Home >  astaxanthine

astaxanthine
Expert: Jaap Gerrijts | 13 juli 2023 | Leestijd: 7 minuten

Astaxanthine

Astaxanthine is een krachtige antioxidant die wordt geproduceerd door sommige algen en micro-organismen. Het geeft een roze of rode kleur aan zalm, garnalen, kreeft en flamingo’s die deze algen eten. Astaxanthine kent vele gezondheidsvoordelen zoals het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen.

Astaxanthine heeft een aantal gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat en vertellen we hoe je het kunt gebruiken. Lees je mee?!

Astaxanthine heeft ontstekingsremmende en afweerversterkende eigenschappen

Astaxanthine

Astaxanthine is een soort carotenoïde en dit is een natuurlijk pigment dat in verschillende voedingsmiddelen voorkomt. Het wordt op geheel natuurlijke wijze door onder meer plankton, algen, schimmels, bacteriën en bepaalde planten gemaakt. Dit pigment geeft met name zijn levendige roodoranje kleur aan voedingsmiddelen zoals krill, algen, zalm en kreeft. 

Deze carotenoïde wordt vaak aangetroffen in chlorophyta en dit is een groep groene algen. Enkele van de belangrijkste bronnen van astaxanthine zijn haematococcus pluvialis en de gisten phaffia rhodozyma en xanthophyllomyces dendrorhous. Deze alg wordt vanwege zijn felrode kleur ook wel bloedregenalg genoemd en bevat enorm veel astaxanthine.

Het wordt vaak de “koning van de carotenoïden” genoemd en onderzoek  toont aan dat astaxanthine één van de krachtigste antioxidanten die in de natuur voorkomt. Het is zelfs aangetoond dat het vermogen om vrije radicalen te bestrijden veel hoger is dan vitamine C, vitamine E en bètacaroteen.

Kan astaxanthine helpen bij ontstekingen? Ja dit kan want in het lichaam wordt aangenomen dat de antioxiderende eigenschappen ervan helpen beschermen tegen bepaalde soorten chronische ziekten, huidveroudering tegengaan en ontstekingen verlichten.

Hoewel studies bij mensen beperkt zijn, suggereert huidig onderzoek dat astaxanthine de gezondheid van de hersenen en het hart, het uithoudingsvermogen, het energieniveau en zelfs de vruchtbaarheid ten goede komt. Dit geldt met name wanneer het veresterd is, wat de natuurlijke vorm is wanneer de biosynthese van astaxanthine plaatsvindt in microalgen, zoals aangetoond in verschillende dierstudies.

Astaxanthine is ook te vinden in supplementvorm en ook goedgekeurd voor gebruik als kleurstof in dier- en visvoer.

 

 

”Antioxidante werking en ontstekingsremmende en afweerversterkende eigenschappen”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van astaxanthine?

Astaxanthine is onderzocht op verschillende gebieden zoals hersenen, hart, uithoudingsvermogen en de huid. Zo is gebleken dat het een enorm krachtige antioxiderende werking heeft wat goed kan zijn voor het lichaam. Om je een idee te geven wat er allemaal bekend is geworden door middel van onderzoek hebben we enkele van deze voordelen van astaxanthine voor je op een rij gezet!

 

Verbetert de gezondheid van de hersenen

Naarmate je ouder wordt word het risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer of Parkinson steeds groter. Deze aandoeningen die worden gekenmerkt door het progressieve verlies van neuronen in de hersenen kunnen leiden tot symptomen zoals:

Verwardheid

Geheugenverlies

Geprikkeldheid 

Angst

Tremors

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat astaxanthine de gezondheid van de hersenen ten goede komt doordat het de cognitieve functie kan helpen behouden. In een dierstudie verhoogde suppletie met astaxanthine bijvoorbeeld de vorming van nieuwe hersencellen en verbeterde het ruimtelijk geheugen bij muizen. Een recensie merkte ook op dat de neuroprotectieve eigenschappen van astaxanthine mogelijk te wijten zijn aan het vermogen om oxidatieve stress en ontsteking te verminderen.

Avocado’s, walnoten, kokosolie en bieten zijn enkele voorbeelden van ander hersenvoedsel dat de focus en het geheugen kan helpen stimuleren.

 

Beschermen van het hart

Als belangrijkste doodsoorzaak vormen hartaandoeningen wereldwijd een groot probleem. Hoewel er veel mogelijke oorzaken zijn van hartaandoeningen wordt er aangenomen dat oxidatieve stress en ontsteking vaker wel dan niet centraal staan bij dit probleem.

Volgens een onderzoek uit Australië zijn er ten minste acht klinische onderzoeken geweest die de effecten van astaxanthine hebben gemeten waarbij is aangetoond dat suppletie met astaxanthine de markers van zowel ontsteking als oxidatieve stress kan verlagen. Een andere recensie suggereerde dat astaxanthine zou kunnen beschermen tegen slagaderverkalking, de opbouw van vet en cholesterol in de slagaders.

Natuurlijk is een gezond dieet met astaxanthine slechts een deel van de puzzel. Voldoende lichaamsbeweging, het minimaliseren van stressniveaus en bewerkte voedingsmiddelen vermijden zijn natuurlijk sleutelfactoren om je hart in topconditie en gezond te houden.

 

Helpt de huid gezond houden

Naast de positieve werking op de gezondheid van de hersenen en het hart is astaxanthine ook goed voor de gezondheid van de huid. Onderzoeken laten zien dat het zowel het algehele uiterlijk van de huid kan verbeteren en ook gebruikt kan worden om bepaalde huidaandoeningen te behandelen.

Een onderzoek toonde aan dat het combineren van orale suppletie en plaatselijke toepassing van astaxanthine de huid kon helpen bij het verbeteren van:

Ouderdomsvlekken

Rimpels

Huidtextuur 

Vochtgehalte 

Daarnaast ontdekte men in een dierstudie dat astaxanthine de symptomen van atopische dermatitis bij muizen aanzienlijk kon verbeteren.

Bovendien beschermt astaxanthine tegen UV-geïnduceerde huidverslechtering en helpt het een gezonde huid bij gezonde mensen te behouden volgens een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie bij gezonde deelnemers.

Gebruik astaxanthine voor het beste resultaat in combinatie met een natuurlijke huidverzorgingsroutine, inclusief andere ingrediënten zoals theeboomolie, appelciderazijn en sheaboter.

 

Verlichten van ontstekingen en verbeteren van de weerstand

Ontsteking is een belangrijk onderdeel van de immuunrespons van het lichaam. Chronische ontstekingen kunnen daarentegen bijdragen aan aandoeningen zoals:

Kanker 

Diabetes

Hartaandoeningen

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat astaxanthine ontstekingsmarkers in het lichaam kan helpen verminderen. Dit kan voordelen hebben voor de gezondheid en zelfs het risico op bepaalde soorten chronische ziekten verminderen.

Een recensie uit China meldde dat astaxanthine kanker bestrijdende effecten zou kunnen hebben en de proliferatie en verspreiding van kankercellen kan helpen voorkomen. Er is echter verder onderzoek bij mensen nodig om te begrijpen hoe astaxanthine ontstekingen en ziekten bij mensen kan beïnvloeden.

Astaxanthine helpt niet alleen om ontstekingen in het hele lichaam te reduceren, het helpt ook om de weerstand te verbeteren. Een gerandomiseerde en gecontroleerde studie wees uit dat suppletie met astaxanthine de immuunrespons van proefpersonen verhoogde omdat het ook oxidatieve stress verminderde, waaronder een specifieke marker van DNA-schade die zich later in het leven mogelijk zou kunnen vertalen in ziekte.

Andere voedingsmiddelen met veel antioxidanten die ontstekingen kunnen helpen verlichten en ziekten kunnen afweren zijn:

Bosbessen

Kurkuma

Gember

Cacao

 

Ondersteunt de ogen bij een goed zicht

Oogproblemen zoals maculaire degeneratie en staar zijn veelvoorkomende problemen die verband houden met veroudering. Deze aandoeningen kunnen een breed scala aan symptomen veroorzaken van wazig zien tot volledig verlies van het gezichtsvermogen.

Wat doet astaxanthine voor je ogen? Gelukkig hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat astaxanthine de gezondheid van de ogen kan verbeteren en kan helpen om een goed zicht te behouden.

Een dierstudie liet zien dat astaxanthine de netvliescellen hielp beschermen tegen oxidatieve schade. Een ander onderzoek onder 48 volwassenen die klaagden over vermoeide ogen vond dat een supplement met verschillende voedingsstoffen waaronder astaxanthine de symptomen van vermoeidheid van de ogen hielp verminderen.

Naast astaxanthine zijn andere belangrijke stoffen voor de ogen:

Zeaxanthine

Luteïne

Vitamine A 

Zink

 

Verbetert lichamelijke prestaties

Of je nu je training in de sportschool een boost wilt geven of je energieniveau naar een hoger niveau wilt krijgen, een extra dosis astaxanthine kan hierbij misschien helpen. Studies laten zien dat de stof meerdere gunstige effecten kan hebben als het gaat om het verbeteren van trainingsprestaties en het voorkomen van blessures.

Een dierstudie vond bijvoorbeeld dat suppletie met astaxanthine het uithoudingsvermogen tijdens zwemmen bij muizen verbeterde. Dat bleek ook uit een studie waarbij de prestaties van de wielertijdrit bij 21 wedstrijdrenners verbeterde. Ondertussen liet een andere dierstudie in Japan zien dat astaxanthine zelfs door inspanning veroorzaakte spierschade bij muizen kon helpen voorkomen.

 

Kan de cognitieve functie verbeteren

Veel antioxidanten hebben de reputatie om de cognitie te verbeteren. Het verminderen van oxidatieve stress zorgt er voor dat veel delen van het lichaam efficiënter kunnen werken.

Astaxanthine is hierin geen uitzondering. Een gerandomiseerde, gecontroleerde studie gepubliceerd waarbij 96 proefpersonen betrokken waren rapporteerde een aanzienlijke verbetering van de cognitie na 12 weken te zijn aangevuld met de antioxidant.

 

Verhoogt de mannelijke vruchtbaarheid

Geschat wordt dat onvruchtbaarheid bij ongeveer 15 procent van de paren wereldwijd voorkomt, waarbij mannelijke onvruchtbaarheid bijdraagt aan tot wel 50 procent van de gevallen. Hormonale onevenwichtigheden, problemen met ejaculatie of de zwelling van de aderen in het scrotum zijn allemaal veel voorkomende oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid.

Veelbelovend onderzoek heeft uitgewezen dat astaxanthine de mannelijke vruchtbaarheid ten goede komt en de kwaliteit van het sperma kan helpen verbeteren. Een kleine studie uitgevoerd in het Universitair Ziekenhuis Gent vond dat astaxanthine de beweging van zaadcellen verbeterde en het vermogen van sperma om eicellen te bevruchten verbeterde. Daarnaast bereikten mannen die met astaxanthine werden behandeld hogere zwangerschapspercentages in vergelijking met een placebogroep.

 

 

”De beste bronnen van astaxanthine zijn algen, vis en schaaldieren”

Waar zit astaxanthine in?

Om maximaal van de gezondheidsvoordelen van astaxanthine te profiteren is het belangrijk om je dagelijkse dosis binnen te krijgen te krijgen door voeding te eten waar de stof in zit. Het is voornamelijk te vinden in zeevruchten want deze eten de algen waar de stof veel in voorkomt. 

De volgende voeding zijn één van de beste bronnen van astaxanthine:

Algen

Krill

In het wild gevangen rode zalm

Kreeft

Krab

Garnaal

Rode forel

Langoesten

Kuit van de zalm 

Rode zeebrasem

 

 

”Astaxanthine werkt synergetisch met omega 3 in de vorm van EPA en DHA”

Wat is een goed astaxanthine supplement?

Als je niet van vis of schaaldieren houd dan kun je astaxanthine ook verkrijgen uit supplementen. Bij het maken van een supplement word het zorgvuldig geëxtraheerd uit astaxanthine rijke algen en omgezet in handige capsulevorm om je te helpen snel en gemakkelijk een geconcentreerde dosis binnen te krijgen. Een veel gebruikte alg is de bloedrode alg Haematococcus pluvialis. 

Zorg er altijd voor dat je op zoek gaat naar een natuurlijk astaxanthine extract in plaats van de synthetische variëteit om de gezondheidsvoordelen te maximaliseren.

Dankzij de toenemende populariteit kun je astaxanthine supplementen gemakkelijk vinden bij de meeste drogisterijen en reformwinkels. Het is ook verkrijgbaar via verschillende online winkels als je het niet in de winkel kunt vinden.

Zorg er echt voor dat je op zoek gaat naar een merk dat natuurlijke astaxanthine gebruikt dat is afgeleid van microalgen in plaats van synthetische astaxanthine. Volgens een studie is natuurlijke astaxanthine namelijk 20 keer effectiever in het elimineren van vrije radicalen dan synthetische astaxanthine. Daarnaast beweren de onderzoekers dat de kunstmatige variant misschien niet geschikt als supplement voor de mens.

Het is ook te vinden in sommige andere supplementen zoals krillolie en sommige omega 3 formuleringen. Het combineren met een omega 3 supplement kan sowieso voordelig zijn omdat het synergetisch werkt met omega 3 in de vorm van EPA en DHA.

 

  

”Vermijd vis waar kunstmatige kleurstoffen aan zijn toegevoegd”

Is kunstmatige astaxanthine gezond?

Iets meer dan tien jaar geleden stond astaxanthine in het middelpunt van een twistpunt.

Zoals je weet is astaxanthine het pigment dat zeevruchten zoals kreeft, garnalen en krab de karakteristieke rode tint geeft. Het is ook verantwoordelijk voor die perfecte roze kleur die je ziet bij het uitkiezen van een verse plak zalm. Wilde zalmen halen deze carotenoïde op natuurlijke wijze door het eten van garnalen en kleine vissen. Gekweekte zalm mist daarentegen deze belangrijke carotenoïde omdat ze een dieet volgen dat voornamelijk bestaat uit vismeel en olie waardoor ze een grijsachtige tint krijgen.

Om deze aantrekkelijke roze kleur van wilde zalm na te bootsen begonnen voedselproducenten synthetische astaxanthine toe te voegen aan het voer van gekweekte zalm. Het probleem wat ontstond maakten ze echter niet bekend. Dankzij een rechtszaak uit 2003 zijn winkeliers nu verplicht om consumenten te informeren wanneer er kunstmatig kleurstoffen aan zalm is toegevoegd.

Deze synthetische astaxanthine is misschien niet zo goed voor je gezondheid. Studies laten zien dat om echt te profiteren van de gezondheidsvoordelen van astaxanthine je moet kiezen voor in het wild gevangen zalm. Zalm dat gekweekt of kunstmatig gekleurd is moet zoveel mogelijk worden. Niet alleen is wilde zalm van nature hoger in deze belangrijke carotenoïde, maar het is ook aangetoond dat het veiliger is voor consumptie en minder verontreinigingen bevat.

  

”Bouw het gebruik op en houd je aan de gebruiksaanwijzing”

Hoeveel astaxanthine moet je innemen?

Als je astaxanthine uit voedsel haalt dan kun je het beste een paar porties voedsel met astaxanthine per week eten. Deze voedingsmiddelen zijn ook gunstig omdat de meeste naast astaxanthine veel andere belangrijke voedingsstoffen bevatten zoals vitamines, mineralen en omega 3 vetzuren.

In supplementvorm is het onderzocht en bewezen veilig om doseringen van 4 tot 40 milligram per dag te nemen gedurende 12 weken. De aanbevolen dosering is echter vier tot acht milligram, één tot drie keer per dag rond een maaltijd innemen. In eerste instantie is het het beste om met een lage dosis te beginnen en dit langzaam op te bouwen.

Indien niet anders voorgeschreven dagelijks 1 capsule rond een maaltijd innemen en de dosering niet overschrijden.

Astaxanthine is geschikt voor vegetariërs en veganisten omdat het uit algen word geëxtraheerd. Daarnaast is het niet geschikt voor kinderen onder de 14 jaar.

 

“Een astaxanthine supplement geeft meestal geen bijwerkingen”

Wat zijn de bijwerkingen en risico's van astaxanthine?

De hoeveelheid astaxanthine die in voedsel wordt aangetroffen is over het algemeen veilig en kan worden geconsumeerd met een minimaal risico op bijwerkingen.

In supplementvorm is het echter in verband gebracht met enkele milde symptomen. Als je toch enige negatieve bijwerkingen ervaart, overweeg dan om de dosering te verlagen of het gebruik te staken.

Deze symptomen treden het meest op bij het nemen van een hoge dosis astaxanthine in plaats van een lage dosis.

Enkele van de meest gemelde bijwerkingen van astaxanthine zijn:

Buikpijn

Haargroei

Verlaagde bloeddruk

Verhoogde huidpigmentatie

Veranderde hormoonspiegels

Verlaagde calciumspiegels in het bloed

Verlaagd libido

Verhoogde stoelgang

Rode ontlasting 

Omdat onderzoek beperkt is naar de veiligheid van astaxanthine supplementen bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven is het belangrijk om aan de veilige kant te blijven en vast te houden aan voedsel waar astaxanthine in zit om zo je dagelijkse dosis binnen te krijgen.

Tips:

1) Wilde rode zalm is één van de rijkste bronnen aan astaxanthine

2) Kies altijd voor een astaxanthine supplement dat volledig uit natuurlijke bronnen is gehaald

3) Combineer astaxanthine met omega 3 voor de beste opname en effect

4) Bouw het gebruik geleidelijk op en last een pauze in van twee weken na drie maanden gebruik van een astaxanthine supplement 

5) Als je twijfelt of je een astaxanthine supplement mag gebruiken omdat je een ziekte hebt of medicatie gebruikt overleg dan altijd eerst met je arts of apotheker

Astaxanthine verlaagd oxidatieve stress

Tot slot

Astaxanthine stond centraal in dit artikel. dolor sit amet, Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat zijn antioxidanten?

Seleen

Waar zitten antioxidanten in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *