wat zijn allergenen

Allergenen

Allergenen, wat zijn dat? De term allergenen daar heb je vast wel eens van gehoord. Het is een stof die een allergische reactie kan veroorzaken. Zo kun je bijvoorbeeld na het eten van pinda’s een loopneus krijgen of tranende ogen. Er zijn naast voedselallergenen nog twee soorten allergenen. 

Wat zijn allergenen? In dit uitgebreide artikel leggen we het allemaal uit. Lees je mee?!

Allergenen, wat zijn dat?

Een allergeen is een bestandsdeel van een natuurlijke of kunstmatige stof die een allergische reactie kan veroorzaken. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld een loopneus, tranende ogen, jeuk of benauwdheid. Allergenen zijn meestal proteïnen of eiwitten waartegen je lichaam antistoffen aanmaakt. 

Je kunt allergenen in drie categorieën verdelen: voedselallergenen, contactallergenen en inhalatie-allergenen. 

Voedselallergenen

Bekende voorbeelden van ingrediënten die een voedselallergie kunnen veroorzaken zijn: pinda’s, koemelk en soja. Bij het eten van bijvoorbeeld pinda’s kan er een allergische reactie ontstaan. Deze reactie uit zich meestal in huidklachten en een opgezwollen huid, gehemelte, tong of gezicht. 

Bij een enkeling kan het eten van een pinda een anafylactische shock geven. Dit is erg gevaarlijk en iemand heeft dan dringend medische hulp nodig.

Contactallergenen

Contactallergenen zorgen voor een allergische reactie bij contact met je huid. 

Een nikkelallergie is een voorbeeld van een contactallergie. 

Als je allergisch bent voor nikkel dan krijg je jeuk, bultjes of een rode huid op de plek waar je huid in aanraking is geweest met nikkel. 

Zo kun je ook allergisch zijn voor cosmetische producten, kattenharen of bepaalde planten. 

wat zijn allergenen

Inhalatie-allergenen

Inhalatie-allergenen zijn kleine stofjes in de lucht die als je ze inademt een allergische reactie kunnen veroorzaken. Een goed goed voorbeeld hiervan zijn stuifmeelpollen die de bekende hooikoorts veroorzaakt. Reacties als niezen, benauwdheid en rode, tranende ogen zijn kunnen het gevolg zijn. 

Andere stoffen die bekend staan bij inhalatie-allergie zijn schimmels, huid of haren van dieren en uitwerpselen van huisstofmijt. 

Wat kun je zelf doen?

Als je last hebt van een allergie dan kan dit je leven negatief beïnvloeden. Je slaapt slechter of je werk is soms onmogelijk. Het is gewoon vervelend om de hele dag met jeuk of tranende ogen rond te lopen. Er zijn verschilden manieren om je allergie te behandelen:

 – Vermijden: als je weet welke allergie je hebt kun je ervoor kiezen deze allergenen te mijden.

 – Medicatie: je arts kan je medicatie voorschrijven, denk hierbij aan oogdruppels, neusspray of tabletten.

 – Neusspoeling: als je geen medicatie wilt gebruiken kun je je neus spoelen met een zout wateroplossing.

 – Immunotherapie: hierbij word je blootgesteld aan de stof waar je allergisch voor bent. 

Magnesium helpt!

Magnesium is een essentieel mineraal voor je lichaam en betrokken bij meer dan 300 biochemische processen. Magnesium kan een positief effect hebben op een allergie. Zo heeft magnesium een ontstekingsremmend effect op je luchtwegen en verbeterd je bloeddoorstroming. Het verwijd je bronchiën en verbeterd de functie van je trilhaartjes. 

Een tekort aan magnesium kan leiden tot typische allergische reacties, zoals een ontstekings-bevorderende cytokines en het vrijgekomen van histamine. Dit is vaak de boosdoener bij allergische klachten en magnesium blokkeert dit waardoor je klachten minder worden. 

Wij raden een magnesium supplement van harte aan. Een goed alternatief voor pillen is badderen. Neem eens een voeten- of ligbad met magnesium badkristallen. Het wordt eenvoudig door je huid opgenomen en belast je maagdarmkanaal niet. 

Tot slot

Wat zijn allergenen? Die vraag hebben we in dit artikel behandeld. Heb jij last van een allergie? Beïnvloed de allergie je dagelijkse leven? Wat doe je om de klachten te verminderen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Bronnen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *