biotine
Expert: Jaap Gerrijts | 27 november 2022 | Leestijd: 8 minuten

Biotine

Biotine is een wateroplosbare vitamine en wordt ook wel vitamine B8 genoemd. Je lichaam heeft biotine nodig om energie uit eten vrij te maken. Zo draagt biotine bij aan het behoud van een normale huid en normaal haar en een normale werking van het zenuwstelsel. Biotine vind je onder andere in eieren, lever en melk.

Biotine is een belangrijke vitamine voor je lichaam. In dit uitgebreide artikel leggen we uit waarom dat zo is. Lees je mee?!

Biotine

Biotine is een in water oplosbare vitamine die van nature voorkomt in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Het word ook wel vitamine B8 of vitamine H genoemd. 

Het woord biotine komt van een oud Grieks woord ”biotos” en dit betekent leven of levensonderhoud. De wetenschapper Marguerite L. Wilkin ontdekte de vitamine in 1922 tijdens het maken van een extract uit rauw eiwit.

Biotine speelt een belangrijke rol door het helpen van enzymen bij het afbreken van koolhydraten, eiwitten en vetten in het voedsel dat we eten. Zonder dit proces zou het voedsel dat we eten niet worden omgezet in energie voor ons lichaam om te gebruiken. 

De vitamine wordt ook gebruikt om signalen te helpen reguleren die tussen cellen in het lichaam worden verzonden. Het is een essentiële vitamine die we kunnen binnen krijgen door middel van gevarieerd en gezond eten. Biotine kan ook op natuurlijke wijze in de darmen worden gemaakt en je lichaam heeft het slechts in zeer kleine hoeveelheden nodig om de normale functie te ondersteunen.

Je vind biotine in allerlei soorten voedsel zoals eieren, lever, groenten, peulvruchten, noten en zaden.

11 gezondheidsvoordelen van biotine

Biotine staat er om bekend dat het goed is voor de haar huid en nagels. Daarnaast heeft het nog meer belangrijke taken en deze gaan we allemaal met je doornemen. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van biotine?

1: HAAR

Eén van de grootste voordelen van biotine is dat het de haargroei stimuleert waardoor het haar dikker wordt en er glanzender uitziet. Biotine kan er ook voor zorgen dat het haar er gezonder uitziet terwijl het sneller en duurzamer groeit. Dit is goed nieuws voor gezonde mensen die willen dat hun haar er op zijn best uitziet maar ook voor mensen met gezondheidsproblemen die leiden tot dof haar. 

De vitamine word vaak in allerlei haarproducten gestopt in de hoop dat het op deze manier kan werken maar de beste manier is nog altijd van binnenuit. 

Mensen met een gezond spijsverteringsstelsel kunnen biotine opnemen door simpelweg elke dag een gezond te eten.  Er zijn ook veel mensen die lijden aan spijsverteringsstoornissen en moeite hebben om voldoende vitamines en voedingsstoffen op te nemen. 

Degenen die gediagnosticeerd zijn met malabsorptieproblemen zoals het lekkende darmsyndroom, coeliakie en de ziekte van Crohn hebben vaak verhoogde niveaus van voedingsstoffen nodig om de vitamines en mineralen te krijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven. 

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat biotinesupplementen kunnen helpen bij mensen die worstelen met tekorten aan voedingsstoffen om hun ongezonde haaruitval en droog, broos haar te verbeteren.

 

2: HUID

Voor veel mensen kan een biotine tekort leiden tot aanzienlijke problemen met het uiterlijk van hun huid. Een droge, jeukende huid is daarbij één van de meest voorkomende problemen. Er kunnen daarnaast ook meer ernstige aandoeningen ontstaan zoals acne en psoriasis. 

Houd er rekening mee dat als je je huid niet van binnenuit voedt, de resulterende hormonale problemen kunnen leiden tot ernstige huidproblemen.

In de meeste gevallen kan een biotinesupplement het probleem verhelpen waardoor de huid verbeterd en zo een jeugdige glans creëren. Om tekorten aan biotine aan te pakken is het belangrijk om op de meest effectieve manier toegang te krijgen tot de vitamine. 

Hoewel veel actuele huid- en haarproducten toegevoegde biotine bevatten kun je deze vitamine B-complex meestal niet opnemen via huid- of haarcellen. In plaats daarvan kun je beter een biotinesupplement innemen om alle voordelen van de vitamine te ervaren.

 

3: NAGELS

Naast het verbeteren van haar en huid staat biotine bekend om zijn vermogen om nagels te versterken. Hogere doses biotine hebben zelfs geleid tot een aanzienlijke verbetering van de nagelgezondheid. Studies hebben laten zien dat degenen die een biotinesupplement namen hun nagels tot 25 procent kunnen verdikken en het splijten en breken van nagels kunnen verminderen. 

Studies hebben ook aangetoond dat een 91 procent van de deelnemers sterkere nagels kreeg bij het nemen van een biotinesupplement.

 

4: CELGROEI

Biotine zorgt er niet alleen voor dat je er geweldig uitziet maar helpt ook bij enkele van de meest essentiële functies van je lichaam. Een van de belangrijkste rollen van biotine is het reguleren van de vorming van DNA. Dit zorgt ervoor dat de genetische informatie in elke cel goed werkt en correct wordt beantwoord. 

Hoewel een sterke celontwikkeling altijd belangrijk is, is het vooral van cruciaal belang wanneer je cellen zich snel delen zoals tijdens de zwangerschap.

Houd er daarom rekening mee dat biotinesupplementen je voorzien van een ruime voorraad van deze in water oplosbare vitamine. Zodra het echter door de bloedbaan reist, elimineert het lichaam overtollig biotine. Dat betekent dat je lichaam nooit een giftige reserve van deze vitamine opbouwt en dat overconsumptie bijna onmogelijk is.

 

5: HERSENEN

Samen met de andere vitamines van het B-complex houdt biotine het zenuwstelsel in goede staat door te helpen bij de activiteit van neurotransmitters en te helpen bij zenuwsignalen. Samen beschermen B-vitamines ook je hersenen, verbeteren ze je geheugen en helpen ze je te beschermen tegen cognitieve problemen en neurodegeneratieve aandoeningen. 

Samen met het voorkomen van dementie en de ziekte van Alzheimer kunnen biotine en de andere B-vitamines je helpen de concentratie te verbeteren en een positieve kijk te behouden. 

 

6: Groei en ontwikkeling

Biotine is nodig voor veel lichaamsfuncties en het is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen. Een recent onderzoek heeft laten zien dat veel zwangere vrouwen dagelijks niet genoeg biotine op natuurlijke wijze binnenkrijgen. Aangezien dit tot ernstige geboorteafwijkingen kan leiden, raden veel artsen aan dat zwangere vrouwen hun reguliere gezonde voeding aanvullen met extra biotine. 

Voor veel zwangere vrouwen is het nemen van extra biotine net zo belangrijk als het nemen van foliumzuur om de gezondheid van de baby te waarborgen, de ontwikkeling van de foetus te stimuleren en zwangerschapscomplicaties tot een minimum te beperken.

In sommige gevallen leveren nieuwe moeders niet genoeg biotine in hun moedermelk en dit kan leiden tot een tekort aan biotine bij hun baby’s. Jonge kinderen met een allergie voor of een afkeer van voedingsmiddelen met veel biotine lopen ook het risico een tekort te ontwikkelen. 

Een biotinesupplement kan een laag biotinegehalte bij nieuwe moeders, baby’s en kinderen gemakkelijk verhelpen. Aanstaande en nieuwe moeders worden aangeraden om met een arts te praten voordat ze een biotinesupplement nemen tijdens de zwangerschap of borstvoeding of voordat ze biotine aan baby’s en kinderen geven.

 

7: BLOEDSUIKER

Een van de gunstigste manieren waarop biotine mensen kan beïnvloeden is door de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Voor diabetici of mensen die moeite hebben met het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel kan biotine bijzonder nuttig zijn. 

Studies hebben aangetoond dat een vitamine B-complex de kracht heeft om de bloedglucosewaarden te verlagen bij mensen met diabetes type 1 en type 2 door de afscheiding van insuline te stimuleren.

Sommige diabetici lijden ook aan zenuwbeschadiging als gevolg van enzymopbouw. Omdat biotine nodig is voor bepaalde enzymactiviteit kunnen lage niveaus van deze vitamine leiden tot gevaarlijke opbouw. Biotine kan de enzymactiviteit weer op de rails krijgen en sommige diabetici helpen extra zenuwbeschadiging te voorkomen.

 

8: CHOLESTEROL

Een hoog cholesterolgehalte is veel meer dan alleen een getal op een grafiek. Hoge niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid beter bekend als het slechte LDL-cholesterol kunnen zelfs leiden tot hartaandoeningen. Dit kan op zijn beurt de kans op een beroerte of een hartaanval vergroten. 

Als je moeite hebt om een gezond LDL-gehalte te behouden dan kan biotine mogelijk helpen om deze binnen een redelijk bereik te krijgen.

Studies hebben aangetoond dat deze vitamine kan helpen de LDL-waarden te verlagen en tegelijkertijd de niveaus van lipoproteïne met hoge dichtheid ook wel bekend als het goede HDL-cholesterol te verhogen. Aangezien vitamine B ook belangrijk is bij het verminderen van ontstekingen en opbouw van tandplak in slagaders kan biotine ook helpen het risico op hartaanvallen en beroertes te verlagen. 

Diabetici en anderen die bijzonder vatbaar zijn voor hartaandoeningen worden daarom vaker gecontroleerd op de vitamine B-waardes in het bloed.

 

9: ENERGIE 

Een van de belangrijkste functies van biotine is het vermogen om koolhydraten, eiwitten en vetten te metaboliseren. De vitamine functioneert ook als een co-enzym en helpt bij het synthetiseren van vetzuren en bepaalde aminozuren. Zonder de B vitamines kan je lichaam de energie die je lichaam verbruikt niet gebruiken.

Aangezien biotine en de andere B-vitamines een grote rol spelen bij het omzetten van voedingsstoffen in brandstof waartoe het lichaam toegang heeft, kan een gebrek aan biotine ervoor zorgen dat je een ernstig energieverlies voelt. Het kan zelfs leiden tot gevoelens van vermoeidheid, spijsverteringsproblemen en stemmingswisselingen. 

Als je geen constante aanvoer van biotine uit de dagelijkse voeding krijgt dan kan een supplement helpen de energie die je mist te benutten en het humeur weer op een positief spoor krijgen.

 

10: WEEFSELS

Spieren en weefsels gaan niet eeuwig mee en het lichaam vertrouwt op B-vitamines om te helpen bij de wederopbouw nadat weefsels zijn afgebroken of spieren schade hebben opgelopen. Biotine is een van de onderdelen die nodig zijn voor het herstel van spierkracht en het helpen groeien van weefsels. 

Deze vitamine speelt ook een grote rol bij het verlichten van spier- en gewrichtsontstekingen, pijntjes en kwalen. Als je voortdurend gewrichtspijn ervaart of worstelt met spierkracht dan kan een biotinesupplement precies zijn wat je nodig hebt om weefsels helpen te herstellen.

 

11: SCHILDKLIER

Naast het zenuwstelsel vertrouwt je lichaam op belangrijke klieren om functies te normaliseren en je op de been te houden. Biotine is nodig voor het behoud van de juiste schildklieractiviteit en het reguleren van slaap, honger, energie en zelfs pijn. 

Als je lichaam moeite heeft om deze basisfuncties onder controle te houden of als je last hebt van constante vermoeidheid, gewichtstoename of slaapproblemen dan kan biotine helpen bij de regulering van de schildklier.

Wat is een goed biotinesupplement?

Wat is een goed biotinesupplement en waar moet je op letten? Wanneer je er voor kiest om een supplement met biotine te nemen dan kan het verstandig zijn om een vitamine B-complex te nemen. Hier zitten meerdere soorten vitamine B in. Vitamine B helpt elkaar beter op te nemen en samen werken ze ook beter. 

Daarom kiest men vaak voor een combinatie van verschillende B-vitamines om het beste resultaat te krijgen. 

Kies altijd voor een hoogwaardig product in plaats van de standaard verpakkingen die bij de drogisterij of supermarkt te koop zijn. Hier zitten vaak goedkope synthetische soorten in en vaak gevuld met additieven en andere vulstoffen die je niet nodig hebt. 

Als je niet een tekort hebt aan biotine maar wel extra voedingsstoffen kunt gebruiken dan kan een multivitamine een goede keuze zijn voor het aanvullen van wat extra vitamines en mineralen.

Tips:

1) Biotine zit veel in lever, groente, peulvruchten, noten en zaden. Wanneer je veelzijdig en gezond eet dan is de kans klein dat je een tekort aan deze vitamine zult krijgen

2) Een tekort kan sneller optreden bij het gebruik van medicijnen zoals anticonceptie, anticonvulsiva, antibiotica en isotretinoïne

3) Een supplement met hoge doseringen biotine zijn veilig voor gebruik. Toch kan het raadzaam zijn om met de arts te overleggen wat de juiste dosering is om in te nemen

4) Haar, nagel en huid producten met biotine hebben volgens studies niet veel effect. De beste manier om biotine te nemen is via voeding en eventueel een supplement

Tot slot

Biotine stond centraal in dit artikel. Heb je weleens een vitamine B-complex gekocht? Ga je dan voor hoogwaardigheid of koop je het supplement in de supermarkt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Rood licht-therapie

Is levertraan gezond?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *