Bonenkruid wordt veel gebruikt in de mediterraanse keuken. Het staat bekend om zijn goede werking op de spijsvertering. Wanneer je bonenkruid toevoegt aan je gerechten worden vetten namelijk beter verteerd. Bovendien werkt bonenkruid krampwerend, kan het buikpijn verlichten en heeft het een gunstige werking op de zenuwen. We kunnen dus gerust stellen dat we het hier hebben over een ‘bijzonder’ kruid.
Welke gezondheidsvoordelen heeft bonenkruid? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit. Lees je mee?!
Bonenkruid is een plant die oorspronkelijk uit het Middelandse zeegebied komt en ook in ons land goed in de tuin of op het balkon kan groeien. Het is een plant die tot de lipbloemfamilie behoort, 30 tot 50 centimeter hoog word en winterhard is. Er zijn verschillende soorten zowel eenjarig als overblijvend.
De meest bekende soorten zijn:
• Satureja hortensis – Eenjarig met witte tot lila bloemen
• Satureja spicigera – Overblijvende kruipende variant met witte bloemen
• Satureja montana – Overblijvende en meest voorkomende variant
Bonenkruid is een groenblijvende halfheester met kleine bloemetjes en klein spitsvormige blaadjes. De plant bloeit van de maanden julu tot en met oktober.
In de Romeinse tijd was de plant erg populair en gebruikt als krans en om de potentie te verhogen. Tegenwoordig word de plant verwerkt als kruid, olie en gebruikt in de cosmetische industrie voor huidverzorging als aftershave en in parfumcomposities.
”Bonenkruid bevat antioxidanten”
24 gezondheidsvoordelen van bonenkruid
Bonenkruid word al vele eeuwen gebruikt vanwege haar geneeskrachtige werking die het bezit. De plant zit vol etherische olie en andere stoffen die bijdragen aan deze geneeskrachtige werking.
De plant bevat verschillende stoffen zoals:
• Terpenen
• Tannines
• Fytosterolen
• Bitterstoffen
• Slijmstoffen
• Fenolen
Het gebruik van bonenkruid voor de meeste klachten die we gaan benoemen zijn meestal niet wetenschappelijk onderbouwt. Het gebruik van deze kruid kan een toevoeging zijn op een gezond eetpatroon, beweging en eventueel supplementen.
Waar word bonenkruid voor gebruikt?
1) Desinfecterend middel
2) Impotentie
3) Koorts
4) Diarree
5) Verkoudheid
6) Frisse adem
7) Zenuwsterkend middel
8) Verbeteren van de voortplantingsorganen
9) Onregelmatige menstruatie
10) Jicht
11) Vroegtijdige ejaculatie
12) Overmatig zweten
13) Worminfecties
14) Lage bloeddruk
15) Ontstekingsremmer
16) Cholesterol
17) Dorstlessende drank voor suikerziekte
18) Windverdrijvend middel
19) Maagkramp
20) Infectie van de darmen
21) Stoornissen in de onderbuik
22) Bevorderen van de spijsvertering
23) Verlichten van bijen- en wespensteken
24) Huid
”Bonenkruid heeft antibacteriële eigenschappen”
Bonenkruid olie
De etherische olie die van de bonenkruid word gemaakt wordt gebruikt voor verschilende doeleinden. Zo gebruikt de cosmetische industrie het voor producten in de huidverzorging zoals aftershave en als parfumcompositie. De olie word ook ingezet als oppepper bij vermoeidheid en het heeft een duidelijk antimicrobiële eigenschap.
Is bonenkruid winterhard?
Bonenkruid is een winterharde plant en houd van een plaats in de zon of halfschaduw. De plant hoeft niet veel water en is vrij makkelijk te onderhouden.
Bonenkruid en andere kruiden
Bonenkruid kan je prima met andere kruiden combineren. Zo wordt het vaak gebruikt in combinatie met melisse, tijm, peterselie, munt, rozemarijn en valeriaan.
Bonenkruid in de keuken
Zoals de naam al zegt wordt de kruid vaak in gerechten met bonen en peulvruchten gebruikt. Door bonenkruid aan gerechten toe te voegen worden vetten beter verteerd. De kruid bevordert de spijsvertering en vermindert algemene maagklachten. Al in de tijd van de Romeinen werd bonenkruid in een saus verwerkt en bij vis- en vleesschotels geserveerd. Het werd ook bij vleesgerechten, soep, pasteien en in sauzen gebruikt.
Tegenwoordig word de kruid in allerlei gerechten toegepast voor de smaak en ook bij het inmaken van augurken is de kruid een geliefde keuze. Bonenkruid mag je in alle gerechten laten meekoken en het kan de sterke geur van bepaalde groentes zoals spruitjes verminderen.
Hoe smaakt bonenkruid?
Bonenkruid heeft een sterke kruidige, peperachtige smaak. Het word ook wel eens vergeleken met tijm wat ook een sterke smaak heeft. De geur lijkt op een licht minte peper gemengd met appel en lavendel. Het is erg aromatisch door de carvacrol en thymol die ook in tijm aanwezig is.
Bonenkruid oogsten
Bonenkruid kun je al vroeg in het kaar oogsten afhankelijk van hoe zonnig het voorjaar is geweest. Je kan het vanaf mei tot en met november gerust plukken. Knip de takjes af en je zult merken dat er nieuwe takjes ontstaan waardoor de plant nog voller kan worden.
Hoe gebruik je bonenkruid?
Bonenkruid kan je gedroogd, vers of vanuit de vriezer gebruiken. Het is belangrijk om de verse takken en blaadjes goed af te spoelen onder de kraan voor gebruik. Je kunt het aan andere gedroogde kruiden uit de tuin voegen om zo je eigen Provençaalse kruidenmix te maken.
Ook in de thee heeft het een goede functie op je spijsvertering en tijdens de griep word het ook vaak gedronken. Het word verder veel in salades, soepen, sauzen en wijn gebruikt vanwege de smaak.
Bonenkruid geeft een smaak die bij zowel vis als vlees goed smaakt en het is daarom een veelzijdige kruid in de keuken!
Hoe bewaar je bonenkruid?
Bonenkruid kan je als plant prima op het balkon, in de tuin of in de kas plaatsten en er gebruik van maken. De takjes en bladeren kan je drogen en lang bewaren. Sommige mensen malen het fijn tot een poeder om het zo te bewaren en gebruiken.
Ook in de vriezer kan je bonenkruid tot zeker 3 maanden bewaren in de wintermaanden wanneer er geen mogelijkheid is om het vers te plukken.
Tips:
1) Zet je bonenkruid plant in de volle of halfvolle zon en geeft het een regelmatig water zodat hij niet uitdroogt
2) Droog de bladeren zodat je het in de wintermaanden kunt gebruiken. Invriezen kan ook
3) Maak nieuwe bonenkruid plantjes door takjes in het water te zetten zodat er wortels uitgroeien. Deze poot je vervolgens in een potje met vruchtbare grond
4) Last van maagproblemen? Drink een kop thee met bonenkruid na iedere maaltijd
Bonenkruid stond centraal in dit artikel. Was je al bekend met de vele gezondheidsvoordelen van bonenkruid? Ga je bonenkruid in je gerechten verwerken? Of ga je thee met bonenkruid drinken omdat je maagproblemen hebt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!