anticonceptiepil en magnesium

Anticonceptiepil en magnesium

Anticonceptiepil en magnesium

Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Het komt voor dat een bepaald medicijn goed werkt, maar wel een tekort veroorzaakt aan sommige vitamines en/of mineralen. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de anticonceptiepil een afname van het magnesiumgehalte in je bloed als bijwerking kan hebben. Daardoor kan een tekort aan magnesium ontstaan en klachten die daarmee samenhangen.

Wat is een anticonceptiepil?

De combinatiepil of anticonceptiepil, kortweg ‘de pil’ is een klein pilletje dat hormonen bevat. Deze hormonen zorgen ervoor dat je niet zwanger wordt. 
De pil bevat 2 kunstmatige hormonen, oestrogenen en progestageen. Deze hormonen zorgen ervoor dat: 
 – Er geen eisprong meer plaatsvindt
 – Zaadcellen niet meer door het slijm van de baarmoederhals geraken
anticonceptiepil en magnesium
Een bevruchte eicel zich niet in de slijmvliesbekleding van de baarmoeder kan nestelen. Wanneer je de pil op de juiste manier gebruikt dan is het zo goed als onmogelijk om zwanger te worden. 

Wanneer schrijft een arts de pil voor?

Artsen schrijven dit medicijn voor aan vrouwen met acne. Omdat dit medicijn ook zwangerschap voorkomt, schrijft de arts dit alleen voor aan vrouwen zonder kinderwens. Merken die worden voorgeschreven zijn: Microgynon 30, Lovette, Yasmin, Stediril 30,  DepoProvera 150, Marvelon, Trigynon, Microgynon 50, Mercilon, Femodeen. 

Wanneer is het gebruik van de anticonceptiepil niet nodig?

In sommige gevallen wordt het gebruik van de anticonceptiepil afgeraden:
 – Je bent 35 jaar of ouder en je rookt
 – Je rookt en hebt migraine met aura
 – Je hebt trombose gehad
Ook in andere gevallen kan de pil minder geschikt zijn, bijvoorbeeld wanneer je jonger bent dan 35 jaar en rookt, familieleden hebt met hart- en vaatziekten of trombose, een hartinfarct of beroerde hebt gehad, borst- of baarmoederkanker hebt of een hoge bloeddruk hebt. De huisarts zal deze zaken met je bespreken.

Heeft het gebruik van de anticonceptiepil ook nadelen?

Starten met de pil gebeurt dus altijd in overleg met de huisarts. Sommige vrouwen krijgen in het begin last van bijwerkingen wanneer zij de combinatiepil gebruiken. Deze bijwerkingen worden veroorzaakt door het hormoon oestrogeen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
 – Hoofdpijn
 – Gespannen borsten
 – Een beetje bloedverlies tussen menstruaties door
 – Vocht vasthouden
 – Emotionele of sombere stemming
Rokende vrouwen hebben een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten en langdurig pilgebruik kan een heel licht verhoogde maar nog steeds een heel kleine kans op baarmoederhalskanker geven. Het gebruik van de combinatiepil geeft een iets verhoogd risico op veneuze trombo-embolie (VTE) vanwege de combinatie van de twee hormonen oestrogeen en progestageen. Trombose komt echter zelden voor bij vrouwen die een gecombineerd hormonaal anticonceptiemiddel gebruiken.
De meeste bijwerkingen verdwijnen binnen een paar maanden na het eerste gebruik van de pil. Als je veel last hebt van bijwerkingen die worden veroorzaakt door de combinatiepil, maar vind je deze vorm van anticonceptie wel prettig, dan is het verstandig om je klachten met je huisarts te bespreken.

Anticonceptiepil en een magnesiumtekort?

Gebruik van de anticonceptiepil (combinatiepil met oestrogeen en progestageen) kan leiden tot een magnesiumtekort. Met name langdurig gebruik kan leiden tot een suboptimale voedingsstatus. Het is niet bekend hoe gebruik van de anticonceptiepil kan leiden tot hypomagnesiëmie. Mogelijk zorgen oestrogenen voor opname van magnesium in weefsel en botten, waardoor de magnesiumspiegel in het serum daalt. 
Risicogroepen zijn anticonceptiepilgebruikers met andere risicofactoren zoals een lage magnesiuminname, verhoogd magnesiumverlies, diabetes mellitus, hyperthyreoïdie, hypoparathyreoïdie en aldosteronisme.

Anticonceptiepil en foliumzuur tekort?

Foliumzuur is belangrijk voor DNA-synthese, DNA-reparatie, celgroei en celdeling. Daarmee is foliumzuur essentieel voor de groei en ontwikkeling van ongeboren kinderen.Er zijn aanwijzingen dat gebruik van de anticonceptiepil mogelijk leidt tot een lagere foliumzuurspiegel in serum en erytrocyten. 
Het precieze mechanisme van de daling van de foliumzuurspiegel door de anticonceptiepil is nog niet opgehelderd. Mogelijk spelen een afname van de absorptie, toegenomen klaring, afname van de renale reabsorptie, verandering van het folaatmetabolisme of toegenomen folaatbinding een rol. Foliumzuurdeficiëntie kan anemie, darmstoornissen en vermoeidheid veroorzaken.
Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *