broze nagels
Expert: Jaap Gerrijts | 21 april 2023 | Leestijd: 7 minuten

Broze nagels

Broze nagels kunnen een gevolg zijn van een ernstig vitaminetekort. Ook kan het een gevolg zijn van veroudering of een gebrek aan vocht. Tot slot kan het wijzen op een schildklieraandoening. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon, voldoende slaap en extra vitamines kunnen helpen bij het verhelpen van broze nagels. 

 

Broze nagels zijn onaangenaam en vervelend. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat de oorzaak is en wat je eraan kunt doen. Lees je mee?!

Broze nagels

Meestal zijn broze nagels gewoon onaangenaam om naar te kijken en niets ernstigs. Ze kunnen ook een teken zijn dat er iets anders aan de hand is met je gezondheid. Broze nagels kunnen gepaard gaan met ijzertekort, vitamine B tekort en problemen met de schildklier. Het is daarom belangrijk om te kijken of je andere problemen met de gezondheid hebt om uit te sluiten dat er meer aan de hand is.

Maar wat zijn broze nagels precies?

Als je broze nagels hebt dan zijn ze verzwakt en hebben ze sneller de neiging om te breken, te splijten of af te pellen. Je vingernagels en teennagels zijn opgebouwd uit eiwitlagen die keratine worden genoemd. Gezonde nagels zijn glad en sterk met gelijkmatige kleuring en hebben geen vlekken of verkleuring. Soms kunnen gezonde nagels broos worden en hier kan je niks aan doen.

Broze vingernagels worden veel eerder opgemerkt dan broze teennagels. Zowel de nagels op je vingers als op je tenen kunnen om verschillende redenen broos worden. Broze nagels word met een moeilijk woord onychoschizia genoemd en dit komt vrij vaak voor. Er wordt geschat dat ongeveer 20 procent van de bevolking last hier van heeft. Vrouwen hebben vaker last van broze nagels dan mannen. 

Bij onychoschizia zou je last kunnen hebben van:

 • Broze nagels

 • Gespleten nagels

 • Zachte nagels

 • Dunne nagels

 • Nagel schilfers

 

 

”De nagelriem zorgt ervoor dat bacteriën buiten worden gehouden”

Wat zijn de symptomen van broze nagels?

Als je je afvraagt waarom breken mijn nagels zo gemakkelijk dan kan het komen omdat ze broos zijn. Wanneer nagels broos zijn dan zijn er verschillende symptomen waar je op moet letten: 

Nagels die aan de uiteinden de neiging hebben te splijten

Breekt en barst makkelijk

Ruggen in de lengterichting

Moeite met het laten groeien van lange nagels

Dunne nagels

 

 

”In de zomer groeien nagels harder dan in de winter”

Wat is de oorzaak van broze nagels?

Wat is de oorzaak van broze nagels? Broze nagels kunnen het gevolg zijn van veroudering, langdurige blootstelling aan water en chemicaliën zoals schoonmaakmiddelen, het gebruik van nagellakremover en/of het langdurig dragen van nagellak. Deze oorzaken kunnen ook deze tegelijkertijd optreden.

Broze nagels kunnen ook worden veroorzaakt door: 

Hypothyreoïdie

Schimmelnagelinfectie

Huidaandoening die de nagels kan aantasten, genaamd lichen planus

Nagel psoriasis

Reactieve artritis 

Als je een schildklieraandoening hebt dan kunnen zowel last hebben van broze nagels en haaruitval. Problemen met de schildklier komt vaker voor bij vrouwen en hypothyreoïdie staat vooral bekend om het veroorzaken van broze nagels. Hypothyreoïdie betekent dat de schildklier niet genoeg hormonen produceert en dit kan leiden tot een trage stofwisseling. In dit geval zweet het lichaam minder wanneer de stofwisseling vertraagt. 

Omdat zweet een natuurlijke vocht inbrengende crème voor het lichaam is, kan minder zweten ertoe leiden dat de huid droog wordt en de nagels broos. 

Als het gaat om de gezondheid van je nagels dan kom je overal tegen dat het een vitaminetekort kan zijn. De grootste reden van broze nagels zijn inwendige ziekten of een tekort aan vitaminen. Als er echter een vitaminetekort achter broze nagels zit dan is het hoogstwaarschijnlijk een tekort aan ijzer of biotine. Het komt regelmatig voor dat mensen met een ijzertekort of bloedarmoede last hebben van broze nagels. 

Als je vingernagels zwak zijn maar je teennagels perfect gezond en sterk lijken dan is er meer kans op een externe oorzaak van broze nagels. 

Naast ijzertekort zijn er nog andere risicofactoren voor broze nagels:

Regelmatig handen wassen

Zonnebrand

Laag biotine gehalte

Laag vitamine D gehalte

Langdurige blootstelling aan koud en/of droog weer

Blootstelling aan chemicaliën zoals nagellak remover

Herhaald letsel of trauma aan de nagel

Laag zoutzuur gehalte in de maag

Heb je een terugkerend punt opgemerkt met deze risicofactoren voor broze nagels? Afgezien van blessures zijn dit allemaal omstandigheden die gemakkelijk kunnen leiden tot een vochttekort.

 

 

”Nagels van mannen groeien sneller dan die van vrouwen”

Wat kan je doen aan broze nagels?

Broze nagels zijn vervelend om te hebben maar je kan verschillende dingen doen om er vanaf te komen. Wij hebben de beste tips voor je op een rij gezet!

 

Verminder het contact met water

Regelmatig schoonmaken en afwassen hoort er nou eenmaal bij maar het kan slecht zijn voor je handen en nagels.  Het dragen van handschoenen terwijl je aan het schoonmaken bent zorgt er voor dat je handen niet in contact komen met water en schoonmaakmiddelen. Als je last hebt van broze nagels dan kan je het proberen om te kijken of het probleem verholpen is.

 

Biotine of vitamine B8

Een tekort aan biotine kan voor broze nagels zorgen. Een recent onderzoek liet zien dat het gebruik van biotine de nagels kan helpen versterken. Zorg dat je er ook voldoende van binnen krijgt via je dagelijkse voeding. Biotine zit veel in:

Zoete aardappel

Ui

Eieren

Tomaat

Amandelen

Haver

 

Drink voldoende

Teveel water op de handen en nagels is niet zo’n goed idee maar het is wel belangrijk dat je genoeg vocht binnen krijgt. Gehydrateerd blijven met water en gezond voedsel zoals watermeloen en komkommers is een geweldige manier om je nagels, huid en haar van binnenuit te hydrateren.

 

IJzer

Een gebrek aan ijzer door bloedarmoede of tekort via voeding kan slecht zijn voor je nagels. Veel mensen hebben last van zoutzuur in de maag wat niet sterk genoeg is. Dit zorgt voor moeite met de opname van voedingsstoffen zoals magnesium en ijzer. Gebruik je maagzuurremmers of andere medicatie dan kan het zijn dat je maagzuur niet sterk is wat resulteert in een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Als je ijzer wilt aanvullen doe dit dan altijd op een natuurlijke manier. Combineer het eten van ijzerrijk voedsel met vitamine C zodat de opname nog beter verloopt. Je vind ijzer in:

Rundvlees

Groene bladgroente

Peulvruchten

Noten

Zaden

Als je weinig maagzuur hebt dan kun je de volgende voeding consumeren:

Gefermenteerde groentes

Appelciderazijn

Broccoli

Bieten

Peulvruchten

Vis

 

Natuurlijke handcrème

Als je last hebt van broze nagels dan is het een goed idee om je handen en nagels te hydrateren na het wassen en drogen van je handen. Om er een gewoonte van te maken kun je natuurlijke handcrème in de buurt van de gootsteen houden, zodat je het niet snel vergeet! Kies voor een handcrème op natuurlijke basis want deze zal in de meeste gevallen een stuk gezonder zijn en minder chemicaliën bevatten.

 

Maak je eigen nagelriemcrème

Een goede behandeling voor broze nagels is het gebruik van een nagelriemcrème. De inhoud van deze nagelriemcrème is helend voor de nagelriemen aan de basis van je nagels en de nagels zelf. Met natuurlijke en vochtherstellende ingrediënten zoals bijenwas, rauwe sheaboter, kokosolie en vitamine E kun je de nagels soepel houden en voeden. Je kunt deze nagelriemcrème zeker een paar keer per dag aanbrengen.

 

Vermijd kunstnagels

Veel vrouwen met nagelproblemen dragen kunstnagels. Het dragen van kunstnagels kan de problemen helaas alleen maar erger maken. Kunstnagels worden daarom niet aanbevolen voor mensen die vatbaar zijn voor schimmelinfecties of broze nagels hebben.

 

Vermijd harde nagellakremover

Nagellak verwijderaars zitten meestal vol chemicaliën en zorgen er voor dat vingernagels en teennagels snel uit kunnen drogen. Nagellak verwijderaars bevatten vaak zeer giftige chemicaliën zoals:

Aceton

Formaldehyde

Tolueen 

Ftalaten

Nagellak verwijderaars hebben niet alleen een negatieve invloed op de gezondheid van je nagels. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat ze voortplantingsschade en orgaantoxiciteit kunnen veroorzaken. 

In plaats van een normale nagellakremover te gebruiken kun je het ook zelf maken met natuurlijke ingredienten zoals grapefruit-, sinaasappel- en citroenolie.

 

Broccolizaadolie

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord maar je kunt broccolizaadolie gebruiken om je nagels een natuurlijke boost te geven. Deze olie is gemaakt van jonge broccolispruiten en zit boordevol essentiële vetzuren die goed zijn voor de gezondheid van huid, haar en nagels. 

Hoe te gebruiken? Druppel broccolizaadolie rechtstreeks op elke nagel en wrijf het in het nagelbed en de nagelriem. Doe dit iedere ochtend en iedere avond om zo snel mogelijk resultaat te zien. Kokosolie en arganolie zijn andere plaatselijk soorten olie die op dezelfde manier kunnen worden gebruikt als broccolizaadolie voor broze nagels.

 

Vitamine E

Vitamine E in supplementvorm kan een effectieve manier zijn om de conditie van je nagels te verbeteren. De dikke vloeistof dat in een vitamine E capsule zit is een perfecte behandeling voor broze nagels. Je hoeft alleen maar een capsule door te prikken en een klein beetje olie op elke nagel te doen. Het is een gemakkelijke maar zeer krachtige en verjongende behandeling voor broze nagels.

 

 

”Vingernagels groeien gemiddeld 3,5 millimeter per maand”

Waar moet je op letten?

Sommige veranderingen aan je nagels zijn niet ernstig, maar soms kunnen bepaalde veranderingen medische aandacht vereisen. Let daarom op de volgende symptomen en vraag je arts om advies als je last hebt van:

Veranderingen in nagelvorm zoals gekrulde nagels

Zwelling of pijn rond de nagels

Bloeden rond de nagels

Dunner of dikker worden van de nagels

Veranderingen in nagelkleur zoals verkleuring van de hele nagel of een donkere streep onder de nagel

Tips:

1) Denk je dat een schildklierprobleem de oorzaak is? Laat je dan testen bij de huisarts op problemen met de schildklier

2) Zorg dat je gezond en gevarieerd eet zodat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgt

3) Als je kiest voor een vitamine B supplement dan is vitamine B complex een aanrader. Daarnaast is voedingsgist een natuurlijke manier om extra vitamine B binnen te krijgen

4) Zorg er voor dat je voldoende magnesium, vitamine D, vitamine E, omega 3, vitamine B en zink binnen krijgt. Als je twijfelt aan een tekort laat je dan testen

Tot slot

Broze nagels stonden centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? Slik je weleens extra supplementen? En welke neem je dan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Vitamine B8

Waar zit ijzer in?

Waar zit vitamine E in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *