Wat zijn aminoglycosiden?

Aminoglycosiden zijn antibiotica die worden gebruikt om ernstige bacteriële infecties te behandelen. Belangrijke aminoglycosiden zijn streptomycine, amikacine, gentamicine, tobramycine, netilmicine en neomycinesulfaat. Er werden vorig jaar aan 133.000 mensen in Nederland aminoglycosiden voorgeschreven. Aminoglycosiden zijn zogenaamde bactericide antibiotica omdat ze bacteriën direct doden. Ze voorkomen namelijk dat bacteriën eiwitten produceren die nodig zijn voor hun overleving. Een arts zet aminoglycosiden vaak in in combinatie met andere antibiotica.

Wanneer schrijft je arts aminoglycoside voor?

Aminoglycosiden zijn een klasse antibiotica die de arts voornamelijk gebruikt voor de behandeling van ernstige bacteriële infecties in een klinische omgeving. 
De bacteriën die dit antibioticum behandelt, vermenigvuldigen zich zeer snel of zijn moeilijk te behandelen.
aminoglycosiden

Bij welke ziektes zijn aminoglycosiden onmisbaar?

Het nemen van aminoglycosiden veroorzaakt mogelijk bijwerkingen. De marge tussen een veilige en een toxische (giftige) dosis is klein en daarom is een goede opvolging door je arts vaak nodig. Aminoglycosiden worden meestal gebruikt als andere minder toxische antibiotica gecontra-indiceerd of ineffectief zijn.

Wanneer zijn aminoglycosiden niet nodig?

Aminoglycosiden zijn niet nodig als je behandeld kunt worden met minder toxische antibiotica.

Wanneer mogen aminoglycosiden niet gebruikt worden?

In sommige gevallen kan een interactie met andere medicijnen de werking van de medicijnen verstoren. Een verhoogde nefrotoxiciteit (giftig voor de nieren) treedt op bij andere nefrotoxische geneesmiddelen. Je kunt een vergiftiging van je binnenoor krijgen als je aminiglycosiden combineert met diuretica (plaspillen). Neuromusculair blokkerende stoffen die vaak gebruikt worden om te voorkomen dat je beweegt tijdens een operatie kunnen de bijwerkingen van aminoglycosiden versterken.

Heeft het gebruik van aminoglycosiden ook bijwerkingen?

Tijdens het gebruik van aminoglycosiden kun je last krijgen van de volgende bijwerkingen, een veranderde smaakzin, luidruchtige ademhaling, huiduitslag, koorts, hoofdpijn, hoesten, keelpijn, een verslechtering van longproblemen, slijm of bloed ophoesten, nierbeschadiging, magnesiumtekort, schade aan je oor, schade aan je binnenoor en een verlamming van je skeletspieren. Als je last krijgt van deze bijwerkingen dan kun je het beste contact opnemen met je arts.

Probiotica en aminoglycosiden

Als je antibiotica gebruikt dan kan dit je maag belasten. Omdat de antibiotica niet alleen de ziekmakende bacteriën aantast, maar ook de goede bacteriën in je maag en darmen kunnen hier last van krijgen. Goede bacteriën hebben een nuttige functie in je spijsvertering. Probiotica zijn goede bacteriën die je lichaam ondersteunen en de gezondheid bevorderen. 
Darmflora is de verzamelnaam van goede bacteriën. Om het evenwicht van je darmflora te herstellen kun je probiotica gebruiken. Het is dan ook aan te raden om probiotica te nemen na het gebruik van aminoglycosiden. Een natuurlijk probiotica is kimchi. Dit is een Koreaans gerecht wat bestaat uit gefermenteerde kool en groentes wat goed is voor je maag en darmen.

Aminoglycoside en magnesium

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat aminoglycosiden een magnesiumtekort veroorzaken. Omdat je dunne darm magnesium niet goed uit voeding kan opnemen en je meer magnesium uitplast als je normaal doet kun je een tekort oplopen. Het is dan ook aan te raden om drie keer per week een voet- en of ligbad te nemen met magnesium vlokken wat je zal helpen je tekort aan te vullen en je maag te ontlasten. 
Je zal minder last van diarree krijgen als je magnesium via je huid laat opnemen. Doe dit minimaal drie maanden om een goed resultaat te zien. Je kan tijdens een kuur met aminoglycosiden ook magnesium toedienen. Dit zal de werking van het medicijn niet verminderen.

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen