calcium tekort
Expert: Jaap Gerrijts | 28 oktober 2022 | Leestijd: 8 minuten

Calcium tekort?

Calcium tekort? Een tekort aan calcium komt in een zuivelland als Nederland niet gauw voor. Toch kan het zo zijn dat je moeite hebt om calcium op te nemen waardoor je een tekort krijgt aan dit belangrijke mineraal. Een structureel tekort kan op lange termijn leiden tot symptomen als spierkrampen, spierpijn en pijnlijke of zwakkere botten waardoor het risico op botbreuken toeneemt. 

Hoe merk je calcium tekort? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we wat de mogelijke oorzaken zijn en wat je eraan kunt doen. Lees je mee?!

Calcium tekort

Calcium zit in allerlei soorten voeding en wij Nederlanders houden van kaas, melk en een toetje. Daarom zou je niet zeggen dat een calcium tekort veel voorkomt in Nederland. En dit klopt het komt niet veel voor, toch zijn er mensen die er mee rondlopen en dit zelf niet altijd door hebben. 

Calcium is een belangrijk mineraal wat betrokken is bij allerlei functies in het lichaam. Om je een idee te geven waar calcium bij betrokken is hebben we hier een kort overzicht voor je gemaakt.

Calcium:

 – Speelt een rol bij de botaanmaak van kinderen

 – Is belangrijk voor de opbouw en aanmaak van botten

 – Helpt je spieren aan te spannen

 – Is een elektrolyt

 – Is belangrijk voor de bloedstolling

 – Is betrokken bij het celdelingsproces

 – Ondersteunt de spijsvertering en energiestofwisseling

 – Is belangrijk voor een sterk gebit

 – Helpt bij de aanmaak van weefsel en cellen

 – Is belangrijk voor het goed werken van je zenuwstelsel

Zo heeft calcium vele belangrijke taken in het lichaam en het is daarom belangrijk dat je er genoeg van binnen krijgt. Het mineraal komt in veel verschillende soorten voeding voor zoals groente, zaden, noten en zuivelproducten.

 

”Je botten worden helaas niet sterker van melk drinken”

Calcium tekort symptomen

Wanneer er een calcium tekort ontstaat dan kan dit allerlei vervelende symptomen veroorzaken. Deze kunnen zo algemeen zijn dat men niet altijd direct aan een tekort aan calcium denkt. Om je een idee te geven welke klachten er kunnen voorkomen als je niet genoeg calcium binnen krijgt, kan verwerken of opslaan hebben we hier een overzicht gemaakt.

Symptomen van een calcium tekort:

Slapeloosheid

Vermoeidheid

Spierkramp

Spierpijn

Broze nagels

Tandbederf

Botverlies

Rood paarse vlekken op je huid

Tetanie

Tintelingen in lippen, mond, voeten, handen

Regelmatig neusbloedingen

Regelmatig koortsblaasjes

Kramp in de keel

Ongerustheid

Prikkelbaarheid

Netelroos

Regelmatig koorts

Regelmatig heesheid

Chronisch hoesten

Moeite met inslapen

Pijn in de onderrug

Constipatie

Hoge bloeddruk

Hartkloppingen

Er zijn veel verschillende symptomen en het kan voorkomen dat je er meerdere tegelijk ervaart. 

Wat is de oorzaak van een calcium tekort?

De meest voorkomende oorzaak van een calcium tekort is dat het lichaam calcium niet goed opneemt of goed gebruikt. Er kan een wisselwerking plaats vinden door medicijngebruik wat er voor zorgt dat het mineraal niet goed word opgenomen. Het kan ook voorkomen dat je maagzuur niet zuur genoeg is, beschadigde nieren hebt of je darmen nemen voedingsstoffen niet goed op door een ziekte of ontsteking.

Er zijn enorm veel oorzaken van een calcium tekort en om je hier een goed beeld van te geven hebben we ze hier voor je op een rij gezet.

Calcium tekort door:

Niet genoeg consumeren in de voeding

Magnesiumtekort

Hypothyreoïdie

Fytinezuur

Allergieën voor zuivel

Laag maagzuur

Nierbeschadiging

Calciumantagonisten

Maagzuurremmers

Laxeermiddelen

Overgeven / diarree

Overtollig magnesium

Laag vitamine D gehalte

Een tekort aan essentiële vetzuren

Overmatig alkalisch bloed

Darmontsteking

Bijschildklierprobleem

Nierprobleem

Laag calcitonine

Laag oestrogeen

 

Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen zodat je dit kunt aanpakken. Hoe eerder je weet waardoor er een tekort is des te sneller kan er een oplossing zijn. 

 

 

”Calcium helpt bloedvaten vernauwen”

Calcium en het hart

Laten we het hebben over de relatie tussen calcium en het cardiovasculaire systeem. De meeste mensen associëren calcium met het opbouwen van gezonde botten. Maar calcium heeft veel meer doelen in het lichaam.

Eén van de unieke dingen van calcium is dat het lichaam het niet te snel verwijdert. Je lichaam heeft eerder de neiging om calcium op te hopen. Als je er te veel van hebt dan blijf je er een tijdje aan vastzitten. De symptomen van te veel calcium en te weinig calcium zijn even erg. Je wilt precies de juiste hoeveelheid in je lichaam hebben zodat het geen problemen veroorzaakt.

Te veel calcium = hypercalciëmie

Te weinig calcium = hypocalciëmie

Wat vaak voorkomt bij zowel hypercalciëmie als hypocalciëmie zijn aritmieën. Als je te veel of te weinig calcium hebt, kan het hart hartkloppingen en hartritmestoornissen krijgen en hiermee het ritme verliezen.

Veel vrouwen nemen soms veel te veel calcium via supplementen, waardoor ze meer risico lopen op hartaanvallen. Het type calcium in veel goedkope supplementen is calciumcarbonaat, wat het verkeerde type calcium is. Een veel beter idee is om je calcium uit voedsel te halen.

Tijdens de menopauze krijg je een tekort aan oestrogeen. Er is een directe relatie tussen oestrogeendeficiëntie en calciumtekort omdat je de oestrogeen controle over calcium verliest. Dit kan leiden tot aandoeningen zoals osteoporose of osteopenie.

In plaats van meer calcium te nemen kan je ook mee DHEA nemen. DHEA is een lichaamseigen hormoon en de voorloper voor de opbouw van oestrogeen. Op deze manier kun je daadwerkelijk meer calcium opnemen. Maar zorg ervoor dat je niet te veel DHEA inneemt, want te veel kan het testosterongehalte verhogen.

Calcium tekort test

Doe de thuis test voor calciumtekort 

Let er op! Doe deze test niet als je een perifere vaatziekte hebt.

1. Wikkel een standaard bloeddrukmanchet om je kuit

2. Pomp het op en noteer het nummer dat aangeeft wanneer je kramp begint te krijgen, stop dan en laat hem leeglopen

3. Als het nummer:

 • 200 of minder is – vermoed een calciumtekort

 • 200 tot 220 is – je hebt voldoende calciumgehalte

 • 220 tot 240 – je hebt optimale calciumwaarden

Ga tijdens het oppompen niet boven 240

Wanneer je er zeker van wilt zijn of je een tekort hebt dan is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. De huisarts kan wat bloed afnemen en laten onderzoeken op de hoeveelheid calcium. Twijfel daarom niet en maak een afspraak bij de huisarts wanneer je een tekort aan calcium vermoed.

 

 

”Vitamine D en magnesium helpen calcium beter op te nemen”

Wat kan je doen aan calciumtekort?

Wanneer je een tekort hebt aan calcium dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te vullen. Je kunt dit het beste doen via je voeding. Eet gezond en varieer dagelijks. Probeer noten, zaden en verschillende groentes met veel calcium te eten. Het is belangrijk om te evalueren wat je op een dag en per week aan calcium binnen krijgt. 

Supplement

Wanneer je moeite hebt met het opnemen van calcium vanuit voeding of gewoon wat extra’s nodig hebt dan kun je ook een calcium supplement nemen. Een goed calcium supplement is calcium orotaat. Deze vorm word enorm goed door je lichaam geabsorbeerd zodat je het tekort snel kunt aanvullen. 

Ook calcium lactaat en calcium bisglycinaat zijn goede supplementen. Vermijd de wat goedkopere calcium carbonaat want deze vorm word slecht door je lichaam opgenomen. 

Magnesium

Neem altijd magnesium samen met een calcium supplement. De combinatie zorgt voor een betere werking en opname van calcium. Calcium en magnesium werken nauw samen en wanneer je alleen een calcium supplement neemt dan kan dit voor een onbalans zorgen in de mineralenhuishouding van je lichaam. 

Vitamine D

Wanneer je boven de 40 bent dan kan het geen kwaad om naast magnesium ook extra vitamine D3 bij de calcium te gebruiken. Veel Nederlanders kunnen het gebruiken in de maanden oktober t/m april omdat de zon dan onvoldoende schijnt. Daarnaast helpt vitamine D3 calcium op te nemen vanuit voedsel. Wanneer je een tekort hebt aan D3 dan is de kans op een calcium tekort ook aanwezig.

Medicatie

Als je medicatie neemt die de werking van calcium remt of juist andersom pas dan op met calcium supplementen. Overleg met de huisarts wat het beste is en neem medicatie altijd twee uur voor of twee uur na het nemen van een supplement in.

Tips:

1) Goede bronnen van calcium zijn groente, zaden, noten, vis en zuivelproducten

2) Denk je een calcium tekort te hebben? Neem contact op met je huisarts voor een test

3) Neem alleen een calciumsupplement als je het niet uit je voeding kunt halen

4) Denk erom dat calcium en medicijnen een wisselwerking met elkaar kunnen hebben waardoor de opname word verslechterd

Tot slot

Calcium tekort stond centraal in dit artikel. Eet jij wekelijks voldoende calciumrijk eten? Welk eten heeft dan je voorkeur? Heb je weleens klachten ervaren die kunnen wijzen op een calcium tekort? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Winderigheid bij ouderen

Waar is omega 3 goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *