bieslook
Expert: Jaap Gerrijts | 4 januari 2023 | Leestijd: 8 minuten

Bieslook

Bieslook is niet alleen erg lekker. Het is ook nog eens erg gezond want het zit boordevol belangrijke voedingsstoffen en gezondheidsbevorderende verbindingen, waarvan is aangetoond dat ze goed voor je zijn. Wetenschappelijk onderzoeken laten zien dat het eten van bieslook helpt tegen het ontwikkelen van meerdere kankersoorten. Met name bij darmkanker, slokdarmkanker en prostaatkanker worden positieve resultaten gemeld.

Bieslook kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn. Lees je mee?!

Bieslook

Bieslook is een eetbare plantensoort die in het Latijns Allium schoenoprasum word genoemd. Knoflook, prei, sjalotten en bieslook zijn allemaal nauw verwant en delen een vergelijkbare reeks voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen.

Deze smaakvolle kruid bestaat al minstens 5000 jaar en wordt al sinds de middeleeuwen door mensen verbouwd. De betekenis van bieslook is terug te voeren in het Latijnse woord “cepa”, wat ui betekent. Bieslook groeit in grote grasachtige bosjes en hebben lange dunne bladeren met paarse uienbloemen. De plant bevat echter niet dezelfde ondergrondse bol als andere ui soorten.

De plant komt oorspronkelijk uit China en in Nederland en komt ook wilde bieslook voor.

Er bestaan verschillende planten die er hetzelfde uitzien, maar tot een andere plantensoort behoren en minieme verschillen hebben in termen van smaak en gezondheidsvoordelen. Chinese bieslook is hier een voorbeeld van en kenmerkt zich door de unieke knoflooksmaak en de aanwezigheid van geurige witte bloemen en platte bladeren. Groene uien of lente-uitjes worden er ook vaak mee verward.

Bieslook behoort tot de lookfamilie en is verwant aan bolgewassen zoals ui, prei en knoflook. Planten uit de lookfamilie maken een voedselvoorraadje onder de grond aan die de winter overleeft. Hierdoor kunnen ze in de lente heel snel opkomen, bloeien en zaad produceren.

 

 

”Bieslook bevordert de eetlust en spijsvertering”

5 gezondheidsvoordelen van bieslook!

In de tijd van de Romeinen wist men al dat bieslook een geneeskrachtige werking had. Het werd toen gebruikt voor de bloeddruk, keelpijn en gebruikt als zonnebrand middel. Inmiddels weten we dat de kruid ook werkt tegen verkoudheid, vermoeidheid, jicht en problemen met de maag en darmen. De plant is ook goed voor de spieren, geheugen, slaap en werkt vocht afdrijvend.

Om je een idee te geven wat de gezondheidsvoordelen van bieslook zijn hebben we ze voor je op een rij gezet.

 

1) Voorkomen van ziekten

Een ander onderzoek liet zien dat bieslook zou kunnen helpen bij het voorkomen van chronische aandoeningen zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Planten in het geslacht Allium zijn namelijk rijk aan flavonoïden, saponinen, organozwavelverbindingen, quercetine en andere stoffen. Deze stoffen werken als ontstekingsremmer en hebben een sterke antimicrobiële activiteit. 

Daarnaast kan de antioxiderende werking werken tegen verschillende ziektes en heeft het sterke neuroprotectieve en immunologische effecten.

De plant bevat ook vitamine C wat kan helpen bij het bestrijden van infecties en verschillende aandoeningen. Omdat je er vaak maar weinig van binnen krijgt zal het niet de doorslag geven in het bestrijden van een probleem maar wel bijdragen aan het leveren van nuttige voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.

 

2) Versterken van botten

Eén van de grote voordelen van bieslook is dat het vol zit met vitamine K. Naast een belangrijke rol bij de bloedstolling is vitamine K ook belangrijk voor het gezond en sterk houden van botten. Vanwege zijn betrokkenheid bij het botmetabolisme laten verschillende onderzoeken zien dat vitamine K de botmineraaldichtheid kan verbeteren en het risico op fracturen kan verminderen.

Om hier optimaal van te profiteren kan je bieslook combineren met ander voedsel met veel vitamine K er in. Bladgroenten, spruitjes, kool, lente-uitjes, broccoli en komkommers zijn allemaal goede bronnen van botopbouwende vitamine K.

 

3) Verminderen van ontstekingen

Verschillende onderzoeken suggereren dat ontstekingen de oorzaak kunnen zijn van ziekten en bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen zoals kanker, auto-immuunziekten en neurodegeneratieve aandoeningen. 

Bieslook is niet alleen een goede bron van ontstekingsremmende antioxidanten, het is ook rijk aan andere verbindingen die ontstekingen kunnen helpen verminderen. In een onderzoek werd onlangs ontdekt dat de bladeren van de bieslookplant helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en krachtige ontstekingsremmende eigenschappen vertoonden. Dit betekent dat bieslook ontstekingsremmend werkt en als een antioxidant kan worden beschouwd.

 

4) Bron van choline

Bieslook is een goede bron van choline. Choline is een belangrijke voedingsstof waar veel mensen te weinig van binnen krijgen. Choline is betrokken bij de synthese van celstructuur, neurotransmitters, metabolisme en nog veel meer. Men denkt dat de stof een directe rol speelt bij de gezondheid van de lever, de hersenfunctie en de ontwikkeling van de foetus. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat je voldoende choline binnen krijgt via dagelijkse voeding.

 

5) Krachtige kanker bestrijdende eigenschappen

Het word aangenomen dat bieslook krachtige kanker bestrijdende eigenschappen bezit aangezien alle planten uit deze familie dit hebben. Een onderzoek uit China liet zien dat het eten van meer groenten uit de allium familie geassocieerd was met een lager risico op maagkanker. Ook andere groentes uit de allium familie zijn onderzocht op kanker bestrijdende eigenschappen en daaruit is naar voren gekomen dat ze bepaalde stoffen bevatten die hiervoor in aanmerking komen.

De organo zwavelverbindingen in bieslookzaden zijn verantwoordelijk voor gunstige effecten op kanker. Deze verbindingen hebben de effecten van bepaalde enzymen die betrokken zijn bij ontgifting en kunnen veranderen om de groei en verspreiding van kankercellen te vertragen. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken hoe effectief de plant echt is, en of het kan worden ingezet in de strijd tegen kanker.

 

 

”Vitamine K is goed voor de hart- en bloedvaten en botten”

Deze voedingsstoffen zitten in bieslook!

Bieslook word meestal in kleine hoeveelheden geconsumeerd. Toch heeft verse bieslook nog steeds een behoorlijke impact als het op voeding aankomt. In combinatie met een andere gezonde voedingsmiddelen kan zelfs één eetlepel de inname van vitamine A, vitamine C en vitamine K helpen verhogen. Dit zorgt er voor dat het bijdraagt aan de dagelijkse behoeften van deze voedingsstoffen.

Om je een beter beeld te geven welke voedingsstoffen er in bieslook zitten hebben we een overzicht voor je gemaakt.

Eén eetlepel verse bieslook bevat ongeveer:

Vitamine A                        4 microgram 

Vitamine B1                      2 microgram

Vitamine C                        1,7 milligram 

Vitamine K                        6,4 microgram 

Foliumzuur                        3,2 microgram 

Magnesium                        4 milligram

IJzer                                     20 microgram

Mangaan                            0,1 milligram 

Selenium                            0,2 milligram

Calorieën                            1

Eiwit                                     0,1 gram

Koolhydraten                     0,1 gram

Vezels                                   0,1 gram

 

De plant bevat ook flavonoïden, saponinen, quercetine en organozwavelverbindingen die allemaal unieke eigenschappen hebben en goed zijn voor de mens.

Bieslook kopen

Bieslook is te koop bij de meeste supermarkten en natuurwinkels. Ook op de markt en in het tuincentrum kan je het gesneden of als plant kopen.

Je kunt bieslook ook gedroogd in een potje kopen alleen bevat deze minder werkzame stoffen dan de verse variant. 

Als je op zoek gaat naar bieslook kijk dan altijd of het vers is en een mooie groene kleur heeft. Als het slap is en gelig dan kun je deze het beste laten staan.

Bieslook uit de tuin

Bieslook kweken in je eigen tuin is een goede manier om te profiteren van de vele voordelen die de bieslookplant te bieden heeft. Er zijn verschillende mogelijkheden om ze te kweken en het oogsten is enorm simpel.

Bieslook moet in het vroege voorjaar worden geplant in vochtige en rijke grond die goed vocht doorlatend is. De bieslookplant geeft de voorkeur aan direct zonlicht en regelmatig water als het warm weer is. Als je bieslook in potten kweekt, zorg er dan voor dat je ze op een lichte plek plaatst waar ze minstens zes tot acht uur zon per dag kunnen krijgen. 

Op een zonnig balkon doet deze plant het daarom altijd goed! Volgroeide planten hebben verder weinig verzorging nodig.

 

 

”Knip wat takjes af en spoel ze af”

Bieslook oogsten

Bieslook kan het beste voor of na de bloei worden geoogst. Er zijn verschillende manieren om bieslook te oogsten. De eenvoudigste methode is om een schaar of mesje te gebruiken om op enkele centimeters van de grond een spriet af te knippen of snijden. 

De bieslookbloemen zijn ook eetbaar en kunnen in de maanden juni en juli worden geoogst. In het eerste jaar kun je het beste drie tot vier keer oogsten. In de jaren er na kun je overgaan op maandelijks oogsten. 

 

 

”Bieslook is goed te bewaren”

Bieslook bewaren

Een bieslookplant kan je na gebruikt te hebben overpoten in een grotere pot of in de volle grond zetten. Op deze manier kan je in de toekomst verse bieslook gebruiken wanneer je het nodig hebt.

Als je verse bieslook hebt afgeknipt dan kun je het nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Wanneer je er een vochtige keukenpapier bij doet dan blijft het vers en goed bruikbaar.

Gedroogde bieslook blijft een paar jaar goed mits je het donker en droog bewaart. 

Je kunt de kruid ook invriezen en op deze manier blijft het enkele maanden goed. Bieslook uit de diepvries kan je het beste in de soep en sauzen gebruiken omdat deze methode de textuur een beetje verandert.

 

 

”Bieslook word veel gebruikt als garnering”

Waar kan je bieslook voor gebruiken?

Er zijn oneindig veel manieren om bieslook te gebruiken. De kruid word vaak gebruikt als garnituur voor salades, soepen en aardappelgerechten. Bieslook kan ook worden toegevoegd aan sauzen, eieren en op brood is het ook lekker. 

Voeg bij voorkeur verse bieslook toe aan gerechten na het koken om te voorkomen dat ze aan te veel hitte worden blootgesteld en hierdoor hun karakteristieke kleur en smaak verliezen.

Tips:

1) Bieslook heeft zon en regelmatig water nog

2) Knip of snij takjes af, spoel ze om en het is klaar om gebruikt te worden

3) Je kunt de plant het beste vers gebruiken maar ook gedroogd of uit de vriezer

4) Mocht je allergisch zijn voor ui of knoflook dan is de kans aanwezig dat je ook van bieslook bijwerkingen kunt krijgen

Tot slot

Bieslook stond centraal in dit artikel. Wist je al dat bieslook rijk is aan antioxidanten? Aan welke gerechten voeg jij graag bieslook toe? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Rood licht-therapie

Is levertraan gezond?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *