buikvet
Expert: Jaap Gerrijts | 28 juli 2023 | Leestijd: 7 minuten

Buikvet

Buikvet is niet alleen onaantrekkelijk, maar ook ongezond. Het verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen. Buikvet is de buitenste laag vet en visceraal vet is vet wat om je organen kan zitten. Dit laatste vet is schadelijk voor je lichaam en het functioneren daarvan.

Buikvet is slecht voor je gezondheid! In dit uitgebreide artikel leggen we uit waarom dat zo is en vertellen we wat je kunt doen om dit vet kwijt te raken. Lees je mee?!

Viceraal vet rondom je organen verhoogt het risico op ernstige aandoeningen

Buikvet

Er is heel veel advies op het internet over hoe je snel van je buikvet af kunt komen en dit is soms goed en soms slecht. Zo is er gevaarlijk visceraal vet rondom je vitale organen en dit verhoogt het risico op ernstige aandoeningen. Als je visceraal vet hebt dan ben je namelijk vatbaarder voor hartaandoeningen, diabetes en andere aandoeningen.

Voor veel mensen is het verliezen van extra vet rond de buik één van de grootste obstakels en het kan nog moeilijker zijn om af te vallen na de leeftijd van 40 jaar.

Wist je dat bijna 40 procent van de wereldbevolking te zwaar is? Obesitas en overgewicht kunnen bijdragen aan allerlei gezondheidsproblemen zoals:

Diabetes type 2

Coronaire hartziekten 

Beroertes

Metabool syndroom

Bepaalde soorten kanker

Slaapapneu

Artrose

Galblaasaandoeningen

Leververvetting 

Zwangerschapscomplicaties

Hormonen

Er zijn verschillende hormonen betrokken bij de ophoping van buikvet zoals:

Insuline

Ghreline

Leptine 

Cortisol

Deze hormonen hebben allemaal invloed op hoe hongerig of tevreden we ons voelen voor, na en tussen het eten door.

Het eten van chemisch bewerkt voedsel, herhaalde jojo-diëten, crashdiëten, genetische factoren en stress kunnen allemaal de regulering van de eetlust verstoren.

Visceraal buikvet

Vooral het visceraal buikvet is gevaarlijk. Dit wordt ook wel “orgaanvet” of “intra-abdominaal vet” genoemd. Dit hardnekkige vet bevindt zich dicht bij de vitale organen in je lichaam zoals:

Lever

Nieren 

Andere spijsverteringsorganen

Vet is eigenlijk vergelijkbaar met een orgaan, in die zin dat het verbindingen in het bloed afgeeft en de hormoonspiegels verandert. Wanneer vet dicht bij de vitale organen wordt opgeslagen dan komt het gemakkelijker in je bloedbaan terecht. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan cardiometabole problemen zoals verstopte slagaders en een te hoge bloeddruk.

Verschillende onderzoeken laten zien dat visceraal vet ontstekingsreacties kan veroorzaken die je vatbaarder maken voor ernstige ziekten zoals infecties en virussen.

 

 

”De grootste oorzaak van buikvet is teveel eten en te weinig bewegen”

Wat zijn de oorzaken van buikvet?

Experts zijn van mening dat enkele van de belangrijkste redenen waarom mensen gewicht rondom de buik verzamelen zijn:

 

Bewerkt voedsel

Het eten van veel te veel bewerkt voedsel als ultraverwerkt voedsel en minder vers voedsel word steeds normaler. Het is de meest substantiële verandering in het voedingspatroon die in de vorige eeuw heeft plaatsgevonden. 

We hebben het hier over overconsumptie van calorierijk voedsel zoals:

Verwerkte plantaardige oliën

Suikerhoudende dranken

Fastfood 

Allerlei soorten zoete snacks

Uit een recent onderzoek bleek dat bewerkte voedingsmiddelen ongeveer 67 procent van de calorieën uitmaken in de voeding van Westerse kinderen en tieners. Uit onderzoek blijkt dat bewerkte voedingsmiddelen in verband worden gebracht met kanker, vroege dood en zelfs het risico op cognitieve achteruitgang kunnen verhogen.

 

Hoge stressniveaus

Tegenwoordig wordt de gemiddelde persoon geconfronteerd met verhoogde stressniveaus en drukkere schema’s. Dit zorgt voor minder tijd voor gezonde gewoonten zoals slapen of sporten en vaker eten als je afgeleid bent en meer comfortabel eten.

 

Gezond voedsel word steeds duurder 

Met de inflatie die tegenwoordig de meeste landen treft is gezond voedsel nog nooit zo duur geweest. Sommige bevolkingsgroepen hebben veel moeite om daarom vooral gezonde voeding te kunnen veroorloven. Het is gebleken dat personen uit kansarme gemeenschappen een groter risico op obesitas lijken te lopen dan meer welvarende personen van dezelfde leeftijd en dit is een echte geldkwestie!

 

Genetica

Onderzoek laat zien dat genetische componenten van obesitas verantwoordelijk zijn voor 40 tot 50 procent van de variabiliteit in lichaamsgewicht. Wist je dat er ongeveer 250 genen zijn die verband houden met obesitas? Sommige onderzoeken suggereren ook dat de omgeving, gewoonten en voeding van een moeder tijdens de zwangerschap blijvende gevolgen kunnen hebben voor het lichaamsgewicht en het risico op chronische ziekten bij de nakomelingen.

 

Vaak zitten

In de afgelopen twee decennia is er een afname van fysieke activiteit omdat steeds meer mensen veel tijd zittend op het werk doorbrengen. Daarnaast besteden ze steeds minder tijd aan fysieke activiteiten. Volgens studies behoren een sedentaire levensstijl en lichamelijke inactiviteit wereldwijd tot de belangrijkste beïnvloedbare risicofactoren voor hart- en vaatziekten en sterfte door alle oorzaken.

 

Sociale netwerken

Uit onderzoek naar de effecten van gewichtstoename onder vrienden, broers en zussen en echtgenoten is gebleken dat het risico van een persoon om zwaarlijvig te worden met 57 procent toenam als een goede vriend zwaarlijvig werd, 40 procent als een broer of zus dat deed en 37 procent als een echtgenoot of partner dat deed. Dit betekent dat je omgeving bepalend kan zijn of je overgewicht hebt of niet.

 

 

”Alcohol is slecht voor de lever en zorgt voor visceraal vet”

Alcohol en buikvet

Als je aan het sporten bent, gezond eet en aan intermitterend vasten doet en je buikvet nog steeds niet kwijtraakt dan kan alcohol de reden zijn.

Eén van de belangrijkste dingen die ervoor zorgen dat je geen buikvet verliest is alcoholgebruik.

Zuivere alcohol bevat geen koolhydraten of suiker en verhoogt niet direct je bloedsuikerspiegel of insuline. Indirect kan het echter wel ernstige insulineresistentie veroorzaken.

Levercellen behandelen alcohol als vergif en proberen er vanaf te komen. De giftigheid van de alcohol beschadigt de levercellen en kan ze zelfs doden. Tijdens dit proces ontwikkel je vet in de levercellen en dit kan leiden tot leververvetting.

Bij een leververvetting kun je ook last krijgen van ontstekingen en littekens in de lever. Chronische ontstekingen en littekens kunnen dan cirrose veroorzaken en het risico op leverkanker en andere leverproblemen verhogen.

Alcohol blokkeert ook je vermogen om vet goed te verbranden. Verwacht namelijk niet dat je 48 tot 72 uur na alcoholgebruik vet verbrandt. Het is een bron van lege calorieën en put belangrijke voedingsstoffen uit zoals magnesium en verschillende B-vitamines.

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat er bepaalde voordelen zijn aan het drinken van alcohol met mate. Maar onlangs hebben ze ontdekt dat dit slechts een marketingtactiek was en dat het drinken van alcohol helemaal geen voordelen heeft.

Alcohol heeft ook negatieve effecten op andere delen van het lichaam zoals:

 • Hersenen

 • Endocrien systeem

 • Darmmicrobioom

 • Hart

 • Oestrogeenproductie bij mannen – verhoogt oestrogeen en verlaagt testosteron

Het is enorm belangrijk om de negatieve effecten van alcohol te beseffen en na te denken over de echte redenen waarom je alcohol drinkt zoals stress of bepaalde problemen die je uit de weg loopt. Veel natuurlijke dingen kunnen je helpen stress te verminderen. Als je alcohol niet kunt opgeven, probeer het dan op zijn minst te verminderen.

Als je mariadistel in capsule vorm inneemt voordat je gaat drinken dan kan dit je lever helpen beschermen tegen gif en de lever ondersteunen. Kombucha thee met weinig suiker is daarnaast ook een prima alternatief voor alcohol en geeft je een lekker ontspannen gevoel.

 

 

”Stress is een grote oorzaak van buikvet”

Cortisol en buikvet

Cortisol is een stresshormoon dat eiwitten in je lichaam omzet in suikers. Het zorgt ervoor dat je lever nieuwe suiker aanmaakt uit niet-koolhydraatbronnen zoals vet, ketonen en eiwitten.

Als je cortisol echt hoog is dan maakt je lichaam te veel suiker aan. Deze toename van suiker zal insuline verhogen en insuline maakt buikvet. Het consumeren van een koolhydraatrijk dieet en suiker of te vaak en te veel eten kan er ook voor zorgen dat je insuline piekt, wat weer leidt tot buikvet.

Je zult normaal gesproken buikvet opmerken nadat de lever al vet is omdat veel van het viscerale vet rond de organen afkomstig is van het ”morsen” van vet uit de lever. 

De beste voedingsmiddelen om je te helpen buikvet te verliezen richten zich op:

Het verlagen van insuline

Het verlagen van cortisol 

Het ondersteunen van de lever

 

Tien voedingsmiddelen die je hierbij kunnen helpen:

1) Eieren

2) Zalm

3) Kabeljauwlever en levertraan

4) Zuurkool

5) Kruisbloemige groenten

6) Hamburger – zonder brood en saus

7) Avocado’s

8) Broccolikiemen

9) Asperges

10) Voedingsgist – niet verrijkt

 

 

”Je valt niet af om gezond te worden, je moet gezond worden om af te vallen”

Tips voor het verliezen van buikvet

Hoe verlies je buikvet en behoud je een gezond gewicht? Hier zijn enkele tips voor het verliezen van buikvet.

Eet meer vet verbrandende voedingsmiddelen

Het eten van echt voedsel uit de natuur, in plaats van nepvoedsel dat in pakjes of dozen zit is één van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid. 

Groenten

Vruchten

Zaden

Schoon vlees en vis – geen vleeswaren 

Peulvruchten

Voedsel gekweekt in gezonde, rijke bodems zonder toevoeging van chemicaliën

Aan de andere kant wil je ultrabewerkte voedingsmiddelen koste wat het kost vermijden. Dit komt omdat ze verband houden met obesitas en letterlijk vettoename kunnen veroorzaken. Dit zijn de meeste voedingsmiddelen die je in je plaatselijke supermarkt zult vinden: 

In zakken

In dozen

Diepgevroren

Producten boordevol ongezonde toevoegingen en conserveermiddelen die je niet in je lichaam wilt stoppen.

De beste vet verbrandende voedingsmiddelen zijn bladgroenten, andere groenten zoals kruisbloemige groenten, eiwitrijke bronnen zoals vlees en vis, bessen en gezonde vetten zoals olijfolie of noten.

 

Verhoog de vezelinname

Eet meer vezelrijk voedsel wat gunstig is voor het beheersen van de eetlust, de spijsvertering, de gezondheid van het hart en nog veel meer. Het is namelijk bewezen dat een hogere consumptie van vezels obesitas kan helpen voorkomen.

Verhoog met name je inname van oplosbare vezels die je vind in haver, gerst, erwten, wortelen, bonen, appels, citrusvruchten en psyllium. Oplosbare vezels hechten zich aan cholesteroldeeltjes en verwijderen ze uit je spijsverteringsstelsel. Dit helpt het risico op hartaandoeningen te verlagen en helpt je vet te verliezen.

 

Blijf uit de buurt van suiker, vloeibare calorieën en granen

Je weet waarschijnlijk al dat suiker heel slecht voor je is. Je wilt vooral toegevoegde suikers vermijden als je probeert af te vallen, inclusief verborgen suikerbronnen zoals gezoete zuivelproducten, sappen of verpakte snacks gemaakt met granen.

Voor het beste resultaat kun je deze voedingsmiddelen het beste volledig vermijden en deze tips volgen:

Drink je calorieën niet! Drink meer water, kruidenthee, bruisend water met schijfjes citroen en andere gezonde dranken. Vermijd frisdrank, sportdranken, gezoete theesoorten en de meeste sappen.

Verminder de inname van granen en vooral geraffineerde soorten. Niet alle granen zijn slecht vooral gekiemde of glutenvrije granen, maar ze helpen je niet om af te vallen of te herstellen van een slechte gezondheid.

Concentreer je in plaats daarvan op groenten en fruit met weinig suiker en veel vezels.

 

Eet meer eiwitten

De meeste mensen consumeren lage eiwitniveaus en vaak minder dan 20 procent van hun totale eetpatroon. Verschillende onderzoeken laten zien dat het eten van meer eiwitrijk voedsel een aantal gezondheidsvoordelen heeft. 

Het helpt je op gewicht te blijven en af te vallen

Het helpt bij het creëren van normale bloedsuikerspiegels

Het verbetert je leer- en concentratievermogen

Het vermindert hersenmist 

Het ondersteunt je spieren en botten

Het verhogen van de eiwitconsumptie kan ook de niveaus van ghreline verlagen en dit is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van hongergevoelens.

Je kunt eiwitrijk voedsel eten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet of je kunt ervoor kiezen om een eiwitrijk dieet te volgen dat bestaat uit eiwitrijk voedsel en supplementen. Goede opties zijn grasgevoerd rundvlees, biologische kipfilet, in het wild gevangen kabeljauw en zalm, eiwitrijk plantaardig voedsel en eiwitpoeders.

 

Houd je calorieën en je macro’s bij

Het kan niet worden onderschat dat een redelijke dagelijkse calorie-inname ook nodig is om buikvet te verliezen. Veel onderzoeken suggereren dat calorieën in/calorieën uit ertoe doen.

Er zijn ook aanwijzingen dat het bijhouden van wat je eet een geweldig hulpmiddel kan zijn om je doelen te helpen beheren. Het werkt door bewust te worden van je eetgedrag. Na verloop van tijd leer je zo veel over je eten dat je misschien geen dagboek meer hoeft bij te houden. Het word automatisch en normaal!

Om daar te komen moet je leren de calorieën te tellen en dit kun je bijvoorbeeld doen door een app voor het tellen van calorieën te gebruiken. Tel ondertussen met die app ook je macro’s om ervoor te zorgen dat je een goede balans krijgt tussen koolhydraten, vet en eiwitten.

 

Eet bewust

Mindfull eten betekent veel dingen en het is een verrassend belangrijk onderdeel van het bereiken van een gezond gewicht. Hier zijn enkele tips hoe je bewust kunt eten:

Eet wat langzamer en kauw alles goed

Word je bewust van hoeveel voedsel er nodig is om je verzadigd te voelen tijdens het eten zonder overdreven vol te raken.

Eet terwijl je niet wordt afgeleid en vermijd multitasking.

Zie emotioneel ongemak onder ogen in plaats van te eten vanwege stress of verdriet.

 

Intermitterend vasten

Voor een goed resultaat om voldoende vet te verliezen kun je intermitterend vasten overwegen. Dit is geen dieet maar meer een verandering in levensstijl en eetpatronen. Hoewel de wetenschap nu gemengd is over hoe effectief het is, is het voor velen een effectieve strategie.

Het is hierbij niet nodig om calorieën te tellen of grammen te meten. Concentreer je gewoon op het verlengen van de tijdsduur tussen het eten van het gezonde voedsel dat je al eet, met een bijzondere nadruk op gezonde vetten en eiwitten.

De meest gebruikelijke methode is 16/8 vasten wat ook wel periodiek vasten word genoemd. Je vast hierbij elke dag 16 uur en beperkt het eten tot acht uur. Meestal is het overslaan van het ontbijt het belangrijkste onderdeel van 16/8 intermitterend vasten. Deze aanpak houdt in dat je na het avondeten niets meer eet en de volgende ochtend het ontbijt overslaat.

Je kunt er ook voor kiezen om een hele dag niks te eten. Hoe doe je dit?

Ga één dag per week je avondeten overslaan en eet pas de volgende dag je eerste maal tijdens het avondeten. Op deze manier heb je wel wat gegeten maar ondertussen 24 uur gevast. Dit schijnt een enorm effectieve manier te zijn om buikvet te verliezen en op gezond gewicht te blijven!

 

Probeer een koolhydraatarm of ketogeen dieet

Hoe kun je in zeven dagen tijd buikvet verminderen? Misschien wil je het ketogene dieet proberen wat een strikt koolhydraatarm dieet is met veel gezond vet. Deze aanpak helpt je lichaam opgeslagen lichaamsvet te verbranden voor energie.

Hoewel deze aanpak niet geschikt is voor iedereen zoals sommige atleten, mensen met ondergewicht of vrouwen die gemakkelijk hormonale veranderingen ervaren, is aangetoond dat het velen helpt die worstelen met overgewicht om kilo’s kwijt te raken zonder honger te krijgen.

Als dit te extreem voor je klinkt, is carb cycling een andere optie. Deze aanpak wisselt dagen van koolhydraatarm eten af met dagen van hoger koolhydraatverbruik om onbedwingbare trek en vermoeidheid onder controle te houden. Het standaard koolhydraatarme dieet wordt ook beoefend door velen die in een kortere periode willen afvallen.

 

Voeg stofwisselingsversterkers toe

Wist je dat gekruid voedsel je hartslag kan verhogen, je kan laten zweten en tegelijkertijd je stofwisseling kan stimuleren? Ze zijn ook enkele van de beste voedingsmiddelen om ontstekingen in je lichaam te verminderen en uitstekende boosters voor je stofwisseling.

Probeer het volgende aan je eetpatroon toe te voegen:

Cayennepeper 

Capsaïcine is een stof in cayennepeper en kan het aantal verbrande calorieën na consumptie verhogen. Een studie wees uit dat wanneer proefpersonen capsaïcine consumeerden voor gewichtsbehoud, de afbraak van vet toenam. Capsaïcine kan ook de aanmaak van AMPK stimuleren wat leidt tot verdere afbraak van vet. Probeer cayennepeper toe te voegen aan recepten zoals kip voor een extra vet verbrandend effect, of probeer een detoxdrankje met cayennepeper.

Matcha groene thee

In één onderzoek verbeterde het drinken van matcha-thee de afbraak van vet in het lichaam.

Zeewier wakame

Als je nog nooit hebt gehoord van dit zeewier dat oorspronkelijk uit Japan komt dan is het nu de tijd! In een Japanse studie werd aangetoond dat wakame de vetverbranding in de vetcellen bij dieren bevordert. Het kan ook helpen bij het verminderen van een hoog cholesterolgehalte.

 

HIIT-trainingen

Hoe verlies je sneller buikvet? Focus niet alleen op je voeding maar ook op je conditie.

Welke oefening is het beste voor buikvet? Eén van de meest effectieve en efficiënte manieren om ongewenst buikvet, of gewoon extra gewicht over je hele lichaam te verliezen is door HIIT-trainingen te doen.

Het is aangetoond dat intervaltraining met hoge intensiteit een uitstekende manier is om in korte tijd vet te verbranden. Een review wees uit dat intervaltraining leidde tot 28 procent grotere afname van de totale absolute vetmassa in vergelijking met continue training met matige intensiteit.

HIIT kan in slechts 30 tot 40 minuten per dag helpen bij:

Fysieke prestaties te verbeteren

Stofwisseling te ondersteunen 

Spieren op te bouwen 

HIIT combineert korte, intensieve trainingssessies met langzame herstelfasen.

Het is nuttig, zelfs als het wordt gedaan voor een korte sessie van 15 tot 20 minuten. De sleutel is dat je traint op 85 procent tot 100 procent van je maximale hartslag in plaats van 50 procent tot 70 procent.

Zelfs als dat soort training niets voor je is, is het belangrijk om een soort training te vinden die je leuk vindt en die je regelmatig wilt doen. Experts raden ook aan om gewichtheffen te gebruiken voor vetverlies. Dit is namelijk een bewezen manier om meer spieren te creëren wat weer een gezonde stofwisseling ondersteunt.

Gewichtheffen hoeft ook geen zware gewichten te betekenen, want een lichaamsgewichttraining of yoga-oefeningen die thuis worden gedaan, kunnen ook een goede manier zijn om fitness in je routine op te nemen.

 

Verminder stress

Chronische stress die gedurende een lange periode wordt ervaren wordt niet alleen als gevaarlijk beschouwd maar het verhoogt ook het risico op verschillende aandoeningen zoals:

Hartaandoeningen

Diabetes

Psychische stoornissen 

Auto-immuunziekten 

Daarnaast wordt het ook geassocieerd met vettoename en slechte eetgewoonten.

Stress manifesteert zich in je lichaam op meerdere manieren die je niet altijd kunt voelen zoals:

Veranderen van eetlust

Toenemende niveaus van stresshormonen zoals cortisol

Verhoogde bloedsuikerspiegel 

De normale spijsvertering raakt verstoort doordat de darmomgeving verandert

Beïnvloeding van de manier waarop je endocriene klieren en hormonen werken

Als je te maken hebt met grote hoeveelheden stress in je leven dan laat onderzoek zien dat je er veel baat bij hebt om meer tijd vrij te maken om te ontspannen. Natuurlijke stressverlichters zijn onder meer:

Regelmatige lichaamsbeweging

Meditatie

Tijd buitenshuis doorbrengen 

Leuke hobby’s 

Sauna

Sporten

 

Zorg voor voldoende slaap

Slaap is een belangrijke modulator van neuro-endocriene functies en glucosemetabolisme. Slaapgebrek en slapeloosheid worden vaak over het hoofd gezien als factoren die bijdragen aan gewichtstoename en obesitas. Experts beschouwen een goede nachtrust zelfs als een belangrijk onderdeel van een aanpak om obesitas te voorkomen.

Voldoende slaap helpt bij:

Het reguleren van de stresshormonen

Eetlust beter onder controle houden

Meer energie voor lichaamsbeweging

De hunkering naar snoep te verminderen 

De neiging om emotioneel eten te verminderen

 

Doe regelmatig buikspieroefeningen 

De kwaliteit van je eten is de nummer 1 factor die je moet aanpakken om buikvet te verliezen. Als je eenmaal je eetgewoonten hebt verbeterd dan zijn buikspieroefeningen en core-oefeningen de volgende stap!

Door wekelijks ongeveer twee tot vier kerntrainingen te doen kun je je buik versterken en strakker maken. Een sterke core helpt ook bij:

Balans en stabiliteit

Verbetering van je houding 

Verlichten van rugpijn 

Enkele van de beste kernoefeningen zijn V-ups, allerlei soorten planken, flutter kicks of scissor kicks, burpees, Russian twists en reverse crunches.

 

Train op een lege maag

Hoewel het niet voor iedereen het beste idee is zoals mensen die zich zwak en duizelig voelen tijdens het sporten lijkt trainen op een lege maag verschillende voordelen te hebben.

Het kan namelijk helpen bij:

De reactie van je lichaam op insuline te verbeteren

Je calorie-inname in het algemeen lager te houden

Je prestaties te verbeteren 

De hoeveelheid lichaamsvet die je verbrandt voor energie tijdens trainingen te verhogen 

Uit onderzoek blijkt dat trainen op een lege maag misschien werkt voor kortere trainingen zoals wandelen om af te vallen, maar niet zo goed voor langere of zwaardere trainingen.

 

 

”Luister altijd goed naar je lichaam”

Waar moet je op letten?

Er zijn verschillende variabelen die een rol kunnen spelen als het gaat om het behouden van een gezond lichaam en het verliezen van extra buikvet zoals:

Genetica

Lichamelijke conditie

Wat voor soort oefeningen je doet

Medische geschiedenis

Hormonen

Leeftijd

Geslacht

Ongeacht het exacte type beweging en oefeningen en dieet dat je kiest om af te vallen zin de volgende punten enorm belangrijk:

 

Blijf gehydrateerd voor, tijdens en na je trainingen

Wees voorzichtig als je probeert een calorietekort te creëren want je kunt gevaarlijk dicht bij uithongering komen als je je calorieën te veel snijdt

Beheer stress in je leven op de manier die voor jou werkt

Besteed aandacht aan hoe verschillende gewoonten je energieniveau beïnvloeden

Houd bij waar je je het gelukkigst en het minst vermoeid bij voelt

Herken emotionele triggers die ervoor zorgen dat je naar junkfood hunkert.

Zorg altijd voor voldoende slaap

Praat met een arts als je waarschuwingssignalen opmerkt van ernstigere gezondheidsproblemen

 

Als iets werkt, verander dan niets. Als het niet werkt dan is het tijd om iets te veranderen.

Tips:

1) Drink slechts één kop koffie per dag en niet de eerste 90 minuten nadat je wakker bent

2) Verlaag je koolhydraten tot bijna nul

3) Eet geen restaurantvoedsel

4) Ondersteun je B-cellen met vitamine K2, vitamine D, magnesium en vitamine B1

Stress is een oorzaak van teveel buikvet

Tot slot

Buikvet stond centraal in dit artikel. Heb jij last van buikvet? En weet je de oorzaak van het teveel aan buikvet? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wanneer heb je overgewicht?

Lever ontgiften

Vetpercentage meten

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *