Ouderen > artrose bij ouderen 

artrose bij ouderen

Artrose bij ouderen

Artrose bij ouderen. Normaal zijn de botuiteinden van je gewrichten bekleed met kraakbeen. Dit laat je botten soepel van elkaar bewegen en heeft tevens een dempende werking. Als het kraakbeen dunner en zachter wordt kan dit leiden tot pijn en vervorming van het gewricht. Dit noemen we artrose en komt helaas bij veel Nederlanders voor.  

Artrose bij ouderen komt veel voor in Nederland en in dit artikel praten we je helemaal bij. Lees je mee?!

Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is

Wat is artrose

Bij artrose gaat de kwaliteit van je kraakbeen in een gewricht achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig en kan leiden tot botvervorming direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels. Hierdoor kun je een beperking in bewegingsvrijheid van het gewicht ervaren. 

Artrose Artrose is een chronische progressieve ziekte, die niet te genezen is en komt vooral, maar niet alleen, bij ouderen voor. 

Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt dat artrose erger wordt

Oorzaak artrose

Helaas is de oorzaak van artrose nog onbekend. Er wordt volop onderzoek gedaan naar de oorzaken van artrose. Dit wordt ondersteunt door Reuma Nederland, met als doel de genezing van artrose mogelijk te maken.

Hoewel artrose bekent staat als ouderdomsziekte, is dat niet altijd het geval. De ziekte wordt ook bij jongeren vastgesteld. 

Wat we nog meer weten is het volgende:

Ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland artrose hebben. 

Artrose twee tot drie keer vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. 

Artrose erfelijk is.

Mensen met overgewicht vaker lijden aan artrose. 

Zware beroepen of sporten bijdragen aan overbelasting van het gewricht.

artrose bij ouderen
Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening

Wat kun je doen tegen artrose?

Overgewicht komt vaak voor bij mensen die artrose hebben. Door het overgewicht ben je vaak gevoeliger voor kleine ontstekingen in je gewrichten en slijten je gewrichten sneller door het extra gewicht. Het is dus zéér verstandig om iets aan je levensstijl te doen. 

Allereerst moet je blijven, of gaan bewegen, mocht je dat nog niet doen, want bewegen zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten soepel blijven. Als je dit niet doet zullen je spieren zwakker worden en wordt bewegen pijnlijker. 

Zorg er voor dat je voldoende water drinkt. Water zorgt er namelijk voor dat allerlei afvalstoffen in je lichaam sneller afgevoerd worden. Eet gezond en gevarieerd, wat inhoud dat je veel groenten en fruit eet gevarieerd met vette vis die boordevol gezonde vetten zitten. Vermijd suiker en zout en eet niet uit pakjes of zakjes! 

Als je te zwaar bent is het verstandig om af te vallen. Ga dagelijks minstens 30 minuten lopen of fietsen en doe oefeningen om lenig te blijven. Ze houden je spieren en gewrichten soepel. Rust roest immers! 

Artrose zegt iets over je algehele gezondheid

Supplementen voor artrose

Het is belangrijk om je voeding te eten met voldoende omega 3 vetzuren. Deze zitten in vette vis zoals makreel, zalm en haring. Neem extra vitamine C, D en K middels een supplement. 

Astaxanthine is een super-antioxidant en ontstekingsremmer. Het stofje wordt aangemaakt door algen en is in capsule vorm te krijgen. 

Glucosamine is speciaal voor je gewrichten. Het zorgt ervoor dat er een speciaal beschermlaagje tussen je gewrichten wordt aangemaakt wat het soepeler maakt. 

MSM is een stof die ondersteunt bij het herstellen van weefsel. Het stofje werkt ontstekingsremmend en helpt tegen de pijn. Het staat ook bekend omdat het ontgift en geeft je daardoor meer energie. 

Chondroïtine werkt ontstekingsremmend en vertraagd de afbraak van je kraakbeen waardoor je minder pijn hebt. 

Deze supplementen worden aangeraden wanneer je artrose hebt

Magnesium bij artrose

Magnesium is een essentieel mineraal voor je lichaam. Zo is het betrokken bij ruim 300 biochemische processen. Magnesium helpt je spieren te ontspannen, gaat kramp tegen maar ook stress of vermoeidheid.

Magnesium werkt ontstekingsremmend en speelt samen met vitamine D een belangrijke rol bij de aanmaak van botten en het behoud van een stevig skelet. Magnesium is dus goed voor je gewrichten. 

Omdat je lichaam zelf geen magnesium aanmaakt moet je het uit je voeding halen of zonodig aanvullen met een supplement. Denk hierbij eens aan een voeten- of ligbad met magnesium badkristallen. De magnesium wordt eenvoudig door je huid opgenomen en kent geen bijwerkingen. 

Ouderen hebben meer kans op een tekort aan magnesium

Tot slot

Artrose bij ouderen komt veel voor. Heb jij artrose? In welk gewricht heb je last van artrose? En wat doe je om de klachten of pijn te verminderen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *