beginnende koortslip

Beginnende koortslip behandelen

Beginnende koortslip. Een koortslip is vervelend en pijnlijk bovendien! Als je éénmaal een koortslip hebt gehad dan kan het je hele leven lang terugkomen. Vaak gebeurt het op momenten dat je het niet kunt gebruiken. Op het moment dat je de koortslip opmerkt is het bovendien al te laat om er iets aan te doen.

Een beginnende koortslip is pijnlijk en vervelend. In dit artikel vertellen we je hoe je een beginnende koortslip het beste kunt behandelen en hoe je een koortslip in de toekomst kunt voorkomen. Lees je mee?!

Koortslip

Iedereen heeft wel eens een koortslip gezien of gehad maar wat is het precies? Een koortslip is een blaasje op je lippen wat rood en pijnlijk is. 

Een koortslip wordt veroorzaakt door een virus wat je je hele leven bij je draagt.

In tijden van stress, vermoeidheid en hormonale schommelingen is de kans groot dat je immuunsysteem wat zwakker is en hierdoor last krijgt van een koortslip.

 

Wat is een koortslip?

Een koortslip is één van de meest voorkomende virussen en in Nederland draagt 50 tot 70% van de inwoners het virus bij zich.

Het virus wat een koortslip veroorzaakt heet het herpes simplex virus en veroorzaakt huid- en slijmvliesinfecties.

Je kunt het virus verdelen in twee categorieën:

Type 1) Veroorzaakt een koortslip en koortsblaas

Type 2) Veroorzaakt genitale herpes

Beide soorten kunnen overal op je lichaam en slijmvliezen infecties veroorzaken en blaasjes die rood en pijnlijk zijn.

Als je voor het eerst besmet raakt met het herpes simplex virus dan zal je dat vaak niet gelijk merken. De infectie zal in de meeste gevallen mild of niet zichtbaar zijn.

Vanaf dat moment zal het virus in je lichaam zitten en op ieder moment actief kunnen worden.

 

 

”Van zoenen kun je een koortslip krijgen”

 

Hoe krijg je een koortslip?

Het krijgen van een koortslip kan vele oorzaken hebben. Als je nog nooit herpes hebt gehad dan kan je het virus krijgen via de overdracht van lichaamsvocht wat gebeurt tijdens kussen en orale seks.

Type 1 herpes krijg je meestal via een kus of gebruiksvoorwerpen waar speeksel met het virus op zit.

Enkele voorbeelden van deze voorwerpen zijn:

Glas of kopje

Bestek

Lippenstift

Tandenborstel

 

Als je het virus eenmaal hebt opgelopen dan blijft het je hele leven in je lichaam zitten en kan het opnieuw geactiveerd worden op verschillende manieren.

Enkele voorbeelden hoe het virus geactiveerd kan worden zijn:

 

Stress

Angst / spanningen

Vermoeidheid

Weinig slaap

Zwak immuunsysteem

Hormonale schommelingen

Blootstelling aan teveel zonlicht of zonnebank

Afweer onderdrukkende medicijnen

Virale infecties

 

Wat zijn de symptomen van een koortslip?

Wanneer er een koortslip op je lip begint te ontwikkelen dan kun je dit vaak merken aan een tintelend gevoel.

Voordat de koortslip zichtbaar wordt kan je huid gaan gloeien en jeuken. Bij sommige mensen is de plek kortstondig gevoelloos.

De plek op je lip voelt vervolgens gevoelig aan en begint al snel rood te worden.

Als de koortslip er eenmaal is dan kan je lip pijn doen. Vaak gaat dit gepaard met een brandend, prikkend en/of jeukende huid.

Al snel vormen er zich kleine blaasjes rond je lip die zich later met vocht gaan vullen.

Wanneer deze blaasjes zich met vloeistof vullen dan doet dit vaak pijn en voelt geïrriteerd aan.

Enkele dagen later zal er een korst vormen die vaak een gele kleur heeft.

Omdat je immuunsysteem meestal verzwakt is geraakt kan je ook last krijgen van andere klachten zoals:

Spierpijn

Koorts

Slap futloos gevoel

Opgezette lymfeklieren

Gevoelig tandvlees wat kan gaan bloeden

 

 

”Een koortslip komt niet door slechte hygiëne”

Hoe lang duurt een koortslip?

Iedereen die een koortslip heeft wil er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe lang duurt een koortslip precies?

Een koortslip duurt gemiddeld 7 tot 10 dagen. Soms is er daarna nog een korstje zichtbaar die er vervolgens zo snel mogelijk vanaf valt.

Als je geïnfecteerd bent met het herpes simplex virus dan duurt het gemiddeld twee tot 12 dagen voor je een koortslip krijgt. Bij de meeste mensen is deze eerste koortslip niet heel groot en hinderlijk maar aangezien je nu het virus bij je draagt kan het altijd op een ander moment weer terugkomen.

Wat te doen tegen een koortslip?

Wanneer je nog nooit een koortslip hebt gehad dan kan je dit vermijden door geen lichamelijk contact te hebben met mensen die een koortslip hebben.

Een koortslip is namelijk enorm besmettelijk en je kunt dit al snel krijgen door een kus of gebruik maken van hetzelfde kopje of bestek van iemand met een koortslip. Pas daarom op als je iemand in je omgeving hebt die een koortslip heeft.

Als je het herpes simplex eenmaal in je lichaam hebt dan kan je het activeren van het virus voorkomen op verschillende manieren.

 

– Vermijd stress

– Verbeter je weerstand

– Gebruik goede zonnebrandcrème en vermijd verbranding

– Eet voedsel wat je immuunsysteem stimuleert

 

Een arts zal je meestal antivirale crèmes aanbevelen welke helpen bij het verminderen van irritatie en pijn. In sommige gevallen wordt er zinksulfaat en eventueel lidocaïne voorgeschreven.

 

Heb je een koortslip opgelopen dan kan je het zelf behandelen met de volgende middelen:

Smeer aloë vera gel op je koortslip

Pepermuntolie op je koortslip

Vanille olie of extract op je koortslip

Bij pijn druk een ijsblokje op je koortslip

Zinkoxide of zinkzalf op je koortslip

Gebruik een pleister op je koortslip zodat aanraking en besmetting voorkomen kan worden

 

 

”Een koortslip is erg besmettelijk”

Is een koortslip besmettelijk?

Een koortslip is enorm besmettelijk en contact met vocht van een koortslip of speeksel via een kus kan al snel resulteren in een infectie met het Herpes simplex virus.

Wees daarom erg voorzichtig als er iemand in je omgeving een koortslip heeft en deel geen bestek, kopjes of andere gebruiksvoorwerpen.

Heb je zelf een koortslip dan kan je anderen beschermen door een pleister te dragen en niet met je handen aan de wond te zitten.

Wees extra hygiënisch en was je handen wat vaker dan normaal. Op deze manier is de kans kleiner dat je het virus overdraagt aan iemand anders.

Een koortslip noemt men ook wel labiale herpes. Op het moment dat je een koortslip hebt en orale seks bedrijft dan kan je je partner genitale herpes geven.

Andersom kan je een koortslip krijgen door orale seks te hebben met iemand die genitale herpes heeft.

Wees daarom extra voorzichtig en praat met elkaar zodat je zeker weet dat iemand op dat moment geen herpes heeft.

Kankerpatiënten en mensen met een zeer kwetsbaar immuunsysteem lopen door het krijgen van het herpes simplex virus risico op een ontsteking in de hersenen.  Wees bij deze mensen extra voorzichtig.

 

Zwanger en een koortslip

Tijdens je zwangerschap staat je lichaam vaak onder stress en ook je weerstand is soms wat minder. Hierdoor kan je een koortslip krijgen tijdens je zwangerschap wat gelukkig niet gevaarlijk is voor jou of je ongeboren kind.

Omdat een koortslip een plaatselijke besmetting is zal het je kind niet kunnen bereiken. Daarnaast helpt de placenta je ongeboren baby beschermen tegen infecties van buitenaf waardoor het virus je kind geen kwaad kan doen.

Baby en koortslip

Als je baby geboren is dan is het belangrijk om geen contact te hebben met mensen die een koortslip hebben.

Het virus kan bij je baby en ook jonge kinderen een hersenvliesontsteking of hersenontsteking veroorzaken wat erg gevaarlijk is. Voornamelijk bij baby’s tot drie maanden oud is het virus extra gevaarlijk.

Dit komt omdat een baby soms nog niet voldoende antistoffen heeft aangemaakt en daardoor extra kwetsbaar is voor bepaalde virussen.

In de meeste gevallen heeft een moeder zelf het virus in het lichaam en draagt zij via haar eigen bloed en later via de borstvoeding antistoffen over naar het kind.

Dit helpt het kind beter te beschermen tegen het herpes simplex virus.

Heb je zelf een koortslip of iemand anders wees dan extra voorzichtig en zorg dat die mensen uit de buurt van de baby blijven.

Heb je als moeder zelf een koortslip wees dan extra hygiënisch, was je handen wat vaker en plak een pleister op je koortslip zodat je je kind niet kunt infecteren.

 

 

”Gezonde voeding voor een gezond afweersysteem”

Voeding en koortslip

Een koortslip ontstaat vaak door een slecht werkend afweersysteem en het is daarom belangrijk om gezond en gevarieerd te eten zodat je lichaam zich goed kan weren tegen virus uitbraken.

Hier zitten verschillende belangrijke vitamines en mineralen in die je immuunsysteem helpen goed te werken.

Eet daarom genoeg fruit, groentes en verse kruiden. Probeer daarnaast zoveel mogelijk suiker, witmeel, verzadigde en transvetten te vermijden.

Hieronder hebben we een lijst met verschillende soorten eten en drinken gemaakt die je kunt gebruiken om een koortslip helpen te voorkomen. Deze helpen je lichaam gezond te houden door je immuunsysteem extra te ondersteunen.

Echinacea thee

Gember thee

Spruitjes, broccoli, paprika, boerenkool en rode kool 

Reishi, shiitake en maitake  

Citrusvruchten, papaja en kiwi

Naast natuurlijke gezond voedsel kan het helpen om goede supplementen te gebruiken. Deze helpen je afweersysteem door een extra boost te geven in tijden waar je soms extra stress ervaart of in de wintermaanden waar je soms wat gevoeliger bent voor virussen.

Zorg er voor dat je een supplement neemt op natuurlijke basis in plaats van de synthetische varianten. Deze worden meestal beter door je lichaam opgenomen waardoor je er veel meer aan hebt.

Mg = milligram  Mcg = microgram

Vitamine B12    /       1000 tot 3000 mcg per dag

Vitamine C        /   500 tot 3000 mcg per dag

Vitamine D       /    25 mcg per dag

Vitamine E        /   15 tot 30 mg per dag

L-lysine              /    1000 mg , maximaal 4000 mg per dag voor een korte periode

Resveratrol       /    200 mg per dag

Zwarte bes       /     100 tot 300 mg per dag

Magnesium      /     400 mg per dag

Selenium          /     50 tot 200 mg per dag

Zink                   /      30 mg per dag voor 30 dagen

Omega 3           /      1000 mg 3 keer per dag

Tot slot

Een beginnende koortslip stond centraal in dit artikel. Hoe lang heb jij al last van een koortslip? Hoevak per jaar heb je een koortslip? En denk je de reden te weten waarom je een koortslip krijgt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook
Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *