Kruiden > capsaïcine 

capsaïcine
Expert: Jaap Gerrijts | 1 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Capsaïcine

Capsaïcine is een natuurlijke chemische verbinding die voorkomt in de vruchtwand van hete pepers. Als je van pittig eten houdt dan heb je waarschijnlijk al eens kennis gemaakt met deze stof, die chilipepers hun scherpe smaak geeft. Capsaïcine heeft een aantal positieve effecten op het lichaam, zoals het stimuleren van de stofwisseling, het verminderen van ontstekingen en het verlichten van pijn.

Capsaïcine heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we hoe je capsaïcine het beste kunt gebruiken. Lees je mee?!

Capsaïcine in een crème of pleister maakt de huid gevoelloos en verlicht de pijn

Capsaïcine

Capsaïcine is de stof die in bijna alle soorten pepers wordt aangetroffen en die ervoor zorgt dat ze hun pittigheid krijgen.

Capsaïcine is een moleculaire verbinding die wordt aangetroffen in pittige pepers zoals:

Chilipepers

Madame Jeanette

Poblano pepers

Serrano pepers 

Jalapenos

Capsaïcine heeft verder geen voedingswaarde zoals calorieën of aanvullende voedingsstoffen. De stof wordt in elk deel van de peper aangetroffen behalve in het zaad. De hoogste concentratie capsaïcine wordt aangetroffen in de binnenwand waar de zaden zich hechten.

Het is een bewezen hulpmiddel bij gewichtsverlies, de strijd tegen kanker en zelfs bij chronische pijn. Dit komt omdat capsaïcine zich bindt aan een vanilloïdereceptor die bekend staat als TRPV1. Deze wordt gesignaleerd door warmte en kan ook signalen ontvangen wanneer cellen in het lichaam fysiek worden verbrand of gewond raken.

Zodra het capsaïcinemolecuul zich aan de TRPV1-receptor heeft gebonden, krijgen de hersenen een signaal dat er een hete of brandende gebeurtenis heeft plaatsgevonden, wat op zijn beurt een milde ontstekingsreactie veroorzaakt die bedoeld is om de aangetaste cellen te herstellen. Er word gedacht dat door deze reactie veel van de voordelen van capsaïcine waarschijnlijk optreden.

Capsaïcine heeft een verscheidenheid aan toepassingen zowel in de traditionele geneeskunde als in moderne toepassingen. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen van capsaïcine.

Pijnverlichting

Capsaïcine wordt vaak gebruikt in crèmes en pleisters om verlichting te bieden bij bepaalde soorten pijn zoals artritis, spierverrekkingen en zenuwpijn. Het werkt door zenuwreceptoren ongevoelig te maken wat leidt tot verminderde pijnsensaties.

Topische analgetica

Capsaïcine bevattende crèmes worden gebruikt om plaatselijke pijn te verlichten, waaronder rugpijn, gewrichtspijn en ongemak na een operatie.

Neussprays

Neussprays met capsaïcine worden gebruikt voor de behandeling van clusterhoofdpijn en sinusitis. De neusspray helpt de neusholtes te openen en verstopping te verminderen.

Gewichtsverlies

Sommige onderzoeken suggereren dat capsaïcine een kleine invloed kan hebben op het verhogen van de stofwisseling en het bevorderen van vetverbranding. De effecten op gewichtsverlies zijn echter relatief bescheiden en geen vervanging voor een uitgebalanceerd eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging.

Ontstekingsremmend

Capsaïcine kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben en ontstekingen bij verschillende aandoeningen helpen verminderen.

Huidaandoeningen

In sommige gevallen wordt capsaïcine gebruikt bij de behandeling van bepaalde huidaandoeningen zoals psoriasis en jeuk geassocieerd met dermatitis.

Pepperspray

Capsaïcine is een belangrijk ingrediënt in pepperspray wat een niet-dodelijk zelfverdedigingsmiddel is dat door wetshandhavers kan worden gebruikt.

Onderzoek en landbouwtoepassingen

Capsaïcine wordt gebruikt in wetenschappelijk onderzoek om de zenuwfunctie en pijnbanen te bestuderen. In de landbouw wordt het gebruikt als een natuurlijk bestrijdingsmiddel om ongedierte van planten te weren.

 

 

”Veel onderzocht op het effect als kanker bestrijdend middel”

Wat zijn de mogelijke gezondheidsvoordelen van capsaïcine?

Zoals je hebt gelezen kan capsaïcine worden ingezet bij verschillende klachten en aandoeningen. De stof is inmiddels veel onderzocht en daarbij zijn de volgende punten naar voren gekomen.

Kan ingezet worden bij de behandeling van kanker

Van de vele voordelen die het consumeren van capsaïcine te bieden heeft zijn er maar weinig zo goed beoordeeld als het krachtige effect tegen kanker. Over het algemeen is capsaïcine één van de beste kanker bestrijdende voedingsmiddelen en blijkt het positieve effecten te hebben bij:

Het krimpen van tumoren

Het voorkomen van metastase – nieuwe tumoren die buiten de oorspronkelijke plaats waar kanker zit worden gevonden

Het veroorzaken van apoptose in verschillende kankermodellen 

Mogelijk zelfs het voorkomen van kanker in de eerste plaats

Prostaatkanker

Verschillende onderzoeken tonen aan dat capsaïcine effectief prostaatkanker kan bestrijden zoals een onderzoek waarin wordt gesteld dat het een “diepgaand antiproliferatief effect” heeft op dit type kanker. Onderzoekers ontdekten dat het oraal innemen van capsaïcine de verspreiding van prostaatkankercellen aanzienlijk stopte en celdood veroorzaakte in meer dan één type prostaatkankercel.

Borstkanker

Daarnaast heeft capsaïcine het vermogen om celdood te induceren in specifieke borstkankercellen. Een baanbrekend onderzoek dat in Zuid-Korea werd gepubliceerd vond dat capsaïcine ook kan helpen bij het doden van een extra type cel: borstkankerstamcellen. 

Deze ontdekking is vooral belangrijk omdat de stamcellen die overblijven nadat de andere kankercellen zijn gestorven, verantwoordelijk zijn voor het terugkeren van de ziekte.

Longkanker

Er is ook dieronderzoek gedaan dat suggereert dat capsaïcine kan helpen de grootte en frequentie van bepaalde longtumoren te verminderen.

Chemotherapie en bestralingstherapie

Het interessante is dat capsaïcine ook een kanker gerelateerd voordeel heeft buiten kankercellen. Het is namelijk ook verkrijgbaar in crèmevorm die wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen zoals zweertjes in de mond wat een veel voorkomende bijwerking is van chemotherapie en bestralingstherapie.

 

Hulpmiddel bij de behandeling van diabetes

Capsaïcine kan ook erg nuttig zijn bij het voorkomen en behandelen van diabetes. Het is namelijk bewezen dat het regelmatig consumeren van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan deze voedingsstof de bloedsuikerspiegel en insulinereacties verbetert bij zowel mannen als vrouwen, en ook bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

Een pijnlijke aandoening dat geassocieerd is met diabetes is diabetische neuropathie. Dit kan ook worden behandeld met capsaïcinecrème om pijnreacties te verminderen.

 

Verlichten van pijn

Capsaïcine is inmiddels een bekend natuurlijke pijnstiller. De exacte redenen hiervoor zijn grotendeels onbekend, hoewel wetenschappers steeds meer ontdekken over de mechanismen die erbij betrokken zijn om verlichting te bieden. Het lijkt erop dat capsaïcine voor een groot deel pijnstillende verlichting biedt door de TRPV1-receptor te activeren, die er vervolgens voor zorgt dat de hersenen een neurotransmitter afgeven die “substantie P” wordt genoemd.

Vooral in crèmevorm wordt het al vele jaren gebruikt voor de behandeling van pijn in verband met verschillende klachten en aandoeningen zoals:

Gewrichtspijn

Reumatoïde artritis 

Artrose

Fibromyalgie

Een recente studie gaf aan dat capsaïcine effectief hielp bij het verlichten van neuropathische pijn zonder de motorische en grote zenuwvezels die betrokken zijn bij de sensorische functie aan te tasten.

Onderzoekers onderzochten ook een methode om sterk gezuiverde capsaïcine te injecteren in kraakbeen en pezen die verbonden zijn met een beschadigde rotatormanchet. Hoewel dit het genezingsproces niet versnelde zoals aanvankelijk verwacht, veranderde het de pijnreacties aanzienlijk waardoor het een goede kandidaat blijkt te zijn voor pijnbehandeling bij deze aandoening.

 

Behandeling van psoriasis

Naast het behandelen van pijn staat capsaïcine al heel lang bekend om verschillende huidaandoeningen te behandelen zoals een droge en jeukende huid door psoriasis. Substantie P lijkt een effectieve behandeling voor deze aandoening te zijn aangezien onderzoek laat zien dat voortdurende toepassing van capsaïcinecrème een dramatisch verminderde hoeveelheid uitbraken van psoriasis op de huid laat zien.

Patiënten meldden echter dat de eerste toepassingen van capsaïcinecrème gepaard gingen met wat lichte verbranding, jeuk en steken die na de eerste paar toepassingen verdwenen.

 

Helpt de hersenen beschermen

De laatste tijd laten verschillende onderzoeken zien dat capsaïcine de hersenen en het centrale zenuwstelsel op verschillende manieren kan helpen. In dierstudies lijkt het neurodegeneratie en geheugenstoornissen bij Alzheimer patiënten te verminderen. In diermodellen van een beroerte verkleint het het infarctgebied en verbetert het de neurologische uitkomsten.

Als het gaat om Parkinson kan capsaïcine worden beschouwd als een potentiële neuroprotectant die oxidatieve schade kan bestrijden en gedragsstoornissen vermindert.

 

Helpt bij gewicht te verliezen

Als je probeert af te vallen dan kun je overwegen om capsaïcinerijk voedsel te eten zoals chilipepers. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het eten van deze gekruide voedingsmiddelen kan helpen bij:

Verlagen van het lichaamsgewicht 

Versnellen van de stofwisseling 

Verbranden van vet 

Het onderdrukken van de eetlust bij dieren

 

Vermindert de incidentie van clusterhoofdpijn

Het gebruik van capsaïcine is een veelgebruikte pijnstillingstechniek. De stof word gebruikt als pijnstiller in crèmevorm voor de behandeling van clusterhoofdpijn. Anders dan migraine of spanningshoofdpijn zijn deze terugkerende, specifieke hoofdpijn slopend en kunnen ze zes tot twaalf weken aanhouden.

Er zijn veel levensstijl en dieetopties die nuttig kunnen zijn bij de behandeling ervan, zoals  het aanbrengen van capsaïcinecrème aan de binnenkant van een neusgat en aan de zijkant van je hoofd. Door de crème herhaaldelijk aan te brengen merkten proefpersonen dat de frequentie van hun hoofdpijn afnam tot 60 dagen na het beëindigen van deze behandelingsoptie in een onderzoek aan de Universiteit van Florence in Italië.

 

 

”In gerechten of als supplement”

Hoe kun je capsaïcine gebruiken?

De simpelste manier om capsaïcine te gebruiken is door voedingsmiddelen te eten die het bevatten. We hebben het over alle pepervariëteiten behalve de paprika die geen capsaïcine bevat vanwege een recessief gen dat het bevat. Als je niet gewend bent om gekruid voedsel te eten dan is het belangrijk om het rustig op te bouwen en te beginnen met zeer milde varianten voordat je je een weg baant naar de berichte Carolina Reaper of een pittige Madame Jeanette.

Je kunt capsaïcine ook in supplementvorm kopen waar het vaak cayennepeperpillen worden genoemd of het in de vorm van een crème gebruiken. Met name in de laatste vorm kun je genieten van de externe voordelen zoals:

Behandeling van psoriasis

Behandeling van clusterhoofdpijn 

Verlichten van gewrichts- en spierpijn

Wees geduldig want het kan enkele dagen duren voordat de volledige effecten van capsaïcine merkbaar zijn en vooral bij gebruik van crèmes voor pijnverlichting.

 

 

”Pepers worden al duizenden jaren gegeten”

Wat is de geschiedenis van capsaïcine?

Chilipepers worden al heel lang gebruikt in verschillende gerechten maar het actieve bestandsdeel werd pas in 1846 geïsoleerd toen een man genaamd J.C. Thresh het identificeerde en het de naam capsaïcine gaf. Een onzuivere vorm van de verbinding was in 1819 uit pepers geëxtraheerd door Christian Friedrich Bucholz die het de inmiddels verouderde naam capsicim gaf waarbij het vernoemd werd naar de Capsicum-vorm waaruit het was genomen.

Een eeuw na de eerste ontdekking werd de chemische structuur in 1919 vastgelegd door E.K. Nelson en gemaakt in synthetische vorm in 1930 door E. Spath en F.S. Liefje.

Voordat het werd omgezet in een crèmevorm wreven indianen hun tandvlees in met pepers om tandpijn te verlichten. Het was een gewoonte die later door de Europeanen werd overgenomen.

Een interessant kenmerk van de pittige pepers die capsaïcine bevatten is dat deze voedingsstof voortkwam uit een evolutionaire behoefte aan peperplanten om zichzelf te beschermen. Ze ontwikkelden capsaïcine als een afschrikmiddel voor zoogdieren die de zaden in de peperplant zouden vernietigen, maar vogels zijn er immuun voor. Omdat ze geen last hebben van de hitte van de plant, slikken vogels de zaden van verschillende peperplanten heel door en helpen ze daarmee hun groei voort te zetten.

De aanwezigheid van capsaïcine in pittige pepers bepaalt hun hitte volgens de Scoville-schaal. Dit is een meting in Scoville warmte eenheden om verschillende pepers te identificeren. Bananen pepers scoren bijvoorbeeld tussen de 100 en 1.000 op de schaal, de habanero peper scoort tussen de 100.000 en 350.000 en de heetste pepers ter wereld variëren van midden 250.000 tot maar liefst 2,2 miljoen!

 

 

”Kan klachten geven zoals buikpijn en diarree”

Wat zijn de bijwerkingen en allergieën van capsaïcine?

Vanwege het pijnstillende effect moet capsaïcine met de nodige voorzichtigheid worden gegeten en gebruikt. Over het algemeen is de hoeveelheid in gewoon voedsel veilig om te eten maar kan soms klachten geven zoals:

Buikpijn

Misselijkheid

Diarree 

Andere spijsverteringsproblemen

In supplementvorm wordt in totaal niet meer dan drie gram per dag aanbevolen.

Het kan ook gebeuren dat capsaïcine bij sommige mensen zure reflux veroorzaakt. Daarom is het belangrijk als je deze klacht regelmatig ervaart na het eten van gekruid voedsel om het gebruik ervan te vermijden.

Pepers maken ook deel uit van de familie van nachtschadegroenten die bij bepaalde mensen allergische reacties kunnen veroorzaken. Capsaïcine werkt als een alkaloïde en als je symptomen ervaart zoals gewrichtspijn, roodheid van de huid, problemen met de spijsvertering of een merkbare ontstekingsreactie dan is het mogelijk dat je allergisch bent voor deze klasse van voedingsmiddelen.

 

* De stof kan op veel manieren heilzaam kan zijn maar is wellicht niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor capsaïcine en huidirritatie of andere bijwerkingen ervaren. Als je van plan bent producten of supplementen op basis van capsaïcine te gebruiken dan kun je het beste eerst een arts raadplegen, vooral als je een bestaande medische aandoening hebt of andere medicijnen gebruikt.

Tips:

1) Als capsaïcine nieuw voor je is of je een lage tolerantie hebt voor gekruid voedsel dan is het belangrijk om te beginnen met een lage dosering en deze geleidelijk te verhogen geleidelijk naarmate je tolerantie toeneemt. Deze aanpak helpt je mogelijk ongemak of bijwerkingen te voorkomen

2) Lees en volg altijd de instructies op het etiket. Besteed voldoende aandacht aan de aanbevolen dosering en eventuele specifieke voorzorgsmaatregelen

3) Zorg ervoor dat je na het gebruik van capsaïcinecrèmes of pleisters je handen grondig wast om te voorkomen dat de verbinding per ongeluk wordt overgebracht naar gevoelige gebieden zoals uw ogen, neus of mond. Ook na het snijden van pepers is het belangrijk om je handen goed schoon te maken

4) Pas op dat je geen crèmes of pleisters met capsaïcine op een beschadigde of geïrriteerde huid aanbrengt en vermijd contact met slijmvliezen aangezien dit ongemak, pijn en irritatie kan veroorzaken.

5) Als je voor het eerst een capsaïcine product gebruikt, overweeg dan om een patch-test uit te voeren op een klein deel van je huid. Dit zal je helpen bepalen of je gevoelig of allergisch bent voor de stof

6) Capsaïcine kan intense irritatie veroorzaken als het in contact komt met je ogen. Als dit per ongeluk gebeurt, spoel dan je ogen met veel water en zoek medische hulp als de irritatie aanhoudt.

Capsaïcine kan ingezet worden bij de behandeling van kanker

Tot slot

Capsaïcine stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En staat er ook wekelijks een pittige maaltijd op het menu? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijke!

Anderen lezen ook

Kervel

Cayennepeper

Ginkgo biloba

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *