Wat zijn antihistaminica?

Antihistaminica worden gebruikt om allergieën te behandelen, zoals hooikoorts en voedselallergie. Soms wordt het gebruikt tegen draaiduizeligheid, reisziekte en bij misselijkheid en overgeven. Als je lichaam een binnendringer heeft geïdentificeerd, dan produceert het antistoffen waarna er histamine vrijkomt uit de mestcellen. Histamine is een lichaamseigen stof die een rol speelt bij verschillende lichaamsprocessen. Histamine is niet schadelijk voor je lichaam alleen als je er teveel van hebt aangemaakt dan kan dit tot klachten leiden. In Nederland hebben ongeveer 150.000 mensen last van een histamine-intolerantie.

Wanneer schrijft je arts antihistaminica voor?

Als je astma hebt en daar veel last van ondervindt dan kan je arts antihistaminica voorschrijven. Ook bij urticaria (netelroos) , (atopisch) eczeem, andere huidziekten berustend op allergie van het directe type (m.n. pruritus, insectenbeten), (sommige vormen van) geneesmiddelallergie, voedingsmiddelallergieën, angio-oedeem en anafylactische shock (alleen in combinatie met epinefrine en eventueel corticosteroïden). Ook worden deze middelen gebruikt bij de behandeling van hooikoorts en allergische rhinitis.   
Antihistaminica
Antihistaminica die voorgeschreven worden zijn loratadine (Allerfre, Claritine) en cetirizine (Zyrtec, Reactine, Prevalin Allerstop).

Bij welke ziektes zijn antihistamine onmisbaar?

Anafylaxie is een snelle systematische allergische reactie, die tot een anafylactische shock kan leiden. Anafylaxie treedt soms op wanneer je wordt blootgesteld aan een allergeen waarvoor je allergisch of gevoelig bent. Bij (dreigende) anafylactische shock krijg je een injectiespuit in je bovenbeenspier met clemastine (Tavegil), en dan in combinatie met adrenaline en een corticosteroïd.

Wanneer zijn antihistaminica niet nodig?

Het uitwendig gebruik op de huid (bijv. Phenergan zalf) heeft geen zin en is niet aan te bevelen in verband met de sensibiliserende werking, d.w.z. het middel kan lokaal een contactallergie uitlokken.

Wanneer mogen antihistaminica niet gebruikt worden?

Antihistaminica mag niet gebruikt worden bij: overgevoeligheid voor antihistaminica (zeer zeldzaam), ernstige nier-en leverfunctiestoornis, ernstige hartaandoening (m.n. hartritmestoornis), te laag kalium in je bloed,  gelijktijdig gebruik van geneesmiddelen zoals anti-hartritme stoornis middelen , bepaalde anti-schimmel middelen en antibiotica, kinderen jonger dan één jaar : risico op wiegendood . Ook voorzichtigheid bij kinderen met bepaalde slaapstoornissen. zwangerschap en tijdens borstvoeding, glaucoom, bepaalde maagziektes (pylorusstenose) prostaatziektes. Als je last hebt van deze aandoeningen raadpleeg dan eerst je arts voordat je antihistaminica gaat gebruiken.

Heeft het gebruik van antihistaminica ook bijwerkingen?

Anthistaminica hebben over het algemeen weinig bijwerkingen. Het middel cetirizine kan je een droge mond geven en hoofdpijn. In het begin kan je wat suf of slaperig zijn. Dit wordt minder als je het een paar dagen hebt gebruikt. Als je hier last van hebt dan kun je het middel het beste ‘s avonds innemen. Dit geldt ook voor loratadine. Bij uitzondering kan je ook last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, onrust, gewichtstoename, hartkloppingen en een versnelde hartslag, haaruitval, overgevoeligheid en leveraandoeningen. Dit komt zeer zelden voor. Raadpleeg je arts als je teveel last hebt van bovengenoemde bijwerkingen. 

Vitamines en antihistaminica

Eén van de bekendste natuurlijke antihistaminica is vitamine C. Vitamine C verlaagt de histaminespiegel in je bloed. Als er een vreemde stof in je lichaam komt dan wordt er histamine aangemaakt. Bij een teveel krijg je hier last van in de vorm van een allergische reactie.  Als je dan extra vitamine C tot je neemt (tablet 1000mcg) dan kunnen deze klachten verminderen. Dit wordt dan ook vaak bij kleine kinderen toegepast in de vorm van vitamine C poeder. De maximale veilige dosering is 10.000 mcg per dag. Je mag er dus gerust wat meer van nemen als je merkt dat de allergische reactie niet vermindert.

Magnesium en antihistaminica

Wist je dat magnesium een positief effect heeft op verschillende vormen van allergie? Voornamelijk astma, maar ook bij hooikoorts heeft het een positief effect. Verhoging van magnesiumniveau bij volwassene en kind kan een groot verschil uitmaken. Door het gebruik van magnesium gaat niet alleen je algemene gezondheid omhoog, astma en allergieën kunnen hiermee zelfs worden vookomen. Magnesium vermindert namelijk het vrijkomen van histamine en ontsteking van je luchtwegen en longen. 
Antihistaminica kunnen je magnesiumstatus verlagen. Als je voor langere tijd antihistaminica gebruikt wees er dan op verdacht dat je een magnesiumtekort kunt oplopen. Drie keer per week een voet- of ligbad kan je helpen bij een tekort, behandelen of voorkomen van allergieën.

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen