anijszaad
Expert:Jaap Gerrijts | 12 februari 2023 | Leestijd: 7 minuten

Anijszaad

Anijszaad is een bijzondere smaakmaker die het meest bekend is van beschuit met muisjes. Anijszaad is niet alleen lekker het heeft bovendien enorm veel gezondheidsvoordelen. Zo werkt het ontstekingsremmend en antibacterieel. Je kunt de zaden in zijn geheel gebruiken of toevoegen aan gerechten.

Anijszaad is een bijzondere smaakmaker met gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn. Lees je mee?!

Anijszaad helpt een opgeblazen gevoel, gasvorming en winderigheid verminderen

Anijszaad

Anijszaad is afkomstig van de anijsplant dat in het Latijns Pimpinella anisum word genoemd. Het is een plant uit de Apiaceae-familie die nauw verwant is aan peterselie, selderij en wortelen. De anijsplant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en uit Zuidwest-Azië en wordt tegenwoordig over de hele wereld gekweekt en gebruikt. 

De plant kan meer dan een meter hoog worden en produceert witte bloemen en een langwerpige vrucht die bekend staat als anijszaad.

De plant werd voor het eerst gekweekt in het Midden-Oosten en Egypte en later geïmporteerd naar Europa waar het vervolgens over de hele wereld werd verhandeld vanwege zijn krachtige geneeskrachtige eigenschappen. Vroeger werd anijs gebruikt als specerij en smaakstof voor allerlei verschillende soorten voeding van soep, likeuren, thee, snoep tot cakes. 

De anijssmaak is heel krachtig en wordt vaak vergeleken met steranijs, zoethout en venkel. Het is beschikbaar in zaad-, poeder- en olievorm en word tegenwoordig vaak gebruikt om een sterke smaak aan eten en drinken toe te voegen. Daarnaast is het uitvoerig onderzocht en wordt het ook gebruikt als een natuurlijke remedie om menstruatiepijn te verlichten, hoest te verzachten en gasvorming te verminderen.

Anijs kan ook in verband worden gebracht met:

 • Verminderd risico op toevallen 

 • Verbeteren van het humeur

 • Een verhoogde urinestroom

 • Ondersteunen van een maagzweer 

 • Antibacteriële werking

 • Bescherming tegen insecten

 • Positieve invloed op bloedsuikerspiegels

 • Ontstekingsremmende eigenschappen

 • Blokkeren van de groei van schimmels en bacteriën

 • Verbeterde productie van moedermelk

 • Verhoging van de speekselproductie 

 • Verlichten van symptomen tijdens de menopauze

 

 

”Anijszaad word al duizenden jaren gebruikt vanwege de vele voordelen”

5 gezondheidsvoordelen van anijszaad

Anijszaad word al duizenden jaren gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen die inmiddels via verschillende onderzoeken zijn bevestigd. Om een beter beeld te krijgen wat deze voordelen zijn hebben we er een paar voor je uitgelicht.

 

Kan de groei van schimmels en bacteriën helpen verminderen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat anijszaad krachtige schimmelwerende eigenschappen heeft die kunnen helpen bij de behandeling van schimmelinfecties zoals ringworm of voetschimmel.

Een onderzoek testte de antischimmelactiviteit van vloeibaar extract en etherische olie van anijsvruchten en ontdekte dat beide in staat waren om de groei van bepaalde soorten schimmels effectief te remmen. Anijs hielp bij dermatofyten en schimmels die verantwoordelijk zijn voor verschillende soorten huidaandoeningen. 

De stof anethol hielp ook de groei van bacteriën te verminderen. Er werd aangetoond dat de stof een bacteriestam kon doden waarvan bekend is dat cholera veroorzaakt. 

 

Reguleren van de bloedsuikerspiegel

Als je diabetes hebt dan kan het voorkomen dat de bloedsuikerspiegel kan schommelen. Ook bij mensen die geen diabetes hebben komt dit vaak voor en kan het gebruik van anijszaad helpen om dit te verminderen. Symptomen die vaak voorkomen bij een hoge bloedsuikerspiegel zijn vermoeidheid, hoofdpijn, dorst en gewichtsverlies. Als je hier te lang mee blijft doorlopen dan kun je er blind van worden, een zenuwbeschadiging krijgen of last van nierfalen.

Er zijn studies gedaan naar het effect van anijszaad en het liet zien dat het kan helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel. Anijszaad bevat een stof genaamd anethol die zorgt voor de bijzondere aroma en smaak. Een onderzoek bij ratten liet zien dat de stof bij diabetes een hoge bloedsuikerspiegel hielp voorkomen. Dit komt doordat de activiteit van enkele sleutelenzymen die betrokken zijn bij het koolhydraatmetabolisme werden gewijzigd.

 

Verminderen van symptomen van depressie

Ook op het gebied van depressie kan anijszaad helpen om deze symptomen te verminderen. Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan waarbij anijsolie werd gebruikt. Tijdens een onderzoek onder 120 mensen met het prikkelbare darmsyndroom die last hadden van depressie. Er werd getest met een placebo en er kwam naar voren dat de symptomen van depressie aanzienlijk verminderde na de vier weken durende studie.

De olie van anijszaad kan ook helpen bij vrouwen die last hebben van een postnatale depressie. Moeders hebben soms last van klachten na de bevalling en ruim 10% van deze vrouwen hebben een postnatale depressie. Deze stoornis komt het meeste voor bij vrouwen in het eerste jaar na de bevalling en kan symptomen veroorzaken zoals:

Prikkelbaarheid

Stemmingswisselingen

Slapeloosheid

Verminderde eetlust

Een andere studie onder 47 deelnemers liet zien dat anijszaad kon helpen om maagklachten tijdens een postnatale depressie kon verminderen. Deze klachten worden gekenmerkt door pijn of ongemak in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal.

 

Verlicht symptomen van de menopauze

Vrouwen die rond de vijftig zijn gaan een natuurlijk proces door waarbij de hormonen afnemen. Dit geeft verschillende vervelende symptomen zoals:

Zweten

Opvliegers

Stemmingswisselingen

Vaginale droogheid

Slaapstoornissen

In een studie onder vrouwen in de menopauze werd aangetoond dat anijszaad kon helpen bij het verlichten van symptomen. Hierbij kregen 72 vrouwen drie keer per dag een capsules met 330 milligram anijszaad of een placebo. Het zorgde voor een afname van zowel de frequentie als de ernst van opvliegers.

 

Bescherming tegen maagzweren en maagproblemen

De grootste gezondheidsvoordelen van anijszaad voor je maag zijn:

 • Verminderen van een opgeblazen gevoel in de maag

 • Krampen verminderen

 • Misselijkheid verminderen

 • Minder gas en winden

 • Verminder van spijsverteringsproblemen

Anijszaad verhoogt ook de productie van de gal. Als je geen galzouten kunt gebruiken dan is anijszaad een prima alternatief. Het kan ook helpen galstenen en constipatie te verminderen.

Maagzweren zijn pijnlijke zweren die zich vormen op het slijmvlies van de maag. Deze zweren gaan gepaard met een hele reeks nadelige bijwerkingen zoals:

Maagpijn

Misselijkheid

Indigestie

Brandend maagzuur

Gasvorming

Er zijn nog niet genoeg onderzoeken gedaan maar er zijn wel duidelijke aanwijzingen dat anijszaad kan helpen tegen de vorming van deze pijnlijke zweren. Een studie onder ratten met maagzweren toonde onlangs aan dat anijszaad hielp beschermen tegen schade en maagzweer activiteiten in het lichaam. In de toekomst zal er meer onderzoek gedaan worden naar de werking van anijszaad en zal er meer bekend worden wat de beste behandeling is op het gebied van maagproblemen.

 

 

”Anijszaad zit boordevol gezonde vitamines en mineralen”

Welke stoffen zitten er in anijszaad?

Ondanks dat anijszaad in kleine hoeveelheden word gebruikt bevat het een groot aantal belangrijke micronutriënten die erg gezond voor je zijn. Het bevat een goede hoeveelheid van verschillende mineralen zoals magnesium, ijzer en mangaan. Mangaan is een goed voorbeeld van een stof dat als antioxidant fungeert en noodzakelijk is voor de stofwisseling. Om je een beter beeld te geven wat er precies in anijszaad zit hebben we een overzicht voor je gemaakt.

Eén eetlepel van gemiddeld 7 gram anijszaad bevat:

Vet: 1 gram

Eiwit: 1,1 gram

Koolhydraten: 3,3 gram

Vezels: 0,9 gram

Calorieën: 23

Vitamine B6         10 milligram

Vitamine C            5 milligram

Calcium                 42 milligram 

IJzer                       2,4 milligram 

Magnesium          11 milligram

Kalium                   93 milligram

Fosfor                    28 milligram

Mangaan               0,1 milligram

Koper                     0,1 milligram

Zink minder dan  0,1 milligram

 

 

”Er kan soms wat verwarring ontstaan tussen anijs en steranijs”

Wat is het verschil tussen anijs, steranijs en venkel?

Anijs en venkel zijn totaal verschillende planten en worden vaak met elkaar verward omdat ze enkele overeenkomsten hebben in smaak en gezondheidsvoordelen. Venkel is een groente met bol en stengel die op dille lijken. Bij venkel kunnen de bol en bladeren worden gebruikt terwijl bij anijs vaak alleen de zaden worden geconsumeerd. Daarnaast hebben venkelzaden meestal een mildere en zoetere smaak dan anijszaden.

Anijs wordt ook vaak verward met steranijs. Dit is een specerij met een vergelijkbare sterke aromatische smaak. Deze smaak komt door de stof anethol die ook in venkel zit en verantwoordelijk is voor de uitgesproken smaak en geur. Steranijs en anijs zijn geen familie van elkaar en komen uit verschillende delen van de wereld. Vanwege hun overeenkomsten in smaak word soms gemalen steranijs gebruikt in plaats van anijszaad.

 

 

”Anijszaad kan je vinden bij kruiden en specerijen”

Anijszaad kopen en gebruiken

Anijszaad is te koop in verschillende varianten zoals zaad-, poeder- en olievorm in de supermarkt, natuurwinkels en online. Anijsolie en anijsextract wordt steeds populairder vanwege de makkelijke dosering en goede werking op het lichaam. 

Anijsolie kan makkelijk op de huid worden aangebracht en zelfs bij het bakken worden gebruikt. Anijsolie om te bakken werkt vooral goed om de smaak van voedsel te versterken en een krachtige smaak en aroma te geven.

Anijsextract kan ook op dezelfde manier gebruikt worden als anijsolie. Anijsextract is minder krachtig dan anijsolie omdat het wordt verdund met alcohol en water. In recepten staat één deel anijsolie ongeveer gelijk aan vier delen anijsextract. Als een recept één theelepel anijsolie vereist dan kun je vier theelepels anijsextract gebruiken voor dezelfde smaak.

Anijszaad kan heel of gemalen worden gebruikt in snoep, koekjes, cakes of drankjes. Je kunt het ook in een theezakje doen om er een heerlijk kopje anijszaadthee van te maken.

 

 

”Anijszaad is in kleine hoeveelheden veilig om te gebruiken”

Heeft anijszaad bijwerkingen?

Als je anijszaad in voeding tegenkomt dan is er rekening gehouden met de dosering zodat het veilig is om te consumeren. Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de veiligheid van de consumptie van grote hoeveelheden. Zorg er daarom voor dat je anijszaad in kleine hoeveelheden gebruikt.

Soms kan anijs een allergische reactie veroorzaken bij mensen die vaak ook allergisch zijn voor planten uit dezelfde familie zoals selderij, venkel en dille. 

Deze symptomen zijn:

Zwelling

Jeuk

Netelroos

Mocht je last hebben van deze allergische reactie stop dan met het gebruik van anijszaad en overleg met je huisarts wat te doen.

De meeste mensen weten niet dat anijs dezelfde werking heeft als oestrogeen in het lichaam. Dit is dan ook de reden waarom het kan helpen bij vrouwen in de menopauze. Als je een voorgeschiedenis hebt van aandoeningen zoals endometriose, eierstokkanker of borstkanker dan kan het gebruik van anijs deze aandoeningen verergeren.

Naast een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen een paar porties anijszaad per week een krachtige aanvulling zijn op een gezonde levensstijl.

Tips:

1) Anijszaad is te vinden in de vorm van zaden, olie en extracten in supermarkten, gezondheidswinkels en online

2) Je kunt anijs ook zelf kweken in de tuin

3) Gebruik anijszaad in gerechten, soep of de thee

4) Als je last hebt van bijwerkingen stop dan met het gebruik van anijszaad en overleg met de huisarts wat het probleem kan zijn

Anijszaad vermindert de symptomen van een depressie

Tot slot

Anijszaad stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens anijszaad gekocht in een gezondheidswinkel? En aan welke gerechten heb je het toegevoegd? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de sociale media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Is kruidnagel gezond?

Ginkgo Biloba

Wat is kurkuma?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *