steeds geweldig.

Zorg er wel voor dat je de poedervorm koopt bij een vertrouwd bedrijf. Ga voor poeders die authentiek en biologisch zijn en lees goed op de verpakking wat er precies in zit.

Wil je liever verse peper? Zoek in de winkel naar verse pepers met een rode kleur en een gezonde steel. Zorg ervoor dat er geen vlekken, schimmel of bedorven plekjes op zitten.

Hoe bewaar ik verse peper?

Eenmaal thuis bewaar je de pepers in de koelkast in een plastic zak. Hier blijven ze ongeveer een week vers.

Als je ze wilt invriezen maak ze dan schoon en droog. Zorg dat ze niet aan elkaar gaan plakken in de diepvries. Ze zullen in de vriezer maximaal een jaar houdbaar zijn.

Gedroogde paprika’s zijn ook verkrijgbaar bij de supermarkt en natuurvoedingswinkels. Droge paprika’s kunnen in luchtdichte containers op een koele en donkere plaats worden bewaard. Je kunt de pepers met een handmolen vervolgens tot poeder vermalen.

Waar kan ik ze in gebruiken?

Verse cayenne pepers kunnen worden gebruikt om pittige drankjes, saus en chutney te maken. Zorg ervoor dat je ze eerst goed wast want je wilt geen vuil, zand of schimmels gebruiken.

Voeg het toe aan maaltijden 

Ze kunnen worden toegevoegd aan vlees, pasta, eieren, noten, groenten en nog veel meer.

Drink het op

Een gemakkelijke manier om de kruid in je lichaam te krijgen is door een cayennepeperdrankje te maken. Meng het poeder met water en citroen en drink het één keer per dag.

Capsules 

Capsaïcine capsules zijn te koop bij de drogisterij of online. Zorg dat je de dosering opbouwt en niet meer neemt dan de dagelijkse dosering.

Plaatselijk op de huid aanbrengen

Er zijn ook crèmes die capsaïcine bevatten en deze zijn meestal online te koop. Deze crèmes worden gebruikt om huidinfecties, spierpijn en spanning te behandelen. Gebruik een kleine hoeveelheid crème op het aangetaste en je voelt de pijn en irritatie afnemen. 

 

 

”Wees voorzichtig met antistollingsmiddelen”

Wat zijn de risico's, bijwerkingen en interacties van cayenne peper?

Het is bekend dat crèmes die peper-extract bevatten veilig zijn voor de meeste volwassenen wanneer ze op de huid worden aangebracht. De actieve chemische stof capsaïcine is goedgekeurd als vrij verkrijgbaar product en daarom kan het zonder recept worden verkocht.

Bij toepassing op de huid kunnen bijwerkingen ontstaan zoals:

Jeuk

Huidirritatie

Branderigheid 

Het kan ook extreem irriterend zijn voor de ogen, neus en keel. Wees daarom voorzichtig bij het gebruik op een gevoelige huid of rond de ogen.

Andere bijwerkingen kunnen zijn:

Maagklachten

Irritatie

Zweten

Blozen

Loopneus

Cayenne peper kan het bloeden tijdens en na de operatie verhogen en daarom is het belangrijk de peper twee weken voor een geplande operatie niet meer te gebruiken.

Heeft cayenne peper een wisselwerking met medicatie?

De peper heeft een wisselwerking met onder andere antistollingsmiddelen en bloedplaatjesaggregatieremmers. Als je deze medicatie gebruikt dan word het gebruik van de peper voor gezondheidsdoeleinden afgeraden.

Medicatie die de bloedstolling vertragen zijn onder andere:

Warfarine

Diclofenac

Aspirine

Ibuprofen

Clopidogrel

Naproxen

Het is daarnaast verstandig cayenne peper niet te gebruiken bij kinderen onder de twee jaar. Het kan irriterend zijn en tot een negatieve reactie leiden, vooral op de huid.

 

Tips:

1) Wil je cayenne peper gebruiken voor ontgifting? twee eetlepels citroen- of limoensap, twee eetlepels echte ahornsiroop, een snufje cayennepeper en 0,25 l water.  Neem het drankje 6 keer per dag en dit 10 dagen achter elkaar

2) Als je last hebt van een geïrriteerde huid bij het snijden van verse pepers dan helpt het om wat olie op je handen te smeren. Hiermee voorkom je dat de huid de stoffen kan absorberen

3) Maak cayenne peper thee door heet water te mengen met cayenne peper, sap van een halve citroen en wat verse gember 

4) Cayenne peper smaakt heerlijk bij kip, spareribs, ei en mosselen

Cayenne peper helpt verkoudheid en griep te bestrijden

Tot slot

Cayenne peper stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En gebruik je weleens cayenne peper bij een eitje of heerlijke mosselen? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Kervel

Zwarte thee

Ginkgo biloba

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *