biab nagels
Expert: Jaap Gerrijts | 14 september 2023 | Leestijd: 7 minuten

Biab nagels

Biab nagels zijn een populaire trend in de nagelwereld. Biab staat voor builder in a blottle en is een soort geld die je nagels verstevigt en verlengt. Biab nagels zien er natuurlijk uit, zijn flexibel en beschadigen je eigen nagels niet.

Hoe breng je biab nagels aan? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we hoe je ze moet verzorgen. Lees je mee?!

Biab verstevigt de nagels en bevat ingrediënten die de nagels gezonder maken

Biab nagels

Biab nagels is een afkorting dat staat voor ”Builder in a Bottle”. Het is een relatief moderne nageltechniek die de voordelen van zowel acryl- als gelnagels combineert. 

Moderne gelnagels werden populair in de jaren tachtig. Deze waren een verbetering ten opzichte van acrylnagels omdat ze flexibeler waren, er natuurlijker uitzagen en een glanzende afwerking hadden. Acrylnagels die al sinds de jaren vijftig in gebruik zijn, bleven zich ontwikkelen met verbeterde formules waardoor ze duurzamer en veelzijdiger werden.

Na verloop van tijd begonnen nagelstylisten te experimenteren met het combineren van de voordelen van zowel gel en acryl om een hybride nagel te creëren. Deze hybridisatie had tot doel de kracht van acryl te bieden met de flexibiliteit en natuurlijke uitstraling van gel.

Het concept van Biab nagels kwam naar voren als een innovatieve oplossing die het beste van twee werelden bood namelijk een sterke en duurzame basis zoals acryl met een dunnere en flexibelere afwerking zoals gel. Biab nagels werden toen ontworpen vanwege hun efficiëntie en natuurlijke uitstraling.

De ontwikkeling van speciale Biab nagels en producten door fabrikanten van nagelproducten speelde een belangrijke rol bij het populair maken van deze techniek. De producten zijn ontworpen om te worden gebruikt als bouwgel voor nagelverlengingen, overlays en het versterken van natuurlijke nagels.

De afgelopen jaren zijn de nagels populair geworden in de schoonheidsindustrie vanwege hun veelzijdigheid, duurzaamheid en het vermogen om natuurlijk ogende nagels te creëren met minder lagen vergeleken met traditionele acryl- of geltechnieken.

Hoewel Biab nagels al een tijdje in gebruik zijn blijven ze nog steeds evolueren. Stylisten passen en verfijnen regelmatig hun technieken om klanten de best mogelijke resultaten te bieden. 

 

 

”Extensions, overlays en natuurlijke versterking van de nagels”

Wat zijn de voordelen van biab nagels?

Biab nagels zijn enorm populair en bieden verschillende voordelen die we voor je op een rij hebben gezet. 

Snelle applicatie

Het aanbrengen van biab nagels gaat vaak sneller dan traditionele acryl- of gelnagels, zodat je tijd bespaart tijdens je salonbezoek.

Veelzijdigheid

De nagels kunnen worden gebruikt voor verschillende nagelstijlen zoals:

Extensions

Overlays 

Natuurlijke nagelversterking

Ze zijn zeer veelzijdig en kunnen worden aangepast aan je persoonlijke voorkeuren.

Sterkte en duurzaamheid

Ondanks hun dunnere uiterlijk zijn biab nagels sterk en duurzaam. Ze zijn bestand tegen dagelijkse slijtage en zijn minder gevoelig voor breken.

Efficiëntie

De nagels staan bekend om hun efficiëntie. Het product combineert namelijk de kracht van acrylnagels met de flexibiliteit van gelnagels in één enkele applicatie waardoor er minder lagen nodig zijn.

Natuurlijke uitstraling

Biab nagels zorgen voor een natuurlijker uiterlijk en gevoel in vergelijking met sommige andere kunstnagels. Ze zijn dunner en flexibeler en lijken op een natuurlijke nagel.

Lichtgewicht

De nagels zijn over het algemeen lichter en minder groot dan acrylnagels waardoor ze comfortabeler zijn om te dragen.

Minimaal vijlen

Het applicatieproces voor vereist doorgaans minder vijlen en vormgeven waardoor het risico op overvijlen of dunner worden van de natuurlijke nagels wordt verminderd.

Aanpasbaar

De nagels kunnen worden aangepast met verschillende nail art-ontwerpen, kleuren en afwerkingen die passend zijn bij je eigen stijl.

Weinig onderhoud

Na de eerste toepassing hebben je nagels minimaal onderhoud nodig.

Minder schade aan je echte nagels

Vergeleken met sommige andere nagels worden biab nagels tijdens het aanbrengen en verwijderen als zachter en veiliger voor de natuurlijke nagels beschouwd.

Minder geur

Ze hebben vaak minder geur dan traditionele acrylverf waardoor een aangenamere ervaring ontstaat.

Gezond nagelbed

De nagels kunnen de gezondheid van je natuurlijke nagelbed helpen verbeteren en de natuurlijke nagelgroei bevorderen.

Levensduur

De nagels hebben doorgaans een goede levensduur en gaan enkele weken mee voordat ze moeten worden opgevuld of onderhouden.

Gemakkelijk te verwijderen

Het verwijderingsproces is doorgaans eenvoudiger en minder schadelijk voor je natuurlijke nagels in vergelijking met sommige andere kunstnagels.

 

* Deze voordelen maken Biab nagels een aantrekkelijke optie voor diegenen die op zoek zijn naar zowel duurzaamheid als een natuurlijke uitstraling. 

Wat is het verschil tussen BIAB, Acryl en Shellac?

Builder in a Bottle, acryl en Shellac zijn drie verschillende methoden met elk zijn unieke kenmerken. Acryl is dik en verstevigend maar werkt beschadigend voor de nagel en moet eraf gevijld worden. Shellac is meer flexibel en wordt dunner op de nagel aangebracht. Het nadeel is dat het vaak geen 2 tot 3 weken blijft zitten. 

Hier is een vergelijking van de belangrijkste verschillen tussen BIAB-, acryl- en Shellac-nagels:

 

Builder in a Bottle nagels:

Type: BIAB is een vorm van gelnagelverbetering.

Uiterlijk: Zorgen voor een dunne en natuurlijk ogende afwerking wat lijkt op de textuur en dikte van natuurlijke nagels.

Sterkte: Ondanks hun dunne uiterlijk zijn de nagels sterk en duurzaam.

Toepassing: Wordt als gelproduct in dunne lagen aangebracht en uitgehard onder een UV- of LED-lamp.

Veelzijdigheid: De nagels kunnen worden gebruikt voor nagelverlengingen, overlays en het versterken van de natuurlijke nagels.

Verwijderen: Ze kunnen relatief eenvoudig worden verwijderd met aceton en het proces is over het algemeen minder schadelijk voor natuurlijke nagels.

Acryl nagels:

Type: Acrylnagels zijn een traditionele methode waarbij gebruik wordt gemaakt van een mengsel van acrylpoeder en vloeibaar monomeer.

Uiterlijk: De nagels zijn meestal dikker en kunnen een glanzende of matte afwerking hebben, afhankelijk van de gewenste look.

Sterkte: Ze staan bekend om hun sterkte en duurzaamheid.

Toepassing: Acrylnagels worden gemaakt door het acrylmengsel op de natuurlijke nagels of nagelpunten aan te brengen en dit tijdens het drogen in vorm te brengen.

Veelzijdigheid: Ze kunnen worden gebruikt voor extensions, overlays en nagelsculpturen met ingewikkelde ontwerpen.

Verwijdering: Acrylnagels moeten worden gevijld voordat ze worden verwijderd, wat enige schade aan de natuurlijke nagels kan veroorzaken.

 

Schellaknagels:

Type: Schellak is een hybride nagellak dat de eigenschappen van zowel gel als traditionele nagellak combineert.

Uiterlijk: De nagels hebben een glanzende afwerking en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Sterkte: Hoewel shellac extra sterkte geeft aan natuurlijke nagels, zijn ze niet zo sterk als acryl- of Biab nagels.

Toepassing: Shellac wordt net als gewone nagellak in laagjes aangebracht en uitgehard onder een UV- of LED lamp.

Veelzijdigheid: Shellac wordt voornamelijk gebruikt voor reguliere manicure en pedicures en voorkomt slijtage in vergelijking met traditionele nagellak.

Verwijdering: Schellak kan worden verwijderd met behulp van acetonwikkels. Dit proces is over het algemeen minder schadelijk voor natuurlijke nagels vergeleken met acryl.

Samenvattend liggen de belangrijkste verschillen in het type product dat wordt gebruikt in:

Uiterlijk

Sterkte

Applicatieproces

Veelzijdigheid 

Verwijderingsmethode

Biab nagels zijn op gelbasis en geven een dunne en natuurlijke uitstraling, zijn sterk en bieden veelzijdigheid.

Acrylnagels gebruiken een mengsel van acrylpoeder en vloeistof, zijn meestal dikker, zijn erg sterk en veelzijdig voor verschillende ontwerpen.

Shellac nagels zijn een hybride nagellak met een glanzende afwerking en zorgen voor extra stevigheid, worden gebruikt voor reguliere manicure en zijn gemakkelijker te verwijderen in vergelijking met acryl.

Je keuze tussen deze methoden zal afhangen van je gewenste uiterlijk, sterkte eisen en het niveau van onderhoud en veelzijdigheid dat je prefereert. Het is zeker raadzaam om een nagelstylist te vragen om te bepalen wat de beste optie voor je is.

 

 

”Zoek een goede nagelstyliste als je zelf geen ervaring hebt met biab nagels”

Hoe breng je Biab nagels aan?

Het aanbrengen van Biab nagels vereist enige vaardigheid en ervaring. Om deze reden wordt het meestal gedaan door een nagelstyliste. Het proces bestaat uit verschillende stappen. 

Benodigde materialen:

BIAB gelproduct – helder of met kleur

Nageltips of sjabloon als extensies gewenst zijn

Nagelvijl en buffer

Nagelprimer

UV lamp of LED nagellamp

Isopropylalcohol of nagelreiniger

Nagelborstel

Nagelriemenduwer

Nagelriemolie

Basislaag – optioneel

Toplaag – optioneel

Hoe breng je Biab nagels aan?

Voorbereiding

Reinig je natuurlijke nagels en breng ze in vorm met een nagelvijl. Duw de nagelriemen voorzichtig terug met behulp van een nagelriemduwer. Ontvet de natuurlijke nagels met een cleaner/scrubfresh. Het is belangrijk dat je nagels goed vet vrij en schoon zijn voor een optimale hechting.

Primer aanbrengen

Op de natuurlijke nagels breng je een nagelprimer aan en laat het drogen. Dit helpt de hechting tussen de natuurlijke nagels en de BIAB-gel te verbeteren.

Basislaag – optioneel

Sommige stylisten kiezen ervoor om een dunne heldere basislaag aan te brengen om zo een glad oppervlak te creëren voor de BIAB-toepassing. Deze stap is optioneel en hangt af van de voorkeur van de stylist.

BIAB Gel-toepassing

De BIAB-gel wordt in dunne lagen aangebracht, beginnend bij de nagelriem en reikend tot aan de nagelpunt. Als nagelverlengingen gewenst zijn dan kun je een tip of een sjabloon gebruiken om de gewenste lengte te creëren.

Uitharding

Elke laag BIAB-gel wordt uitgehard onder een UV- of LED-nagellamp gedurende de gespecificeerde tijd aanbevolen door de fabrikant van het product. De uithardingstijden kunnen variëren afhankelijk van het gelproduct en de gebruikte lamp.

Extra lagen

Er kunnen meer lagen BIAB-gel worden aangebracht en uitgehard om de gewenste dikte en sterkte te bereiken. Elke laag wordt afzonderlijk aangebracht en uitgehard.

Vormgeven

Zodra de gewenste dikte is bereikt vorm je de nagels met behulp van een nagelvijl en buffer om de gewenste nagelvorm en gladheid te creëren.

Topcoat – optioneel

Sommige mensen kiezen ervoor om een topcoat aan te brengen voor extra glans en bescherming. Deze stap is ook optioneel.

Reiniging

Na het vormgeven en eventueel aanbrengen van de topcoat kun je de nagels reinigen met isopropylalcohol of een nagelreiniger om eventuele resten te verwijderen.

Nagelriemverzorging

Vervolgens breng je nagelriemolie aan om het nagelriemgebied en de omliggende huid te hydrateren.

Laatste uitharding

Een laatste uithardingsstap kan worden uitgevoerd onder de nagellamp om ervoor te zorgen dat alle lagen BIAB gel volledig zijn uitgehard.

Eindinspectie

Als laatste inspecteer je de nagels op eventuele onvolkomenheden en voer je de nodige aanpassingen uit.

Onderhoud

Na ongeveer 3 weken kunnen de nagels na behandeld worden.

Hiermee vijl je het grootste gedeelte weg en voor ongeveer 10% van het product laat je zitten.

Na het vijlen breng je weer een nieuw laagje BIAB aan en herhaal je de gehele behandeling.

Mocht je het product willen verwijderen van de nagel dan kan dit heel gemakkelijk door het te weken.

Het is een afweekbaar product wat veel tijd scheelt zodat ook de natuurlijke nagel niet of nauwelijks beschadigd kan worden.

Let op!

Als je thuis Biab nagels probeert te zetten zonder de juiste training en ervaring dan kan dit niet altijd makkelijk gaan omdat dit enige oefening vereist. Het kan daarnaast zorgen voor mogelijke schade aan je natuurlijke nagels.

 

 

”Het aanbrengen van biab nagels vergt skills en geduld”

Wat zijn de nadelen van biab nagels?

Ondanks de populariteit en vele voordelen hebben Biab nagels ook enkele potentiële nadelen die we met je gaan doornemen. 

Wat zijn de nadelen van biab nagels?

Beperkte beschikbaarheid

Het aanbrengen van biab nagels word mogelijk niet in alle nagelsalons aangeboden omdat hiervoor specifieke producten en technieken nodig zijn. Mogelijk moet je op zoek gaan naar een salon of stylist die gespecialiseerd is in biab nagels.

Leercurve

Stylisten hebben mogelijk aanvullende training nodig om vaardig te worden in het aanbrengen van de nagels. Het vinden van een ervaren specialist kan belangrijk zijn voor een optimaal resultaat.

Kosten

De behandeling kan duurder zijn dan traditionele manicure voornamelijk vanwege de gespecialiseerde producten die gebruikt worden.

Gebrek aan kracht voor lange extensions

Hoewel biab nagels sterk zijn, bieden ze mogelijk niet hetzelfde niveau van sterkte en lengte als traditionele acryl- of gelextensies voor degenen die op zoek zijn naar extra lange nagels.

Dikker uiterlijk

De nagels kunnen dikker lijken dan natuurlijke nagels, vooral als er meerdere lagen worden aangebracht. Sommige mensen geven de voorkeur aan een dunnere en natuurlijkere uitstraling.

Minder veelzijdig voor verlengingen

De biab nagels zijn mogelijk niet zo veelzijdig voor zeer lange nagelverlengingen, ingewikkelde nagelvormen of extreme nagellengtes als traditionele acryl- of gelnagels.

Potentieel voor liften

Zoals alle kunstnagels kunnen biab nagels mogelijk omhoog komen als ze niet goed worden aangebracht of als er vocht tussen de lagen zit. Een juiste toepassing is daarom enorm belangrijk.

Zorgen over hygiëne

Een goede hygiëne tijdens het aanbrengen en onderhouden van de nagels is essentieel om het risico op schimmel- of bacteriële infecties te voorkomen.

Vereiste onderhoud 

Hoewel de nagels minder onderhoud vergen dan sommige andere nagelverbeteringen, vereisen ze wel regelmatig opvullen of bijwerken naarmate de natuurlijke nagels groeien.

Natuurlijke nagelschade

Hoewel biab nagels over het algemeen als zachter voor natuurlijke nagels worden beschouwd in vergelijking met sommige andere kunstnagels, kunnen ze nog steeds enige natuurlijke nagelverdunning of zwakte veroorzaken, vooral als ze niet correct worden aangebracht of verwijderd.

Niet geschikt voor ernstige nagelproblemen

De nagels zijn mogelijk niet geschikt voor mensen met ernstige nagelproblemen of -schade. Dit komt omdat deze mogelijk een meer gespecialiseerde nagelverzorging vereisen.

Allergische reacties

Sommige mensen kunnen allergische reacties ontwikkelen op de ingrediënten in BIAB-producten. Een test wordt aanbevolen voor mensen met een voorgeschiedenis van huidallergieën.

 

* Om het meeste uit biab nagels te halen en de nadelen te minimaliseren is het belangrijk om een bekwame en ervaren nagelstyliste te kiezen die gespecialiseerd is in het aanbrengen van BIAB. Goede verzorging en onderhoud evenals goede hygiënepraktijken, zijn enorm belangrijk om te kunnen genieten van de vele voordelen van biab nagels en tegelijkertijd de mogelijke nadelen te verzachten.

Tips:

1) Gebruik handschoenen wanneer je taken uitvoert waarbij water of chemicaliën betrokken zijn om te voorkomen dat de nagels loskomen of beschadigd raken

2) Zorg ervoor dat je niet aan de biab nagels plukt of bijt om schade te voorkomen

3) Maak de onderkant van de biab nagels regelmatig schoon met een zachte nagelborstel en milde zeep om de opbouw van vuil en bacteriën te voorkomen

4) Als je zelf weinig verstand hebt van nagels dat kun je het beste een nagelstylist benaderen die gespecialiseerd is in biab nagels voor de beste resultaten

Biab is erg stevig en sterk en minder flexibel

Tot slot

Biab nagels stonden centraal in dit artikel. Ben jij erg met uiterlijke verzorging bezig? En op welke manier doe je dat? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Acryl nagels

Broze nagels

Babyboom nagels

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *