Wat zijn antibiotica?

Antibiotica is een verzamelnaam van geneesmiddelen die bacteriën bestrijden. Het bekendste antibioticum is penicilline, het belangrijkste geneesmiddel van de twintigste eeuw. Antibiotica worden gebruikt om infecties bij mensen en dieren te bestrijden. Ze zorgen namelijk voor de remming van de groei en voortplanting van de bacteriën. Hiermee vernietigt antibiotica de goede en de slechte bacteriën. 

Wanneer schrijft een arts antibiotica voor?

Artsen zijn terughoudend met het voorschrijven van antibiotica. Vaak kan je lichaam op eigen kracht genezen van een bacteriële infectie. Als je lichaam dit niet zelf kan dan wordt er gekozen voor een antibioticum. 
Het antibioticum doodt een groot deel van de bacteriën  of remt ze in hun groei, tot het lichaam weer voldoende weerstand heeft om zelf de resterende bacteriën uit te schakelen. 
Gebruik een antibioticum alleen na overleg met een arts.
antibiotica

Bij welke ziekten zijn antibiotica onmisbaar?

Ze worden onder andere bij voedselinfecties, luchtweginfecties, maagzweer en blaasontsteking gebruikt. Bij de behandeling van ernstige bacteriële infecties zoals longinfecties, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging zijn antibiotica onmisbaar.  Er gebruiken jaarlijks gemiddeld 3,5 miljoen mensen een antibioticakuur in Nederland.

Heeft het gebruik van antibiotica ook nadelen?

Antibiotica vernietigen niet alleen de ziekmakende bacteriën, ze kunnen ook nuttige bacteriesoorten in je lichaam doden. Hierdoor krijgen andere ziekteverwekkers juist een kans. Het belangrijkste nadeel is dat door antibioticagebruik resistente bacteriën kunnen ontstaan. Dit zijn bacteriën die ongevoelig zijn voor de werking van het antibioticum waardoor er antibioticaresistentie ontstaat.

Antibiotica en een magnesiumtekort?

Medicijnen die magnesium of zink bevatten belemmeren de opname van minocycline. Minocycline is een antibioticum dat onder meer gebruikt wordt bij infecties van je huid, luchtwegen, ogen en geslachtsorganen. Neem minocycline daarom minimaal 2 uur voor of 4 uur na het andere middel. 
De opname uit de darm van antibiotica die behoren tot de chinolonen (bijv ciprofloxacine) en de tetracyclinen (bijv doxycycline) wordt ook geremd als deze tegelijk met bepaalde mineralen worden ingenomen, zoals aluminium- , calcium-, zink-, ijzer- of magnesium-bevattende supplementen. Hierdoor kan de werkzaamheid verminderen en bij langdurig gebruik een tekort ontstaan.

Antibiotica gebruik en vitamine K

Vitamine K is belangrijk voor je bloedstolling, maar ook voor je botstofwisseling. Een tekort aan vitamine K leidt tot een vertraagde bloedstolling en kan bloedingen tot gevolg hebben. Een vitamine K-tekort is zeldzaam en komt voornamelijk voor bij pasgeboren baby’s, mensen met een ernstige opnamestoornis en patiënten die langdurig antibiotica hebben geslikt. Antibiotica kunnen de darmbacteriën die vitamine K aanmaken namelijk vernietigen.

Magnesium tekort aanvullen

Als je tijdens je antibiotica (kuur) je magnesiumtekort wilt aanvullen raden wij je aan om dit transdermaal (via je huid) te doen. Zorg er wel voor dat je dit minimaal twee uur voor of vier uur na het innemen van je antibiotica medicijnen doet.

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen