Het medicijn amfotericine B werkt het beste in het bestrijden van HIV-gerelateerde schimmelinfecties die veel voorkomen in Zuid- en Zuidoost Azië. Verder wordt het medicijn gebruikt bij het voorkomen en behandelen van schimmel- en gistinfecties van mond- en keelholte en van je maagdarmkanaal.
Bij welke ziektes zijn Amfotericine B onmisbaar?
Amfotericine wordt voorgeschreven onder de merknaam Fungizone®. Vorig jaar werdt aan ruim 60.000 mensen amfotericine B voorgeschreven.
Amfotericine B doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Bij schimmel- en gistinfecties van je mond (spruw), slokdarm, maag en darmen. Spruw gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over.
Mocht dit niet het geval zijn dan kan je arts amfotericine B voorschrijven.
Wanneer zijn Amfotericine B niet nodig?
Therapie met amfotericine B faalt regelmatig bij patiënten met ernstige invasieve mycosen. Invasieve mycosen zijn schimmels die niet altijd te genezen zijn met amfotericine B.
Wanneer mogen Amfotericine B niet gebruikt worden?
Je kan amfotericine B beter niet gebruiken als je overgevoelig of een allergie voor dit medicijn hebt of voor een of meer van de bestanddelen. Het gebruik van amfotericine B in liposomen dient beperkt te blijven tot patiënten met ernstige systemische infecties met Candida albicans, Cryptococcus neoformans of Aspergillus fumigatus bij wie conventioneel amfotericine B niet meer kan worden gebruikt vanwege toxiciteit of ernstig nierfunctieverlies.
Heeft het gebruik van Amfotericine B ook bijwerkingen?
Amfotericine B geeft bij de meeste mensen geen bijwerkingen. Soms kun je maagdarmklachten krijgen en misselijk worden. Ook huiduitslag komt voor bij mensen die overgevoelig zijn voor het medicijn, maar dat hoeft niet. Zeer zelden zijn er mensen met klachten zoals, ontsteking van de tong, gele verkleuring van de tanden, overgevoeligheid voor het medicijn wat resulteert in huiduitslag, jeuk en roodheid. In zeldzame gevallen kun je benauwd worden of een gezwollen gezicht, tong, lippen of keel krijgen.
Je kunt ook een ernstige huidaandoening krijgen met blaren op je huid. Mocht je last krijgen van deze bijwerkingen stop dan met het gebruik van dit medicijn en neem contact op met je arts.
Amfotericine B en magnesium
Amfotericine-B veroorzaakt een verstoorde elektrolytenbalans met vaak een magnesiumdeficiëntie. Dit kan spierpijn/kramp, slecht slapen, hoofdpijn en vermoeidheid op korte termijn veroorzaken. Omdat je maag en darmen belast kunnen worden door het gebruik van amfotericine B is het moeilijker om magnesium uit je voeding op te nemen. Hierdoor kan een magnesiumtekort ontstaan. Je magnesium gebruik wordt ook verhoogd door het nemen van dit medicijn waardoor je nog sneller een tekort kunt oplopen.
Aan te raden is drie keer per week een voet- of ligbad te nemen en dit minimaal drie maanden vol te houden. Je magnesiumstatus wordt hierdoor weer aangevuld en je zult minder last hebben van een verstoorde elektrolytenbalans.
Ons advies en aanbevolen producten
Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten.
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling.