buikkrampen
Expert: Jaap Gerrijts | 11 december 2022 | Leestijd: 6 minuten 

Buikkrampen

Buikkrampen kunnen enorm vervelend zijn en een ieder van ons heeft ze wel eens gehad. Meestal zijn deze buikkrampen onschuldig en is de oorzaak bekend. Buikkrampen kunnen ook wijzen op een ernstiger probleem! Het is daarom belangrijk niet te lang rond te lopen met buikkrampen en goed naar je lichaam te luisteren. 

Buikkrampen kunnen soms wijzen op een ernstiger probleem. In dit uitgebreide artikel vertellen we alles wat je moet weten over buikkrampen. Lees je mee?!

Buikkrampen

Buikkrampen kunnen soms optreden na het eten en pijnlijk aanvoelen. Als je lichaam erg geïrriteerd raakt dan kan je er diarree van krijgen en overgeven kan ook voorkomen.

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk zoals voedselvergiftiging, intolerantie voor zuivelproducten of gluten of een buikgriep wat regelmatig voor komt. Ook menstruatie en sommige chronische maagdarmaandoeningen kunnen krampen veroorzaken. 

Buikkrampen kunnen variëren van lichte pijn tot ernstige stekende pijn. Ze kunnen constant zijn en in dit geval kan een chronische spijsverteringsziekte zoals een prikkelbare darmaandoening de oorzaak zijn. Je leest straks meer over mogelijke oorzaken en symptomen zodat je weet wat je hier tegen kunt doen.

De meeste buikkrampen verdwijnen vaak vanzelf binnen een paar uur of een paar dagen. Het veranderen van wat je eet kan helpen bij de symptomen terwijl je herstelt.

Sommige buikkrampen kunnen medische hulp vereisen. Je moet je zorgen maken over buikkrampen als deze een week of langer aanhouden of zo ernstig zijn dat je niet kunt functioneren. Ook symptomen zoals koorts of bloed in braaksel of ontlasting zijn een teken dat er iets niet goed is en dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts.

Om er voor te zorgen dat je in de toekomst geen last meer hebt van buikkramp is het belangrijk om achter de oorzaak te komen. Wanneer je weet wat de kramp veroorzaakt dan kan je het laten behandelen of een verandering in je eetpatroon aanbrengen zodat je er geen last meer van krijgt.

Veelvoorkomende oorzaken van buikkrampen zijn het eten van voedsel dat voor bepaalde klachten zorgt.

Constipatie

Voedselvergiftiging 

Irritatie

Maaginfectie

Diarree

Tijdens de zwangerschap kunnen krampen voorkomen doordat de foetus groeit. Menstruatiekrampen komen ook heel vaak voor, hoewel ze eigenlijk in de baarmoeder plaatsvinden.

Andere mogelijke oorzaken

Een aantal aandoeningen kan ook buikkrampen veroorzaken. Hierbij zijn de symptomen ernstiger en de pijn houd langer aan. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Inflammatoire darmziekte zoals Crohn, prikkelbare darm syndroom of colitis ulcerosa

Diverticulitis

Darmobstructie

 

De meest voorkomende oorzaken van buikkramp kunnen worden ingedeeld in drie categorieën: 

Ontstekingen 

Spijsverteringsproblemen 

Vrouwelijke voortplanting

 

Ontstekingen

Pijnlijke irritatie of infectie in de organen kan worden veroorzaakt door een ontsteking. Deze zijn vaak enorm pijnlijk en hebben behandeling nodig.

Maagzweer

Buikgriep 

Gastro-oesofageale refluxziekte 

Galstenen 

Pancreatitis  

Urineweginfectie

 

Spijsverteringsproblemen

Als je tijdens of na het eten last krijgt van buikkramp dan kan je last hebben van:

Slechte spijsvertering

Verstopping 

Diarree 

Voedselallergie 

Voedselvergiftiging 

 

Vrouwelijke voortplanting

Pijn gerelateerd aan de vrouwelijke voortplantingscyclus kan afkomstig zijn van:

Menstruatiekrampen

Ovulatie  

Ontsteking in de vrouwelijke organen zoals baarmoeder, eileider of eierstok

 

 

”Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben last van constipatie”

Wat zijn de oorzaken en symptomen van buikkramp?

Om je te helpen bij de mogelijke oorzaak van kramp hebben we verschillende opties uitgelicht om je een beter beeld te geven waar het aan kan liggen.

 

1) Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging ontstaat door het eten of drinken van voedsel of vloeistof dat besmet is. Eten en drinken kan ziektekiemen bevatten zoals bacteriën, virussen en parasieten die infecties veroorzaken of gifstoffen die door ziektekiemen worden aangemaakt.

Symptomen:

Buikpijn of krampen

Diarree

Misselijkheid

Overgeven

Vermoeidheid

Symptomen van voedselvergiftiging kunnen enkele uren of dagen optreden nadat je besmet voedsel of vloeistof hebt ingenomen.

De meeste gevallen van voedselvergiftiging genezen binnen een paar dagen. Zorg er in de tussentijd voor dat je voldoende rust en genoeg water drinkt. Antibiotica worden in het buitenland vaak aan toeristen voorgeschreven maar zijn vaak niet nodig.

Als je koorts hebt boven 38 ℃ en geen eten of drinken kunt binnenhouden en de symptomen niet verbeteren, neem dan contact op met de huisarts. Er bestaat een kans dat je bent uitgedroogd en dit moet in dat geval zo snel mogelijk worden opgelost.

 

2) Voedselgevoeligheid

Symptomen van voedselgevoeligheid treden op nadat je voedsel hebt gegeten en je  lichaam niet goed aankan. Voeding en drinken die bekend staan dat ze de maag irriteren zijn onder andere alcohol, vettig en suikerhoudend voedsel en koolzuurhoudende en cafeïne houdende dranken. Sommige mensen zijn gevoelig voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe. 

Symptomen:

Buikkrampen

Diarree

Misselijkheid

Opgeblazen gevoel in de bovenbuik

Onaangenaam vol gevoel

Maagzuur

Overmatig gas

Soms kun je een bepaald voedingsmiddel helemaal niet verdragen. In dit geval heb je een voedselintolerantie. De meest voorkomende voedselintolerantie is lactose-intolerantie. Veel Aziatische mensen hebben hier last van maar ook in het westen komt dit regelmatig voor. Mensen met lactose-intolerantie kunnen lactose, een vorm van suiker die in de meeste zuivelproducten voorkomt niet volledig verteren.

Symptomen die verband houden met voedselgevoeligheden verdwijnen meestal vanzelf na verloop van tijd of kunnen worden behandeld met verschillende middelen. Als je niet zeker weet welk voedsel de maag irriteert dan kan het bijhouden van een voedingsdagboek helpen de boosdoener te identificeren. Wanneer je weet wat de oorzaak is dan is het belangrijk om dit voedsel te vermijden om problemen in de toekomst te voorkomen.

 

3) Virale of bacteriële infectie

Virale en bacteriële maaginfecties worden vaak “buikgriep” genoemd. Veelvoorkomende virussen zoals het norovirus worden gemakkelijk van persoon op persoon overgedragen. Bacteriële infecties kunnen worden overgedragen via besmet voedsel of water.

Symptomen:

Buikpijn of krampen

Diarree

Misselijkheid

Braken

Vermoeidheid

Koorts

Symptomen verbeteren meestal binnen een paar dagen met rust en door veel water of thee te drinken. Als je koorts hebt boven 38 ℃ en geen eten of drinken kunt binnen houden en de symptomen niet verbeteren dan is het belangrijk om contact te zoeken met de huisarts. Er ontstaat namelijk de kans dat je uitgedroogd raakt en extra vloeistoffen of antibiotica nodig hebt.

 

4) Constipatie

Iedereen heeft wel eens last van constipatie. Constipatie komt voor wanneer de ontlasting hard wordt. Dit zorgt voor een verstopping waardoor het moeilijk wordt om een goedestoelgang te hebben.

Er zijn verschillende redenen waardoor je verstopt kunt raken. Misschien eet je niet genoeg vezels of drink je niet genoeg water. Weinig beweging kan ook constipatie veroorzaken.

Symptomen:

Buikkrampen

Opgeblazen gevoel

Vol gevoel in je buik

Harde en korrelachtige ontlasting die moeilijk te passeren is

Minder dan 3 stoelgangen per week hebben

Het is belangrijk om meer vezelrijk voedsel te eten zoals fruit en groenten. Drink ook meer water en beweeg regelmatig. Je kunt constipatie ook verlichten met vrij verkrijgbare medicijnen zoals ontlasting verzachters en laxeermiddelen. Doe dit alleen uit nood want deze middelen hebben ook negatieve bijwerkingen die he zoveel mogelijk wilt vermijden.

Raadpleeg de arts wanneer de constipatie langer dan een paar weken aanhoudt en niet verbetert met thuisbehandelingen. Heb je enorm veel pijn neem dan ook zo snel mogelijk contact op met de huisarts. Soms is obstipatie een teken van een ernstiger aandoening zoals darmkanker dus negeer het niet en onderneem actie.

 

5) Prikkelbare darm syndroom 

Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende chronische aandoening van de darm die buikpijn en veranderingen in de stoelgang veroorzaakt.

Het prikkelbare darmsyndroom is een chronische ziekte en dit betekent dat de symptomen maanden of jaren aanhouden. Bij veel mensen gaan de klachten na verloop van tijd over of ze minderen in ernst.

Symptomen:

Buikkrampen meerdere keren per week, vaak gerelateerd aan de stoelgang

Constipatie

Diarree

De ontlasting wordt frequent, meer dan 3 keer per dag of minder frequent, minder dan elke 3 dagen

Het is belangrijk om professionele hulp in te schakelen en hier niet te lang mee door te lopen. 

De arts kan kijken wat je eet om te zien of voedsel of dranken de symptomen veroorzaken en welke je het beste kunt vermijden. Ze kunnen vezelsupplementen aanbevelen, dagelijkse lichaamsbeweging en manieren om stressoren in het leven te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om genoeg te ontspannen en voldoende slaap te krijgen.

Als deze veranderingen de symptomen niet onder controle krijgen dan kan de arts medicijnen voorschrijven. Medicatie is vaak een symptoombestrijder en het kan je niet genezen. Denk daarom goed na wat je neemt. Een goede probiotica in combinatie met vezels en verschillende vitamines en mineralen zijn belangrijk om een eventueel tekort te vermijden.

 

6) Menstruatiekrampen

Menstruatiekrampen komen veel voor. Maar liefst 50 tot 90% van alle vrouwen heeft hier last van. Deze krampen komen voor in de baarmoeder die zich in de onderbuik bevindt. Ze ontwikkelen zich wanneer de baarmoeder samentrekt om het slijmvlies af te werpen. Doorgaans beginnen krampen tot 2 dagen voordat de menstruatie begint en duren daarna 1 tot 3 dagen. Sommige vrouwen hebben ook maagklachten tijdens de menstruatie.

Symptomen:

Krampen in de onderbuik

Vermoeidheid

Misselijkheid

Diarree

Hoofdpijn

Opgeblazen gevoel

Je kunt symptomen van menstruatiepijn verlichten door een warme kussen op de onderbuik te leggen.

In sommige gevallen kunnen menstruatiekrampen een teken zijn van een ernstiger probleem zoals vleesbomen of endometriose. Raadpleeg de arts als de menstruatiekrampen zo hevig zijn dat ze je dagelijks functioneren verstoren of als ze ook voorkomen wanneer je niet ongesteld bent.

 

7) Blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Blindedarmontsteking is een ontsteking van de appendix. Dit is een dun, kort en buisachtig orgaan dat is verbonden met de dikke darm. De appendix raakt ontstoken wanneer deze wordt geblokkeerd of gewond raakt.

De pijn begint meestal bij de navel en beweegt naar de rechterkant van de onderbuik.

Symptomen:

Buikkrampen

Buikpijn in de buurt van de navel of rechter onderbuik

Misselijkheid

Braken

Koorts

Als je vermoed dat je kind blindedarmontsteking heeft, ga dan onmiddellijk naar de huisarts of eerste hulp. Een blindedarmontsteking is levensbedreigend en moet in een ziekenhuis worden behandeld. In het ziekenhuis kan met een operatie de appendix worden verwijdert.

 

8) Angst

Angst kan er voor zorgen dat je last krijgt van buikkramp. Dit wordt ook wel een zenuwachtige maag genoemd. Angst kan er namelijk voor zorgen dat er kramp in de buik ontstaat met diarree of obstipatie als gevolg.

Symptomen:

Buikpijn of krampen

Diarree

Obstipatie  

Verhoogde ademhalingsfrequentie

Verhoogde hartslag

Spanning

Technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en lichaamsbeweging kunnen maagkrampen helpen die verband houden met angst. Het is belangrijk om voldoende te ontspannen en stress te vermijden.

Raadpleeg de huisarts als angst je dagelijks leven beïnvloedt of als je paniekaanvallen krijgt.

 

9) Zwangerschap

Zwangerschapskrampen worden vaak beschreven als trekkende sensaties aan één of beide kanten van de buik. Deze krampen komt omdat de baarmoeder zich uitzet om ruimte te maken voor de groeiende foetus.

In de meeste gevallen komen milde krampen vroeg in de zwangerschap voor. Dit is heel normaal, ze komen en gaan en er is geen reden tot bezorgdheid.

In het tweede trimester kun je last krijgen van pijn in het bindweefsel. Dit word ook wel het ronde ligament genoemd en dit is verantwoordelijk voor de ondersteuning van de baarmoeder. Als het bindweefsel tijdens de zwangerschap uitrekt dan kan het krampen veroorzaken. Deze krampen kunnen scherp en stekend zijn of aanvoelen als een doffe pijn in de onderbuik.

In het derde trimester zullen vrouwen tegen het einde van de zwangerschap vaak last krijgen van een harde buik. 

Symptomen:

Buikkrampen

Opgeblazen gevoel

Je kunt zwangerschapskrampen behandelen door vaak van houding te veranderen. Regelmatig opstaan, liggen of gewoon rondlopen om te kijken welke houding voor jou het beste is. Een warm bad en veel water drinken kan ook helpen.

Soms kunnen zwangerschapskrampen een teken zijn van een ernstig probleem. Bel de arts bij buikpijn of ernstige krampen die niet verdwijnen, vaginale bloedingen of vroegtijdige weeën.

 

 

”Ongeveer 10% van alle Nederlanders hebben galstenen”

Wat zegt de plek over de oorzaak?

Het kan een oncomfortabel kan zijn om over te praten maar het delen van je recente stoelgang geschiedenis kan belangrijk zijn om de oorzaak van buikkrampen te achterhalen. 

Als de pijn zo erg is dat een dokter word ingeschakeld dan is er vaak meer aan de hand dan een buikgriep. De arts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen om symptomen en medische geschiedenis te beschrijven. Er zijn veel verschillende soorten pijn en de dokter kan vragen of het mild of ernstig is, brandend of pijnlijk, krampachtig, op één plek of overal, constant of in golven. 

Al deze informatie zal de arts helpen de oorzaak van de pijn te vinden en te bepalen wat hij eraan kan doen. Hij zal ook voelen of de buik verhard is en kijken waar de pijn vandaan komt.

De locatie van de pijn geeft de arts aanwijzingen voor het diagnosticeren van de mogelijke oorzaak.

Algemeen: urineweginfectie, appendicitis, prikkelbare darmsyndroom of ziekte van Crohn 

Bovenbuik: Galstenen, gastro-oesofageale refluxziekte, pancreatitis of een hartaanval

Midden buik: Darmblokkade, pancreatitis, appendicitis of thoracaal aorta-aneurysma

Onderbuik: Blindedarmontsteking, diverticulitis, buitenbaarmoederlijke zwangerschap of ontsteking van de eileiders 

Linker bovenbuik: Hiatale hernia, gordelroos, miltinfectie of een hartaanval 

Linksonder in de buik: Diverticulitis, nierstenen, ziekte van Crohn of colitis ulcerosa 

Rechter bovenbuik: Ontsteking van de galwegen, verharde ontlasting, maagzweer of hepatitis

Rechteronderbuik: Ontsteking van de galblaas, appendicitis, cysten in de eierstokken of buikgriep

Testen

De arts kan urine-, bloed- en ontlastingstests afnemen en laten onderzoeken. Beeldvormingstests zijn ook nuttig voor het opsporen van afwijkingen in het maagdarmstelsel en andere organen. Deze tests zijn echografie, röntgenfoto’s, CT-scan, bariumklysma of endoscopie.

 

 

”’Miljoenen Nederlanders hebben regelmatig last van buikkrampen”

Wanneer moet je een huisarts bellen bij buikkramp?

Veel mensen twijfelen wanneer ze een dokter moeten bellen bij hevige buikkrampen. Meestal willen mensen de pijn uitzitten maar dit kan soms gevaarlijk zijn als er iets ernstigs aan de hand is.

Maak daarom een afspraak met de huisarts als je één van deze symptomen hebt:

Ernstige maagkrampen of buikpijn 

Krampen die na 1 tot 3 dagen niet verbeteren

Krampen die begonnen zijn na een verwonding aan de buik

Krampen die de dagelijkse bezigheden ernstig belemmeren

 

Moet ik naar de eerste Hulp voor maagkrampen?

Je kunt het beste naar de spoed eisende hulp gaan als je last hebt van het volgende:

Pijn op de borst

Ernstige buikpijn

Overgeven met bloed erin

Ontlasting met bloed erin  

Donkere ontlasting die teerachtig is

Koorts boven de 38℃

Zwangere vrouwen: 

Ernstige buikpijn

Hevige krampen 

Vaginale bloedingen 

Weeën

 

 

”Beweging, gezonde voeding en voldoende water”

Wat kan je zelf doen tegen buikkramp?

Er zijn dingen die je zelf kunt doen om er voor te zorgen dat de symptomen van buikkramp verminderen. Als je een voedselvergiftiging of darminfectie hebt, probeer dan veel te drinken. Meng 1 liter water met 6 tl suiker en ½ tl zout. Deze oplossing is meer hydraterend dan gewoon water. Je kunt extra elektrolyten drinken die in poedervorm te koop zijn. Hiermee hydrateer je en zorg je dat er voldoende mineralen terug in het lichaam komen. Dit kan helemaal goed zijn bij langdurig overgeven of diarree.

Masseer zachtjes je buik om krampen en pijn te verlichten.

Plaats een verwarmingspakket of een warmwaterkruik om krampen te verzachten. Je kunt ook een warm bad nemen.

Bij ernstige uitdroging kan het voorkomen dat je extra vloeistoffen via een infuus toegediend krijgt in het ziekenhuis.

Geneesmiddelen op recept kunnen in sommige gevallen nodig zijn. Dit is afhankelijk van de oorzaak van de buikkrampen.

 

Verander je eetgewoonten

Als je maag weer goed voelt om te eten, begin dan met neutraal voedsel 

Eet langzamer en neem kleinere happen

Eet gedurende de dag meerdere kleine maaltijden in plaats van één of twee grote maaltijden

Vermijd het eten van dingen die de maag van streek maken zoals gekruid voedsel, zuivelproducten of voedsel dat gas veroorzaakt

Houd een voedingsdagboek bij zodat je kunt zien welke voedingsmiddelen de buikkrampen veroorzaken

Drink veel heldere vloeistoffen, vooral als je vatbaar bent voor nierstenen, urineweginfectie of obstipatie  

Rek altijd voor en na fysieke activiteit

Begin langzaam en ken je fysieke beperkingen

Bouw het tempo en intensiteit geleidelijk op in de loop van de tijd

Blijf gehydrateerd voor, tijdens en na het sporten

Tips:

1) Ga bij twijfel altijd naar de huisarts voor een onderzoek

2) Drink voldoende water en eet voedsel wat veel vezels bevat

3) Zorg dat je bij uitdroging, overgeven en diarree genoeg elektrolyten, vitamines en mineralen binnen krijgt

4) Een ontlastingsonderzoek kan veel vertellen over de werking van de maag en darmen. Het kan ook laten zien welke voedsel je beter kunt vermijden

5) Peterselie, kamille, kurkuma met zwarte peper, munt, gember, kaneel, citroenmelisse, venkelzaad en anijs zijn kruiden die een geneeskrachtige werking op de maag en darmen hebben

Tot slot

Buikkrampen stonden centraal in dit artikel. Heb jij last van buikkrampen? Wat doe je last heb van buikkrampen? En hoe lang houden deze meestal aan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Winderigheid bij ouderen

Is levertraan gezond?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *