astragalus
Expert: Jaap Gerrijts | 23 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Astragalus

Astragalus is een plant die oorspronkelijk uit China komt en al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het wordt ook wel ‘vlezige hokjespeul genoemd. Astragalus heeft verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het ondersteunen van het immuunsysteem en het tegengaan van vermoeidheid. Het kan als supplement worden ingenomen of al thee worden gedronken.

Astragalus kent een aantal gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we wat de eventuele bijwerkingen kunnen zijn. Lees je mee?!

Astragalus ondersteunt het immuunsysteem

Astragalus

Astragalus is een adaptogeen dat in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt als remedie tegen een groot aantal aandoeningen. Adaptogenen bezitten namelijk het unieke vermogen om zich aan te passen aan de behoeften van het lichaam en worden om deze reden ingezet bij verschillende klachten.

Wat is astragalus?

Astragalus is een plant binnen de Leguminosae-familie en het heeft een zeer lange geschiedenis als immuunsysteem versterker en ziektebestrijder. Het word al vele duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese Geneeskunde als adaptogeen

Deze meerjarige bloeiende plant word ook wel milkvetch-wortel, vlezige hokjespeul en Huang Qi genoemd. De plant wordt 16 tot 36 centimeter lang en komt oorspronkelijk uit de noordelijke en oostelijke regio’s van China en groeit ook in delen van Mongolië en Korea.

Astragaluswortels worden geoogst van vierjarige planten en zijn het enige deel van de plant dat medicinaal wordt gebruikt. De volgende twee van de ruim 2.000 soorten astragalus worden medicinaal gebruikt. 

Astragalus membranaceus

Astragalus mongholicus

Astragalus bevat drie componenten die ervoor zorgen dat de plant een positieve invloed kan hebben op de menselijke gezondheid: 

Saponinen

Flavonoïden 

Polysachariden 

Dit zijn allemaal actieve verbindingen die voorkomen in verschillende soorten fruit en groenten. 

Saponinen staan bekend om hun vermogen om:

Het cholesterol te verlagen

Het immuunsysteem te verbeteren 

Kanker te voorkomen

Flavanoïden bieden gezondheidsvoordelen via celsignalering. 

Ze hebben:

Antioxidatieve eigenschappen

Controleren en vangen vrije radicalen op

Kunnen hartziekten, kanker en immunodeficiëntievirussen helpen voorkomen

Het is bekend dat polysachariden naast andere gezondheidsvoordelen ook de volgende eigenschappen hebben:

Antimicrobiële

Antivirale 

Ontstekingsremmende 

Er zijn verschillende manieren om astragalus te gebruiken. Je kunt er thee van maken maar er zijn ook supplementen en crèmes van te koop. Je kunt de wortels ook in verschillende recepten verwerken.

 

 

”Astragalus heeft een krachtige antioxiderende werking”

Wat zijn de voordelen van astragalus?

Astragalus is inmiddels veel onderzocht en wij gaan de meest onderzochte onderwerpen voor je uitlichten.

De meest onderzochte voordelen van astragalus zijn:

Bevat antioxidatieve en anti-veroudering eigenschappen

Behandelt verkoudheid en griep

Ontstekingsremmende werking

Versterken van het immuunsysteem

Helpt bij wondgenezing en minimaliseert littekens

Vertraagt of voorkomt de groei van tumoren

Biedt aanvullende therapie voor chronische astma

Bescherming van het cardiovasculaire systeem

Reguleert en voorkomt diabetes en ziekten die verband houden met diabetes

Verlicht de symptomen van chemotherapie

 

In de traditionele Chinese Geneeskunde werd het kruid geprezen als beschermer tegen stress, zowel mentaal als fysiek. Astragalus biedt gezondheidsvoordelen voor een aantal lichaamssystemen en aandoeningen. Hoewel er meer studies bij mensen nodig zijn om de effectiviteit ervan te bevestigen, heeft het succes bij ratten, muizen en andere dieren geleid tot progressief onderzoek naar het kruid.

Vanwege het enorme succes van vele onderzoeken en proeven komt er voortdurend nieuwe informatie over astragalus aan het licht. Over het algemeen is de grootste kracht het voorkomen en beschermen van cellen tegen celdood en andere schadelijke elementen zoals vrije radicalen en oxidatie.

Wat zijn de voordelen van astragalus?

Ontstekingsremmende werking

Ontstekingen liggen aan de basis van de meeste ziekten. Van artritis tot hartziekten zie je dat het vaak de oorzaak is van de schade. Veel onderzoeken laten zien dat astragalus dankzij de saponinen en polysachariden de ontstekingsreactie kan verminderen die verband houdt met een aantal ziekten en aandoeningen. Zo kan het wonden en laesies helpen genezen tot het verminderen van ontstekingen bij diabetische nierziekten. 

 

Versterken van de weerstand

In termen van reputatie is het versterken van het immuunsysteem de claim van astragalus. Het wordt al vele duizenden jaren in deze hoedanigheid gebruikt. Een onderzoek uit Peking liet zien dat het in staat is de T-helpercellen 1 en 2 te controleren, waardoor in wezen de immuunreacties van het lichaam worden gereguleerd. 

 

Vertragen en/of verhinderen van de groei van tumoren

Veel recente onderzoeken hebben het succes aangetoond van de saponinen, flavonoïden en polysachariden in astragalus bij het verminderen of elimineren van tumoren. In gevallen van chemoresistentie bij de behandeling van leverkanker heeft astragalus potentieel getoond bij het omkeren van resistentie tegen meerdere geneesmiddelen en als aanvulling op conventionele chemotherapie.

 

Bevat antioxidatieve en anti-veroudering eigenschappen

Oxidatie als gevolg van schade door vrije radicalen is de belangrijkste boosdoener van ziekte en veroudering. Veel elementen in astragalus bestrijden deze schade door vrije radicalen en helpt daarmee het voorkomen van oxidatieve stress. De polysachariden in het kruid hebben positieve effecten op het immuunsysteem en zorgen voor verbetering van de hersenfunctie die beide de levensduur kunnen verlengen.

 

Beschermen van het cardiovasculaire systeem

De flavonoïden in astragalus zijn antioxidanten die de opbouw van plak in de slagaders en de vernauwing van de vaatwanden kan helpen voorkomen door de binnenwand van het bloedvat te beschermen. Daarnaast suggereert een studie dat injectie van astragalus, gecombineerd met conventionele behandeling voor virale myocarditis de behandeling succesvoller maakt bij hartaandoeningen. 

Andere onderzoeken hebben laten zien dat het de bloeddruk en het triglyceridengehalte verlaagt. Hoge niveaus van triglyceriden brengen mensen in gevaar voor vele vormen van hartziekten zoals beroerte, hartaanval en verharding van de slagaderwanden.

Tijdens een hartaanval treedt schade op aan de hartspier als er sprake is van een tekort aan bloedtoevoer en zuurstof. Op dat moment veroorzaakt een teveel aan calcium secundaire schade. Astragalus kan deze extra schade aan de hartspier voorkomen door de calciumhomeostase in het hart te reguleren.

 

Reguleert en voorkomt diabetes en ziekten die verband houden met diabetes

Astragalus is onderzocht als anti-diabeticum. Studies laten zien dat het de insulineresistentie kan verlichten en diabetes op natuurlijke wijze kan behandelen. De verzameling saponinen, flavonoïden en polysachariden zijn allemaal effectief bij de behandeling en regulering van diabetes type 1 en 2. 

Ze kunnen:

De insulinegevoeligheid verhogen

De bètacellen van de pancreas beschermen

Werken als ontstekingsremmers in gebieden die verband houden met diabetessymptomen

Nierziekte is bij diabetici ook een veel voorkomend probleem en astragalus wordt al vele jaren ingezet om nierziekten te behandelen. Recente onderzoeken bij mensen en dieren hebben laten zien dat astragalus de voortgang van nierproblemen bij diabetici kan vertragen en de nieren kan beschermen. 

 

Behandelen van griep en verkoudheid 

Vanwege de antivirale eigenschappen van astragalus wordt het al heel lang gebruikt voor de behandeling van verkoudheid en griep. Het wordt vaak gecombineerd met andere kruiden zoals ginseng, engelwortel en zoethoutwortel. Zoals met veel andere natuurlijke remedies tegen verkoudheid lijkt het beter te werken wanneer het wordt gebruikt wanneer gezonde mensen het supplement regelmatig gebruiken om de ziekte te voorkomen voordat deze zich voordoet. Het gebruik van astragalus vóór de koudere wintermaanden kan helpen het aantal verkoudheden en aandoeningen van de bovenste luchtwegen helpen voorkomen of verminderen. 

 

Helpt bij wonden genezen en minimaliseert littekens

Vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen heeft Astragalus een lange geschiedenis in het behandelen van wonden. Radix astragali is een andere naam voor de gedroogde wortel van astragalus en wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt voor het herstel en de regeneratie van beschadigde organen en weefsels.

In een onderzoek bleek dat wonden behandeld met het actieve ingrediënt in gedroogde astragaluswortel het herstelpercentage in 48 tot 96 uur twee- tot drievoudig toenam. Er werd geconcludeerd dat astragalus een veelbelovend natuurlijk product is voor het verminderen van littekens en het genezen van wonden. 

 

Biedt aanvullende behandeling voor chronisch astma

Astragalus word gebruikt voor de behandeling van chronische astma en is vastbesloten een succesvolle aanvullende therapie en een natuurlijk middel tegen astma te worden. Na behandeling daalde in onderzoeken de overgevoeligheid in de luchtwegen aanzienlijk en werden de slijmproductie en ontsteking verminderd. Door astma aanvallen te voorkomen of te verminderen kunnen mensen worden verlost van chronische astmaproblemen. 

 

Verlicht de bijwerkingen van chemotherapie

Het is aangetoond dat patiënten die chemotherapie krijgen sneller herstellen en hun levensduur verlengen door het gebruik van astragalus. In gevallen van ernstige bijwerkingen zoals:

Misselijkheid

Braken

Diarree 

Beenmergsuppressie 

Wordt Astragalus intraveneus toegediend en gecombineerd met andere Chinese kruidenmengsels. Vroeg onderzoek suggereert dat het deze symptomen kan verminderen en de werkzaamheid van de chemotherapiebehandelingen kan vergroten. 

 

Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat astragalus kan helpen bij:

Voorkomen van collageenafbraak 

Helpen bij het genezen van longweefsel dat is aangetast door bronchopulmonale dysplasie bij pasgeborenen 

Remmen van het herpes simplex-virus 1 

De replicatie van virussen zoals Coxsackie B-3 te voorkomen

Behandelen van ontstekingen bij allergische dermatitis 

Behandelen van hepatitis door de hepatitis B-viruscellen in de lever te remmen

HIV behandelen door T-helpercellen te beschermen zodat ze het virus veel langer kunnen bestrijden 

Ingezet worden als een mild diureticum 

 

 

”Crème, thee, capsules en tabletten”

Hoe kan je astragalus gebruiken?

Er zijn verschillende manieren om astragaluswortel medicinaal te gebruiken. Astragaluswortel is in de volgende vormen verkrijgbaar:

Capsules en tabletten

Crème voor de huid

Gedroogd en gebruikt in thee

Tinctuur – vloeibaar alcoholextract

Injecteerbare vormen voor gebruik in ziekenhuizen of klinische omgevingen in Aziatische landen

Er bestaat geen standaard dosering voor astragalus maar je kunt samen met een arts of specialist bepalen hoeveel je moet innemen en hoe vaak. Er zijn verschillen in doses afhankelijk van leeftijd, gezondheid en medische geschiedenis. Als je Astragalus voor de eerste keer probeert, begin dan met een lagere dosering om te kijken hoe je lichaam reageert voordat je de dosering verhoogt.

Het kan enige tijd duren voordat kruidensupplementen zoals astragalus merkbare effecten vertonen. Consistent gebruik kan nodig zijn om potentiële voordelen te ervaren

 

 

”Astragalus kan bijwerkingen geven bij verschillende aandoeningen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van astragalus?

Astragalus is over het algemeen veilig te gebruiken zonder ernstige bijwerkingen. Er zijn mogelijke interacties met andere kruidensupplementen en daarom kun je het beste beginnen met kleinere doseringen om zo bijwerkingen te voorkomen.

Zwangerschap

Vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven mogen Astragalus niet gebruiken omdat uit onderzoek bij dieren blijkt dat het mogelijk niet veilig is voor zwangere moeders.

Kinderen en zuigelingen

Astragalus mag niet worden gebruikt door kinderen of zuigelingen zonder de juiste medische begeleiding.

Auto-immuunziekten 

Mensen met auto-immuunziekten moeten eerst met hun arts bespreken voordat ze met astragalus beginnen vanwege het vermogen van astragalus om het immuunsysteem te stimuleren. Mensen met ziekten zoals multiple sclerose, reumatoïde artritis en andere aandoeningen van het immuunsysteem kunnen bijzonder gevoelig zijn voor astragalus. 

Sommige specialisten raden aan om een specifiek adaptogeen slechts een paar maanden te gebruiken en dan over te stappen op een ander. Houd hier rekening mee.

Allergische reacties

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor astragalus. Als je symptomen ervaart zoals huiduitslag, jeuk, zwelling of ademhalingsmoeilijkheden na het nuttigen of gebruiken van producten die astragalus bevatten, stop dan met het gebruik en zoek medische hulp.

Hypotensie

Astragalus kan de bloeddruk verlagen. Als je een lage bloeddruk hebt of medicijnen gebruikt om de bloeddruk te reguleren, raadpleeg dan eerst je arts voordat je Astragalus gebruikt.

Spijsverteringsproblemen

Bij sommige personen kan astragalus spijsverteringsongemakken veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree. Begin daarom eerst met een lagere dosis en controleer de reactie van je lichaam.

Potentiële hormonale effecten

Sommige dierstudies suggereren dat astragalus hormonale effecten kan hebben die mogelijk van invloed kunnen zijn op hormoongevoelige aandoeningen of medicijnen. Raadpleeg een arts als je onderliggende problemen hebt met hormonen of bepaalde medicatie gebruikt die deze reguleren.

Bloedsuikerspiegels

Astragalus kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Als je diabetes hebt of medicijnen gebruikt om de bloedsuikerspiegel te reguleren, controleer dan je bloedspiegels nauwlettend als je besluit astragalus te gebruiken.

 

 

”Let goed op eventuele interacties met medicijnen”

Heeft astragalus interacties met geneesmiddelen?

Astragalus kan interacties hebben met bepaalde geneesmiddelen. Zorg er daarom voor dat je bij het gebruik van medicatie altijd eerst overlegd met je arts en/of apotheker om te kijken of het combineren veilig is.

De volgende interacties kunnen optreden met astragalus:

Cyclofosfamide 

Dit medicijn wordt gebruikt om het immuunsysteem te onderdrukken. Het gebruik van astragalus zal de effectiviteit van dit medicijn verminderen.

Lithium

Astragalus kan invloed hebben op de manier waarop het lichaam de lithiumspiegels verlaagt vanwege de diuretische eigenschappen. Het gebruik van astragalus met lithium kan leiden tot onveilige lithiumniveaus in het lichaam. Overleg daarom met een arts voordat je Astragalus combineert met lithium, aangezien een dosisaanpassing nodig kan zijn.

Immunosuppressiva

Geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken worden vaak gebruikt om afstoting bij transplantatiepatiënten te helpen voorkomen en het nieuwe orgaan of weefsel te accepteren. Omdat astragalus het immuunsysteem versterkt, vermindert het de effectiviteit van deze medicijnen. 

Sommige van deze geneesmiddelen zijn:

Azathioprine 

Basilicumiximab 

Cyclosporine 

Daclizumab 

Muromonab-CD3 

Mycofenolaat 

Tacrolimus 

Sirolimus 

Prednison 

Corticosteroïden 

Tips:

1) Astragalus supplementen moeten een gezonde voeding en levensstijl aanvullen. Ze zijn geen vervanging voor uitgebalanceerde voeding en regelmatige lichaamsbeweging.

2) Koop een astragalus supplement altijd bij een gerenommeerd merk die voldoen aan kwaliteitsnormen en een goede reputatie hebben

3) Volg de aanbevolen dosering op het etiket op of zoals geadviseerd word door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. In het geval van capsules van 500 milligram raad men aan om er 1 tot 3 dagelijks van te gebruiken en deze rond de maaltijd in te nemen

4) Hoewel astragalus over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor gebruik op korte termijn, is er beperkte informatie over de veiligheid op de lange termijn. Het kan om deze reden handig zijn om na twee maanden twee weken te stoppen om vervolgens weer verder te gaan

Astragalus helpt om het bloedsuikergehalte normaal te houden

Tot slot

Astragalus stond centraal in dit artikel. Ben jij weleens of vaak gestrest? En heb je weleens aan astragalus gedacht als supplement? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bachbloesem

Passiebloem

Teunisbloem

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *