bottenbouillon
Expert: Jaap Gerrijts | 9 maart 2023 | Leestijd: 7 minuten 

Bottenbouillon

Bottenbouillon wordt al duizenden jaren geconsumeerd door de mens. Het wordt gemaakt van botten van een kip, maar ook botten van een rund of lam kunnen prima worden gebruikt. Bottenbouillon bevat veel nuttige vitamines, mineralen, aminozuren en vetzuren. Een combinatie van deze voedingsstoffen maakt dat bottenbouillon een positief effect heeft op je lichaam en de werking daarvan.

Bottenbouillon kent vele gezondheidsvoordelen! In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en krijg je als bonus een overheerlijk bottenbouillon recept van ons. Lees je mee?!

Bottenbouillon

Wat is bottenbouillon precies? Bottenbouillon kan worden gemaakt van rundvlees, kip, vis, lamsvlees en meer. Bottenbouillon was een manier waarop onze voorouders elk deel van een dier gebruikten. Botten en merg, huid en voeten, pezen en ligamenten die je niet direct kunt eten kunnen worden gekookt en vervolgens gedurende een periode van dagen sudderen.

Dit sudderen zorgt ervoor dat de botten en ligamenten genezende stoffen zoals collageen, proline, glycine en glutamine vrijgeven die de kracht hebben om je gezondheid te verbeteren. Denk maar aan een kippensoep als je griep hebt maar dan met nog veel meer gezonde stoffen erin!

Verschillende onderzoekers hebben ontdekt dat bottenbouillons mineralen bevatten in vormen die je lichaam gemakkelijk kan opnemen zoals:

Magnesium

Calcium

Fosfor

Silicium

Zwavel

En nog veel meer….

Het bevat ook chondroïtinesulfaat en glucosamine en deze verbindingen worden ook verkocht als dure supplementen om ontstekingen, artritis en gewrichtspijn helpen te verminderen.

Bij een onderzoek naar kippensoep die werd uitgevoerd in Amerika vroeg men zich af wat het in de soep was dat het zo gunstig maakte voor verkoudheid en griep. Onderzoekers ontdekten dat de aminozuren die werden geproduceerd bij het maken van kippenbouillon, ontstekingen in de luchtwegen verminderden en de spijsvertering verbeterden.

Onderzoek toont ook aan dat de bouillon ook het immuunsysteem kan helpen versterken en aandoeningen zoals astma, allergieën en artritis kan helpen overwinnen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de meeste in de winkel gekochte bouillon tegenwoordig geen bottenbouillon is. In plaats daarvan gebruiken bedrijven in het laboratorium geproduceerde vleesaroma’s in bouillonblokjes, soep- en sausmixen.

Als je een goede bottenbouillon zoekt dan kan je deze daarom het beste zelf gaan maken!

Bottenbouillon word veel gebruikt voor:

Het verbeteren van de slaap

Verlagen van de bloedsuikers

Opbouwen van neurotransmitters

Ondersteuning van de darmen

Ondersteuning van de gewrichten

En nog veel meer!

 

 

”De beste bottenbouillon wordt vaak thuis gemaakt”

Zo maak je bottenbouillon!

De beste bottenbouillon maak je prima zelf. Het is een kwestie van alle ingrediënten verzamelen en lang laten sudderen. Als je op zoek gaat naar ingrediënten voor bottenbouillon dan is het belangrijk om biologische ligamenten en botten te kopen waar zo min mogelijk antibiotica en andere stoffen in zitten. Zoek naar dieren die vrij in de wei hebben gelopen en als hoofdvoedsel gras eten.

Botbouillon wordt meestal gemaakt van:

 • Bot

 • Gewrichten

 • Bindweefsel

 • Merg

 • Ligamenten

 • Pezen

Bottenbouillon is eenvoudig te maken. Hier is een eenvoudig recept:

•  Drie pond botten, merg, ligamenten, gewrichten en pezen bij voorkeur van een boerenmarkt of biologische slager. Het kan helpen om de botten kort in een pan voor te braden zodat er nog meer voedingsstoffen vrijkomen.

•  Doe twee liter water in een pan en voeg dan de botten toe. Je kunt het eventueel later overgieten in een slowcooker

•  Voeg twee eetlepels appelciderazijn toe en laat alles 30 minuten staan, zodat het zuur de mineralen uit de botten kan helpen afbreken

•  Je kunt kruiden, specerijen, groenten en zeezout toevoegen naar smaak

•  Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 12 tot 24 uur sudderen

Hoe langer de bouillon pruttelt, hoe meer voedingsstoffen uit de botten en ligamenten worden gehaald. Je doel is om zoveel mogelijk mineralen, voedingsstoffen, collageen en aminozuren uit de botten te halen.

Laat het afkoelen en zeef dan de vaste stoffen uit de vloeibare bouillon. Bewaar het in glazen potten. Je kunt het vervolgens gebruiken in soepen en stoofschotels.

 

 

“Goed werkende darmen zorgen voor een goed werkend immuunsysteem” 

Auto-immuunziektes en darmproblemen

Er is niet veel onderzoek gedaan naar bottenbouillon maar veel mensen zijn er dol op. Als je darmproblemen, artritis of een auto-immuunziekte hebt dan wil je het misschien testen om te zien of het ook voor jou werkt.

Door de de botten en andere stoffen te koken worden ze afgebroken tot kleinere aminozuren, mineralen en in vet oplosbare vitamines. Bottenbouillon bevat ook glutamine en dit kan helpen de darmbarrière te verbeteren.

Auto-immuunziekten komen meestal voort uit een darmprobleem dat ertoe leidt dat het immuunsysteem zichzelf aanvalt. Artritis is een auto-immuunziekte en daarom kan alles wat je kunt doen om je darmen te helpen genezen goed zijn voor artritis. Er zijn een paar verschillende oorzaken van artritis, dus het is belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Bottenbouillon helpt mogelijk niet voor elk type en elke oorzaak van artritis.

Een interessante theorie is dat wanneer je bottenbouillon consumeert, de antilichamen die je gewrichten aanvallen worden afgeleid en achter het lokweefsel in de bouillon aan gaan. Je veroorzaakt in feite de auto-immuunaanval in de maag op dit lokweefsel en weg van het ontstoken gewricht. Dit geeft het gewricht de tijd om te genezen.

Er wordt aangenomen dat dit na verloop van tijd mogelijk de voorraad antilichamen in het systeem van een persoon kan uitputten en auto-immuunziekten kan helpen verbeteren.

Wat kan je nog meer proberen bij darmproblemen:

 • Eet gefermenteerd voedsel 

 • Neem probiotica

 • Eet een dieet met meer dierlijk vet en dierlijk eiwit

 • Kook of stoom je groenten

 • Vermijd granen of graanoliën

 • Vermijd zuivel

 • Consumeer eieren, orgaanvlees en beenmerg

 

Je kunt bottenbouillon beter niet tijdens periodiek vasten consumeren. Maar als je langdurig vast dan kan het nuttig zijn.

 

 

”Bottenbouillon is niet alleen voedzaam, het heeft ook gezondheidsvoordelen”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bottenbouillon?

Bottenbouillon bevat veel gezonde stoffen die allemaal kunnen bijdragen aan een goede gezondheid. Maar wat zijn de gezondheidsvoordelen van bottenbouillon?

Bescherming van de gewrichten

Bottenbouillon is één van ‘s werelds beste bronnen van natuurlijk collageen. Collageen is het eiwit dat wordt aangetroffen in gewervelde dieren. Het zit in hun:

 • Kraakbeen

 • Botten

 • Ligamenten

 • Pezen

 • Huid

 • Kraakbeen

 • Beenmerg

Als je ouder word dan slijten je gewrichten van nature en word je minder flexibel.

Het kraakbeen neemt af naarmate het wordt aangevallen door antilichamen en dit is leeftijdsgebonden afbraak van gewrichtskraakbeen. Als bottenbouillon suddert dan lekt collageen uit de dierlijke delen in de bouillon en wordt het gemakkelijk opneembaar door je lichaam om het kraakbeen te helpen herstellen.

Eén van de meest waardevolle onderdelen van bottenbouillon is gelatine. Gelatine werkt als een zacht kussen tussen botten waardoor ze zonder wrijving kunnen bewegen.

Gelatine voorziet ons ook van bouwstenen die nodig zijn om sterke botten te vormen en te behouden. Dit helpt de druk op verouderende gewrichten te verminderen en ondersteunt een gezonde botmineraaldichtheid.

In een onderzoek uit Amerika werd aangetoond dat wanneer atleten gedurende 24 weken collageen kregen, de meerderheid aanzienlijke verbeteringen in gewrichtscomfort vertoonde en een afname van factoren die de atletische prestaties negatief beïnvloedden. Dit laat zien hoe krachtig collageen kan zijn.

 

Behoud van een gezonde huid

Collageen helpt bij het vormen van elastine en andere verbindingen in de huid die verantwoordelijk zijn voor het behoud van:

Uiterlijk 

Textuur

Jeugdige toon

Collageen is daarnaast belangrijk voor het helpen verminderen van de zichtbare tekenen van rimpels, het verminderen van wallen en het bestrijden van verschillende andere tekenen van veroudering.

Veel mensen melden een positieve vermindering van cellulitis bij het nuttigen van voedsel en supplementen die collageen bevatten. Dit komt omdat cellulitis ontstaat door een gebrek aan bindweefsel, waardoor de huid haar stevigheid verliest.

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen van 35 tot 55 jaar, eenmaal per dag 2,5 tot 5 gram collageenhydrolysaat gebruikte gedurende acht weken die last hadden van:

Huidruwheid

Elasticiteit van de huid

Huidvocht

Trans epidermaal vochtverlies 

Na vier weken hadden de vrouwen die collageen gebruikten een aanzienlijke verbetering in vergelijking met de placebo groep. Ze hadden een verbetering in huidverdamping, huidvochtigheid en merkbare afname van tekenen van versnelde veroudering.

 

Verbetert de gezondheid van de darmen

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat gelatine gunstig is voor het herstellen van de sterkte van de darmwand en het bestrijden van voedselgevoeligheden. Het helpt ook bij de groei van goede bacteriën in de darmen en ondersteunt gezonde ontstekingsniveaus in het spijsverteringskanaal.

Een ander onderzoek liet zien dat gelatine de darmgezondheid en integriteit effectief ondersteunt. Bovendien vertoonde het ontstekingsremmende effecten en kon het cytokines helpen afremmen.

Het voordeel van bottenbouillon is dat het gemakkelijk verteerbaar is en rustgevend voor het spijsverteringsstelsel. Dit in tegenstelling tot veel andere voedingsmiddelen die vaak moeilijk volledig kunnen worden afgebroken. 

Studies hebben aangetoond dat bij personen met spijsverteringsonevenwichtigheden de serumconcentraties van collageen zijn verlaagd. Omdat de aminozuren in collageen het weefsel vormen dat de dikke darm en het gehele maagdarmkanaal bekleedt, kan aanvulling met collageen een gezonde spijsvertering helpen ondersteunen.

 

Helpt de stofwisseling en anabolisme bevorderen

Aminozuren die in bottenbouillon worden aangetroffen hebben tal van metabolische rollen zoals:

Behoud van spier- en bindweefselgezondheid

Stimuleren van de opname en synthese van voedingsstoffen

Opbouw en herstel van spierweefsel

Ondersteunende botmineraaldichtheid

Glycine in collageen helpt spierweefsel te vormen door glucose om te zetten in bruikbare energie.

Daarnaast vertraagt glycine het verlies van kraakbeen, weefsel en spieren dat gepaard gaat met veroudering door het gebruik van antioxidanten door het lichaam te verbeteren. Onderzoeken tonen aan dat glycine het verlies van skeletspieren beschermt en de expressie stopt van genen die geassocieerd zijn met leeftijdsgebonden afbraak van spiereiwitten.

Glutamine is een ander aminozuur dat belangrijk is voor een gezonde stofwisseling. Het helpt ons energie te behouden door voedingsstoffen zoals stikstof naar onze cellen te sturen.

Arginine heeft ook de rol van het afbreken van stikstofmonoxide en dit helpt de bloedsomloop te verbeteren en bloed en voedingsstoffen naar cellen door het hele lichaam te sturen. Het verbetert de spier- en weefselintegriteit en bevordert de normale wondgenezing.

 

Ondersteunt van het immuunsysteem

Doordat bottenbouillon darm ondersteunende voordelen heeft kan het ook een gezonde werking van het immuunsysteem ondersteunen.

Lekkende darmsyndroom is een voorbeeld waarbij onverteerde deeltjes uit voedsel door kleine openingen in de verzwakte darmwand sijpelen en in de bloedbaan terechtkomen. Dot zorgt ervoor dat het immuunsysteem ze detecteert en hyperactief wordt.

