Ouderen > bloeduitstortingen bij ouderen

bloeduitstortingen bij ouderen
Expert: Jaap Gerrijts | Bijgewerkt: 10 augustus 2023 | Leestijd: 6 minuten

Bloeduitstortingen bij ouderen

Bloeduitstortingen bij ouderen. Een bloeduitstorting kan vervelend en pijnlijk zijn. Je kunt een bloeduitstorting krijgen door een val of als je je stoot. Het kan soms ook zijn dat je geen idee hebt hoe je eraan komt. Wist je dat bloeduitstortingen vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen? 

Bloeduitstortingen bij ouderen komen vaak voor. In dit uitgebreide artikel leggen we uit hoe dat komt en vertellen we wat je kunt doen tegen bloeduitstortingen. Lees je mee?!

Kun je spontaan blauwe plekken krijgen?

Als je jong bent dan heb je vaak last van blauwe plekken omdat je alles nog moet leren door te vallen en weer op te staan. Maar nu ben je ouder en ineens krijg je weer last van blauwe plekken? Hoe ontstaan bloeduitstortingen bij ouderen precies? 

Een blauwe plek ontstaat wanneer een bloedvat onder je huid beschadigd raakt. De meest voorkomende oorzaak van een bloeduitstorting is wanneer je je ergens aan stoot. Je gaat door de beschadiging aan je bloedvat onderhuids bloeden en dit veroorzaakt de rood/blauwe kleur. Na enkele dagen verandert deze kleur naar geel of groen omdat hemoglobine in je bloed wordt omgezet in gele pigmenten. Uiteindelijk trekt dit weg en zal je huid weer herstelt zijn.

De ene persoon heeft sterkere bloedvaten als de ander en dit is vaak genetisch bepaald. Daarom heeft iemand met zwakkere bloedvaten sneller een bloeduitstorting dan iemand die sterke bloedvaten heeft.

 

”Vrouwen hebben sneller last van blauwe plekken dan mannen”

Waardoor ontstaan bloeduitstortingen?

Vrouwen hebben vaker last van bloeduitstortingen omdat hun huid dunner en gevoeliger is. Dit komt omdat de huid van een vrouw minder collageen aanmaakt en deze stof zorgt juist voor een soepel en stevige huid. Bij een tekort aan deze stof heb je soms maar een klein opstootje nodig om een bloeduitstorting te veroorzaken. 

De vetlaag onder je huid wordt ook dunner als je ouder wordt en ook de bloedvaten in je lederhuid kwetsbaarder. Als je ouder bent en vaak bloeduitstortingen hebt dan noemt men dit ook wel seniele purpura.

Maar er zijn ook andere redenen waarom bloedstortingen bij ouderen vaker voor komen.

Bleke huid

Als je een bleke huid hebt dan hoef je niet een zwakkere huid te hebben. Je ziet bij een bleke huid eenmaal sneller dat je een bloeduitstorting hebt en daarom lijkt het alsof je vaker blauwe plekken hebt. Dit hoeft in de werkelijkheid dus niet zo te zijn.

Schade door de zon

De zon straalt UV licht uit wat op de lange termijn je huid kan verzwakken en ook de bloedvaten direct onder je huid. Hierdoor kun je op oudere leeftijd sneller last hebben van deze kneuzingen. Dit zijn geen bloeduitstortingen door ergens tegen aan te stoten en het duurt meestal langer voordat ze zijn genezen. Je vindt deze plekken vaak op je handen en armen.

Sporten

Door gewichtheffen en krachttraining kun je last krijgen van bloeduitstortingen zonder dat je ergens aan stoot. Door zwaar te trainen komt er extra druk op je bloedvaten wat ze kan verzwakken en doen laten scheuren. Deze plekken zijn verder niet schadelijk voor je gezondheid en gaan na voldoende rust vanzelf weer over. 

 

 

”Verschillende ziektes kunnen blauwe plekken veroorzaken of verergeren”

Welke ziektes veroorzaken bloeduitstortingen?

Er zijn verschillende ziektes die bloeduitstortingen kunnen veroorzaken. We hebben het net al gehad over de aandoening Purpura senilis waarbij je huid dunner wordt en er spontaan bloeduitstortingen kunnen ontstaan. Als meerdere familieleden vaak last hebben van bloeduitstortingen dan kan dit familiair bepaald zijn. 

Vaak zijn het vrouwen die hierdoor gevoelige bloedvaten hebben en lopen dan extra risico op blauwe plekken. Ander factoren die bloeduitstortingen kunnen veroorzaken zijn abnormaal functionerende bloedplaatjes, problemen met eiwitten die je nodig bent voor bloedstolling en lage concentraties stollingsfactoren.

Mensen die last hebben van chronische diarree en pasgeboren baby’s lopen ook extra risico op bloeduitstortingen. Ziektes die erom bekend staan blauwe plekken te veroorzaken zijn:

Bloedplaatjestekort 

Trombocytopenie is een stollingstoornis die er voor zorgt dat je te weinig bloedplaatjes hebt. Deze bloedplaatjes zorgen dat je bloed goed kan stollen. Je krijgt vaak last van deze aandoening tijdens een zwangerschap, leukemie of bij een immuunstoornis.

Levercirrose

Als je levercirrose hebt dan worden er te weinig eiwitten gemaakt waardoor er een probleem ontstaat met de bloedstolling en hierdoor heb je sneller een blauwe plek.

Kersenwratjes

Een kersenwrat is een ophoping van bloed- of lymfevaten die verder geen kwaad kunnen. Men noemt ze ook wel bloedblaasjes.

Ziekte van Von Willebrand

De Ziekte van Von Willebrand is een veel voorkomende stollingstoornis die erfelijk is. Je krijgt niet alleen sneller een blauwe plek maar ook andere problemen met je bloedstolling.

tand- en neusvleesbloedingen, bevallingen, menstruatie en bloedingen na een operatie of bezoek aan je tandarts.

Het probleem bij de Ziekte van Von Willebrand is dat je bloed moeilijker stolt en daardoor bloed je heviger en langer dan normaal. 

Kanker

Bepaalde kankersoorten kunnen ook voor spontane blauwe plekken zorgen. Als je twijfelt aan de oorzaak van je blauwe plekken neem dan altijd contact op met je huisarts.

Suikerziekte

Als je suikerziekte hebt dan is je bloedsomloop verstoort wat de kans op bloeduitstortingen vergroot. Door een te hoog bloedsuikergehalte kunnen je bloedvaten beschadigt raken en dit veroorzaakt bloeduitstortingen.

Ziekte van Schamberg

Bij de ziekte van Schamberg onstaan er kleine rodebruine stipjes die samen een grotere vlek vormen onder op je benen en schenen. Deze plekken worden veroorzaakt door het lekken van bloed uit kleine haarvaten.

Welke medicatie veroorzaakt bloeduitstortingen?

Als je medicijnen gebruikt dan kunnen deze allerlei bijwerkingen hebben. Zo slikken veel ouderen bloedverdunners en deze staan erom bekend dat ze je bloedstolling kunnen verstoren.

De werking van bloedplaatjes raakt soms verstoort en dit geeft ook de kans op blauwe plekken.

Antibiotica, hormooncrèmes, antidepressiva, aspirine, corticosteroïden, Lithium en anti-epileptica zijn medicijnen waar je ook sneller last kunt hebben van bloeduitstortingen door de bijwerkingen die deze vaak heftige middelen geven.

Een veel gebruikt supplement om je bloed te verdunnen is Gingko Biloba en deze kan er soms voor zorgen dat je sneller een blauwe plek krijgt.

Vitaminetekort

Ouderen hebben vaak een tekort aan vitamines en mineralen. Als je een tekort hebt aan foliumzuur en vitamine B12 dan kan dat ervoor zorgen dat je lichaam moeilijker rode bloedcellen aan kan maken en dit kan bloeduitstortingen veroorzaken.

Vitamine K is bij veel mensen onbekend en als je hier een tekort aan hebt dan kun je last krijgen van lekkende bloedvaten. Deze bloedvaten worden dan bloeduitstortingen en meestal is het moeilijk voor een arts om erachter te komen dat dit het probleem is.

En dan heb je vitamine C wat erom bekend staat dat het je weerstand versterkt maar het is ook betrokken bij de verbinding van collageen en eiwitten die je huid en bloedvaten maken. Als je een tekort hebt aan vitamine C dan worden je bloedvaten zwakker en heb je meer kans op bloeduitstortingen.

 

”Arnicazalf helpt je wonden sneller te genezen en helpt tegen de pijn”

Wat kun je doen tegen een bloeduitstorting?

Als je last hebt van bloeduitstortingen die vrij groot zijn en je weet de oorzaak niet neem dan altijd contact op met je huisarts. Deze kan je helpen om een oorzaak te vinden.

Als je weet waar het aan ligt dan zul je het in de meeste gevallen niet kunnen voorkomen maar wel behandelen. Maar hoe behandel je een blauwe plek?

Als je een theedoek met ijs erin op de blauwe plek legt dan verkrampen je bloedvaten en wordt de zwelling kleiner. Ijs verlicht de eventuele pijn en je zult merken dat de blauwe plek sneller weg is dan normaal. Mocht je erg veel pijn hebben dan kun je een paracetamol nemen.

Je kunt na het koelen Arnica zalf op de plek smeren wat de pijn verlicht, zwelling vermindert en het versnelt het herstel.

Magnesium en blauwe plekken

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij vele lichaamsprocessen. Als je een tekort hebt aan dit mineraal dan herstellen je wonden minder snel en heb je sneller last van bloeduitstortingen. Dit mineraal stimuleert namelijk het herstel van je huid. 

Als je hier extra van neemt dan kan je bloeduitstorting sneller afgebroken en opgenomen worden door je lichaam.

Je kunt je lichaam gemakkelijk aanvullen met magnesiumkristallen. Je neemt een voetbad met 4 liter water op 37 graden Celsius. Neem magnesiumkristallen en geniet minimaal 20 minuten, optimaal 40 minuten van een ontspannend voetenbad.

Je zult merken dat je spieren ontspannen en je er vaak beter door kunt slapen.

Ruim 60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een tekort aan magnesium

Tot slot

Bloeduitstortingen bij ouderen stond centraal in dit artikel. Heb jij last van bloeduitstortingen? Weet je het ontstaan van deze bloeduitstortingen? En wat doe je om bloeduitstortingen te voorkomen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan door middel van de social media knoppen. Wij zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Eenzame ouderen

Duizeligheid bij ouderen

Kramp in de benen bij ouderen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *