In de tijd van de Romeinen wist men al dat bieslook een geneeskrachtige werking had. Het werd toen gebruikt voor de bloeddruk, keelpijn en gebruikt als zonnebrand middel. Inmiddels weten we dat de kruid ook werkt tegen verkoudheid, vermoeidheid, jicht en problemen met de maag en darmen. De plant is ook goed voor de spieren, geheugen, slaap en werkt vocht afdrijvend.
Om je een idee te geven wat de gezondheidsvoordelen van bieslook zijn hebben we ze voor je op een rij gezet.
1) Voorkomen van ziekten
Een ander onderzoek liet zien dat bieslook zou kunnen helpen bij het voorkomen van chronische aandoeningen zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Planten in het geslacht Allium zijn namelijk rijk aan flavonoïden, saponinen, organozwavelverbindingen, quercetine en andere stoffen. Deze stoffen werken als ontstekingsremmer en hebben een sterke antimicrobiële activiteit.
Daarnaast kan de antioxiderende werking werken tegen verschillende ziektes en heeft het sterke neuroprotectieve en immunologische effecten.
De plant bevat ook vitamine C wat kan helpen bij het bestrijden van infecties en verschillende aandoeningen. Omdat je er vaak maar weinig van binnen krijgt zal het niet de doorslag geven in het bestrijden van een probleem maar wel bijdragen aan het leveren van nuttige voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.
2) Versterken van botten
Eén van de grote voordelen van bieslook is dat het vol zit met vitamine K. Naast een belangrijke rol bij de bloedstolling is vitamine K ook belangrijk voor het gezond en sterk houden van botten. Vanwege zijn betrokkenheid bij het botmetabolisme laten verschillende onderzoeken zien dat vitamine K de botmineraaldichtheid kan verbeteren en het risico op fracturen kan verminderen.
Om hier optimaal van te profiteren kan je bieslook combineren met ander voedsel met veel vitamine K er in. Bladgroenten, spruitjes, kool, lente-uitjes, broccoli en komkommers zijn allemaal goede bronnen van botopbouwende vitamine K.
3) Verminderen van ontstekingen
Verschillende onderzoeken suggereren dat ontstekingen de oorzaak kunnen zijn van ziekten en bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen zoals kanker, auto-immuunziekten en neurodegeneratieve aandoeningen.
Bieslook is niet alleen een goede bron van ontstekingsremmende antioxidanten, het is ook rijk aan andere verbindingen die ontstekingen kunnen helpen verminderen. In een onderzoek werd onlangs ontdekt dat de bladeren van de bieslookplant helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en krachtige ontstekingsremmende eigenschappen vertoonden. Dit betekent dat bieslook ontstekingsremmend werkt en als een antioxidant kan worden beschouwd.
4) Bron van choline
Bieslook is een goede bron van choline. Choline is een belangrijke voedingsstof waar veel mensen te weinig van binnen krijgen. Choline is betrokken bij de synthese van celstructuur, neurotransmitters, metabolisme en nog veel meer. Men denkt dat de stof een directe rol speelt bij de gezondheid van de lever, de hersenfunctie en de ontwikkeling van de foetus. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat je voldoende choline binnen krijgt via dagelijkse voeding.
5) Krachtige kanker bestrijdende eigenschappen
Het word aangenomen dat bieslook krachtige kanker bestrijdende eigenschappen bezit aangezien alle planten uit deze familie dit hebben. Een onderzoek uit China liet zien dat het eten van meer groenten uit de allium familie geassocieerd was met een lager risico op maagkanker. Ook andere groentes uit de allium familie zijn onderzocht op kanker bestrijdende eigenschappen en daaruit is naar voren gekomen dat ze bepaalde stoffen bevatten die hiervoor in aanmerking komen.
De organo zwavelverbindingen in bieslookzaden zijn verantwoordelijk voor gunstige effecten op kanker. Deze verbindingen hebben de effecten van bepaalde enzymen die betrokken zijn bij ontgifting en kunnen veranderen om de groei en verspreiding van kankercellen te vertragen. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken hoe effectief de plant echt is, en of het kan worden ingezet in de strijd tegen kanker.
”Vitamine K is goed voor de hart- en bloedvaten en botten”