Dit verhoogt de ontsteking en leidt overal tot verstoringen. Het immuunsysteem geeft hoge niveaus van antilichamen af die een auto-immuun achtige reactie veroorzaken en gezond weefsel aanvallen.

Bottenbouillon is één van de meest heilzame voedingsmiddelen om te consumeren om de darmgezondheid te herstellen en daarom de werking van het immuunsysteem en een gezonde ontstekingsreactie te ondersteunen. Collageen en gelatine zorgen samen met de aminozuren proline, glutamine en arginine om deze openingen in de darmwand af te dichten en ondersteunen hiermee de gezondheid van de darmen.

Traditioneel gemaakte bottenbouillon helpt een gezonde ontstekingsreactie en een normale werking van het immuunsysteem ondersteunen. Bottenbouillon kan zelfs een gezonde slaap bevorderen, de energie gedurende de dag stimuleren en een gezond humeur ondersteunen.

 

Verhoogt de ontgifting in het lichaam

Bijna iedereen in de Westerse wereld word blootgesteld aan een scala aan pesticiden, milieu toxines, kunstmatige ingrediënten en allerlei soorten chemicaliën. Het lichaam heeft zijn eigen middelen om zichzelf te ontgiften van zware metalen en andere toxische blootstellingen, toch heeft het vaak moeite om het bij te houden wanneer het wordt overspoeld met een overweldigende hoeveelheid chemicaliën.

Bottenbouillon wordt beschouwd als een krachtig ontgiftingsmiddel omdat het je spijsverteringssysteem helpt afvalstoffen te verdrijven en het vermogen van de lever om gifstoffen te verwijderen te bevorderen. Het helpt ook de weefselintegriteit te behouden en verbetert het gebruik van antioxidanten door het lichaam.

Botbouillonbouillon bevat glycine en kalium die zowel cellulaire als leverontgifting ondersteunen. Enkele manieren waarop bottenbouillon de ontgifting stimuleert is door zwavel en glutathion toe te voegen. Dit is een fase II-ontgiftingsmiddel dat oxidatieve stress verlaagt. Het werkt helemaal goed als je groenten, knoflook en kruiden aan je bouillon toevoegt.

Een onderzoek liet zien dat glutathion helpt bij de opruiming van in vet oplosbare verbindingen, met name zware metalen zoals kwik en lood. Het helpt ook bij:

Leverreinigende functies

De opname van verschillende voedingsstoffen

Het gebruik van antioxidanten 

Bottenbouillon verhoogt ook de inname van essentiële mineralen die werken als chelaatvormers om gifstoffen te verwijderen door te voorkomen dat zware metalen zich hechten aan minerale receptorplaatsen.

 

 

”Bottenbouillon is voedzaam, licht verteerbaar en rijk aan smaak”

Het beste dieet voor een genezend bot na een breuk, operatie of trauma

Wat is het beste dieet voor botgenezing? Als je een bot breekt dan krijg je een bloedstolsel rond het gebroken deel van het bot. Met het bloed dat naar binnen stroomt heb je allerlei dingen die helpen bij het genezingsproces en deze helpen het bot weer stevig te maken.

Macrofagen zijn erg belangrijk in dit proces. Als iets de macrofagen vertraagt dan zal het steeds langer duren voordat het bot geneest. Hoge suikerspiegels in het bloed kunnen deze macrofagen zelfs vertragen.

Tijdens het genezingsproces worden ook stamcellen geactiveerd. Stamcellen kunnen veranderen in alle cellen die je nodig hebt. Het kan bot, vezelig weefsel of collageen worden. Aanvankelijk kunnen de stamcellen zich bijna als een spalk vormen om de dingen bij elkaar te houden, maar daarna zullen ze veranderen in alles wat je nodig hebt.

Dan heb je de osteoblasten die in werking treden. Dit zijn cellen die het bot opbouwen. Er zullen zich nieuwe bloedvaten beginnen te vormen en eventueel beschadigde zenuwen zullen ook beginnen terug te groeien. Je zult ook osteoclasten hebben die dingen opruimen en het bot opnieuw modelleren.

Om te weten wat je moet eten om een bot te helpen genezen moeten we kijken naar de grondstoffen waaruit bot bestaat.

Deze grondstoffen zijn:

 • 1/3 collageen en niet-collageen

 • 1/3 water

 • 1/3 mineralen

Het slechtste dieet om botten te helpen genezen, zou een koolhydraatrijk, geraffineerd suiker- en voedingsarm dieet zijn. 

Wat kan helpen bij het botgenezingsproces:

 • Volg een dieet dat weinig koolhydraten bevat en vol voedzame voedingsmiddelen zit 

 • Vasten

 • Vitamine C

Vitamine D3

 • Vitamine E

 • Vitamine K2

 • Zink

 • Bottenbouillon

 • Mineralen en sporenelementen

 

 

”Bottenbouillon, de multivitamine van de natuur”

Welke voedingsstoffen zitten in bottenbouillon?

Bottenbouillon zou ‘de multivitamine van de natuur’ kunnen worden genoemd. Hoe zo precies? 

Bottenbouillon zit boordevol met:

 • Voedingsstoffen die de spijsvertering, immuniteit en gezondheid van de hersenen ondersteunen

 • Ruim 19 gemakkelijk opneembare essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren 

 • Collageen / gelatine, die helpen bij het vormen van bindweefsel

Bottenbouillon is goed voor letterlijk elk deel van het lichaam, van de darmen tot de hersenen, spieren en ligamenten.

Het is relatief laag in calorieën, maar toch zeer hoog in mineralen en andere chemische verbindingen waar veel mensen een tekort aan hebben. Bottenbouillon is daarom een geweldige dagelijkse toevoeging aan het eetpatroon.

 

Om je een beter beeld te geven welke stoffen er allemaal in voorkomen hebben we de meest belangrijkste voor je op een rij gezet:

 

Glycosaminoglycanen 

Glycosaminoglycanen hebben de belangrijkste rol van het onderhouden en ondersteunen van collageen en elastine die de ruimtes tussen botten en verschillende vezels innemen. Onderzoek wijst uit dat glycosaminoglycanen de spijsvertering ondersteunen omdat ze helpen de darmwand te herstellen. Dit is de reden waarom een tekort aan deze voedingsstoffen verband houdt met problemen met de spijsvertering.

Verschillende belangrijke glycosaminoglycanen worden aangetroffen in bottenbouillon zoals:

Chondroïtinesulfaat

Glucosamine

Hyaluronzuur

 

 

Glucosamine

Er zijn twee hoofdtypen van natuurlijk voorkomende glucosamine: 

Hydrochloride 

Sulfaat

Beide helpen de integriteit van kraakbeen te behouden. Dit is de rubberachtige substantie in de gewrichten die werkt als een natuurlijk kussen.

Onderzoeken tonen aan dat glucosamine uitgeput kan raken naarmate we ouder worden. Daarom worden supplementen steeds vaker gebruikt om de gezondheid van gewrichten te ondersteunen.

Een gemakkelijke en relatief goedkope manier om op natuurlijke wijze aan glucosamine te komen is door bottenbouillon te drinken. Bottenbouillon helpt het verlies van kraakbeen te ondersteunen en werkt als alternatief voor dure glucosaminesupplementen.

Het consumeren van meer glucosamine kan daarom de gezondheid, flexibiliteit en het comfort van gewrichten helpen ondersteunen.

 

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur wordt aangetroffen in:

Huid

Bindweefsel

Neurale weefsels

Het draagt bij aan:

Celdifferentiatie 

Celmitigatie  

Celproliferatie

Dit zorgt ervoor dat onze cellen naar behoefte verschillende functies door het hele lichaam uitvoeren.

Studies die de gezondheid van de huid onderzoeken tonen aan dat het ondersteuning biedt voor meerdere huidtypes en gezond ouder worden, cel verjonging en stevigheid van de huid bevordert.

 

Chondroïtinesulfaat

Chondroïtinesulfaat is een geneeskrachtig glycosaminoglycaan die wordt aangetroffen in het kraakbeen in de gewrichten van alle dieren. Het wordt vaak gebruikt om de gezondheid en het comfort van gewrichten te ondersteunen, vooral in combinatie met glucosamines.

Studies hebben laten zien dat suppletie met chondroïtine het volgende ondersteunt:

Cardiovasculaire gezondheid 

Gezonde ontstekingsreactie 

Gezond cholesterolgehalte

Gezondheid van de huid 

Gezondheid van de botten

 

 

Elektrolyten en mineralen 

Bottenbouillon bevat essentiële mineralen zoals elektrolyten en allemaal in een gemakkelijk opneembare vorm. Elektrolyten die in bottenbouillon worden aangetroffen zijn:

Magnesium 

Kalium

Calcium

 

Deze mineralen zijn belangrijk voor het ondersteunen van:

Botdichtheid

Spijsvertering

Hartgezondheid

Gezonde bloedsomloop

Zenuwsignaleringsfuncties

Wanneer je niet teveel zout toevoegt dan bevat bottenbouillon een ideale balans van natrium en kalium om de cellulaire gezondheid en efficiëntie te ondersteunen en een verstoring van de elektrolytenbalans te voorkomen.

 

Aminozuren

Gelatine in bottenbouillon bevat aminozuren:

Arginine

Glutamine

Glycine

Proline

Deze aminozuren dragen ook bij aan de helende eigenschappen van de bouillon.

Dit zijn voorwaardelijke aminozuren die zijn geclassificeerd als niet-essentiële aminozuren die onder bepaalde omstandigheden essentieel zijn. Je produceert ze bijvoorbeeld minder  goed als je ziek of gestrest bent.

 

Collageen

Collageen is het belangrijkste structurele eiwit dat in het menselijk lichaam wordt aangetroffen. Het helpt bindweefsel vormen en de beschermende bekleding van het maagdarmkanaal afdichten. Het is ook de gelachtige, gladde structuur die onze botten bedekt en bij elkaar houdt. Dit zorgt ervoor dat we vrij kunnen bewegen.

Irritatie in de darm schaadt de normale spijsvertering en veroorzaakt doordringbaarheid waardoor deeltjes in de bloedbaan terecht kunnen komen wat ook wel lekkende darm wordt genoemd.

Als een rijke bron van gelatine beschermt en verzegelt bottenbouillon de mucosale bekleding van het maagdarmkanaal. Dat betekent dat het de opname van voedingsstoffen verbetert en ook helpt voorkomen dat deeltjes ergens komen waar ze niet zouden moeten zijn.

 

 

”Bottenbouillon is ook verkrijgbaar in poeder of supplementvorm”

Waar kan je bottenbouillon mee combineren?

Als je klaar bent met het maken van bottenbouillon wat moet je er dan mee doen? Je kunt natuurlijk soepen en andere recepten maken met bottenbouillon zoals kippensoep, rundvleessoep, beenmergsoep en een scala aan andere recepten.

Omdat de populariteit van bottenbouillon enorm is toegenomen zijn er nu ook supplementen verkrijgbaar. Het is verkrijgbaar in poeder- en capsulevorm wat wel duurder is dan wanneer je het zelf maakt. Je kunt deze poeders gebruiken om hartige gerechten met bottenbouillon of voedzame smoothies te maken als je zelf niet zoveel tijd hebt om het te maken. 

Hoeveel bottenbouillon moet je per dag drinken? 

Ik raad aan om één tot twee keer per dag 0,25 liter te consumeren als soep met bottenbouillon. 

Tips:

1) Zorg dat je naast een goede bottenbouillon ook af en toe orgaanvlees zoals hart, lever en nieren consumeert

2) Vries bottenbouillon niet in maar bewaar het in wekpotten in de koelkast

3) Kies altijd voor biologische producten waar geen antibiotica en kunstmatige toevoegingen bij zijn gebruikt

4) Combineer bottenbouillon met je favoriete kruiden zoals gember, tijm, peterselie, peper en Keltisch zeezout. Je kunt er ook allerlei gezonde groentes aan toevoegen

Tot slot

Bottenbouillon stond centraal in dit artikel. Was je nog niet bekent met de werking van bottenbouillon? En ga je het uitproberen na het lezen van dit artikel? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Voeg je header hier toe

Calcium tekort

Wat doet magnesium?

Waar zit kalium in?

Bronnen:

1 gedachte over “Bottenbouillon”

 1. HALLO
  Van juli site ben ik veel wijzer geworden ik zit dagelijks te zoeken naar een andere behandeling
  voor zware bot ontkalking ik krijg bisfosfonaten waar ik nog zieker van word
  alleen de artsen worden er beter van dat mag je niet zeggen
  met vit en magnesium slik ik ook iedere dag een gelatine blaadje zou dat ook goed zijn want bottensoep
  is mij te veel werk
  Bedankt voor het lezen

  afz v z

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *