camu camu
Expert: Jaap Gerrijts | 18 mei 2023 | Leestijd: 7 minuten

Camu camu

Camu camu is een bes uit het Amazonegebied. Het is een ‘superfood’ vanwege de extreem hoge vitamine C waarde. Ook zit het boordevol antioxidanten. Het kan helpen om je immuunsysteem te versterken, je huid te beschermen en je energie te geven.

 

Camu camu is een echte superfood! In dit uitgebreide artikel leggen we aan je uit welke gezondheidsvoordelen deze bes allemaal heeft en welke goede voedingsstoffen het bevat. Lees je mee?!

Camu camu

Wist je dat Camu camu de op één na rijkste bron van natuurlijke vitamine C is op aarde? Het besje komt van een struik dat in het Latijns Myrciaria dubia word genoemd. Deze struik kan gemiddeld 25 kilo bessen per jaar produceren en het word al vele jaren gebruikt vanwege de vele voedingsstoffen die het bevat.

De geel tot roodachtige bessen zijn wat zurig van smaak en daarom gebruikt men het vaak in poeder vorm.

Waar komt Camu camu vandaan?

Camu camu wordt al honderden jaren gebruikt door mensen uit de Amazone maar word vanwege de zeer zure smaak niet als voedselbron gezien. De niveaus van vitamine C in de bes zijn afhankelijk van het gebied in de Amazone en groeiomstandigheden zoals bodemsamenstelling en vochtigheidsniveaus.

De bessen bevatten enorm veel vitamine C waardoor ze er zuur smaken en daarom mengt de lokale bevolking het fruit meestal met suiker en melk zodat het beter te gebruiken is.

Er kan geen patent aangevraagd worden op deze bes en daarom zijn er niet enorm veel onderzoeken naar gedaan. Toch is de bes onderzocht op mogelijke voordelen voor de gezondheid en hier is het volgende uitgekomen.

Bevorderen van de spijsvertering

Ondersteunen van de weerstand

Kan helpen bij de opname van ijzer

Kan helpen bij vermoeidheid

Ondersteunen bij ontstekingen

Antioxiderende eigenschappen

Ondersteunt de gezondheid van hart en bloedvaten

Kan helpen de bloedsuikerspiegel te verbeteren

 

 

”Bevat enorm veel vitamine C, mineralen, flavonoïden en terpenen” 

Wat is de voedingswaarde van de camu camu bes?

De Camu Camu bes heeft één van de hoogst geregistreerde hoeveelheden natuurlijke vitamine C. De bes bevat maar liefst 500.000 ppm vitamine C en dit is ongeveer 2 gram per 100 gram Camu camu. Een sinaasappel bevat ”slechts” 500-4,000 ppm vitamine C en dit is veel minder dan het besje.

De bes levert maar liefst 30 tot 60 keer zoveel vitamine C en tien keer zoveel ijzer dan een sinaasappel! Het word niet voor niets een superfood genoemd en hij maakt deze naam zeker waar.

Camu Camu is daarnaast ook een belangrijke bron van kalium, fosfor en verschillende soorten vitamine B.

Naast deze gezonde vitamines en mineralen bevat Camu camu enorm veel flavonoïden en terpenen zoals:

Anthocyanen

Catechinen

Ellaginezuur

Cyanidine 3-glucoside

Delfinidine 3-glucoside

Rutine

Alfa-pineen 

In camu camu bessen is luteïne de dominante carotenoïde, samen met bètacaroteen en zeaxanthine. De bessen bevatten zelfs aminozuren zoals valine, leucine en serine. 

Acerola en acai zijn twee superfoods die bekend staan om hun extreem hoge vitamine C-gehalte, maar wist je dat Camu camu zelfs nog meer vitamine C bevat dan beide?

Om je een idee te geven hoeveel er in 100 gram Camu camu bessen zit hebben we een overzicht voor je gemaakt.

0,2 gram vet

0,4 gram eiwit

Vitamine C                     2145 milligram 

Thiamine                         0,05 milligram

Riboflavine                     0,06 milligram

Niacine                            0,4 milligram

Magnesium                    12,4 milligram  

Calcium                           15,7 milligram 

Kalium                             83,8 milligram 

IJzer                                  0,5 milligram 

Mangaan                         2,1 milligram 

Koper                               0,2 milligram 

Zink                                  0,4 milligram 

 

Zoals je ziet bevat de bes niet alleen veel vitamine C maar veel meer voedingsstoffen en antioxidanten.

 

 

”Immuunsysteem, darmen, hart, bloedvaten, lever, ogen en mentale gezondheid”

Wat zijn de voordelen van de Camu camu bes?

De Camu camu bes is onderzocht op verschillende voordelen en hier kwamen enkele interessante feiten naar voren. Zo was er een onderzoek onder 20 mannen die allemaal dagelijks sigaretten rookten. De ene groep kreeg vitamine C tabletten en de andere groep sap van de Camu camu bes. 

Na een week bleek dat de groep die dagelijks het sap dronk een aanzienlijke verlaging had van ontstekingen in het lichaam. Dit liet zien dat de antioxiderende effecten van de Camu camu bes veel sterker waren dan de vitamine C tabletten. 

De grote reden hiervan is dat de andere stoffen ook een positief effect hadden en niet alleen de vitamine C in de bes. De synergie van de gezamenlijke stoffen werken blijkbaar beter in samenwerking met de andere stoffen.

Wat zijn de voordelen van de Camu camu bes?

Ondersteuning van de weerstand en de darmen

Zoals hierboven vermeld is bevat deze vrucht één van de hoogste niveaus van vitamine C en daarnaast andere krachtige antioxidanten zoals polyfenolen en ellaginezuur.

De bes kan maar liefst 60 keer meer vitamine C bevatten dan een sinaasappel en 56 keer meer dan een citroen. Dit betekent dat Camu camu het lichaam kan helpen de noodzakelijke voedingsstoffen te geven die het nodig heeft om goed te herstellen van problemen zoals verkoudheid of griep.

De grote hoeveelheid aan voedingsstoffen kan ook de darmgezondheid ondersteunen en vrije radicalen en andere ziekteverwekkers blokkeren om het lichaam binnen te dringen. Dit kan bescherming bieden tegen bacteriële infecties, virussen en andere problemen.

In een dierstudie ontdekte men dat de bes zwaarlijvigheid kan helpen voorkomen door de darm microbiota positief te veranderen en het energieverbruik te verhogen. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat Camu camu kan leiden tot verminderde vetophoping en metabolische ontsteking. Dit kan er voor zorgen dat de insulinegevoeligheid en glucosetolerantie verbetert.

 

Kan oxidatieve stress en ontstekingen helpen verminderen

Camu camu is onderzocht om te kijken of de bes het verouderingsproces kan vertragen en te verbeteren. De krachtige antioxidanten kunnen oxidatieve stress helpen verminderen bij mensen met chronische pijn en bij ouderen.

De voedingsstoffen in de bes kunnen ook helpen ontstekingen te verminderen. Zo kunnen ze ontstekingsmarkers verlagen zoals interleukine en hoog gevoelig C-reactief proteïne.

 

Goed voor de lever

Door de grote hoeveelheid van verschillende antioxidanten en fytochemicaliën komt Camu camu de lever op verschillende manieren ten goede. Het hoge vitamine C gehalte staat vooral centraal in het vermogen om de gezondheid van de lever te verbeteren.

Mensen met leveraandoeningen zoals cirrose kunnen bij de toediening van vitamine C positieve resultaten opleveren. Onderzoek onder dieren laat zien dat het toedienen van de bes in poedervorm aanzienlijke onderdrukking van leverbeschadiging vertoonden.

In een studie werd een actieve verbinding genaamd 1-methylmalaat geïsoleerd uit Camu camu sap. Hierbij concludeerde men dat het 1-methylmalaat in de bes één van de redenen is waarom het de gezondheid van de lever kan bevorderen.

 

Ondersteunt de gezondheid van het hart en bloedvaten

Ontsteking is een belangrijke oorzaak van vele ouderdomsziekten zoals diabetes, hartaandoeningen, Alzheimer en artritis.

De krachtige ontstekingsremmende voedingsstoffen in de bes kunnen het hart en de slagaders helpen beschermen tegen verdikking en verharding. Daarnaast kunnen ze ook de bloedsuikerspiegel en insulinerespons verbeteren. In een onderzoek kwam ook naar voren dat de bes ook dat camu de vaatverwijding en bloeddruk bij jonge volwassenen kan helpen verbeteren.

 

Verbeteren van de mentale gezondheid

Door het hoge vitamine C gehalte kan de bes je hersenen helpen meer serotonine aan te maken. Door de aanmaak van meer serotonine kan je humeur verbeteren. Dit verklaart waarom het kan werken als een mogelijke remedie tegen depressie. Onderzoek suggereert zelfs dat mensen met een tekort aan vitamine C zich vaak depressiever en futloos voelen.

Hoe werkt dit?

Vitamine C is een belangrijke co factor die nodig is voor de omzetting van tryptofaan in 5-hydroxytryptofaan bij de productie van serotonine. Het is daarom mogelijk dat vitamine C uit de bes gunstig is voor mensen met een depressie die gepaard gaat met een laag serotoninegehalte.

In een Canadese studie werd aangetoond dat veel van de patiënten met een verlaagd vitamine C gehalte tekenen van traagheid en depressie meldden. Wanneer ze vitamine C kregen reageerden ze allemaal met een snelle en aanzienlijke verbetering van de stemming.

 

Helpt zicht en de gezondheid van de ogen  

De Camu camu bes kan ook een positief effect hebben op de ogen bij problemen zoals maculadegeneratie.

Vitamine C en andere voedingsstoffen kunnen de voortgang van leeftijdsgebonden maculadegeneratie en verlies van gezichtsscherpte helpen vertragen. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij 55-plussers in de westerse wereld en het aantal mensen met leeftijdsgebonden maculadegeneratie zal naar verwachting tegen 2025 maar liefst verdrievoudigen.

 

Gunstig voor mond en tandvlees

Dankzij de krachtige antioxidanten en antivirale stoffen van deze bes kan het helpen bij het bestrijden van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis. Onderzoek heeft laten zien dat supplementen die rijk zijn aan antioxidanten helpen bij het verminderen van vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn ontstekingsfactoren bij de ontwikkeling van tand en tandvlees problemen.

Sommige mensen met tandvleesaandoeningen melden dat ze geweldige resultaten hebben door twee theelepels camu camu poeder per dag te nemen. Het hebben van gezond tandvlees is enorm belangrijk omdat de gezondheid van het tandvlees rechtstreeks verband houdt met de gezondheid van het hart.

 

 

”Poeder, capsules en sap”

Hoe gebruik je Camu camu?

Camu camu word het meest gebruikt in poedervorm. Je kunt het in capsules verkrijgen maar de poeder ook in eten verwerken zoals yoghurt, havermout, smoothies en andere drankjes.

Het kan ook in gebakken voeding worden verwerkt, hoewel koken bij hoge temperaturen een deel van de fytonutriënten kan vernietigen. De laatste jaren wordt het ook steeds vaker verwerkt in ijsjes, ijslolly’s en andere zoetigheden. 

Camu camu bessen kunnen erg scherp en zuur smaken en om deze reden zijn poederversies het populairst als supplement.

De aanbevelingen voor de dosering van camu camu poeder kan variëren. Een standaard dosering is ongeveer één tot drie theelepels poeder per dag. Meer dan dit kan te veel vitamine C bevatten en tot bijwerkingen leiden. Zorg dat je deze doseringen verspreid over de dag want een teveel plas je gewoon weer uit. Let bij aanschaf van poeder of supplementen altijd op de juiste soortnaam Myrciaria dubia. 

Daarnaast vind je deze bes ook in pil vorm of als sap wat vergelijkbaar is met acerolakers of acaibes. Het poeder is het gemakkelijkst te vinden in winkels terwijl het sap moeilijker verkrijgbaar is. Sommige onderzoeken hebben positieve effecten laten zien bij het gebruik van ongeveer 70 ml camu sap per dag.

Er word ook geëxperimenteerd met het gebruik van huid crèmes, serums en huidmaskers vanwege de antioxiderende en positieve effecten van vitamine C. Wanneer het in olievorm op de hoofdhuid wordt gebruikt kan het ook de gezondheid van je haar stimuleren.

 

”Veilig voor gebruik en lichte bijwerkingen zoals maagklachten”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van Camu camu?

De bes is een natuurlijk product en om deze reden bevat het geen chemische toevoegingen. Toch kan het in sommige gevallen bijwerkingen veroorzaken helemaal als iemand zich niet aan de juiste dosering houd. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft vastgesteld dat 2000 mg per dag voor vitamine C de veilige bovengrens is. 

De bes bevat een zeer hoge hoeveelheid vitamine C en daarom kan het bij inname in grote doseringen mogelijk leiden tot spijsverteringsproblemen als bijwerking zoals:

Misselijkheid

Braken

Maagklachten

Diarree

Nierproblemen

 Als je vatbaar bent voor maagzweren dan moet je extra voorzichtig zijn met het gebruik van camu camu bessen en de dosering wat lager houden.

Als je chemotherapie medicatie gebruikt dan kan een Camu camu supplement de werking ervan beïnvloeden. Vraag daarom eerst aan een arts als je het supplement wilt gaan gebruiken.

Als je zwanger bent dan kun je het beste kleine hoeveelheden gebruiken vanwege het hoge vitamine C gehalte. 

Tips:

1) Verspreid het gebruik over de dag. Je kunt het in poedervorm makkelijk doseren en in een sapje, glas water of yoghurt nuttigen

2) Vermijd het gelijktijdig gebruik van Camu camu met glycolzuur, salicylzuur en melkzuur

3) Neem Camu camu altijd overdag in plaats van in de avond en vermijd het gebruik op een lege maag

Tot slot

Camu camu stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En denk je daarbij ook aan je vitamine en antioxidanten inname? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Weerstand verhogen

Oxidatieve stress

Darmgezondheid verbeteren

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *