ben ik depressief

Ben ik depressief?

Je bent al weken neerslachtig en vraagt je vraagt je af: ben ik depressief? Een depressie kenmerkt zich door een verlies van levenslust of een zwaar terneergeslagen stemming gedurende het grootste deel van de dag. Deze stemming duurt minstens twee weken. In dit artikel gaan we dieper in de vraag; ben ik depressief? Welke depressie symptomen zijn er? Wat zijn de oorzaken? Wat kun je er zelf tegen doen? En waarom magnesium helpt bij een depressie! Je leest het allemaal in onderstaand artikel. 

Depressie cijfers

In Nederland kampen jaarlijks bijna 800.000 mensen met een depressie. 
Dit is ongeveer 5% van de bevolking. 
Een depressie komt het vaakst voor bij vrouwen. 
Mensen in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar hebben de meeste kans op een depressie.
ben ik depressief

Depressie symptomen

Bij een depressie heb je bijna nergens zin in. Ook niet in dingen die je eerst wel leuk vond. Je hebt vaak de hele dag een somber gevoel. Depressie klachten bestaan vaak uit zowel een psychische als een lichamelijke kant. Veel voorkomende klachten zijn:
 – vermoeidheid 
 – lusteloos gevoel
 – heel veel of juist heel weinig eten
 – slechte concentratie
 – hoofdpijn
 – buikpijn
 – stemmingsveranderingen
 – snel boos worden of geïnitieerd reageren 
 – het gevoel hebben niet meer te willen leven
 – slecht slapen en geen interesse hebben in werk, familie, vrienden en activiteiten.
Een depressie kan een paar weken of zelfs maanden duren. Sommige mensen raken in hun leven één keer depressief, andere mensen krijgen vaker last van een depressie. Bij ongeveer 50% van de mensen duurt een depressieve periode korter dan drie maanden. Bij 15 tot 20% van de patiënten wordt de depressie chronisch, dat wil zeggen dat de depressie wel meerdere jaren kan duren. Periodes met zware klachten worden dan soms afgewisseld met periodes waarin het beter gaat.

Depressie oorzaken

Depressie heeft niks te maken met onwil of een slap karakter. Vaak is er niet 1 oorzaak, maar zorgen een paar verschillende dingen dat je een depressie krijgt, bijvoorbeeld: Veel veranderingen in je leven, geweld (mishandeling, tussen je ouders of een nare seksuele ervaring), erfelijk, problemen thuis, scheiding van je ouders, overlijden van een dierbare, ADHD of een leerstoornis, als je jezelf continu de schuld geeft en veel stress in je eerste levensjaren en stress tijdens de basisschool. Als je jezelf afvraagt ”ben ik depressief” dan kun je altijd online een test doen om te kijken of je dit ook echt bent.

Wat kun je zelf doen tegen een depressie

 – Probeer je ouders, broer, zus, een vriend of vriendin, of je mentor op school te vertellen wat er met je is. Het is belangrijk dat de mensen om je heen weten hoe je je voelt. Zij kunnen je namelijk helpen om beter te worden. Of maak een afspraak met je huisarts als je liever eerst met een onbekender iemand wilt praten. 
 – Probeer je niet schuldig te voelen, depressie komt heel veel voor. En verwacht niet te veel van jezelf, bijvoorbeeld dat je snel beter moet worden.
 – Bewegen of sporten zorgt ervoor dat je je beter voelt. Ga bijvoorbeeld hardlopen, fietsen of naar de sportschool. Ga elke dag naar buiten. Buitenlucht en bewegen geven je een beter gevoel.
 – Bedenk dingen die je leuk vond om te doen (ook al heb je nu nergens zin aan). Maak er een lijstje van. Kies elke dag zo’n activiteit en ga dat doen.
– Drink geen alcohol en neem geen andere drugs. Dit is belangrijk voor je herstel. Alcohol en drugs kunnen je klachten verergeren.
 – Probeer regelmaat in je leven te houden. Ga op vaste (normale) tijden naar bed, sta op tijd op en eet ook op vaste tijden. 
 – Blijf niet ziek thuis. Is het moeilijk om naar school of je opleiding te gaan? Praat daar dan over met je mentor en je behandelaar. Als je in loondienst werkt, kan de bedrijfsarts je helpen.
 – Probeer te stopen met piekeren. Dat kan bijvoorbeeld met ontspanningsoefeningen zoals yoga, mediteren, sauna, wandelen en ademhalingsoefeningen.
 – Probeer in contact te blijven of te komen met anderen en probeer ook zo min mogelijk tijd te besteden op je telefoon of achter je computer.

Magnesium helpt bij een depressie

Magnesium is een veilig en effectief middel om depressie te behandelen. Het mineraal speelt onder andere een rol bij het bestrijden van ontstekingen, het reguleren van je bloeddruk en is een belangrijk mineraal bij het opbouwen van spieren en botten. Daarnaast werkt magnesium ook goed voor je zenuwen en je parasympathische zenuwstelsel. 
Bij ernstige depressie is het geven van extra magnesiumsuppletie belangrijk. Magnesiumtekort kan ten grondslag liggen aan de meest ernstige depressies en geassocieerde geestelijke gezondheidsproblemen. Biologische factoren liggen aan de basis en dit vraagt om nader onderzoek. 
Antidepressiva zijn niet altijd doeltreffend en sommige verhogen zelfs het aantal zelfmoordpogingen, vooral bij jongeren! In studies is binnen zeven dagen een herstel vertoont van ernstige depressie met het geven van 125 tot 300mg magnesium glycinaat of magnesiumtauraat bij elke maaltijd en voor het slapen gaan. 
Verwante en begeleidende geestesstoornissen in deze klinische gevallen (zoals schedeltrauma, hoofdpijn, zelfmoordgedachten, angst, prikkelbaarheid, slapeloosheid, postpartale depressie, misbruik van cocaïne, alcohol en tabak, verlies van korte termijngeheugen ) vonden ook baat bij extra magnesiumsuppletie. 

Tot slot

Tot slot zetten we alles nog één keer voor je op een rij. In dit artikel hebben we de vraag ‘ben ik depressief’ voor je beantwoord. Je bent depressief als je langer dan 2 weken somber of neerslachtig bent en nergens zin in hebt. Veel voorkomende symptomen zijn: vermoeidheid, lusteloos gevoel, snel boos, stemmingsveranderingen, slecht slapen en geen interesse in dingen hebben of geen zin meer hebben om te leven. Er is niet één specifieke oorzaak aan te wijzen. Magnesium is een veilig en effectief middel om depressie te behandelen.
Heb je depressieve gevoelens? Voel je je neerslachtig en heb je nergens zin aan? Vind je het leven zinloos of denk je aan zelfmoord, aarzel dan niet, maar neem contact op met je huisarts, een vriend(in), een familielid of iemand waarmee jij je vertrouwd voelt. Blijf er niet mee rondlopen maar onderneem actie en praat erover! 

Aanbevolen product

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Deel deze pagina