Wat zijn bètablokkers?

Bètablokkers zijn medicijnen die een remmende werking hebben op je centrale zenuwstelsel. Bètablokkers blokkeren de bètareceptoren, die meestal op de cellen van je hart zitten. Dit zorgt ervoor dat je hart rustiger gaat kloppen, je hartspier trekt minder krachtig en je bloeddruk wordt lager. Op deze manier wordt je hart minder belast en wordt er minder zuurstof verbruikt. Bètablokkers zorgen ervoor dat je hartslag, bloeddruk en stofwisseling worden vertraagd. Hierdoor komt je lichaam tot rust en heb je minder last van stress.

Wanneer schrijft je arts bètablokkers voor?

Je arts schrijft een bètablokker voor bij verschillende hart- en vaataandoeningen, Bij angina pectoris (pijn op je borst), na een hartinfarct, bij hoge bloeddruk en bij sommige hartritmestoornissen. 
Je hart hoeft door de bètablokkers minder hard te werken. Meest voorgeschreven bètablokkers zijn Labetalol, Bisoprolol, Metoprolol en Nebivolol. 
In Nederland zijn er ruim een miljoen mensen die bètablokkers voorgeschreven krijgen.
betablokkers

Bij welke ziektes zijn Bètablokkers onmisbaar?

Bètablokkers worden niet alleen gebruikt voor de behandeling van hartritmestoornissen en een hoge bloeddruk. Ze worden ook voorgeschreven bij hartkramp, migraine, te snelle schildklierwerking, hartfalen en hartinfarct. Na een hartaanval kunnen ze ook worden voorgeschreven om herhaling te voorkomen. Daarnaast helpen bètablokkers om angst- en stressgevoelens te verminderen. In de meeste gevallen worden deze medicijnen gebruikt door oudere mensen in verband met een hoger risisco op hart- en vaatziekten.

Wanneer zijn bètablokkers niet nodig?

Betablokkers worden niet gegeven bij patiënten met hartritmestoornissen die zorgen voor een trager hartritme. Het risico is namelijk dat de hartslag te traag wordt.

Heeft het gebruik van bètablokkers ook bijwerkingen?

Doordat bètablokkers ervoor zorgen dat je een trager hartrite krijgt kun je ook bijwerkingen  ervaren in de vorm van: verminderde inspanningscapaciteit, lage bloeddruk, Bradycardie, moeheid, koude handen en/of voeten, verminderde potentie, duizeligheid, zweten en maagdarmklachten. Vaak treden deze bijwerkingen in het begin van het gebruik op. Nadat je lichaam is gewend aan de lagere bloeddruk en hartslag zul je hier minder last van hebben. 
Sommige mensen reageren overgevoelig op de bestanddelen van het medicijn. Verschijnselen zijn dan bijvoorbeeld huiduitslag, jeuk of galbulten. Ernstige gevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht.  Als dit niet overgaat kun je het beste contact opnemen met je arts.

Vitamines, mineralen en betablokkers

Het gebruik van bètablokkers geeft een gebrek aan zink, vitamine B6 en Q10. Ze remmen ook de productie van melatonine. Hierdoor kun je last krijgen van trombose, hartzwakte en beroerte, slaapstoornissen, slecht zien, vermeerderde allergie, osteoporose, slechte smaken en ruiken. Als je voor lange tijd bètablokkers slikt dan kun je altijd je waardes laten nakijken bij je huisarts zodat je kan nagaan of je een tekort hebt en deze aanvullen.

Magnesium en betablokkers

Wist je dat magnesium een natuurlijke bètablokker is? Magnesium heeft de eigenschap om de prikkelbaarheid van je hartspier te verminderen. Ook helpt het je hart- en bloedvaten te ontspannen en remt magnesium de bloedstolling en de verkleving van trombocyten. Magnesium kan daarnaast de werking van bètablokkers versterken. Gelijktijdige inname kan leiden tot een verminderde opname van bètablokkers. Het is daarom verstandig om minimaal twee uur te laten tussen inname van bètablokkers en magnesium.

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen