Wat zijn calciumantagonisten?

Calciumantagonisten zijn medicijnen die worden voorgeschreven aan hart- en vaatpatiënten om het hart te ontlasten en de bloeddruk te verlagen. Calciumantagonisten zorgen ervoor dat je hartslag omlaag gaat en je bloedvaten wijder worden. Daardoor daalt je bloeddruk. Een ander woord voor calciumantagonisten is calciumblokker.
Door calciumantagonisten neemt je lichaam minder calcium (kalk) op. Dit heeft invloed op je spieren. Spieren hebben namelijk calcium nodig om goed hun werk te kunnen doen. Door de calciumantagonisten verslappen je spieren. Dit gebeurt ook met je hartspier. Je hart gaat hierdoor trager kloppen. Daardoor wordt je bloed minder krachtig in je bloedvaten gepompt wat ervoor zorgt dat je bloeddruk daalt.
In de wanden van je slagaders zit ook spierweefsel. De slagaders worden slapper en daardoor ook wijder. Het bloed krijgt meer ruimte om te stromen en er komt minder druk op de wanden van je bloedvaten te staan. Dat zorgt ook voor een lagere bloeddruk. Een antagonist is letterlijk een tegenwerker, in dit geval dus een tegenwerker van calcium.

Wanneer schrijft een je arts calciumantagonisten voor?

Artsen schrijven calciumblokkers meestal niet als eerste keuze voor aan hart- en vaatpatiënten. Ze worden soms voorgeschreven bij:
Hoge bloeddruk, als andere medicijnen bijwerkingen geven of onvoldoende werken
Angina pectoris, vooral als mensen geen bètablokkers verdragen of bij Prinzmetal angina pectoris
Hartritmestoornissen 
Fenomeen van Raynaud om verkrampte vaten in je huid te verwijden
calciumantagonisten
Meest voorgeschreven calciumantagonisten zijn:
Amlodipine  Norvasc®, Exforge®, Sevikar®, Coveram®
Barnidipine  Cyress®
Diltiazem           Diltiazem Tabletten, Tildiem®
Felodipine         Plendil®
Isradipine       Lomir®
Lacidipine     Motens®
Lercanidipine    Lerdip®, Lertec®
Nicardipine  Cardene®
Nifedipine  Adalat oros®, Nifedipine
Nitrendipine     Baypress®
Verapamil Isoptin®,Tarka®, Verapamil HCL, Verapamilum

Bij welke ziektes zijn calciumantagonisten onmisbaar?

Angina pectoris, hypertensie en in de medicatie na een myocardinfarct zijn calciumantagonisten vaak onmisbaar.

Wanneer zijn calciumantagonisten niet nodig?

Een aantal calciumantagonisten worden niet gegeven bij patiënten met hartritmestoornissen die zorgen voor een trager hartritme. De bloedvat-verbreding kan zorgen voor een lage bloeddruk. Daarom dienen ze ook vermeden te worden indien de bloeddruk al (te) laag is.
Bij ernstige leverinsufficiëntie bestaat een contra-indicatie voor sommige calciumantagonisten.

Wanneer mogen calciumantagonisten niet gebruikt worden?

Vanwege het negatief-inotrope effect zijn verapamil, diltiazem en nifedipine gecontraïndiceerd bij hartfalen. Bij een verminderde leverfunctie is extra oplettendheid vereist. 
Bij zwangerschap en borstvoeding kun je het beste eerst overleggen met je arts of het gebruik van calciumantagonisten wel mogelijk is.

Heeft het gebruik van calciumantagonisten ook bijwerkingen?

In het begin kun je onder meer last hebben van hoofdpijn, opvliegers en blozen. Ook opgezwollen enkels en benen, duizeligheid, maag- en darmklachten, constipatie, versnelde of juist vertraagde hartslag, hartkloppingen, tandvleesproblemen, geleidingsstoornissen, ademhalingsproblemen, hypotensie, gastro-oesofagale reflux, depressie en huiduitslag komen voor. Mocht je last hebben van de bijwerkingen neem dan contact op met je arts.
De kans op bijwerkingen neemt toe door het nuttigen van grapefruit. Je kunt daarom beter geen grapefruit eten of grapefruitsap drinken.

Vitamines, mineralen en calciumantagonisten

Extra inname van calcium via calciumrijke voeding of supplementen verhoogt de beschikbaarheid van calcium in je lichaam en kan de effectiviteit van calciumantagonisten tegengaan. Zorg er daarom voor dat je deze middelen niet combineert. 
Vitamine D suppletie verhoogt de opname van de calcium uit je voeding, waardoor er meer calcium beschikbaar komt in je lichaam. Hiermee kan het de werking van calcium-antagonisten tegengaan. Deze interactie is theoretisch en in de praktijk zijn er vooralsnog maar weinig bewijzen voor gevonden. Voorzichtigheid is echter geboden
Er is waarschijnlijk geen sprake van een directe interactie van vitamine B6 en B12 met calciumantagonisten, maar vanwege de rol die vitamine B6 en B12 speelt in het homocysteïne-metabolisme zijn aanvullende gunstige effecten van vitamine B6 en B12 op de cardiovasculaire gezondheid te verwachten bij mensen die calciumantagonisten gebruiken. Liefst in combinatie met andere stoffen die het HCy-metabolisme ondersteunen zoals foliumzuur.
Calciumantagonisten verlagen mogelijk de opname van foliumzuur. Daarnaast is van foliumzuur een aanvullend effect te verwachten op de cardiovasculaire gezondheid vanwege de ondersteuning van het HCy-metabolisme (in combinatie met vitamine B6 en vitamine B12).
Er zijn aanwijzingen dat gelijktijdig inzetten van L-carnitine in combinatie met calcium-antagonisten een gunstige synergetische werking oplevert. Er zijn echter nog geen specifieke wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan. De veronderstelde synergie is op basis van het theoretische werkingsmechanisme van beide stoffen.
Calciumantagonisten hebben een remmend effect op de aanmaak van melatonine en ze verlagen de opname van zink en kalium in je lichaam.

Calciumantagonisten en magnesium

Magnesium is van nature een calciumantagonist en kan de biologische beschikbaarheid van calcium verder verlagen en hierdoor de werking van calciumantagonisten versterken. Hiermee wordt het risico verhoogt op bijwerkingen en dit kun je beter niet gelijktijdig combineren. Calcium zorgt voor spierspanning en magnesium voor spierontspanning. Het is bewezen dat een gezonde magnesiumstatus je hart- en bloedvaten sterker maakt en helpt gezond te blijven. 
Veel mensen met hart- en vaatziekten en Fenomeen van Raynaud hebben dan ook een magnesiumtekort. Je zou extra magnesium kunnen toedienen via een magnesium voet- of ligbad.

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen