appelazijn
Expert: Jaap Gerrijts | 17 februari 2023 | Leestijd: 7 minuten

Appelazijn

Appelazijn is het sap dat gewonnen wordt uit de pulp van gepureerde appels. Appelazijn kent vele voordelen voor je gezondheid en wordt onder andere gebruikt bij hoge bloeddruk, een mooiere huid, maagklachten en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Niet vreemd dat dit ‘drankje’ aan populariteit wint bij een steeds groter wordende groep mensen. 

Appelazijn kent vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat allemaal zijn. Lees je mee?!

Appelazijn

Appelazijn ken je misschien ook wel als appelciderazijn en dit is een soort azijn gemaakt van appelcider wat een fermentatie proces heeft ondergaan. Zo wordt het eerst gefermenteerd door gist en bacteriën die vervolgens de suikers in alcohol veranderen. Daarna volgt er een tweede fermentatieproces waarbij de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. 

Tijdens dit proces ontstaan er enzymen en probiotica die het verschillende gezondheidsbevorderende voordelen geeft. Het bevat daarna aanzienlijk minder calorieën en suiker dan appelcider of appelsap.

Dit fermentatieproces verklaart de vele gezondheidsvoordelen van appelazijn. Slechts één tot twee eetlepels appelciderazijn zijn nodig om de positieve effecten van appelciderazijn te ervaren. 

Je microben maken zelf ook azijnzuur en het is het meest voorkomende vetzuur met een korte keten in je lichaam. Azijnzuur is als een soort brandstof voor je darmcellen. Als het rauw is dan is het ook rijk aan enzymen die kunnen helpen bij de spijsvertering. Je wilt geen gepasteuriseerde appelazijn kopen want hier zitten deze enzymen niet in. 

Als je een biologische appelazijn koopt of zelf maakt dan zitten er geen pesticiden en toegevoegde chemicaliën in.

Word appelazijn al lang gebruikt?

Wist je dat appelazijn al duizenden jaren word gemaakt en gedronken? Uit data blijkt dat mensen appelsap al ver voor 5000 v.Chr. tot azijn hebben gefermenteerd.

Vroeger werd appelazijn voor verschillende doeleinden gebruikt zoals:

Verbeteren van de weerstand

Zuiveren van het bloed

Ontgiften van de lever

Reinigen van de lymfeklieren

De bekende Griekse arts Hippocrates mengde het met honing en schreef het voor tegen verkoudheid en hoesten.

In Europa werd appelazijn ronde de 17e eeuw medicinaal gebruikt als ontsmettingsmiddel en ontstekingsremmer.

De laatste tijd is appelazijn razend populair geworden vanwege de krachtige eigenschappen die het bevat. Daarnaast gebruikt men het drankje ook in voeding en als reinigings- en ontsmettingsmiddel.

Waar je het speciale drankje allemaal voor kunt gebruiken lees je verderop in dit artikel!

 

 

”Appelazijn word veel gebruikt bij maagzuur problemen”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van appelazijn?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van appelazijn en wat kan je er nog meer mee doen?

Appelazijn word gebruikt voor vele aandoeningen en problemen zoals:

Verbeteren van de bloedsomloop

Tanden witter maken

Insecten en vlooien bestrijden

Wratten

Verlichten van zonnebrand

Vermindert zure terugvloeiing

Maakt gal en enzymen vrij

Verhoogt de opname van mineralen en vitamines

Versnelt de spijsvertering en activeert enzymen

Vermindert gas, opgeblazen gevoel en indigestie

Helpt eiwit afbreken

Bestrijden van ziekteverwekkers

Kan de vorming van tandplak in de bloedvaten helpen remmen

Ondersteunt het afweersysteem door de witte bloedcellen te stimuleren om infecties te versnellen en te bestrijden

Verbetering van de bloedsuikerspiegel 

De overmatige groei van candida helpen voorkomen bij iemand met een kunstgebit

Ondersteuning van mucine, wat het risico op een lekkende darm kan helpen verminderen

Fenolverbindingen remmen de vorming van plaque in de hersenen. Deze verbindingen ondersteunen ook de cognitieve functie

Ontstekingsremmer, vooral voor je darmen

Schimmel in het oor

Atopische dermatitis, waarbij het ontstekingen op de huid helpt verminderen

Werkt hepatoprotectief, beschermt de lever tegen bepaalde zware metalen en bepaalde schadelijke microben

Zoals je ziet heeft appelazijn enorm veel toepassingen en dit is ook de reden waarom zoveel mensen het gebruiken.

Welk onderzoek is er gedaan naar appelazijn?

Verbeteren van gewichtsverlies

Er zijn meerdere onderzoeken geweest die hebben bewezen dat appelazijn kan helpen bij gewichtsverlies. In een onderzoek namen de proefpersonen slechts twee eetlepels appelazijn per dag gedurende 12 weken. Hierbij verloren de mensen gemiddeld 2 kilo  zonder andere aanpassingen aan dieet of levensstijl.

Andere studies lieten zien dat het de verzadiging kan verhogen zodat iemand minder eet en minder snackt. Eén onderzoek toonde aan dat het drinken van appelazijn de totale calorie-inname in de loop van de dag met maar liefst 275 calorieën verminderde. Als je wilt afvallen dan is het belangrijk om je voeding aan te passen en ook genoeg beweegt. Daarbij kan appelazijn een goede ondersteunende werking hebben.

 

Gezondheid van de huid

Appelciderazijn heeft niet alleen invloed op de binnenkant van het lichaam maar ook de buitenkant. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het acne en littekens kan helpen verminderen.

Er zijn bacteriestammen die bijdragen aan de ontwikkeling van acne. Appelazijn staat  bekend om zijn antibacteriële eigenschappen en het is in studies aangetoond dat het effectief is tegen verschillende stammen van schadelijke bacteriën.

Het bevat ook specifieke componenten zoals:

Azijnzuur

Citroenzuur

Barnsteenzuur

Melkzuur

Hier is van aangetoond dat ze de groei remmen van een specifieke bacteriestam genaamd bacteriestam. Deze bacterie is verantwoordelijk voor het veroorzaken van acne. Deze stoffen helpen ook bij het verminderen van littekens. Een onderzoek met melkzuur bij de behandeling van littekens door acne liet zien dat het de pigmentatie, uiterlijk en textuur van de huid verbeterde.

 

Regulering van de bloedsuikerspiegel

Appelazijn is vaak onderzocht naar de mogelijkheid om een normale bloedsuikerspiegel te helpen behouden. Dit kan onder andere nuttig zijn voor mensen met diabetes type 2.

Zo werd er getest naar het eten van witbrood en de consumptie van appelazijn en wat het doet met de bloedsuikerspiegel. Zo toonde men aan dat na het eten van witbrood en drinken van appelazijn de bloedsuikerspiegel met ruim 30% daalde. In een onderzoek bij ratten met diabetes bleek het ook de bloedsuikerspiegel aanzienlijk te verlagen.

Een studie door een diabetes organisatie liet zien dat de inname van appelazijn de insulinegevoeligheid aanzienlijk verbeterde tot maar liefst 34 procent bij mensen met diabetes type 2 of insulineresistentie.

 

Verlichting van symptomen maagzuur

Gastro-oesofageale refluxziekte ook bekend als zure reflux  is een aandoening waarbij maagzuur terug stroomt richting de slokdarm. Dit zorgt voor vervelende symptomen zoals: 

Brandend maagzuur

Oprispingen  

Misselijkheid

Het consumeren van appelazijn kan helpen om de symptomen van zure terugvloeiing te verlichten door meer zuur in het spijsverteringskanaal te brengen en terugvloeiing van zuur te voorkomen.

 

Verlagen van de bloeddruk

Appelazijn kan helpen de bloeddruk te verbeteren en je hart gezond en sterk te houden. Een studie onder dieren liet zien dat het geven van azijnzuur aan ratten de bloedruk hielp verlagen. Een andere dierstudie had vergelijkbare bevindingen want hier bleek dat appelazijn de werking van een specifiek enzym effectief blokkeerde wat resulteerde in een verlaagde bloeddruk.

 

Verlagen van cholesterol

Teveel cholesterol kan zich kan ophopen in de slagaders waardoor ze vernauwen en verharden. Appelazijn kan helpen bij het verminderen van cholesterol en hiermee de gezondheid van het hart bevorderen. In dezelfde studie met ratten werd ook aangetoond dat appelazijn in staat was om het slechte LDL-cholesterol en triglyceridengehalte te verlagen, terwijl het ook het gunstige HDL-cholesterol verhoogde.

 

 

”Appelazijn helpt bij de afbraak en transport van vitaminen en mineralen”

Appelazijn en de zuurgraad

Er bestaat een mythe dat appelazijn veel voedingsstoffen bevat. Dit is niet waar want het bevat zeer weinig vitaminen en mineralen. De echte reden waarom appelazijn zo effectief is, is dat het azijnzuur bevat. Dit zuur helpt de zuurgraad van je maag te verbeteren.

Verschillende delen van het lichaam hebben verschillende pH-waarden. Azijnzuur is erg zuur en het gebruik ervan kan helpen bij het oplossen van verschillende aandoeningen zoals zure reflux waarbij de maag te alkalisch wordt.

Hoge niveaus van cortisol kunnen een lage maagzuurgraad veroorzaken. Je kunt ook symptomen van calcium- of kaliumtekort vertonen als je een lage maagzuurgraad heeft. Je kunt appelazijn in dit geval gebruiken om dit probleem op te lossen.

Appelazijn helpt bij:

Afbraak en transport van vitaminen en mineralen

Vertering van eiwitten

Functie van de schildklier

Functie van het immuunsysteem

 

 

”Appelazijn kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel”

Appelazijn en bloedsuiker

Er zijn veel redenen waarom je appelciderazijn voor het slapen gaan in zou willen nemen. Wat is het voordeel van het nemen van appelazijn voor het slapen gaan?

Azijnzuur is het belangrijkste zuur in appelazijn en het is zeer anti-glycemisch. Dit betekent dat het kan helpen je bloedsuikers na een maaltijd te verlagen. Azijnzuur kan ook helpen om de bloedsuikers in de ochtend te verlagen.

Normaal gesproken zouden de bloedsuikers ‘s ochtends laag moeten zijn. Er is iets dat het dageraad fenomeen of down-effect wordt genoemd waarbij de bloedsuikers ‘s ochtends hoger zijn. Dit komt omdat de hoge bloedsuikerspiegel niet door voeding kan komen maar word veroozaakt door de lever.

De lever maakt extra glucose uit vetten, eiwitten en ketonen. Dit wordt gluconeogenese genoemd. Dit kan worden veroorzaakt door een probleem met de bloedsuikers zoals insulineresistentie, prediabetes of diabetes.

Hoe kan appelazijn mogelijk helpen de bloedsuikers te verlagen:

 • Het blokkeert enzymen die zetmeel afbreken

 • Het vermindert de leverproductie van gluconeogenese

 • Het kan insuline gevoeliger maken en kan de insulineresistentie, hyperglykemie en hypoglykemie helpen verbeteren

 

 

”Appelazijn kan huidirritatie en ontstekingen helpen verminderen”

Appelazijn en eczeem

Appelazijn word steeds vaker gebruikt voor eczeem. Eczeem is een inflammatoire huidaandoening die kan ontstaan door een probleem met de darm, zoals een lekkende darm.

Symptomen van eczeem:

 • Jeukende huid

 • Roodheid

 • Knobbeltjes

 • Schilferige huid

Hoe appelazijn gebruiken voor eczeem:

1) Meng 1 eetlepel appelciderazijn in 25cl water

2) Breng dit mengsel aan op de huid

 

Andere mogelijke middelen voor eczeem die je plaatselijk kunt aanbrengen:

 • Kokosnootolie

 • Manuka honing

 • Aloë vera

 • Kurkumacrème

Andere mogelijke remedies voor eczeem die je oraal kunt innemen:

 • Vitamine D

 • Zink

 • Levertraan

Deze stoffen werken ontstekingsremmend en zijn goed voor de huid.

 

 

”Azijnzuur is een belangrijke werkzame stof van appelazijn”

Stinkende voeten en appelazijn

Stinkende voeten kunnen erg vervelend zijn en het is vaak het gevolg van een schimmelinfectie. De meest voorkomende schimmelinfecties zijn:

Voetschimmel

Spruw

Candida- of schimmelinfecties

Teennagel- of vingernagelschimmel 

Ringworm  

Meningitis

 

Er bestaan veel natuurlijke remedies die het schimmelprobleem kunnen helpen oplossen, zoals antischimmelpoeder, en ze kunnen allemaal thuis worden gemaakt. Voordat je naar de winkel rent om vrij verkrijgbare medicijnen te kopen die meestal gevuld zijn met chemicaliën kun je zelf ook antischimmelspray maken.

Zodra al deze ingrediënten zijn gemengd kun je de antischimmelspray in de koelkast bewaren om een verkoelend gevoel te geven bij gebruik. Wanneer je klaar bent voor gebruik, breng je het aan op het aangetaste gebied en laat het vervolgens opdrogen.

Breng het 2 tot 3 keer per dag aan tot de schimmel verdwenen is. Als je last hebt van irritatie, stop dan met het gebruik of verdun verder met olijfolie en aloë vera en probeer het opnieuw.

Voorbereidingstijd: 5 min

Benodigdheden:

SCHAAL

60 ml pure aloë vera-gel

30 ml jojoba-olie

15 ml olijfolie

15 ml appelazijn

10 druppels essentiële lavendelolie

2 druppels etherische pepermuntolie 

10 druppels kamilleolie

15 ml toverhazelaar

Hoe maak je de antischimmelspray?

1) Combineer alle ingrediënten in een glazen spuitfles van 150ml of groter. Donker glas is het beste zodat de essentiële oliën niet worden afgebroken door licht.

2) Meng het goed door elkaar

3) Bewaar in de koelkast om een verkoelend gevoel te geven bij gebruik

 

 

”Een voetbad op 37 graden Celsius zorgt voor goede opname”

Detox voetenbad met magnesium en appelazijn

Magnesiumchloride wordt beschouwd als de beste magnesiumzout vanwege zijn ontgiftende en pijnstillende eigenschappen. Van het magnesium in het zout is bekend dat het ontstekingen en pijn vermindert en men gelooft dat de combinatie van magnesium met appelazijn kan helpen bij het ontgiften van het lichaam.

Naast het helpen bij ontgifting helpt het weken in magnesiumchloride om de serummagnesiumspiegels op natuurlijke wijze te verhogen door opname via de huid.

Appelazijn staat daarnaast bekend om de antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen. Om deze reden is appelazijn een geweldige aanvulling op een voetbad of detox-recept voor een voetbad. Appelazijn helpt bij het reguleren van de pH van de huid bij plaatselijk gebruik of in baden en er wordt gezegd dat het kan helpen bij voetgeur en voetschimmel.

De meest gebruikelijke manier is om de voeten te laten weken in een bak met warm water met een mix van zouten, kruiden en essentiële oliën zoals hieronder staat omschreven.

Wat te gebruiken?

2 liter warm water +- 37 graden Celsius

1 kopje Epsom zout

1 kopje magnesium chloride

½ kopje bentonietklei

½ kopje appelazijn

Optioneel: 10-20 druppels etherische oliën zoals lavendel

Wat te doen?

Giet voorzichtig warm water in een bak die groot genoeg is om je voeten comfortabel in te plaatsen. Zorg ervoor dat je geen metalen schaal of emmer gebruikt omdat dit de effectiviteit van bentonietklei kan verminderen.

Voeg Epsom zout, magnesiumchloride, bentonietklei, appelazijn en je favoriete essentiële olie toe aan het water.

Laat je voeten 20 tot 40 minuten weken. Vul het water na een kwartier aan met een klein beetje heet water.

 

 

”Ga voor biologische ongefilterde appelazijn”

Welke soorten appelazijn zijn er?

Op de verpakking van appelazijn worden termen als ‘biologisch’ en ‘rauw’ nogal losjes rondgeslingerd waardoor het soms moeilijk te ontcijferen is wat je eigenlijk krijgt als je een fles uit de winkel koopt.

Om de voordelen van appelazijn te maximaliseren kun je het beste voor biologische, rauwe en ongefilterde appelazijn kiezen. Het ziet er dan wat troebel uit maar dit hoort zo.

Wat betekenen deze termen op de verpakking?

Ongefilterde appelazijn

Voor de meeste toepassingen van appelazijn kun je het beste ongefilterde appelazijn gebruiken. Wanneer appelazijn wordt gefilterd dan verdwijnen de zwervende vezels en eventueel bezinksel zodat er een heldere amberkleurige azijn achterblijft.

Biologische appelazijn

Als appelazijn is gelabeld als gecertificeerd biologisch dan betekent dit dat deze vrij is van genetisch gemodificeerde organismen en synthetische toevoegingen die je gezondheid eigenlijk meer kwaad dan goed kunnen doen.

Rauwe appelazijn

Rauwe appelazijn is onbewerkt en onverhit. Dit betekent dat de zwevende deeltjes nog intact zijn. Het is een cluster van eiwitten, enzymen en nuttige bacteriën die tijdens de verwerking vaak worden verwijderd. Het consumeren van appelazijn dat niet gefilterd is zorgt ervoor dat je de potentiële gezondheidsvoordelen van dit krachtige ingrediënt kunt maximaliseren.

 

 

”Pas op met maagzweren en neem appelazijn niet op een lege maag”

Welke soorten appelazijn zijn er?

Op de verpakking van appelazijn worden termen als ‘biologisch’ en ‘rauw’ nogal losjes rondgeslingerd waardoor het soms moeilijk te ontcijferen is wat je eigenlijk krijgt als je een fles uit de winkel koopt.

Om de voordelen van appelazijn te maximaliseren kun je het beste voor biologische, rauwe en ongefilterde appelazijn kiezen. Het ziet er dan wat troebel uit maar dit hoort zo.

Wat betekenen deze termen op de verpakking?

Ongefilterde appelazijn

Voor de meeste toepassingen van appelazijn kun je het beste ongefilterde appelazijn gebruiken. Wanneer appelazijn wordt gefilterd dan verdwijnen de zwervende vezels en eventueel bezinksel zodat er een heldere amberkleurige azijn achterblijft.

Biologische appelazijn

Als appelazijn is gelabeld als gecertificeerd biologisch dan betekent dit dat deze vrij is van genetisch gemodificeerde organismen en synthetische toevoegingen die je gezondheid eigenlijk meer kwaad dan goed kunnen doen.

Rauwe appelazijn

Rauwe appelazijn is onbewerkt en onverhit. Dit betekent dat de zwevende deeltjes nog intact zijn. Het is een cluster van eiwitten, enzymen en nuttige bacteriën die tijdens de verwerking vaak worden verwijderd. Het consumeren van appelazijn dat niet gefilterd is zorgt ervoor dat je de potentiële gezondheidsvoordelen van dit krachtige ingrediënt kunt maximaliseren.

 

 

”Pas op met maagzweren en neem appelazijn niet op een lege maag”

Wanneer kun je appelazijn beter niet gebruiken?

Er zijn drie situaties waarin je beter geen appelciderazijn of andere zuurmakers kunt gebruiken. De meeste mensen hebben veel baat bij het nemen van appelazijn. Dit komt omdat veel mensen niet het normale maagzuur hebben dat ze in de maag nodig hebben om te verteren.

Wanneer kun je beter geen appelazijn gebruiken en wat dan wel?

1) Als je een maagzweer hebt

Natuurlijke remedies voor zweren:

 • Zinkcarnosine – 50 mg 3 keer per dag gedurende een maand, daarna verminderen en aanvullen met een mengsel van sporenelementen

 • Chlorofyl – poeder van tarwegras sap gemengd met water, drinken op een lege maag

 • Gezond keto en periodiek vasten

2) Als je gastritis hebt

Natuurlijke remedies voor gastritis:

 • Gedeglycyrrhizeerde drop

 • Probiotica – tenzij je een overgroei aan bacteriën in de dunne darm hebt

 • Zink-carnosine

 • Heemstwortel

3) Als je het Zollinger-Ellison-syndroom hebt

4) Op een lege maag

Hoe gebruik je appelazijn?

Er is een groot verscheidenheid aan toepassingen voor appelazijn. Zo word het gebruikt  voor het maken van volledig natuurlijke huishoudelijke schoonmaakmiddelen, insectensprays tot het bleken van tanden en het helpen bij ontgifting. Detox-drankjes gebruiken het namelijk vaak als een belangrijk ingrediënt. Bepaalde populaire doe-het-zelftoepassingen zijn:

Haarspoeling 

Insectenspray

Antischimmelspray 

Toner 

Hoeveel appelazijn per dag moet je nemen? 

Een standaard hoeveelheid die vaak word aangeraden is één tot twee eetlepels per dag door het eten of drinken te mengen. Je kunt het mengen in een glas water, in de saladedressing of zelfs als onderdeel van een marinade.

Kun je elke dag appelazijn drinken? Het is aangetoond dat het drinken van maximaal twee eetlepels per dag verdund met water veilig en effectief is voor verschillende aandoeningen. Je kunt ook wat citroensap toevoegen.

Sommigen kiezen er ook voor om appelazijnsupplementen te nemen in de vorm van gummies of capsules die een vergelijkbare hoeveelheid bevatten. Dit is voor mensen die niet van de smaak van appelazijn houden een uitkomst. Sommige appelazijnsupplementen gebruiken ook speciale kruiden om specifieke gezondheidsclaims en zelfs smaak toe te voegen.

 

 

”De grootste bijwerking is tanderosie’

Bijwerkingen en risico's van appelazijn

Het gebruik van appelazijn is voor de meeste mensen gezond en veilig. Toch kan het consumeren van grote hoeveelheden leiden tot een aantal negatieve effecten op de gezondheid. Wat zijn de bijwerkingen van het dagelijks drinken van appelazijn?

Enkele van de meest gemelde bijwerkingen van appelciderazijn zijn:

Verbranding van de keel 

Verbranding van de huid 

Verlaagde kaliumspiegels

Erosie van tandglazuur

Zorg ervoor dat je appelazijn altijd verdunt met water in plaats van het puur te drinken om negatieve bijwerkingen te voorkomen. 

Je kunt het beste ook beginnen met een lage dosis en je omhoog werken om je tolerantie te beoordelen. 

Als je diabetesmedicatie gebruikt dan is het raadzaam om met de arts te overleggen voordat je appelazijn gaat gebruiken. Appelazijn kan namelijk helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en kan het gebeuren dat de dosering van diabetesmedicatie aangepast moet worden om symptomen van hypoglykemie te voorkomen.

Er zijn een breed scala aan toepassingen van appelazijn maar het moet niet worden gezien als een snelle oplossing of genezing als het om je gezondheid gaat. In plaats daarvan moet het worden gecombineerd met een voedzaam dieet en een gezonde levensstijl om de beste resultaten en de beste voordelen van appelazijn te zien. 

Tips:

1) Zorg dat je niet teveel appelciderazijn gebruikt om bijwerkingen te voorkomen

2) Neem iedere dag twee eetlepels gemengd met water of meng het door het eten

3) Gebruik geen appelazijn als je het Zollinger-Ellison-syndroom hebt, gastritis of een maagzweer

4) Eet gezond, biologisch en gevarieerd. Zorg dat je voldoende slaapt en stress vermijd. Op deze manier kan appelazijn een goede aanvulling zijn op een gezonde levensstijl

Tot slot

Appelazijn stond centraal in dit artikel. Eet jij gevarieerd en biologisch? Wat staat er bovenaan je boodschappenlijstje? Wij vinden het fijn als je een reactie. achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. Wij zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat is vitamine A?

Waar zit vitamine C in?

Waar is vitamine E goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *