Sporenelementen / Borium

borium
Expert: Jaap Gerrijts | 15 oktober 2022 | Leestijd: 6 minuten

Borium

Borium is bij veel mensen een minder bekend spoorelement. Het is daardoor zeker niet minder belangrijk omdat het betrokken is bij vele processen in het lichaam. Zo is borium betrokken bij het opbouwen van botten en helpt het bepaalde enzymen om verschillende hormonen aan te maken. 

Borium is een belangrijk spoorelement dat vele gezondheidsvoordelen kent. Welke dat zijn leggen we in dit uitgebreide artikel aan je uit. Lees je mee?!

Borium

Borium word ook wel boor genoemd en is een anorganische stof die tot de groep sporenelementen behoort. In het begin van de 19e eeuw is borium uit borax vrijgemaakt en daar heeft het zijn naam aan te danken. 

Borium is niet zo bekend omdat het vrijwel niet wordt gebruikt in multivitamines en het krijgt niet de aandacht die andere mineralen wel krijgen. Op dit moment word borium nog niet gezien als een essentieel spoorelement omdat onderzoek dit nog niet voldoende heeft kunnen aantonen. 

Andere niet essentiële spoorelementen die je misschien al kent zijn vanadium, tin, lood, lithium, nikkel, arseen en sillicium. Het grote verschil tussen mineralen en sporenelementen is dat je mineralen in veel grotere hoeveelheden nodig hebt.

Borium helpt enzymen bij verschillende processen zoals energiestofwisseling, vetstofwisseling en de aanmaak van cortisol en andere steroïde hormonen. Het is geweldig voor het opbouwen van botten en het helpt calcium en magnesium in balans te houden. 

 De stof is betrokken bij meerdere interessante processen waar je verderop in dit artikel meer over gaat lezen.

  

”Borium helpt enzymen bij verschillende processen”

De vele voordelen van Borium

Borium in een heel interessant spoorelement die betroken is bij verschillende functies in je lichaam en vele voordelen kent.

De voordelen van borium:

1) Kan helpen de botmassa te behouden bij osteoporose en osteopenie

2) Is betrokken bij wondgenezing

3) Het helpt je lichaam bij het gebruik van oestrogeen en testosteron 

4) Het is ontstekingsremmend

5) Ondersteunt cognitieve prestaties

6) Het ondersteunt kortetermijngeheugen en kortetermijngeheugenverlies

7) Het kan de bijwerkingen van chemotherapie helpen verminderen

8) Het kan de geslachtshormonen verhogen, zoals oestrogeen, progesteron en testosteron 

9) Het kan bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen

10) Kan mogelijk helpen bij erectiestoornissen

11) Helpt bij de opname van calcium en magnesium

12) Heeft een natuurlijk antimicrobieel effect. Het kan schimmelnagels helpen door de werking als natuurlijk antibioticum

13) Is ook goed voor postmenopauze door het verhogen van hormonen

14) Helpt schimmels, bacteriën en virussen te bestrijden

15) Heeft een ontgiftende werking

16) Helpt bij het aanmaken van vitamine D

 

Botten en gewrichten

De belangrijkste rol van borium in je lichaam is dat het bijdraagt aan het op peil houden van de calciumspiegel. Het vermindert namelijk de hoeveelheid calcium en magnesium die via de urine verloren gaat. Dit zorgt ervoor dat borium bijdraagt aan het behoud van sterke botten en soepele gewrichten. Tijdens de menopauze is er sprake van verminderde productie van geslachtshormonen en hierdoor vindt versnelde botafbraak plaats. Daarom lopen vrouwen na de menopauze meer risico op botontkalking. Borium speelt hier een belangrijke rol in voor sterke botten. Borium wordt daarom vaak toegevoegd aan calciumsupplementen die bedoeld zijn voor ondersteuning van de botten. 

Daarnaast zou borium gewrichtsslijtage (artrose) en gewrichtsontsteking (artritis) helpen voorkomen. Door artrose gaat het kraakbeen van je gewrichten geleidelijk verloren. Dit veroorzaakt botbeschadiging, ontsteking en pijn. Borium is ook belangrijk voor gezonde  pezen en gewrichten.

Stofwisseling

De stofwisseling is het geheel van processen waarbij een voedingsstof wordt omgezet in een andere stof. Borium lijkt invloed te hebben op de energiestofwisseling, de stofwisseling van vitamine D en enkele mineralen.

Overig

Verder lijkt borium bij te dragen aan de hersenfunctie, de hormoonregulatie en het immuunsysteem.

 

 

”Je hebt minimaal 1 milligram borium per dag nodig”

Hoeveel borium heb je nodig?

Omdat borium nog niet als een onmisbaar spoorelement word beschouwd is er nog geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Men schat dat je minimaal 1 milligram borium per dag nodig hebt. 

Verschillende onderzoeken hebben inmiddels laten zien dat veel mensen minder dan 1 milligram per dag binnen krijgen.

  

”Een boriumtekort word meestal niet ontdekt”

Borium tekort

Een borium tekort komt officieel niet vaak voor omdat er bijna nooit naar gekeken word. Dit kan betekenen dat veel mensen onbewust rond kunnen lopen met een tekort zonder dat ze dit zelf door hebben.

De bodem in Nederland is op veel plaatsen uitgeput en er zitten vaak te weinig spoorelementen in. Hierdoor kunnen planten deze stoffen niet opnemen en wij ze niet uit de plant halen. Dit kan een oorzaak zijn van een tekort. 

Ook ouderdom, zwangerschap, vrouwen voor en in de menopauze, stress, medicijngebruik en het niet goed op kunnen nemen van voedingsstoffen kunnen een oorzaak zijn bij een tekort. Onderzoek heeft laten zien dat wanneer je een magnesiumtekort hebt je ook behoefte hebt aan meer borium.

Een boriumtekort veroorzaakt calciumverlies en verlies van mineralen in je botten en hierdoor kan botontkalking ontstaan. 

Symptomen van een borium tekort:

 – Botaandoeningen

 – Breekbare botten

 – Artritis

 – Weinig calcium in het bloed

 – Veel magnesium en calcium in je urine

 – Stress

 – Groeiproblemen 

 – Overgangsklachten 

 – Schimmel- en bacteriële infecties

 – Verhoogde homocysteïnespiegel

 – Vitamine B-tekort word groter

 – Verhoogde kans op hart- en vaatziekten

  

”Er zit veel borium in noten en avocado”

Waar zit borium in?

Borium komt in verschillende soorten groente, fruit, noten en peulvruchten voor. Het is belangrijk dat het voedsel op een bodem groeit waar veel sporenelementen zoals borium in zit. Anders kunnen de planten de stof niet opnemen en zit het er ook niet in.

Voeding waar veel borium in zit:

 – Aardappelen

 – Tomaten

 – Wortels

 – Hazelnoten

 – Paranoten

 – Amandelen

 – Walnoten

 – Hennepzaad

 – Peulvruchten

 – Avocado

 – Rozijnen

 – Peren

 – Appels

 – Gedroogde pruimen

 – Pastinaak

 – Bier

 

 

”Borium is belangrijk voor gezonde botten en gewrichten”

Wat zeggen onderzoekers over borium?

Verschillende onderzoeksresultaten hebben laten zien dat borium moet worden toegevoegd aan de lijst van essentiële mineralen. Toch word hier nog geen gehoor aan gegeven door de instanties die hier toezicht op houden.

Botontkalking

Borium kan ingezet worden voor vrouwen die last hebben van botontkalking sinds de menopauze. Onderzoek heeft laten zien dat vrouwen die voldoende borium innamen  44% minder calcium uitscheidden. 

Daarnaast was er veel van het hormoon oestradiol in het bloed aanwezig. Oestradiol is een belangrijk geslachtshormoon samen met oestrogeen. Behalve de menstruatiecyclus helpt het ook de stevigheid van botten tijdens de menopauze.

Artritis

Er is een dubbelblinde placebo-controle onderzoek die aangetoond heeft dat het gebruik van borium 71% verbetering bij artritis liet zien zonder bijwerkingen. Dit is een heel belangrijk gegeven en men wil dit nog meer gaan onderzoeken om mensen met artritis in de toekomst beter te kunnen helpen.

Insuline-resistentie syndroom

Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding kan voldoende borium een pasgeborene beschermen tegen het insuline-resistentie syndroom. Dit onderzoek is niet op mensen getest maar ratten. Door ratten minder borium te geven kregen hun nageslacht sneller insuline-resistentie waardoor de kans op suikerziekte, overgewicht en een hoge bloeddruk vergrote.

Kanker

Er worden jaarlijks vele kankeronderzoeken gedaan en borium is hierbij ook onderzocht. Hierbij werd er gekeken naar vrouwen met longkanker. Hierbij werden drie groepen verdeeld waarbij de eerste 39%, de tweede 64% en de derde 95% borium per dag kreeg. Joe minder borium de vrouwen kregen hoe groter de kans was op longkanker. 

Het is nog niet duidelijk hoe het komt dat borium kan beschermen tegen deze ziekte en er moet dan ook meer onderzoek naar gedaan worden.

Ook de kans op prostaatkanker lijkt volgens studie te verkleinen als je meer inneemt. Helaas zijn dit kleine onderzoeken en moet er meer onderzocht worden voor ze dit met zekerheid kunnen vaststellen.

Testosteron

Borium verhoogt het mannelijke geslachtshormoon testosteron wat kan bijdragen aan spierbehoud- en groei. Sporters gebruiken steeds vaker borium als supplement om hun testosteron te verhogen om grotere spieren te krijgen. Onderzoek heeft echter laten zien dat door het nemen van een supplement met borium je spieren niet groter worden. Ook hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Is teveel borium schadelijk?

Normaal gesproken kun je dor het eten van voeding niet teveel borium in je lichaam krijgen. Wanneer je teveel supplementen met borium op een dag neemt dan kan je hier klachten door krijgen.

In Nederland beweert men dat 1 tot 13 milligram per dag binnen de veilige grenzen zit. In Amerika is de aanvaardbare bovengrens zelfs op 20 milligram voor volwassenen. Wanneer je borium in grammen gaat nemen dan kan je hier erg ziek van worden of zelfs aan dood gaan.

Helaas is er nog te weinig over bekend maar de volgende symptomen kunnen wijzen op een overdosering aan borium.

Vermoeidheid, haarverlies, rusteloosheid, overgeven, misselijkheid, diarree, hoofdpijn, huiduitslag en nierbeschadiging.

Als je 15 tot 20 gram borium als volwassene inneemt dan kan dit slechte bloedcirculatie, shock, coma of de dood veroorzaken. Bij kinderen ligt deze grens op 3 tot 6 gram. Deze hoeveelheden krijg je alleen binnen door het slikken van enorm veel supplementen te tegelijk. 

Om je een idee te geven binnen welke grenzen borium veilig is hebben we hier een tabel voor je gemaakt.

Leeftijd                  Veilig limiet in milligram per dag

1-3 jaar                           3 mg/dag 

4-6 jaar                           4 mg/dag 

7-10 jaar                         5 mg/dag 

11-14 jaar                       7 mg/dag 

15-17 jaar                       9 mg/dag 

vanaf 18 jaar                 10 mg/dag

 

 

”Borium werkt goed in combinatie met calcium en magnesium”

Borium supplement

Borium kan je in supplementvorm krijgen als capsules en in druppelvorm. Het gebruik van boriumsupplementen komt niet veel voor omdat het vaak niet aangetoont is dat iemand een tekort heeft aan dit spoorelement. Een goede dagelijkse onderhoudsdosering is 3 milligram per dag. 

Als je het gebruikt op therapeutische basis dan voldoet 6 tot 9 milligram per dag afhankelijk waar je het voor gebruikt.

Als je een boriumsupplement wilt gaan gebruiken dan is een mix met alle sporenelementen aan te raden omdat je dan alle stoffen binnen krijgt die je nodig hebt. Denk er aan dat je bij een tekort aan borium vaak ook extra magnesium en B-vitamines kunt gebruiken.

Tips:

1) Probeer borium uit voeding te halen zoals fruit, groenten, noten en peulvruchten 

2) Een veilige dosis borium is 3 tot 9 milligram per dag, houd je aan de gebruiksaanwijzing

3) Borium kan ingezet worden bij premenopauze en menopauze om je botten sterk te houden

4) Als je twijfelt of je een tekort hebt aan borium neem dan contact op met je huisarts voor een test

Tot slot

Borium stond centraal in dit artikel. Was jij al bekend met de vele gezondheidsvoordelen van borium? Eet je altijd gevarieerd en gezond? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!  

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Kramp in de benen bij ouderen

Waar is omega 3 goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *