boeren laten en hartproblemen
Expert: Jaap Gerrijts | 21 oktober 2023 | Leestijd: 8 minuten

Boeren laten en hartproblemen

Boeren laten zijn het gevolg van het ontsnappen van lucht uit de maag of slokdarm. Meestal zijn boeren laten onschuldig en worden ze veroorzaakt door te snel eten of koolzuurhoudende dranken. In sommige gevallen kunnen boeren laten ook wijzen op onderliggende problemen, zoals een maagzweer, reflux of een hartinfarct. Als je vaak moet boeren, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Veel boeren laten kan wijzen op onderliggende problemen. In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we wat je tegen veelvuldig boeren kunt doen. Lees je mee?!

Sommige mensen slikken heel veel lucht in waardoor ze moeten boeren

Boeren laten en hartproblemen

Boeren laten en hartproblemen kunnen soms met elkaar te maken hebben. Als je voor een langere tijd last hebt van overmatig boeren dan is het tijd om naar de oorzaak te zoeken. Sommige voedingsmiddelen, activiteiten en medische aandoeningen kunnen frequente boeren veroorzaken, en in sommige gevallen kan dit worden behandeld met eenvoudige veranderingen in de levensstijl.

Als je last hebt van boeren laten en andere klachten zoals zware vermoeidheid, kortademigheid, pijn in de bovenbuik, nek, kaak, rug of pijn tussen je schouderbladen dan kan dit wijzen op hartproblemen. Ook duizeligheid, plotseling heftig zweten, hartkloppingen, zwaar gevoel op de borst, misselijkheid, snelle ademhaling, onrustig gevoel of benauwdheid kunnen voorkomen.

Hoewel boeren op zichzelf meestal geen teken is van hartproblemen, kunnen er situaties zijn waarin het indirect verband houdt met hartproblemen.

Hoe werkt dit precies? 

Angina pectoris

Angina is pijn op de borst of ongemak veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer naar de hartspier. In sommige gevallen kunnen mensen met angina pectoris last krijgen van indigestie-achtige symptomen zoals boeren. Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen angina gerelateerd ongemak en veel voorkomende indigestie.

Hartaanval

Hoewel boeren geen direct symptoom is van een hartaanval, zijn andere symptomen zoals pijn op de borst, kortademigheid en pijn die uitstraalt naar de armen, nek of kaak waarschuwingssignalen van een hartaanval. Als deze symptomen gepaard gaan met boeren dan kan dit een teken zijn van hartproblemen.

Laat je veel boeren en heb je last van hartkloppingen? 

Laten we eerst kijken wat een hartklopping is. Een hartklopping is een onregelmatige hartslag, een overgeslagen hartslag of een extra hartslag. Hartkloppingen kunnen een voorbode zijn van ernstiger problemen die te maken hebben met het ritme van de hartslag.

Wat veroorzaakt hartkloppingen?

1) Spijsvertering – galblaasproblemen

2) Laag kalium

3) pH is te alkalisch

4) Cafeïne, alcohol, drugs of een aandoening met hyperthyreoïdie

Hoe kun je deze hartkloppingen stoppen?

Als je last hebt van hartkloppingen dan is het enorm belangrijk om medische hulp in te schakelen. Een arts kan namelijk een hartfilmpje maken waarop duidelijk te zien is of je hart goed en normaal klopt of er een afwijking is in de hartslag. Zorg er daarom voor dat je bij een vermoeden altijd een arts inschakelt.

Tips die in een later stadium kunnen helpen zijn:

1) Bij spijsverteringsproblemen

 • Doe aan intermitterend vasten

 • Vermijd zoveel mogelijk geraffineerde koolhydraten, suiker en plantaardige oliën 

 

2) Alkaliniteit

Een laag kaliumgehalte, een hoog cortisolgehalte of een laag maagzuur gehalte kunnen ervoor zorgen dat je lichaam te alkalisch wordt.

 • Doe aan gezonde keto

 • Neem extra appelciderazijn

 

3) Laag kalium

Wat veroorzaakt een laag kaliumgehalte?

 • Diuretica – laag kalium, laag vitamine D, hoog insuline

 • Diarree

 • Antacida – neem appelciderazijn

 • Laag kaliumgehalte in de voeding – consumeer 7 tot 10 kopjes groenten per dag

 

 

”Een mens boert gemiddeld 20 tot 30 keer op een dag”

Wat is de oorzaak van boeren?

Boeren is een natuurlijk proces dat optreedt wanneer overtollige lucht via je mond uit de maag wordt verdreven. De extra lucht wordt vaak ingeslikt tijdens het eten of drinken, of wordt geproduceerd tijdens het verteringsproces. Wanneer je maag door lucht uitzet dan ontstaat er de behoefte om te boeren.

Boeren produceert doorgaans een kenmerkend geluid en kan gepaard gaan met het vrijkomen van lucht die geurloos of stinkend is.

Hoewel boeren een normale lichaamsfunctie is, kan overmatig of frequent boeren een teken zijn van een onderliggend spijsverteringsprobleem of een medische aandoening. 

Onderzoek laat zien dat sommige aandoeningen die frequent boeren kunnen veroorzaken de volgende kunnen zijn:

Zure reflux

Gastro-oesofageale refluxziekte 

Gastroparese

Gastritis of een opgeblazen gevoel in de maag

Hiatale hernia

Dyspepsie

Maagzweren

Hartkloppingen

Lactose- of glutenintolerantie

Voedsel allergie

Voedselvergiftiging

Maaginfectie

Zwangerschap

Andere mogelijke oorzaken van boeren zijn onder meer:

Te snel drinken of eten

Koolzuurhoudende dranken drinken

Het drinken van alcoholische dranken

Drinken met een rietje

Kauwgom

Zuigen op harde snoepjes

Praten en eten tegelijk

Spanning en stress

Roken

Bepaalde medicijnen zoals laxeermiddelen, diuretica en pijnstillers

Het eten van gas houdend voedsel zoals kool, broccoli, bonen, bloemkool, rozijnen en banaan

Het gebruik van kruiden bij het koken of eten van pittig gekruid voedsel

 

 

”Kauw langzaam en vermijd eten en drinken waar je veel van moet boeren”

Wat kan je tegen boeren doen?

De behandeling van overmatig boeren hangt af van de onderliggende oorzaak, of het nu een medische aandoening is, een reactie op bepaalde voedingsmiddelen of vanwege overgewicht.

Als je een medische aandoening hebt zoals hartproblemen die het boeren veroorzaakt, overleg dan altijd met je arts voor oplossingen. 

Enkele manieren om overmatig boeren op natuurlijke wijze te behandelen zijn:

Eet langzaam en kauw je voedsel grondig

Vermijd koolzuurhoudende dranken, kauwgom en harde snoepjes

Beperk of vermijd het eten van gekruid voedsel

Beperk of vermijd voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze gas veroorzaken zoals broccoli, bonen, uien en kool

Vermijd grote maaltijden en eet in plaats daarvan kleinere maaltijden verspreid over de dag

Drink water bij de maaltijd, in plaats van ervoor of erna

Val af als je overgewicht hebt

Wanneer deze veranderingen in levensstijl het boeren niet verlichten dan is het belangrijk om advies van een specialist in te roepen. Praat altijd eerst met een arts voordat je vrij verkrijgbare medicijnen tegen boeren inneemt, om er zeker van te zijn dat ze geen wisselwerking hebben met andere medicijnen die je gebruikt of een gezondheidstoestand verergeren.

 

 

”Voorkomen is beter dan genezen”

Hoe voorkom je boeren?

Het is meestal niet mogelijk om boeren volledig te voorkomen omdat het een natuurlijke lichaamsfunctie is. Er zijn wel verschillende strategieën die je kunt gebruiken om de frequentie en intensiteit van het boeren te verminderen zoals:

Eet en drink langzaam

Te snel eten en drinken kan ertoe leiden dat je lucht inslikt en dit kan leiden tot boeren. Zorg ervoor dat je de tijd neemt en je eten goed kauwt voordat je het doorslikt

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Bepaalde voedingsmiddelen en dranken kunnen overmatig boeren veroorzaken. Vooral voedingsmiddelen die koolzuurhoudend zijn en veel suiker, zetmeel en vezels bevatten. Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden of beperken zijn onder andere:

Koolzuurhoudende dranken

Bier

Zuivelproducten

Bonen

Broccoli

Kool

Uien 

Gekruid voedsel

Vermijd het gebruik van rietjes

Als je een rietje gebruikt om te drinken dan kun je lucht inslikken en dit kan leiden tot oprispingen. Als je de neiging hebt om vaak te boeren, drink dan uit een glas of fles in plaats van met een rietje

Vermijd kauwgom

Kauwgom kauwen of zuigen op snoep en zuigtabletten kan er ook voor zorgen dat je extra lucht inslikt en gaat boeren. Vermijd deze handelingen om oprispingen te voorkomen

Stop met roken

Roken kan ervoor zorgen dat je lucht inslikt, wat kan leiden tot oprispingen. Onderzoek toont ook aan dat roken aanzienlijk geassocieerd word met medische aandoeningen die frequente boeren veroorzaken zoals gastro-oesofageale refluxziekte 

Beheers stress

Uit onderzoek blijkt dat stress en angst in sommige gevallen verband houden met oprispingen. Om door stress veroorzaakte boeren te voorkomen is het belangrijk om stress zoveel mogelijk te verminderen. Je kunt dit doen door:

Lichaamsbeweging

Meditatie

Tijd buitenshuis doorbrengen 

Ademhalingsoefeningen

Iets doen waar je van ontspant zoals een hobby

Draag loszittende kleding

Strakke kleding rond je middel zoals een strakke spijkerbroek kan druk uitoefenen op je buik en ervoor zorgen dat je lucht inslikt, wat kan leiden tot oprispingen. Kies daarom voor loszittende kleding rond je buik om boeren te voorkomen

Probiotica

Het gebruik van een probiotisch supplement van hoge kwaliteit kan volgens onderzoek helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen die gepaard gaan met boeren zoals brandend maagzuur, gastro-oesofageale refluxziekte en dyspepsie

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Het is enorm belangrijk om je bewust te zijn van je lichaam om zo te herkennen waarom je boert. Als je aanhoudend of ernstig ongemak op de borst ervaart en als dit gepaard gaat met andere symptomen van een hartaanval die we hierboven al hebben opgenoemd, dan moet je onmiddellijk medische hulp inschakelen. Hartproblemen zijn een ernstige zaak en het is altijd beter om er zeker van te zijn dat alles goed gaat met de gezondheid van je hart.

Boeren na een maaltijd is volkomen normaal en niets om je zorgen over te maken. Als je gedurende een langere periode vaker dan 30 keer per dag moet boeren dan is het verstandig om de oorzaak te onderzoeken en wijzigingen aan te brengen om het te verminderen.

Als het frequente boeren plotseling optreedt en dit gepaard gaat met symptomen zoals braken, hartkloppingen, scherpe pijn in de keel of spijsverteringsproblemen, of als het overmatig boeren langer dan drie dagen aanhoudt zonder verlichting dan is het belangrijk om contact op te nemen met een arts.

Tips:

1) Angst kan hartkloppingen verergeren. Probeer daarom kalm te blijven en haal langzaam en diep adem

2) Verminder of elimineer stimulerende middelen zoals cafeïne en energiedrankjes, vooral in de middag en avond

3) Regelmatige lichaamsbeweging en de juiste voeding kan de gezondheid van je hart verbeteren. Als je al hartproblemen hebt raadpleeg dan eerst een arts voordat je met een nieuw trainingsprogramma begint

4) Laat je veel boeren en heb je last van hartkloppingen? Neem in dat geval direct contact op met je huisarts

Het af en toe laten van een boer is normaal en niet iets om je zorgen over te maken

Tot slot

Boeren laten en hartproblemen stonden centraal in dit artikel. Moet jij vaak boeren laten? En heb je een idee waar dat vandaan komt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Suikervrij eten

Transvetten

0.0 bier

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *