algenolie

Algenolie | Waarom is dat zo gezond?

Algen kennen we uit vijvers, meren en zeeën. Maar ben je ook bekend met algenolie? En weet je ook dat dit hartstikke gezond is? Het zit boordevol eiwitten, ijzer, gezonde vetzuren en vitamines. Vegetariërs en veganisten gebruiken dit al langer als vervanger voor visolie en dat doen ze niet zonder een reden.

In deze blog vertellen we je waarom algenolie zo gezond is en waarom het een prima vervanger is van verse vis van de visboer. Lees je mee?!

Waarom algenolie?

Algenolie is een duurzaam product wat in een rap tempo aan populariteit wint. Algen zijn kleine plantjes die veelvuldig voorkomen in oceanen en rivieren en hebben maar weinig voedingstoffen nodig om te overleven. Zo kunnen algen zich ontwikkelen tot voeding wat boordevol omega 3 zit.

Zeeën daarentegen bevatten steeds minder vis en de vissen die er zwemmen bevatten vaak zware metalen. Het eten van deze vis is daarom niet zo gezond als men denkt.

Als je regelmatig algenolie nuttigt heeft dit een gunstig effect op allerlei processen in je lichaam. Zo heeft algenolie een positieve invloed op het denkvermogen en de energiehuishouding.

Algenolie bevat belangrijke omega 3-vetzuren die helpen om verschillende ziektes en aandoeningen te bestrijden. Zo hebben omega 3-vetzuren een positief effect bij een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol gehalte en hart-en vaatziekten.

Algenolie is de meest zuivere bron van omega 3-vetzuren

Omega 3 algenolie

Algenolie is rijk aan twee soorten omega 3-vetzuren. Docosahexaeenzuur, DHA en eicosapentaeenzuur, EPA. Deze vetzuren zijn belangrijk en erg goed voor je hart. Je vindt deze vetzuren voornamelijk in schaal-en schelpdieren en vette vis als makreel en zalm.

Een volwassene heeft ongeveer 200 milligram van de vetzuren EPA en DHA nodig per dag. Dit komt neer op één portie vette vis per week. Wanneer de geur of smaak van vette vis je tegenstaat, is algenolie een gezond alternatief!

EPA is erg goed voor je bloeddruk, het hart en het helpt ontstekingen in je lichaam uit te zetten. DHA is erg goed voor je gezichtsvermogen en de functie van je hersenen. Zoals je ziet mag vette vis dus niet ontbreken op je boodschappenlijst!

Algenolie

Algenolie of visolie?

Een vraag die veel bezoekers van onze website bezighoudt is de volgende: koop ik algenolie of kies ik voor visolie? Wij willen die vraag graag beantwoorden en onze keuze toelichten.

Wij adviseren algenolie en wel om de volgende reden. Algenolie is een duurzame keuze omdat de productie van algen op een duurzame manier tot stand komt. Algen zetten CO2 om in allerlei waardevolle nutriënten. En als je kiest voor algenolie voorkomt het overbevissing voor de productie van visolie. Je beschermt op deze manier de kwetsbare ecosystemen in de oceanen. Gezond en duurzaam! Wat wil je nog meer?

Algenolie wordt gezien als een plantaardig alternatief voor visolie. Uit de gekweekte algen wordt procentueel evenveel omega 3 gehaald als uit visolie. Naast diervriendelijke voordelen zijn er nog meer redenen om voor algenolie te kiezen.

Visolie is vaak vervuild door toxische stoffen in de zee. En een ander voordeel van algenolie ten opzichte van visolie is dat je geen last hebt van een vervelende vissmaak of visboeren na het doorslikken ervan.

Visolie heeft tot slot de neiging om snel te oxideren wanneer het in contact komt met zuurstof en verhitting. Daarom zijn er veel verschillende soorten visolie op de markt die om deze reden helemaal niet zo goed en gezond zijn om te consumeren.

Niet alleen veganisten en vegetariërs gebruiken regelmatig algenolie

Voordelen algenolie

Algenolie biedt diverse aanvullende voordelen ten opzichte van veelvoorkomende omega 3-bronnen zoals vis en visolie. Zo is algenolie ideaal voor mensen met een allergie voor vis of schaal- en schelpdieren. De olie bevat bovendien geen visgelatine, is neutraal van smaak en is daarmee geschikt voor zowel vegetariërs als vegans.

Bijkomend voordeel is dat algenolie vrij is van schadelijk toxinen die vaak in vis voorkomen, zoals kwik en zware metalen. Dit is een belangrijke overweging als je een gezonde levensstijl nastreeft.

Algen staan helemaal onderaan de voedselketen en bevatten hierdoor geen giftige stoffen. Veel algenolie wordt ook nog eens geproduceerd vanuit gekweekte algen die onder strenge controle staan en daardoor volledig zuiver van kwaliteit zijn.

Algen nemen CO2 op en zetten dit om in allerlei waardevolle nutriënten. Dit is ook nog eens goed voor de natuur.Hierdoor is algenolie de meest zuivere en duurzame vorm van omega 3.

Veel water is inmiddels overbevist en dit leidt tot het uitsterven van vis soorten in veel gebieden. Kweekvis is meestal ongezond om te eten omdat ze veel giftige stoffen kunnen bevatten. Het kweken van deze vis is ook nog eens schadelijk voor de natuur omdat het vervuilend is voor het water. Voor een klein beetje visolie zijn ook nog eens enorm veel kleine visjes nodig. Dit maakt visolie een stuk minder effectief als algenolie.

Omega 3 versus omega 6

Omega 6 zit veel in geraffineerde oliën zoals olijfolie wat niet het label vergine of extra vergine heeft opgeplakt. Geraffineerde olie komt ook veel voor in bakmargarines, margarines, slasaus, mayonaise, dressings en heel veel verschillende verwerkte voedingsmiddelen.

In Nederland is de verhouding bij veel mensen helemaal uit balans door het nuttigen van veel teveel geraffineerde oliën.

De meeste mensen hebben een balans 1:10 tot zelfs 1:20. Een goede balans tussen omega 3 en omega 6 hoort tussen de 1:2 en de 1:5 te zijn. De beste balans is liever 1:2 dan 1:5.

Wanneer je teveel omega 6 via je voeding binnen krijgt dan kan je lichaam omega 3 niet goed omzetten in een bruikbare vorm en is je lichaam nog sneller uit balans.

Dit zal je in het begin niet direct merken maar op de lange termijn ontstaan er allerlei laaggradige ontstekingen in je lichaam waardoor je last kunt krijgen van allerlei soorten klachten en aandoeningen.

Vermijd daarom teveel geraffineerde oliën door goed op de verpakking te lezen wat er in zit. Wanneer je daarnaast ook extra omega 3 gaat nuttigen dan zal je lichaam weer in balans raken.

algenolie

Beste omega 3

De beste omega 3 vind je in zeewier en (micro) algen. Deze zijn de beste bron van omega 3 vetzuren en het bevat geen giftige stoffen of zware metalen.

Je hebt rood zeewier, groene maar ook bruine zeekelp wat alleen maar in zoutwater groeit. Het is de grootste soort zeewier en heeft geen wortels. De plant haalt al haar voeding namelijk uit de bladeren die dat weer opnemen vanuit het water.

Zeewier en algen zit vol DHA en EPA maar ook andere stoffen zoals taurine wat goed is voor je hart- en bloedvaten, centraal zenuwstelsel, andere delen van je zenuwstelsel, netvlies en lever.

Zeewier is rijk aan vitamine A, B1, B2, B3, B9, C, E en verschillende mineralen zoals kalium en magnesium.

Het bevat ook een stof genaamd carotenoïde. De belangrijkste carotenoïde wat je kunt vinden in algen en zeewier is astaxanthine. Astaxanthine is een zeer sterke anti-oxidant wat antidiabetisch werkt, het is ontstekingsremmend en helpt je lichaam te beschermen tegen kanker.

Omdat astaxanthine binnen en buiten je huidcellen werkzaam is om vrije radicalen onschadelijk te maken helpt het je huidcellen te beschermen tegen DNA schade. Het beschermt ook de huideigen collageenproductie tegen vrije radicalen en herstelt je huid na blootstelling aan vrije radicalen.

Algen worden ook gebruikt voor premature baby’s. Die hebben erg veel baat bij de verschillende stoffen die in algen voorkomen om de groei te stimuleren.

Algen zetten CO2 om in allerlei waardevolle nutriënten

Heb ik een omega 3 tekort?

Je kunt een omega 3 tekort hebben zonder dat je dit weet. Dit komt omdat de klachten zo algemeen van aard zijn dat je niet meteen aan een omega 3 tekort denkt. De belangrijkste herkenbare symptomen hebben we voor je op een rij gezet:

  • Slecht zien
  • Droge ogen
  • Droog haar
  • Droge huid
  • Ontstekingen

Vetzuurbalans test

Wanneer je zeker wilt weten of je een omega 3 tekort hebt kun je het beste een vetzuurbalans test doen. Deze kun je online bestellen en meet de verschillende vetzuren in je bloed.

Teveel algenolie schadelijk?

Het gebruik van algenolie heeft tot dusver weinig bijwerkingen in vergelijking met visolie. Visolie kan zorgen voor oprispingen, brandend maagzuur, misselijkheid en spijverteringsproblemen. 

Een normale dosis visolie of algenolie bestaat uit 1-6 gram per dag. Wanneer je 14 gram per dag binnen krijgt dan kan dit bloedverdunnende effecten hebben. Als je dan ook al bloedverdunnende medicijnen neemt dan kan dit gevaarlijk zijn. 

Een te grote inname van omega 3 kan ervoor zorgen dat je teveel vitamine A binnen krijgt en dit kan voor een vitamine A vergiftiging zorgen. Kinderen en zwangere vrouwen zijn hier extra kwetsbaar voor en zij lopen hier het meeste risico mee.

Alle voordelen van algenolie op een rij

Iedere dag 250mg DHA en EPA draagt bij aan een normale hartfunctie, een normale bloeddruk en triglyceriden levels.

Iedere dag 250mg DHA en EPA is goed voor je hersenen en draagt bij aan een normale hersenfunctie.

Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Neem dagelijks 450mg DHA en EPA wat bijdraagt aan de normale hersenontwikkeling van de foetus en je kind.

Iedere dag 250mg DHA en EPA draagt bij aan het behoud van normaal zicht. Ook nachtblindheid kan hierdoor worden verbetert.

Dagelijkse inname van EPA en DHA draagt bij aan het normaal functioneren van je immuunsysteem.

Tot slot dragen omega 3 vetzuren bij aan een normale spierfunctie.

Tot slot

In dit artikel hebben we het uitgebreid gehad over de positieve invloed van algenolie. Denk je dat jij voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt? Eet je wekelijks vette vis? Of maak je weleens gebruik van supplementen en zo ja welke gebruik je?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!