brainfood
Expert: Jaap Gerrijts | 11 april 2023 | Leestijd: 6 minuten

Brainfood

Brainfood bevat een bovengemiddeld hoge concentratie aan voedingsstoffen die je brein voeden. Het versterkt je hersencapaciteit en bewaakt een gezonde hersenbalans. Het eten van breinvoedsel maakt je direct of indirect gelukkiger, gezonder, slimmer en energieker.

 

Welke brainfood is goed voor je hersenen? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we waarom het zo goed is voor de hersenen. Lees je mee?!

Brainfood

Brainfood is voeding dat rijk is aan gezonde vetten, antioxidanten, vitamines en mineralen. Ze voorzien je hersenen van energie en helpen bij het beschermen van hersencellen wat de ontwikkeling van hersenziekten helpt voorkomen.

Hoe helpt gezond voedsel voor de hersenfunctie precies bij de geestelijke gezondheid? Eén manier is door de darmfunctie en een gezonde ontstekingsreactie te ondersteunen. 

Wist je dat de darmen en de hersenen nauw met elkaar verbonden zijn? Een aantal belangrijke hormonen en neurotransmitters worden in de darmen aangemaakt en kunnen vervolgens de hersenen binnendringen. Dit heeft invloed op de volgende cognitieve vaardigheden:

Geheugen

Concentratie

Begrijpen en verwerken van nieuwe informatie

Dit betekent dat een goed functionerende darm essentieel is om de hersenen het soort chemische signalen te sturen die ons helpen om op ons best te blijven functioneren.

Daarnaast worden er ook allerlei belangrijke neurotransmitters in de darmen gemaakt zoals dopamine, serotonine en GABA die enorm belangrijk zijn voor een goede stemming en nog veel meer!

Een slecht eetpatroon kan ervoor zorgen dat je lichaam meer inflammatoire cytokines afgeeft. Verscheidene studies hebben aangetoond dat deze kunnen bijdragen aan ontstekingen die uiteindelijk de hersenen kunnen beschadigen.

Ontstekingen zijn niet altijd slecht want ze helpen je te beschermen tegen ziektes en bij het herstellen van je lichaam als je bijvoorbeeld jezelf snijdt. Een chronische ontsteking is een ander verhaal want dit is daadwerkelijk slecht voor het lichaam. Het word namelijk in verband gebracht met een aantal mentale en cognitieve aandoeningen zoals:

Cognitieve stoornissen 

Dementie

Ziekte van Alzheimer

Verderop in dit artikel gaan we dieper in op de stoffen die goed zijn voor je hersenen en waar je op moet letten.

 

 

”Een gezond brein door gezond te eten”

Wat is het beste brainfood?

We krijgen vaak de vraag ”wat zijn de belangrijkste voedingsmiddelen voor de hersenen?” Wij hebben de meest belangrijke voeding voor je op een rij gezet die de gezondheid van de hersenen helpen met het ondersteunen van de juiste voedingsstoffen. 

 

Bosbessen en andere bessen

Bosbessen en andere bessen zoals bramen, frambozen en aardbeien zijn vruchten die experts aanbevelen om dagelijks te eten. Ze bevatten geweldige voordelen en smaken ook nog eens heerlijk!

Bosbessen zijn één van de meest antioxidantrijke voedingsmiddelen die er zijn en ze bevatten veel vitamine C, vitamine K en vezels. Vanwege hun hoge gehalte aan galluszuur zijn bosbessen vooral goed in het beschermen van de hersenen tegen: 

Stress

Degeneratie

Cognitieve achteruitgang 

 

Avocado’s

Avocado’s zitten vol met enkelvoudig onverzadigde vetten waarvan is aangetoond dat ze de snelheid van cognitieve achteruitgang verminderen en de bloedsuikerspiegel stabiel houden. Ze bevatten zowel vitamine K als foliumzuur en helpen bloedstolsels in de hersenen te voorkomen en de hersenfuncties met betrekking tot concentratie en geheugen te verbeteren.

Avocado’s zijn daarnaast rijk aan vitamine B en vitamine C die niet in je lichaam worden opgeslagen en dagelijks moeten worden aangevuld. Daarnaast hebben ze het hoogste eiwit- en suikergehalte van alle soorten fruit. 

 

Rode bieten

Rode bieten zijn één van de meest voedzame voedingsmiddelen voor de hersenen die je kunt eten. Ze helpen  ontstekingen verminderen, bevatten veel antioxidanten die he beschermen tegen kanker en je bloed helpen ontdoen van gifstoffen.

De natuurlijke nitraten in bieten stimuleren de bloedtoevoer naar de hersenen en dit helpt bij mentale prestaties. Daarnaast helpen bieten tijdens zware inspanning om het energie- en prestatieniveau te verhogen. 

 

Bottenbouillon

Bottenbouillon word veel gebruikt voor het genezen van de darmen en helpt op zijn beurt je hersenen te genezen. Dit eeuwenoude voedsel zit vol met nuttige voedingsstoffen waarvan gezegd word dat het helpt bij:

Stimuleren van de weerstand

Verbeteren van de gezondheid van de darmen

Verbeteren van de gezondheid van gewrichten

Overwinnen van voedselallergieën

Bottenbouillon heeft een hoog collageengehalte wat helpt darmontsteking te verminderen. Het bevat genezende aminozuren zoals proline en glycine die ervoor zorgen dat je immuunsysteem goed blijft werken en het geheugen helpt te verbeteren.

Bottenbouillon helpt om je lichaam van binnenuit te genezen en het is ook nog eens makkelijk om zelf te maken.

 

Broccoli en andere kruisbloemige groenten

Broccoli is één van de beste voedingsmiddelen voor je hersenen dankzij het hoge gehalte aan vitamine K en choline. Deze stoffen kunnen helpen bij onder andere het scherp houden van je geheugen. Broccoli zit ook boordevol vitamine C en het bevat een aantal fytonutriënten die de hersencellen beschermen tegen oxidatieve stress. Het bevat ook veel vezels waardoor je snel een vol gevoel zult hebben. De kiemen van een broccoli plant worden ook wel broccolispruiten genoemd en deze smaken anders dan gewone broccoli. Je kunt ze oogsten als ze een klein plantjes zijn van enkele dagen oud en ze zitten boordevol gezonde voedingsstoffen voor je hersenen en lichaam.

Andere kruisbloemige groenten die goed voor de hersenen zijn:

Boerenkool

Waterkers

Spruitjes

 

Kokosolie

Als het op de hersenen aankomt kan kokosolie helpen cellen te onderdrukken die verantwoordelijk zijn voor ontstekingen. Kokosolie kan ook helpen bij geheugenverlies naarmate je ouder wordt en slechte bacteriën bestrijden die in je darmen rondhangen.

Kokosolie en verwante MTC-olie zijn ook twee van de meest populaire vetten voor mensen die het ketogeen dieet volgen. Verschillende onderzoeken suggereren dat het voordelen kan bieden die verband houden met een verminderd risico op Alzheimer doordat ketonlichamen een neuroprotectieve invloed hebben op verouderende hersencellen.

 

Groene bladgroenten

Volgens recent onderzoek kan het regelmatig eten van groene bladgroenten zoals boerenkool, snijbiet en snijsla helpen om dementie op afstand te houden.

In deze studie werden de eetgewoonten en het mentale vermogen van meer dan 950 oudere volwassenen gedurende gemiddeld vijf jaar bestudeerd. Hierbij hadden de volwassenen die één of twee keer per dag een portie groene bladgroenten aten een langzamere mentale achteruitgang dan degenen die geen groenten aten. Tijdens het onderzoek werd er ook rekening gehouden met factoren als leeftijd, opleiding en familiegeschiedenis van dementie.

Als het gaat om gezonde hersenen moeten er bij elke maaltijd groenten op je bord liggen. Men raad aan om 250 gram per dag te eten maar wij zijn van mening dat dit eerder 600 tot 800 gram mag zijn.

Groene bladgroenten zitten ook boordevol vitamine A en K en mineralen die helpen ontstekingen te bestrijden en botten sterk te houden. 

 

Eidooiers

Eidooiers bevatten grote hoeveelheden choline en deze stof helpt bij de ontwikkeling van de hersenen van de foetus voor zwangere vrouwen. Het breekt ook bethaan af en dit is een chemische stof die hormonen produceert die verband houden met gevoelens van welzijn.

Studies tonen aan dat het eten van eieren doorgaans geen effect heeft op het cholesterolgehalte van gezonde volwassenen en in feite zou kunnen helpen het goede cholesterolgehalte te verhogen. Het is ook één van de meest goedkope en gezonde eiwitbronnen die er zijn. Zorg er wel voor dat je biologische scharreleieren koopt of ze onder je eigen kip vandaan haalt.

 

Walnoten en andere noten

Een paar walnoten per dag eten kan je cognitieve gezondheid helpen verbeteren. Het hoge gehalte aan antioxidanten, vitamines en mineralen verbetert ook de mentale alertheid. De vitamine E in deze noten kan helpen de hersencellen te beschermen en de ziekte van Alzheimer af te weren. Niet alleen walnoten maar ook andere noten zoals pistache, macadamia, hazelnoten, paranoten en cashewnoten zijn enorm goed voor de hersenen!

 

Extra Vierge Olijfolie

Wist je dat extra vierge olijfolie één van de meest aanbevolen voedingsmiddelen voor de hersenen is? Het bevat krachtige antioxidanten beter bekend als polyfenolen en gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Het is een belangrijk ingrediënt in het mediterrane dieet en je kunt in allerlei gerechten gebruiken.

Het gebruik van extra vierge olijfolie kan niet alleen het leervermogen en het geheugen verbeteren maar ook de leeftijds- en ziekte gerelateerde veranderingen ongedaan maken. Olijfolie helpt ook bij het bestrijden van amyloïde beta eiwitten. Dit zijn stoffen die giftig zijn voor de hersenen en de ziekte van Alzheimer kunnen veroorzaken.

Onthoud dat het geen goed idee is om te koken met extra vierge olijfolie omdat het hydrogeneert en begint te ontbinden bij hoge temperaturen. 

 

Rozemarijn en andere kruiden

Niet alleen rozemarijn als plant maar ook rozemarijnolie heeft verschillende voordelen voor de gezondheid.

Carnosinezuur is één van de belangrijkste ingrediënten in rozemarijn en dit helpt de hersenen te beschermen tegen neurodegeneratie. Het doet dit door de hersenen te beschermen tegen chemische vrije radicalen die verband houden met:

De ziekte van Alzheimer

Neurodegeneratie 

Beroertes 

Veroudering in de hersenen

Carnosinezuur helpt ook het gezichtsvermogen te beschermen tegen verslechtering dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. Andere kruiden met vergelijkbare niveaus van antioxidanten zijn:

Peterselie

Basilicum

Salie

Munt

Koriander

 

Zalm en andere vette vis

Wild gevangen zalm zit boordevol omega-3-vetzuren die je hersenen helpen soepel te laten werken en het geheugen te ondersteunen.

De vetzuren in vette vis kunnen ook de ontwikkeling van Alzheimer en dementie helpen voorkomen.

Houd er rekening mee dat deze voordelen gelden voor in het wild gevangen zalm. Gekweekte vis zit vaak vol met kwik en andere gifstoffen. Zorg er daarom voor dat je de juiste vis koopt en er wekelijks twee porties van eet.

 

Kurkuma

Kurkuma is een kruid die al duizenden jaren word gebruikt vanwege zijn helende eigenschappen. Curcumine is een stof die voorkomt in kurkuma en hierdoor is het kruid één  van de krachtigste en natuurlijke ontstekingsremmende middelen.

Kurkuma helpt de antioxidantenniveaus te verhogen en je weerstand gezond te houden terwijl het ook de zuurstofopname van de hersenen verbetert. Dit zorgt er voor dat je alert blijft en informatie goed kunt verwerken. 

Combineer kurkuma altijd met zwarte peper om de opname te verbeteren en je kunt ook  andere kruiden zoals gember en kaneel gebruiken voor ondersteuning van de spijsvertering en de stofwisseling.

 

Pure chocolade

Chocolade zit boordevol flavonolen die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Onderzoeken tonen aan dat cacao de cerebrale doorbloeding en cerebrale bloedoxygenatie kan verhogen. Het kan ook helpen de bloeddruk en oxidatieve stress in de hersenen en het hart te verlagen.

Maar ga nog niet wild kauwen op een reep want de meeste chocolade die je in de schappen van supermarkten ziet bevat veel te veel suiker en wordt niet beschouwd als goed voedsel voor de hersenen. De vuistregel is hoe donkerder de chocolade, hoe meer voordelen het biedt. 

Sla daarom melk- en witte chocolaatjes over en kies voor een minimaal bewerkte pure chocolade met minimaal 70 procent cacao. Kijk goed hoeveel suiker erin zit en kies voor de soorten met zo min mogelijk zoetstoffen erin.

 

Selderij

Selderij bevat weinig calorieën maar liefst 16 per kopje. Het hoge gehalte aan antioxidanten en polysacchariden werken als natuurlijke ontstekingsremmers en kunnen symptomen helpen verlichten die verband houden met ontstekingen, zoals gewrichtspijn en het prikkelbare darm syndroom.

Het is enorm voedzaam en zit boordevol vitamines, mineralen en voedingsstoffen.- is het een geweldige snackoptie als je kilo’s kwijt wilt. Niet alleen de stengels van bleekselderij kun je eten, sla de zaden en bladeren niet over. Beide bieden extra voordelen en smaken heerlijk in roerbakgerechten en soepen.

 

 

”Vitamine D3, zink en magnesium”

Welke voedingsstoffen zijn goed voor de hersenen?

Er zijn veel voedingsmiddelen die de hersenen kunnen ondersteunen. Maar sommige van deze voedingsmiddelen zijn beter dan andere op basis van hun voedingsstoffen.

Voedingsmiddelen die de cognitieve functie ondersteunen kunnen helpen bij het verbeteren van:

 • Aandacht

 • Perceptie

 • Geheugen

 • Leren

 • Redenering

 • Plannen

 • Probleemoplossing

 • Besluitvorming

 • Multitasking

 

De juiste voedingsstoffen zijn essentieel om de cognitieve functie te stimuleren. Maar meer nog, de brandstof waarop je je brein laat draaien is het allerbelangrijkste. De beste brandstof voor de hersenen zijn ketonen.

De beste voedingsstoffen om de hersenen te ondersteunen:

1) Vitamine B1

2) Vitamine D3

3) Zink

4) Van de hersenen afgeleide neurotrofe factor oftewel BDNF

5) DHA

6) Magnesium

Er is een belangrijke verbinding tussen je darmen en je hersenen waar we het net ook al over hebben gehad. Het is belangrijk om je darmen te ondersteunen om je cognitieve functie te helpen verbeteren.

De beste voedingsmiddelen om de gezondheid van je darmen te ondersteunen zijn gefermenteerde voedingsmiddelen zoals:

 • Zuurkool

 • Kefir

 • Kimchi

 • Gefermenteerde groenten

 

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B1 ter ondersteuning van de cognitieve functie:

1) Voedingsgist 

2) Zonnebloempitten

3) Varkensvlees

 

Dingen die vitamine B1 uitputten:

 • Alcohol

 • Geraffineerde suiker

 • Geraffineerde koolhydraten

 • Thee

 • Cafeïne

 • Stress

 • Antibiotica

 • Bepaalde medicijnen, zoals metformine of diuretica

 • Chocolade

 

 

”Choline zit veel in eieren”

Choline en de hersenen

Een belangrijke voedingsstof voor de hersenen is choline. Choline werd vroeger beschouwd als een B-vitamine. Het is een naar citroen smakende vitamine die je lichaam nodig heeft voor verschillende functies. Choline is een essentiële bouwsteen voor acetylcholine en dit is een primaire bouwsteen voor je hersenen. 

Het heeft invloed op:

Groeiende synapsen

Nieuwe herinneringen

Redenering

Slaap

Concentratie

Cognitie

Coördinerende beweging – zowel snelheid als nauwkeurigheid

Symptomen van een laag cholinegehalte zijn onder meer:

Hersenmist

Prikkelbaarheid

ADHD

Slecht geheugen

Hersenvermoeidheid

Verminderd leren

Snel afgeleid voelen

 

De beste voedingsbronnen van choline zijn:

Eieren

Runderlever

Garnaal

Sint-jakobsschelpen

Bladgroenten

Als je begint met het toevoegen van choline en nog steeds symptomen ervaart dan kan dit een probleem zijn met het algehele eetpatroon. Je moet daarom je eetpatroon verbeteren om de volledige voordelen van choline te ervaren. Periodiek vasten en gezond eten zijn de beste manieren om het lichaam en de hersenen te ondersteunen. 

 

 

”Een gezond brein is rijk aan het omega-3 vetzuur DHA”

Omega 3 vetzuren en de hersenen

DHA is een onderdeel van omega 3 en heel goed voor de hersenen en ogen. Niet alle vissen hebben een hoog gehalte aan DHA en daarom is het belangrijk om vette vis te eten wat veel DHA bevat.

In je hersenen vormt DHA de synapsen en dit zijn de verbindingen tussen zenuwcellen.

Als je een laag DHA-gehalte hebt dan kan dit veel dingen negatief beïnvloeden. Voornamelijk je cognitieve functie en humeur hebben hier onder te lijden. Je geheugen, focus en concentratie zijn aangetast en je hebt sneller kans op een depressie.

Elke keer dat je DHA eet dan eet je ook EPA. Dit is een ander vetzuur dat ook belangrijk is voor de functie van de hersenen en het netvlies.

Deze voedingsmiddelen bevatten de meeste DHA en EPA:

Kaviaar

Makreel

Ansjovis

Wild gevangen zalm

Haring

Blauwvintonijn

Microalgen – voor veganisten

Deze vissen bevatten ook zink en jodium wat belangrijke cofactoren zijn voor gezonde hersenen.

Een goed supplement met omega 3 vetzuren:

Levertraan

Visolie

Algenolie

Krillolie

 

 

”Supplementen zijn een veilige manier om de hersenen een extra boost te geven”

Wat zijn de beste supplementen voor de hersenen?

Eén van de meest gebruikte supplementen om de cognitieve functie te helpen verbeteren en leeftijdsgebonden mentale achteruitgang te voorkomen zijn stoffen die in de categorie noötropica vallen.

Noötropica worden beschouwd als niet-verslavende middelen die de hersenen helpen efficiënter te werken. Ze bevatten hersen stimulerende supplementen gemaakt met ingrediënten zoals:

Cafeïne

Adaptogene kruiden

Medicinale paddenstoelen

Vitamine b12

Ginseng

Omega-3 visolie

Bepaalde aminozuren

Als je op zoek bent naar een extra manier om een gezond eetpatroon vol hersenvoedsel aan te vullen dan hebben we enkele voorbeelden van populaire noötropica voor je op een rij gezet.

Ginkgo biloba

Ginseng

Medicinale paddenstoelen zoals chaga, lionsmane, cordyceps en reishi

Cafeïne zoals uit koffie of groene thee

Visolie vol omega-3-vetzuren zoals DHA en EPA

Creatine

Alfa GPC

Choline

Bacopa monnieri

Kattenklauw extract

Artisjokblad extract

Bacopa monnieri

Forskoline

Rhodiola rosea wortel

Ashwagandha

Astragalus

Mucuna prurien-extract

Acetyl-L-carnitine

Taurine

L-theanine

L-tyrosine

Theobromine

Fenylalanine

 

 

”Magnesium is enorm belangrijk voor de hersenen”

Wat helpt tegen veroudering van de hersenen?

We gaan het hebben over de beste anti-veroudering voedingsmiddelen voor de hersenen zodat je de hersenen jong en gezond kunt houden.

De volgende stoffen zijn belangrijk voor gezonde goed werkende hersenen:

Magnesium 

Magnesium helpt synapsen te herstellen en hun dichtheid te vergroten. Dit verbetert het geheugen, cognitief functioneren, leren en slapen.

IJzer 

Te veel ijzer kan schade toebrengen aan je hersenen. Als je een hoog ijzergehalte hebt, stop dan met alle supplementen en voedingsmiddelen die je mogelijk consumeert met een hoog ijzergehalte.

Zink 

Je hebt veel zink nodig om amyloïde plaque in de hersenen helpen te voorkomen. Amyloïde plaque is de oorzaak van dementie.

Mobiele telefoons  

EMF is de straling die mobiele telefoons uitzenden en deze zijn niet goed voor je hersenen. Houd je telefoon daarom niet tegen je hoofd maar gebruik de luidspreker en gebruik geen Bluetooth-headsets. 50 milligram niacine per dag kan helpen om de werking van EMF-straling tegen te gaan.

Plantaardige olie 

Maïsolie, koolzaadolie, katoenzaadolie en sojaolie bevorderen oxidatie in de hersenen. Zorg dat je dit zo min mogelijk consumeert. Gebruik in plaats daarvan olijfolie.

 Vitamine B1-tekort 

As je een tekort aan vitamine B1 hebt dan kan dit een aandoening veroorzaken die het syndroom van Wernicke-Korsakoff wordt genoemd. Symptomen zijn onder meer geheugenproblemen, apathie, problemen met het gezichtsvermogen en problemen met lopen. Koolhydraten, glucose en fructose-glucosestroop verbranden vitamine B1 en daarom raden wij aan om deze stoffen zo min mogelijk te consumeren.

Laag selenium 

Lage niveaus van selenium kunnen een hoog kwik in het lichaam en hersenen veroorzaken wat leidt tot schade door de hersenen te oxideren.

Hier zijn 5 dingen waar je meer van zou moeten krijgen:

1) Schaaldieren

DHA is een omega-3-vetzuur waar we het net ook al over hebben gehad. Om je hersenen voldoende DHA te geven moet je voldoende schaal- en schelpdieren en andere vissen zoals zalm eten. Schaaldieren zijn ook een geweldige bron van zink, koper, jodium en selenium.

2) Zon

Zonlicht is de beste bron van vitamine D. Vitamine D is essentieel voor de gezondheid van de hersenen. Het helpt ontstekingen in de hersenen te verminderen en de slaap te verbeteren.

3) Groenten

Donkergroene bladgroenten bevatten voedingsstoffen zoals foliumzuur, magnesium en kalium die enorm belangrijk zijn voor de cognitieve gezondheid.

4) Ketodieet en periodiek vasten

Ketonen zijn de favoriete energiebron van de hersenen. Als het lichaam ketonen beschikbaar heeft dan zal het altijd eerst ketonen gebruiken. Een ketogeen dieet en periodiek vasten brengen je lichaam in de staat van ketose en helpen je hersenen van energie te voorzien. MCT-olie is een andere geweldige manier om je ketonen helpen te verhogen.

5) Lichamelijke oefening

Hypoxie is een situatie waarin u een tekort aan zuurstof heeft in bepaalde delen van het bloed en hersenen. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals hoofdtrauma, beroertes of slaapapneu. Je kunt helpen de zuurstof naar de hersenen te verhogen door elke dag aerobe oefeningen te doen zoals wandelen, fietsen of joggen. 

6) Slaap

De meeste mensen slapen vaak net wat te kort en dit kan op de lange termijn de hersenen uitputten en aantasten. Zorg er daarom voor dat je minimaal acht uur per nacht slaapt. Als je moeite hebt met in slaap vallen of doorslapen dan kun je de volgende dingen doen:

Houd een vast ritme aan, vaste tijden wanneer je gaat slapen en wakker word

Ga zo snel mogelijk nadat je wakker bent naar buiten in het zonlicht

Vermijd het kijken naar schermen zoals tv, pc of telefoon voordat je gaat slapen

Tips:

1) Eet gezond en gevarieerd. Beweeg dagelijks, vermijd stress en slaap voldoende om je hersenen gezond te houden

2) Zorg dat je genoeg van de volgende stoffen binnen krijgt: Magnesium, zink, selenium, omega 3, choline, vitamine B en vitamine D3

3) Vermijd suiker en transvet zoveel mogelijk

4) Laat de waardes van mineralen en vitamines in je lichaam controleren op een eventueel tekort en vul ze waar nodig extra aan

Tot slot

Brainfood stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? Beweeg je dagelijks een uur? En slaap je voldoende? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat doet magnesium?

Waar is omega 3 goed voor?

Waar zit zink in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *