Aminozuren > asparaginezuur

asparaginezuur
Expert: Jaap Gerrijts | 1 februari 2023 | Leestijd: 7 minuten

Asparaginezuur

Asparaginezuur is een niet-essentieel aminozuur dat in twee vormen voorkomt in het lichaam. De één speelt een rol als bouwsteen voor eiwitten en de ander speelt een rol bij de aanmaak en werking van hormonen. Asparaginezuur komt voor in veel voedingsmiddelen zoals vlees, asperges en zuivelproducten.

Asparaginezuur kent vele gezondheidsvoordelen! In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we waar het allemaal in zit. Lees je mee?!

Asparaginezuur stimuleert de werking van het zenuwstelsel

Asparaginezuur

Wat is asparaginezuur en wat is het verschil tussen L-asparaginezuur en D-asparaginezuur?

Asparaginezuur is een niet-essentieel aminozuur dat dat in twee vormen voorkomt, L-asparaginezuur en D-asparaginezuur. Ze hebben dezelfde chemische formule maar de moleculaire structuren spiegelen. De twee vormen van het aminozuur asparaginezuur spelen verschillende rollen in het lichaam. 

L-asparaginezuur wordt door het menselijk lichaam aangemaakt en dient net als andere aminozuren als bouwsteen voor eiwitten. D-asparaginezuur daarentegen wordt niet gebruikt om eiwitten op te bouwen maar werkt om hormonen in het lichaam te produceren en af te geven. De stof is ook betrokken bij de vorming van glucose.

Het aminozuur speelt een rol bij de hormoonproductie waarbij het nodig is om belangrijke hormonen te produceren en af te scheiden die ervoor zorgen dat het lichaam goed blijft functioneren. Daarnaast is het betrokken bij de werking van het zenuwstelsel en het voortplantingsstelsel. 

Asparaginezuur is één van de twee zure aminozuren en de andere is glutaminezuur. Zure aminozuren zijn verantwoordelijk voor het behoud van de oplosbaarheid en ionische binding van eiwitten. Het heeft een algehele negatieve lading en speelt een rol bij de synthese van andere aminozuren, zoals citroenzuur. Asparagine, arginine en lysine worden onder andere door het aminozuur gesynthetiseerd.

De asparaginezuurstructuur is bijna hetzelfde als het aminozuur alanine maar met één van de beta-waterstofatomen vervangen door een carbonzuurgroep. Asparaginezuur en oxaalacetaat zijn onderling converteerbaar en kunnen van de ene aminogroep naar de andere worden overgebracht. Oxaalacetaat is een stof waarvan bekend is dat deze de gezondheid van de hersenen stimuleert. 

 

 

”Asparaginezuur is belangrijk voor de productie van vele andere aminozuren”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van asparaginezuur?

Asparaginezuur wordt steeds populairder vanwege de positieve effecten op de hormonen, zenuwen en vruchtbaarheid. Maar wat zijn de gezondheidsvoordelen van asparaginezuur precies? 

 

Stimuleert de werking van het zenuwstelsel

Onderzoek heeft laten zien dat er D-asparaginezuur voorkomt in het endocriene systeem en zenuwstelsel. Het aminozuur stuurt vele klieren door het hele lichaam aan die verantwoordelijk zijn voor produceren en afscheiden van hormonen.

Deze hormonen reguleren de vele fysiologische processen van het lichaam zoals:

Verbruik van energie

Slaap

Bloeddruk

Voortplanting

Zonder de juiste synthese en productie van hormonen zou ons lichaam niet in balans zijn en zichzelf kunnen reguleren.

 

Vruchtbaarheid van mannen stimuleren

Het onderzoek naar D-asparaginezuur is tot dusver beperkt en in de toekomst zal hier meer duidelijk over worden. Toch zijn er enkele veelbelovende onderzoeken naar voren gekomen waarbij men ontdekte dat extra D-aspartaat de concentratie en beweeglijkheid van sperma aanzienlijk verhoogde.

Mensen die onderzocht werden en een laag aantal zaadcellen en een lage beweeglijkheid van het sperma hadden verdubbelde de spermaconcentratie met maar liefst twee keer. Men ontdekte dat drie maanden een DAA supplement nemen bij mannen ervoor zorgde dat er bijna 30% van de partners zwanger werd in deze periode. Dit zijn positieve en veelbelovende resultaten. In de toekomst zal men precies weten hoeveel er gebruikt moet worden om het gewenste effect te bereiken.

 

Verhoging van de afgifte en productie van hormonen

D-asparaginezuur speelt een belangrijke rol bij de productie en afgifte van hormonen. Dit bevordert de regulering van verschillende lichaamsactiviteiten zoals:

Spijsvertering

Slaap

Energieverbruik

Bloeddruk 

Voortplanting 

Stofwisseling

Verandering in eetlust

Wanneer je voedsel eet waar veel asparaginezuur in zit dan stimuleer je het in balans brengen van je hormonen.

Verschillende onderzoeken naar supplementen met asparaginezuur waarbij gekeken naar het stimuleren van hormoonregulatie hebben verschillende uitkomsten. Een studie bij ratten liet zien dat het de niveaus van de volgende stoffen verhoogt:

Groeihormoon

Testosteron

Progesteron

Luteïniserend hormoon

Er zijn ook aanwijzingen dat het aminozuur bij mensen kan werken om de testosteronniveaus te verhogen. Het kan ook de productie van hormonen helpen verhogen omdat het zich ophoopt in de testikels en hypofyse zodat er een hormonale reactie ontstaat.

Het word om deze redenen steeds vaker gebruikt door mensen die de aanmaak van verschillende hormonen willen stimuleren.

 

 

”D-asparaginezuur komt voor in het endocriene systeem”

Waar komt D-asparaginezuur vandaan?

D-asparaginezuur komt van nature voor in het lichaam en wordt aangetroffen in het zenuwstelsel en het endocriene systeem van mensen en veel dieren. Verschillende onderzoeken met mensen en dieren tonen aan dat DAA wordt aangetroffen in:

Teelballen

Bijnier

Hypofyse

Pijnappelklier

Alvleesklier

Centrale zenuwstelsel

 

”Eiwitrijk voedsel zit boordevol aminozuren”

Waar zit asparaginezuur in?

Welk voedsel bevat asparaginezuur en krijg je genoeg binnen via het eten?

Asparaginezuur komt van nature voor in planten en dieren. en als je deze eet dan krijg jij het ook binnen. Je vind asparaginezuur onder andere in:

Rundvlees

Kip

Kalkoen

Vis

Eieren

Spirulina

Avocado

Spruitjes

Asperges

Zuivelproducten

Havervlokken

Stroop

Soja-eiwit 

Door deze voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen kun je het aminozuurgehalte op natuurlijke wijze verhogen en afhankelijkheid van supplementen verminderen. Het is namelijk het beste om zoveel mogelijk voedingsstoffen via de voeding binnen te krijgen. Eet daarom gezond en gevarieerd zodat je voldoende eiwit met aminozuren binnen krijgt.

Is asparaginezuur hetzelfde als asparagine?

Er bestaat soms wat verwarring tussen deze twee aminozuren. Het zijn beide zijn niet-essentiële aminozuren die betrokken zijn bij verschillende functies in het lichaam. Asparagine is een afgeleid product van asparaginezuur en een metabole voorloper van het aminozuur aspartaat. 

Aspartaat komt vaak voor in de L-vorm die wordt aangetroffen in dieren en planten. L-aspartaat is de gekoppelde base van L-asparaginezuur en dit betekent dat het wordt gevormd wanneer het een waterstofion verliest. Wanneer we kijken naar asparaginezuur en aspartaat dan is het eigenlijk gewoon een verschil tussen een waterstofion. 

 

 

”Er zijn wisselende resultaten op het gebied van testosteron”

Wat is het effect van D-asparaginezuur op testosteron?

D-asparaginezuur staat bekend om zijn vermogen om de testosteronproductie op natuurlijke wijze te verhogen. Ondanks deze bevindingen zijn er gemengde resultaten in verschillende onderzoeken waarbij er ook gezegd word dat het niet effectief is. Een evaluatie onder verschillende dierstudies en humane studies liet zien dat D-asparaginezuur de hormoonspiegels bij dieren verhoogde maar bij mensen niet altijd.

Een ander onderzoek toonde aan dat het aminozuur een rol speelt bij de regulering van de afgifte en synthese van luteïniserend hormoon en testosteron bij mensen en ratten. Hierbij werd ontdekt dat D-aspartaat wordt gesynthetiseerd in de hypofyse en testikels en in staat is om de testosteronniveaus te verhogen.

Een andere studie waarbij mannen tijdens weerstandstraining gedurende 14 dagen zes gram D-asparaginezuur per dag innamen liet zien dat de testosteronniveaus daalden. De groep die slechts 3 gram per dag namen ondervonden geen veranderingen in testosteronniveaus.

Er zijn ook onderzoeken geweest speciaal gericht op bodybuilders. Hierbij werd er aangetoond dat suppletie met DAA niet hielp om de spiermassa en kracht te vergroten in een test die 28 dagen duurde.

Men weet daarom nog steeds niet zeker of asparaginezuur werkt om de testosteronniveaus te verhogen. Er zijn nog meer studies nodig om de werkzaamheid en daarbij de juiste dosering te bepalen van het middel voor het opbouwen van spieren en stimuleren van testosteron. 

Als je op zoek bent naar middelen om je testosteron een boost te geven kijk dan ook eens naar zink, arginine en Koreaanse rode ginseng.

 

 

”Het gebruik is bij normale dosering veilig bevonden”

Bijwerkingen en risico's van asparaginezuur?

Asparaginezuur in supplementvorm lijkt tot dusver veilig te zijn. Het is wel belangrijk om je hierbij aan de gebruiksaanwijzing te houden. De bijwerkingen die bij sommige mensen kunnen voorkomen zijn prikkelbaarheid en hoofdpijn. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar de effectiviteit en werkzaamheid van deze stof.  

Zorgt D-asparaginezuur voor gewichtstoename?

Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen dat D-asparaginezuur voor een gewichtstoename kan zorgen. Er zijn nog geen onderzoeken gedaan naar supplementatie van asparaginezuur bij zwangere vrouwen of tijdens de borstvoeding. Het word daarom geadviseerd om dit supplement in deze periode niet te gebruiken.

 

 

”Asparaginezuur word veelal gebruikt door sporters en bij nierziekte”

Asparaginezuur supplement

Asparaginezuur supplementen worden gebruikt bij verschillende omstandigheden en het aminozuur word steeds populairder bij sporters. Het word vaak gebruikt bij:

Nierziektes

Sport

Verhogen van het testosteron

Verbeteren van de opname van mineraalzouten

De aanbevolen dosering is meestal 2 tot 3 gram per dag. Het aminozuur word veel verkocht in capsules van 500 milligram waarbij je er maximaal zes per dag kunt gebruiken. 

Je kunt asparaginezuur het beste één tot tweemaal per dag gebruiken. Sporters nemen het middel vaak een half uur voor het sporten. Je kunt het middel ook prima voor het slapen gaan innemen.

Er zijn studies waarbij word gesuggereerd dan mannen die aan bodybuilding doen een hogere dosis nodig hebben om de hormoonspiegels te verhogen maar hier is nog niet voldoende bewijs voor. Eén studie liet namelijk zien dat het innemen van zes gram per dag de testosteronniveaus bij mannen daadwerkelijk verlaagde.

Zoals je hebt gelezen heeft het aminozuur veel potentie echter zijn er verschillende onderzoeken die een andere uitkomst laten zien. Als je een supplement met asparaginezuur wilt gaan gebruiken dan is het belangrijk om je aan de dosering te houden. Wij zullen dit artikel in de toekomst updaten wanneer er meer nieuws is over deze aminozuur.

Tips:

1) Neem asparaginezuur in rondom het eten, voor het sporten of voor het slapen gaan

2) Eet gevarieerd zodat je voldoende aminozuren binnen krijgt. Vlees, vis, eieren en zeevruchten bevatten extra veel asparaginezuur

3) Ga er niet vanuit dat een DAA supplement de testosteron levels bij jonge mannen verhoogt. De testen die positief uitvielen waren voornamelijk onder oudere mannen en dit kan een vertekend beeld geven

4) Probeer al je voedingsstoffen zoveel mogelijk uit voeding te halen en vul het alleen maat aan via een supplement wanneer dit echt nodig is

Asparaginezuur verhoogt de afgifte en productie van hormonen

Tot slot

Asparaginezuur stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En staat er wekelijks vlees, vis, eieren en zeevruchten op het menu? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaar onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Valine

Serine

Tyrosine

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28841667/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19860889/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25844073/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17118457/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24074738/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21163862/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29893592/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16996125/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19890700/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10744627/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17469222/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *