berberine
Expert: Jaap Gerrijts | 8 april 2023 | Leestijd: 7 minuten 

Berberine

Berberine is een stof die van nature in verschillende planten voorkomt. Het is een stof met sterke ontstekingsremmende, antimicrobiële en bloedglucose verlagende eigenschappen en wordt van oudsher in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt.  

Berberine kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en waarvoor je het kunt gebruiken. Lees je mee?!

Berberine

Berberine komt oorspronkelijk uit China en India en word daar al duizenden jaren gebruikt. Berberine word ook wel berberine hydrochloride genoemd en dit is een natuurlijke isochinoline-alkaloïde die voorkomt in een grote verscheidenheid aan kruiden zoals:

Zuurbes

Indische berberis

Canadese geelwortel

Oregon druif 

Berberine wordt voornamelijk gevonden in een groep struikplanten genaamd Berberis. Het is ook het belangrijkste actieve bestanddeel van twee kruiden die enorm populair zijn in de natuurgeneeskunde: 

Coptidis Rhizoma 

Phellodendri Chinensis Cortex

De berberine-alkaloïde is een soort fytonutriënt die te vinden is in de stengel, schors en wortels van de planten. Het heeft een diep gele kleur dat zelfs als natuurlijke kleurstof word gebruikt.

In de traditionele Chinese geneeskunde worden deze kruiden al eeuwenlang gebruikt om diabetes op natuurlijke wijze te behandelen. Berberine heeft ook een lange geschiedenis van gebruik voor het beheersen van:

Diarree

Bacteriële buikgriep

Spijsverteringsziekten

Een groeiend aantal onderzoeken heeft bewijs gevonden dat berberine bescherming kan bieden tegen:

Suikerziekte

Metabool syndroom

Gastro-intestinale infecties

Hartziekte

Hoge cholesterol

Hoge bloeddruk

Slecht werkend immuunsysteem

Lage botdichtheid

Gewichts controle

Depressie  

Cognitieve achteruitgang

Vorming van kankercellen

 

 

”Berberine kan ontstekingsremmend en antiviraal werken”

9 gezondheidsvoordelen van berberine!

De gezondheidsvoordelen van berberine zijn waarschijnlijk te danken aan het vermogen om verschillende cellulaire signaalroutes en metabolische processen in het lichaam aan te passen. Er is nog meer onderzoek nodig om de mechanismen die ten grondslag liggen aan de effecten ervan volledig te begrijpen en om de optimale doseringen en formuleringen voor verschillende gezondheidsproblemen te bepalen.

Er is veel onderzoek gedaan naar de stof en wij hebben de mogelijke voordelen die hieruit naar voren zijn gekomen voor je op een rij gezet.

 

Verlagen van hoog cholesterol en hoge bloeddruk

Er zijn verschillende aanwijzingen dat berberine kan helpen bij het verlagen van:

Hoog LDL-cholesterol

Totaal cholesterol

Hoge bloeddruk

Een studie liet zien dat berberine het serumcholesterol verlaagde samen met triglycerideniveaus bij type 2 diabetespatiënten. Het lijkt te werken door PCSK9 te remmen, wat helpt bij het verlagen van het cholesterol.

Uit een andere studie bleek dat de gecombineerde toediening van rode gistrijst en berberine een breder scala aan cholesterolbescherming kan bieden met een lager risico op ernstige bijwerkingen in vergelijking met voorgeschreven statinetherapie.

In dierstudies is aangetoond dat de stof abnormaal hoge concentraties van vetten en lipiden in het bloed verlaagt door de uitscheiding van cholesterol uit de lever te bevorderen en de opname van cholesterol in de darm te remmen.

Het kan ook:

Bloedsuikerspiegel verlagen

LDL-cholesterol en triglyceridengehalte verbeteren

Testosterongehalte verlagen 

Taille tot heupverhouding verlagen

Deze combinatie zorgt ervoor dat vrouwen met het polycysteus ovariumsyndroom hier mogelijk voordeel aan hebben.

 

Gewichtsverlies helpen ondersteunen

Berberine is één van de weinige verbindingen die adenosinemonofosfaat-geactiveerde proteïnekinase kan activeren. AMPK is een enzym in de cellen van je lichaam dat een metabole hoofdschakelaar wordt genoemd. Dit komt omdat het een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de stofwisseling.

AMPK-activering stimuleert namelijk de vetverbranding in de mitochondriën die in iedere cel van je lichaam zitten. Onderzoeken hebben laten zien dat berberine kan helpen de vetophoping in het lichaam te stoppen en bescherming te bieden tegen het metabool syndroom.

In een onderzoek kregen volwassenen met overgewicht drie keer per dag 500 milligram berberine oraal toegediend gedurende 12 weken. De werkzaamheid en veiligheid van de behandeling werden bepaald door metingen van:

Lichaamsgewicht

Metabolisch panel

Bloedlipidenspiegels

Hormoonspiegels

Expressieniveaus van ontstekingsfactoren

Volledig bloedbeeld 

Elektrocardiograaf

Dit onderzoek toonde aan dat berberine een krachtige lipiden verlagende stof is met een matig gewichtsverlieseffect.

 

Ondersteunt de gezondheid van het hart

Berberine word veel gebruikt vanwege de mogelijke positieve effecten dat het kan hebben op de gezondheid van het hart. Dit komt waarschijnlijk voort uit het vermogen van de verbinding om de bloedsuikerspiegel en overgewicht onder controle te houden die beide het risico op hart,- en vaatziekten kunnen verhogen.

De stof stimuleert ook de afgifte van stikstofmonoxide. Dit is een signaalmolecuul dat:

Slagaders ontspant 

Bloedstroom verhoogt

Bloeddruk verlaagt 

Beschermt tegen aderverkalking

In een onderzoek hadden de mensen die berberine gebruikten een betere hartfunctie en waren ze beter in staat om te sporten dan degenen die een placebo gebruikten. De cardiovasculaire effecten van berberine suggereren ook het mogelijke nut ervan bij de behandeling van onregelmatig hartritme en hartfalen.

 

Mogelijke behandeling van diabetes

Berberine word al heel lang gebruikt vanwege de mogelijkheid om bloedglucose waarden te verlagen. In één onderzoek bleek dat de stof de bloedglucose daadwerkelijk kon helpen verlagen. Het zou kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van diabetes type 2 en de symptomen ervan zoals:

Diabetische hart- en vaatziekten 

Diabetische neuropathie

Er is onlangs ook aangetoond dat het positieve effecten heeft op:

Ontstekingsfactoren

Glucose-lipidenmetabolisme   

Insulineresistentie bij patiënten met het metabool syndroom

In een andere studie vergeleek men het innemen van 500 milligram van de verbinding twee tot drie keer per dag gedurende drie maanden met het innemen van het gebruikelijke diabetesgeneesmiddel metformine. Berberine was in staat om de bloedsuikerspiegel en het vetmetabolisme net zo effectief onder controle te houden als metformine. De onderzoekers beschreven het dan ook als een krachtig oraal hypoglycemisch middel.

Andere studies hebben ook aangetoond dat berberine de opname van glucose en stoornissen in het vetmetabolisme verbetert. Dankzij de effecten op de insulinegevoeligheid kan deze stof volgens sommige onderzoeken ook nierbeschadiging helpen voorkomen.

 

Potentiële bescherming tegen cognitieve achteruitgang

Onderzoeken hebben het voordeel van berberine tegen neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en trauma-geïnduceerde neurodegeneratie geëvalueerd. Hoewel meer onderzoek nodig is onthulde een onderzoek dat er meerdere positieve effecten van berberine zijn. Het zou sommige neuro protectieve factoren en routes versterken en andere die neurodegeneratie tegengaan.

Dierstudies hebben ook laten zien dat het kan helpen bij het bestrijden van depressies. Er zijn ook aanwijzingen dat berberine beschermende activiteiten op het centrale zenuwstelsel heeft. Met name het vermogen om monoamineoxidase-A te remmen. Dit is een enzym dat betrokken is bij de afbraak van noradrenaline en serotonine, dat stemmings verhogende effecten heeft.

 

Kan bacteriële overgroei in de dunne darm helpen 

Patiënten die lijden aan symptomen van bacteriële overgroei in de dunne darm hebben teveel slechte bacteriën in hun dunne darm. De huidige behandeling van dit probleem is beperkt tot orale antibiotica met inconsistent succes.

Het doel van een studie was om het remissiepercentage van bacteriële overgroei in de dunne darm te bepalen met behulp van een antibioticum versus een kruidenremedie. Men ontdekte dat de kruidenbehandeling zoals berberine net zo goed werkte als een antibioticabehandeling en minstens net zo veilig was.

 

Lever beschermende functie

Hoewel er meer onderzoek nodig is om te bevestigen dat het zich kan verdedigen tegen leverziekten, suggereert onderzoek dat berberine de lever ondersteunt door de bloedsuikerspiegel, insulineresistentie en triglyceriden te verlagen. Dit zijn markers van leverbeschadiging bij mensen met diabetes en virussen zoals hepatitis.

Het kan ook ondersteuning bieden voor mensen met leververvetting. Studies hebben namelijk laten zien dat berberine anti-hyperglycemische en anti-dyslipidemische effecten uitoefent. Dit betekent dat het het glucolipiden metabolisme verbetert wat kan helpen bij het aanpakken van de onderliggende oorzaken van leververvetting.

 

Kan de gezondheid van de longen verbeteren

Onderzoek suggereert dat berberine de longfunctie ten goede komt vanwege de ontstekingsremmende effecten. Van deze alkaloïde is ook aangetoond dat het het effect van door sigarettenrook veroorzaakte acute longontsteking kan helpen verminderen.

In een andere studie werden muizen blootgesteld aan sigarettenrook om acute longbeschadiging te veroorzaken en kregen vervolgens 50 mg/kg berberine toegediend. Bij onderzoek van het longweefsel bleek dat sigarettenrook ontsteking van de longblaasjes veroorzaakte, samen met cellulair oedeem of abnormale vochtretentie.

Behandeling met berberine verminderde de longontsteking aanzienlijk en verbeterde door sigarettenrook veroorzaakte acute longbeschadiging door zijn ontstekingsremmende werking.

 

Heeft mogelijk kanker bestrijdende effecten

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de regulatie van het metabolisme van kankercellen door berberinehydrochloride. Het onderzoek word gedaan omdat de stof kanker celdood kan helpen veroorzaken.

Deze kanker bestrijdende activiteit, met name het remmen van de groei en proliferatie van kankercellen maakt het waarschijnlijk een natuurlijk onderdeel van de toedieningssystemen voor nano deeltjes die worden gebruikt voor berberine therapie tegen kanker. Berberine veroorzaakte bijvoorbeeld apoptose van menselijke tongkankercellen in onderzoek aan een grote universiteit in China. Apoptose zorgt er voor dat er stofjes naar de cel worden gestuurd zodat de cel zelfmoord pleegt.

 

 

”Goed voor de bloeddruk, cholesterol en aderverkalking”

Berberine en het hart

Berberine is een stof waar steeds meer over bekend word en het is grondig bestudeerd. De stof heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen vooral voor het cardiovasculaire systeem.

Potentiële voordelen van berberine voor het cardiovasculaire systeem:

 • Het is een krachtige natuurlijke anti-aritmica

 • Het kan de bloeddruk verlagen

 • Het kan beschermen tegen ischemie in de hartspier

 • Het zou de prestaties van de hartspier kunnen verbeteren

 • Het zou het risico op een hartaanval kunnen verminderen

 • Het is een antistollingsmiddel

 • Het kan de kaliumkanalen veranderen

Als je berberine wilt gaan gebruiken in plaats van conventionele medicatie doe dit dan altijd in overleg met je arts.

 

 

”Berberine word vaak met metformine gecombineerd”

Berberine en metformine

Metformine wordt meestal gebruikt voor aandoeningen zoals diabetes type 2 en PCOS. Dit medicijn helpt de gevoeligheid voor insuline te verhogen. Het verbetert de insulineresistentie en onderdrukt de glucoseproductie door de lever.

De problemen met metformine:

 1) De oorzaak van het probleem wordt zelden aangepakt, zoals een hoog suikergehalte in de voeding en veelvuldig eten.

2) Het heeft bijwerkingen en een waarschuwing in een kader, wat een ernstige waarschuwing is.

 

Mogelijke bijwerkingen van metformine:

 • Buikpijn

 • Diarree

 • Misselijkheid

 • Winderigheid

 • Verhoogd melkzuur

 • Het kan de opname van vitamine B12 en foliumzuur blokkeren

 

Natuurlijke alternatieven voor metformine die je naast metformine kunt gebruiken:

 • Berberine

 • Kaneel

 • Groene thee

 • Bittermeloen

Berberine is in verschillende onderzoeken getest op het gelijktijdig gebruik met metformine en hier zijn positieve resultaten uit gekomen. Sommige mensen zijn in staat geweest om helemaal met het medicijn te stoppen. Het is belangrijk dat je het combineren van metformine en berberine altijd in overleg met je arts doet.

 

 

”Houd je altijd aan de aanbevolen dosering”

Wat is de juiste dosering van berberine?

Berberine word gebruikt in supplementvorm wat meestal omschreven word als berberine HCL en je kunt het online of in de drogisterij kopen.

Omdat berberine een korte halfwaardetijd heeft, moet je dit supplement over het algemeen in verdeelde doses innemen zoals drie keer per dag om stabiele niveaus in je bloed te behouden.

In studies gebruikt men meestal doseringen van 900 tot 1.500 milligram per dag. Het wordt meestal aanbevolen om twee tot driemaal daags 500 milligram in te nemen voor een totaal van 1000 tot 1500 milligram per dag.

Het is belangrijk dat je het bij een maaltijd inneemt of kort daarna. Op deze manier profiteer je van de bloedglucose- en lipidenpiek die gepaard gaat met het eten van een maaltijd. Acuut ingenomen hoge doses kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals:

Maagkramp

Diarree

Maagklachten

Winderigheid

Obstipatie

Daarnaast is het belangrijk om te kijken waarvoor je berberine gebruikt en hierop de dosering aanpassen. Als je dit niet zelf kan dan is het belangrijk om een specialist te vragen wat de beste dosering is.

Soms word de stof op de huid gebruikt voor de behandeling van:

Brandwonden

Bacteriële infecties zoals trachoom

Het is aangetoond dat berberine effectief is tegen een breed scala aan bacteriën, protozoa en schimmels die de huid kunnen aantasten.

Is berberine veilig om langdurig te gebruiken? 

Het is het beste om met een arts te overleggen als je van plan bent om het meer dan 12 weken te gebruiken.

Door vast te houden aan de aanbevolen kleinere doseringen verspreid over de dag en na de maaltijden kunnen mogelijke kleine bijwerkingen in de meeste gevallen worden vermeden.

 

 

”Berberine is voor de meeste mensen relatief veilig om te gebruiken”

Risico's en interacties van berberine met medicatie!

Als je een medische aandoening hebt of medicijnen gebruikt zoals antibiotica, dan is het raadzaam om de arts te raadplegen voordat je berberine gaat gebruiken. Dit is vooral belangrijk als je bloedsuikerverlagende medicijnen gebruikt.

Berberine kan de bloedsuikerspiegel verlagen en daarom moeten diabetici die hun bloedsuikerspiegel onder controle houden met insuline of andere medicijnen voorzichtig zijn bij het gebruik van dit supplement om te lage bloedsuikerspiegels te voorkomen. Mensen met een lage bloeddruk moeten ook voorzichtig zijn bij het gebruik ervan omdat het van nature de bloeddruk kan verlagen.

Zwangere en zogende vrouwen mogen geen berberine gebruiken omdat er te weinig onderzoek naar is gedaan.

Wanneer je de volgende medicatie gebruikt dan is het belangrijk om berberine uitsluitend in overleg met een arts te gebruiken:

Antistollingsmedicatie

Cholesterolverlagers

Antidiabetica

Antihypertensiva

Bloedplaatjesaggregatieremmer

Tips:

1) Als je berberine als supplement gaat gebruiken kies dan voor de berberine HCL variant

2) Overleg altijd met de arts als je een ziekte hebt of medicatie gebruikt en berberine wilt gaan gebruiken

3) Neem berberine altijd in tijdens de maaltijd

4) Houd je altijd aan de aanbevolen dosering die op de verpakking staat voor veilig gebruik met zo min mogelijk bijwerkingen

Tot slot

Berberine stond centraal in dit artikel. Was je al bekent met de gezondheidsvoordelen van berberine? En heb je weleens een supplement gebruikt?  Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Lever ontgiften

Groene thee

Winderigheid bij ouderen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *