Zoals je hebt gelezen kan capsaïcine worden ingezet bij verschillende klachten en aandoeningen. De stof is inmiddels veel onderzocht en daarbij zijn de volgende punten naar voren gekomen.
Kan ingezet worden bij de behandeling van kanker
Van de vele voordelen die het consumeren van capsaïcine te bieden heeft zijn er maar weinig zo goed beoordeeld als het krachtige effect tegen kanker. Over het algemeen is capsaïcine één van de beste kanker bestrijdende voedingsmiddelen en blijkt het positieve effecten te hebben bij:
• Het krimpen van tumoren
• Het voorkomen van metastase – nieuwe tumoren die buiten de oorspronkelijke plaats waar kanker zit worden gevonden
• Het veroorzaken van apoptose in verschillende kankermodellen
• Mogelijk zelfs het voorkomen van kanker in de eerste plaats
Prostaatkanker
Verschillende onderzoeken tonen aan dat capsaïcine effectief prostaatkanker kan bestrijden zoals een onderzoek waarin wordt gesteld dat het een “diepgaand antiproliferatief effect” heeft op dit type kanker. Onderzoekers ontdekten dat het oraal innemen van capsaïcine de verspreiding van prostaatkankercellen aanzienlijk stopte en celdood veroorzaakte in meer dan één type prostaatkankercel.
Borstkanker
Daarnaast heeft capsaïcine het vermogen om celdood te induceren in specifieke borstkankercellen. Een baanbrekend onderzoek dat in Zuid-Korea werd gepubliceerd vond dat capsaïcine ook kan helpen bij het doden van een extra type cel: borstkankerstamcellen.
Deze ontdekking is vooral belangrijk omdat de stamcellen die overblijven nadat de andere kankercellen zijn gestorven, verantwoordelijk zijn voor het terugkeren van de ziekte.
Longkanker
Er is ook dieronderzoek gedaan dat suggereert dat capsaïcine kan helpen de grootte en frequentie van bepaalde longtumoren te verminderen.
Chemotherapie en bestralingstherapie
Het interessante is dat capsaïcine ook een kanker gerelateerd voordeel heeft buiten kankercellen. Het is namelijk ook verkrijgbaar in crèmevorm die wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen zoals zweertjes in de mond wat een veel voorkomende bijwerking is van chemotherapie en bestralingstherapie.
Hulpmiddel bij de behandeling van diabetes
Capsaïcine kan ook erg nuttig zijn bij het voorkomen en behandelen van diabetes. Het is namelijk bewezen dat het regelmatig consumeren van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan deze voedingsstof de bloedsuikerspiegel en insulinereacties verbetert bij zowel mannen als vrouwen, en ook bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes.
Een pijnlijke aandoening dat geassocieerd is met diabetes is diabetische neuropathie. Dit kan ook worden behandeld met capsaïcinecrème om pijnreacties te verminderen.
Verlichten van pijn
Capsaïcine is inmiddels een bekend natuurlijke pijnstiller. De exacte redenen hiervoor zijn grotendeels onbekend, hoewel wetenschappers steeds meer ontdekken over de mechanismen die erbij betrokken zijn om verlichting te bieden. Het lijkt erop dat capsaïcine voor een groot deel pijnstillende verlichting biedt door de TRPV1-receptor te activeren, die er vervolgens voor zorgt dat de hersenen een neurotransmitter afgeven die “substantie P” wordt genoemd.
Vooral in crèmevorm wordt het al vele jaren gebruikt voor de behandeling van pijn in verband met verschillende klachten en aandoeningen zoals:
• Gewrichtspijn
• Reumatoïde artritis
• Artrose
• Fibromyalgie
Een recente studie gaf aan dat capsaïcine effectief hielp bij het verlichten van neuropathische pijn zonder de motorische en grote zenuwvezels die betrokken zijn bij de sensorische functie aan te tasten.
Onderzoekers onderzochten ook een methode om sterk gezuiverde capsaïcine te injecteren in kraakbeen en pezen die verbonden zijn met een beschadigde rotatormanchet. Hoewel dit het genezingsproces niet versnelde zoals aanvankelijk verwacht, veranderde het de pijnreacties aanzienlijk waardoor het een goede kandidaat blijkt te zijn voor pijnbehandeling bij deze aandoening.
Behandeling van psoriasis
Naast het behandelen van pijn staat capsaïcine al heel lang bekend om verschillende huidaandoeningen te behandelen zoals een droge en jeukende huid door psoriasis. Substantie P lijkt een effectieve behandeling voor deze aandoening te zijn aangezien onderzoek laat zien dat voortdurende toepassing van capsaïcinecrème een dramatisch verminderde hoeveelheid uitbraken van psoriasis op de huid laat zien.
Patiënten meldden echter dat de eerste toepassingen van capsaïcinecrème gepaard gingen met wat lichte verbranding, jeuk en steken die na de eerste paar toepassingen verdwenen.
Helpt de hersenen beschermen
De laatste tijd laten verschillende onderzoeken zien dat capsaïcine de hersenen en het centrale zenuwstelsel op verschillende manieren kan helpen. In dierstudies lijkt het neurodegeneratie en geheugenstoornissen bij Alzheimer patiënten te verminderen. In diermodellen van een beroerte verkleint het het infarctgebied en verbetert het de neurologische uitkomsten.
Als het gaat om Parkinson kan capsaïcine worden beschouwd als een potentiële neuroprotectant die oxidatieve schade kan bestrijden en gedragsstoornissen vermindert.
Helpt bij gewicht te verliezen
Als je probeert af te vallen dan kun je overwegen om capsaïcinerijk voedsel te eten zoals chilipepers. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het eten van deze gekruide voedingsmiddelen kan helpen bij:
• Verlagen van het lichaamsgewicht
• Versnellen van de stofwisseling
• Verbranden van vet
• Het onderdrukken van de eetlust bij dieren
Vermindert de incidentie van clusterhoofdpijn
Het gebruik van capsaïcine is een veelgebruikte pijnstillingstechniek. De stof word gebruikt als pijnstiller in crèmevorm voor de behandeling van clusterhoofdpijn. Anders dan migraine of spanningshoofdpijn zijn deze terugkerende, specifieke hoofdpijn slopend en kunnen ze zes tot twaalf weken aanhouden.
Er zijn veel levensstijl en dieetopties die nuttig kunnen zijn bij de behandeling ervan, zoals het aanbrengen van capsaïcinecrème aan de binnenkant van een neusgat en aan de zijkant van je hoofd. Door de crème herhaaldelijk aan te brengen merkten proefpersonen dat de frequentie van hun hoofdpijn afnam tot 60 dagen na het beëindigen van deze behandelingsoptie in een onderzoek aan de Universiteit van Florence in Italië.
”In gerechten of als supplement”