Naast het risico op hart,- en vaatziekten wordt langdurige blootstelling aan verhoogde concentraties arseen als kankerverwekkend omdat is aangetoond dat het blaas-, nier-, lever-, prostaat,- en longkanker kan veroorzaken.
Arseen kan ook verantwoordelijk zijn voor:
Acute effecten
Symptomen van acute arseenvergiftiging zijn onder meer buikpijn, diarree en braken. Mogelijke symptomen die hierop kunnen volgen zijn gevoelloosheid en tintelingen in de handen en voeten, spierkramp en zelfs de dood.
Langetermijneffecten
Langdurige blootstelling aan arseen uit drinkwater en voedsel kan kanker en huidletsel veroorzaken. Het is ook in verband gebracht met ontwikkelingseffecten, hart- en vaatziekten, neurotoxiciteit en diabetes. Over het algemeen wordt arseenvergiftiging op lange termijn eerst in de huid waargenomen en kan huidlaesies, pigmentatieveranderingen en harde plekken op de handpalmen en voetzolen veroorzaken. Een dergelijke vergiftiging kan optreden na een minimale blootstelling van ongeveer vijf jaar en een voorbode zijn van huidkanker.
Naast huidkanker kan langdurige blootstelling aan arseen ook blaas- en longkanker veroorzaken. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek heeft daarom de belangrijke stap gezet door arseen en arseenverbindingen in ons voedsel en water te classificeren als kankerverwekkende stoffen.
Lage blootstelling
Naast het verhogen van het risico op geboorteafwijkingen bij ontwikkelende foetussen kunnen lage arseenwaarden een abnormaal hartritme, schade aan de bloedvaten, de productie van rode en witte bloedcellen, verminderde zenuwfunctie, misselijkheid, rode huid, gezwollen huid, huidwratten, likdoorns en braken veroorzaken.
Herhaalde blootstelling
Het is bekend dat de stof nier- en leverschade veroorzaakt. Herhaalde blootstelling aan arseen is in verband gebracht met maagproblemen en het donker worden van de huid.
”Misselijkheid, rode en opgezwollen huid, diarree en kortademigheid”