amla olie
Expert: Jaap Gerrijts | 5 april 2023 | Leestijd: 8 minuten

Amla olie

Amla olie wordt gemaakt van de Indiase kruisbes en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. De bes zit boordevol gezonde stoffen die een positieve invloed op je gezondheid hebben. Amla bevat maar liefst 8 keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel en maar liefst 17 keer zoveel als een granaatappel. Amla heeft haar status als ‘superfood’ dus echt niet gestolen!

Alma olie kent vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we waar je het allemaal voor kunt gebruiken. Lees je mee?!

Amla olie

Amla is een ander woord voor Indiase kruisbes en deze vrucht groeit oorspronkelijk in Zuidoost-Azië. De Latijnse naam is Emblica officinalis en in de Indiase kruidenkunde wordt amla olie al sinds oudsher gebruikt voor allerlei klachten.

De olie wordt gewonnen uit de vrucht van de amla boom en wordt in de traditionele ayurvedische geneeskunde gebruikt om de gezondheid van het haar te bevorderen en de haargroei te stimuleren.

Amla olie wordt gemaakt door gedroogde amla vruchten te weken in een dragerolie zoals kokosolie of sesamolie. Vervolgens word het mengsel verwarmt totdat de olie doordrenkt is met de voedingsstoffen van de amla vrucht. Het olie is rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen zoals vitamine C, ijzer en calcium.

Amla olie kan rechtstreeks op de hoofdhuid en het haar worden aangebracht of gemengd met andere oliën en ingrediënten om haarmaskers en behandelingen te creëren. 

De olie staat bekend vanwege:

Vermogen om het haar te voeden

Goede werking als conditioner

Haaruitval te verminderen 

Gezonde haargroei te bevorderen

Verbetering van het uiterlijk van het haar 

Versterkt de haarzakjes

Het is verkrijgbaar in reformwinkels en online en wordt vaak gebruikt als een natuurlijk alternatief voor commerciële haarverzorgingsproducten.

 

 

”Amla is een Aziatische kruisbes”

Wat is amla?

Amla is een kruisbes afkomstig uit Zuidoost-Azië die verwerkt kan worden in allerlei soorten voeding zoals soepen, chutneys of smoothies en het bevat enorm veel gezonde voedingsstoffen. De bes kan rauw gegeten worden, verwerkt worden tot olie en je hebt ook supplementen die een gedroogd extract van de bes bevatten. De smaak wordt vaak omschreven als zuur, sterk en bitter. In India wordt het meestal gegeten met zout en rode chilipoeder om de smaak van de vrucht te verbeteren.

De Indiase kruisbesplanten variëren in grootte van klein tot middelgroot en produceren fruit dat typisch rond en groenachtig geel is en zes verticale strepen draagt.

Amla word al vele honderden jaren gebruikt als een natuurlijk medicijn dankzij het indrukwekkende voedingsprofiel en het brede scala aan gezondheidsvoordelen dat het te bieden heeft.

Wat zijn de voordelen van Amla?

Bevat fytonutriënten

Verbetert de spijsvertering

Bevordert de gezondheid van de lever

Verlaagt het cholesterolgehalte

Houdt haar en huid gezond

Heeft eigenschappen tegen kanker

Regelt de bloedsuikerspiegel

Voorkomt constipatie

Vermindert ontstekingen

Ondersteunt de cognitieve functie

Amla word het meest gebruikt door mensen met de volgende problemen:

Cholesterol

Weerstand

Haar

Huid

Diabetes

Spijsvertering

 

 

”Spijsvertering, weerstand, huid, haar, hart, bloedvaten en bloedsuikerspiegel”

8 gezondheidsvoordelen van amla!

Amla word al vele jaren onderzocht door wetenschappers en men is erachter gekomen dat de bes ingezet kan worden bij verschillende problemen. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet!

Bevat verschillende fytonutriënten

Kruisbessen bevatten veel fytonutriënten en dit zijn plantaardige stoffen met antioxiderende eigenschappen die helpen bij het bestrijden van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen veroorzaken oxidatieve schade aan cellen en dragen bij aan veroudering en de ontwikkeling van chronische ziekten. 

Amla bevat veel fytonutriënten zoals:

Quercetine

Galluszuur

Furosine

Corilagin

Deze stoffen zijn grotendeels verantwoordelijk zijn voor de gezondheids bevorderende eigenschappen van amla.

 

Verlaagt het cholesterolgehalte

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat amla de gezondheid van het hart ten goede komt. Onderzoek toont aan dat deze bes kan helpen bij:

Slagaderverkalking helpt verminderen

Cholesterolgehalte in het bloed te verlagen

Het risico op coronaire hartziekten te verminderen

In een studie onder mannen van 35 tot 55 jaar oud in een periode van 28 dagen ontdekte men dat ze een aanzienlijke verlaging van het cholesterolgehalte hadden. Interessant genoeg was hun cholesterolgehalte twee weken na het stoppen van de suppletie weer normaal geworden. 

Een ander onderzoek toonde aan dat tijdens de behandeling van patiënten met amla:

Niveaus van gunstig HDL-cholesterol verhoogde

De bloeddruk verlaagde

De niveaus van triglyceriden en het slechte LDL-cholesterol verlaagde

 

Voorkomt constipatie

Amla heeft een natuurlijk laxerend effect en kan een regelmatige stoelgang stimuleren en constipatie voorkomen. Dit komt omdat de kruisbessen veel vezels bevatten die langzaam onverteerd door het maagdarmkanaal bewegen. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting dikker wordt en de doorgang ervan wordt vergemakkelijkt.

Onderzoeken tonen aan dat het verhogen van de vezelinname uit voedingsmiddelen zoals amla kan helpen de ontlastingsfrequentie te verhogen. 

 

Gunstig voor de bloedsuikerspiegel

Studies tonen aan dat amla je kan helpen een normale bloedsuikerspiegel te behouden dankzij hun hoge gehalte aan vezels en antioxidanten.

Vezels vertragen de opname van suiker in de bloedbaan en kunnen pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel helpen voorkomen. Van amla is ook bekend dat het:

Een hoge bloedsuikerspiegel voorkomen 

Het risico op diabetescomplicaties zoals nierbeschadiging of zenuwbeschadiging als gevolg van ongecontroleerde bloedsuikerspiegels verminderen

 

Ondersteunt de cognitieve functie

Onderzoek heeft enkele interessante bevindingen opgeleverd als het gaat om de effecten van amla op de hersenfunctie.

Een onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat het behandelen van ratten met extract van amla het geheugenbehoud en de niveaus van antioxidanten verhoogde en ook de niveaus van acetylcholinesterase verlaagde. Dit is een enzym dat geassocieerd is met de ziekte van Alzheimer. 

Een andere studie combineerde kruisbes met hartbladig maanzaad en ontdekte dat het de leer- en geheugenmetingen bij ratten verbeterde. 

 

Goed voor haar en huid 

Sommige producten die je voor je haar en huid gebruikt bevatten mogelijk amla olie zonder dat je het weet. Amla word al eeuwenlang gebruikt om de gezondheid van huid en haar te verbeteren en nu hebben verschillende recente onderzoeken deze krachtige voordelen bevestigd.

Een studie uit Japan liet zien dat amla extract de productie van collageen verhoogde. Dit is het eiwit dat verantwoordelijk is voor het geven van jeugdigheid en elasticiteit aan de huid. Uit een andere dierstudie bleek dat extract van Indiase kruisbes hielp bij het versnellen van wondgenezing bij ratten. 

Wat de gezondheid van het haar betreft bleek uit een dierstudie dat het aanbrengen van amla olie op konijnenbont de groei aanzienlijk verhoogde. Daarnaast bevat amla veel vitamine E en dit is een voedingsstof waarvan is aangetoond dat het de huid beschermt en de haargroei bevordert. 

 

Verbetert de spijsvertering

Sommige onderzoeken hebben laten zien dat kruisbessen maag beschermende effecten hebben en kunnen helpen om de spijsvertering efficiënt te laten werken en tegelijkertijd problemen zoals maagzweren te voorkomen.

Een dierstudie in liet zien dat het geven van amla-extract aan ratten:

Beschermde tegen verwonding van het maagslijmvlies

De ontwikkeling van maaglaesies blokkeerde

De maagsecretie verminderde 

Een andere dierstudie had vergelijkbare bevindingen en merkte op dat het geven van amla extract aan ratten hielp bij het genezen en beschermen tegen maagzweren. 

Amla bevat ook veel vezels wat de regelmaat kan bevorderen en de darmen in beweging kan brengen om problemen als constipatie te voorkomen.

 

Help ontstekingen verminderen

Ontsteking kan heilzaam zijn en het is een normale immuunrespons op verwonding. Toch ligt chronische ontsteking aan de basis van veel ziekten en het wordt in verband gebracht met aandoeningen zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes. 

Uit onderzoek is gebleken dat amla ontstekingen kan helpen verminderen. De antioxidanten in amla kunnen ook helpen ontstekingen te verminderen door vrije radicalen te neutraliseren en oxidatieve schade aan cellen te voorkomen. 

 

Bevordert de gezondheid van de lever

De lever is één van de belangrijkste organen in het lichaam. Het helpt bij ontgifting, scheidt gal af om vetten te helpen verteren en produceert belangrijke eiwitten die een rol spelen in veel aspecten van de gezondheid.

Onderzoeken hebben laten zien dat amla de leverfunctie kan helpen verbeteren en de gezondheid van het orgaan kan beschermen. Uit een dierstudie bleek dat de behandeling van diabetische ratten met kruisbessenextract de antioxidantenniveaus in de lever verhoogde. Een andere studie liet zien dat amla de lever beschermt tegen toxiciteit en zelfs kanker. 

 

 

 

”Amla bevat 20 keer zoveel vitamine C bevatten als een sinaasappel”

Wat is de voedingswaarde van amla?

Amla bevat weinig calorieën maar veel vezels, vitamine E en vitamine C. Het kan je ook helpen voorzien in de dagelijkse behoefte aan micronutriënten zoals mangaan, vitamine A en kalium.

Amla bevat veel voedingsstoffen die enorm gezond voor je zijn en wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Honderd gram rauwe amla bevat ongeveer:

44 calorieën

10,2 gram koolhydraten

0,6 gram vet

0,9 gram eiwit

4,3 gram vezels

Vitamine A                    8 microgram

Vitamine B6                  0,1 milligram 

Vitamine C                    28 milligram 

Mangaan                       0,1 milligram 

Kalium                           198 milligram 

Koper                              0,1 milligram 

 

 

”Amla olie is voor de meeste mensen veilig om te gebruiken”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van amla olie?

Voor het grootste deel is amla veilig om te consumeren met een minimaal risico op nadelige symptomen. 

Als je allergisch bent voor amla of negatieve bijwerkingen ervaart na consumptie dan is het belangrijk om contact met een arts op te nemen.

Amla kan het risico op bloedingen of blauwe plekken verhogen. Als je last hebt van bloedingsstoornissen dan moet je voorzichtig zijn bij het consumeren van amla olie. Zorg er ook voor dat je ten minste twee weken vóór een operatie stopt met het gebruik om een verhoogd risico op bloedingen te voorkomen.

Als je suikerziekte hebt dan kan amla de bloedsuikerspiegel verlagen. Als je amla gebruikt overleg dan eerst met je arts om te zien of de dosering van diabetesmedicatie moet worden aangepast.

Ten slotte is er beperkt onderzoek naar de effecten van amla op mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Wees daarom voorzichtig en gebruik het alleen met mate om negatieve bijwerkingen te voorkomen.

Tips:

1) Neem een scheutje Amla olie in de hand en masseer het goed met je vingertoppen in droog haar. Wikkel daarna een lauwwarme handdoek om je haren en laat dit enkele uren zitten en als jet erg droog is eventueel een hele nacht. Was daarna je haar met een milde shampoo. Meestal is 1 tot 2 keer per week voldoende

2) Amla olie hydrateert de wimpers niet alleen, maar deze olie beschermt ook de haarfollikels waardoor de wimpers langer en dikker kunnen groeien voordat ze uit kunnen vallen

3) Amla olie ‘s morgens en ‘s avonds enkele druppels aanbrengen op de huid of gezicht en licht inmasseren voor het beste resultaat

4) Er staan veel verschillende gerechten op het internet waarbij je verse amla of amla in poedervorm kunt gebruiken. Denk aan smoothies, soep, chutney, rijst of geïnfuseerd water 

Tot slot

Amla olie stond centraal in dit artikel. Heb je weleens amla olie gebruikt? En waarvoor nam je het dan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. Wij zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat is vitamine A?

Waar zit kalium in?

Waar zit vitamine C in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *