algenolie of visolie
Expert: Jaap Gerrijts | 22 maart 2023 | Leestijd: 7 minuten

Algenolie of visolie?

Algenolie of visolie bevatten beide gezonde omega 3-vetzuren en is een goede aanvulling op een gezond eetpatroon. Omega 3-vetzuren zijn goed voor je hart, hersenen, het gezichtsvermogen en het werkt ontstekingsremmend.

Algenolie of visolie bevatten beide omega 3. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat het verschil is zodat je voor jezelf de beste keuze kunt maken. Lees je mee?!

Algenolie of visolie?

Algenolie en visolie zijn beide enorm gezond voor je omdat ze omega 3 vetzuren bevatten. Het gebruik van olie met deze vetzuren is gezond omdat de meeste mensen te weinig omega 3 vetzuren binnen krijgen via hun dagelijkse voeding.

Wij gaan de verschillen voor je op een rij zetten zodat je na het lezen van dit artikel de beste keuze kan maken.

Vette vis bevat ongeveer 1% omega 3 en algen ongeveer 20% omega 3. Wist je dat vissen omega 3 bevatten omdat ze algen en kreeftjes eten? Algen zijn dan ook de bron van omega 3 vetzuren en alles wat algen eet bevat vaak ook een klein beetje omega 3. 

Je hebt in verhouding meer vis nodig dan algen om deze dezelfde hoeveelheid omega 3 in een capsule te krijgen. Het is dan ook een efficiëntere manier en er zijn nog meer voordelen aan algenolie.

Het grote voordeel van algenolie is dat er geen vis voor gevangen hoeft te worden en het bevat minimaal net zoveel omega 3 en vaak nog veel meer dan visolie.

Visolie word sneller ranzig wanneer er licht en zuurstof bij komt. Omega 3 vetzuren zijn namelijk zeer gevoelig voor oxidatie en visolie is hier nou eenmaal erg gevoelig voor. Onderzoek heeft aangetoond dat ranzige visolie schadelijk is voor de gezondheid. 

Visolie supplementen zijn meestal niet vers en daarom kan men last krijgen van een nasmaak van de visolie. Ook de vis smaak en boeren met een vis geur zijn redenen waarom mensen liever voor algenolie kiezen. Met algenolie is dit niet het geval omdat het niet zo snel oxideert en langer goed blijft.

Algenolie is wanneer het van goede kwaliteit is een zuiver product en visolie kan vervuild zijn met kwik, PCB’s, dioxines en andere schadelijke stoffen. Algen zijn zuiver en vrij van verontreiniging omdat ze in een steriele omgeving met vers water worden geproduceerd.

Algenolie is 100% vegetarisch omdat er geen dieren aan te pas komen. Dit is dan ook voor veel mensen een belangrijke reden waarom ze voor algenolie kiezen.

Algenolie word gemaakt via een simpel proces en visolie word gemaakt met verschillende chemische behandelingen om de vervuiling te verwijderen.

Algenolie bevat minder omega 6 vetzuren dan andere vormen van visolie.

Algenolie is een duurzaam alternatief voor traditionele visolie omdat het kan worden geproduceerd zonder de wilde vispopulaties uit te putten.

Het grote voordeel van visolie is dat er meer keuze is en de producten zijn ook goedkoper dan algenolie.

 

Uiteindelijk hangt de keuze tussen algenolie en visolie af van je persoonlijke voorkeur. Beide zijn goede bronnen van omega-3-vetzuren en een goede aanvulling op een gevarieerd eetpatroon.

 

 

”Omega 3 is belangrijk voor de opbouw van cellen en de ontwikkeling van de hersenen”

Wat zijn de voordelen van visolie en algenolie?

Vis,- en algenolie zijn rijk aan omega 3 vetzuren waar EPA en DHA in zitten. EPA staat voor eicosapentaeenzuur en DHA staat voor docosahexaeenzuur. 

Waar is omega 3 goed voor?

Hart- en bloedvaten

Onderzoek heeft laten zien dat met name DHA een goede bioactieve stof is voor de goede werking van het hart en de bloedvaten. Omega 3 vetzuren helpen ontstekingen in het lichaam verminderen en hier hebben je hart- en bloedvaten veel profijt van. De vetten verlagen ook de triglycerideniveaus wat helpt om problemen aan het hart te verminderen. Het word ook vaak ingezet bij een te hoge bloeddruk en een hoog LDL-cholesterol.

Hersenen

De essentiële vetzuren die in visolie en algenolie worden aangetroffen zijn essentieel voor de hersenfunctie en kunnen niet alleen de cognitieve achteruitgang vertragen, maar ook hersenatrofie bij oudere volwassenen helpen voorkomen.

DHA is een belangrijk onderdeel van de hersenen en wanneer je regelmatig omega 3 vetzuren tot je neemt dan heeft dit een belangrijk effect op de hersenen. Als je jong bent dan heb je veel DHA in de hersenen en het aantal neemt geleidelijk af wanneer je ouder word. Ook tijdens de zwangerschap kan het nemen van een supplement met omega 3 vetzuren belangrijk zijn voor zowel moeder als kind omdat het belangrijk is voor de ontwikkeling.

Ogen

DHA is een essentiële bouwsteen voor je ogen. Het helpt de ogen gezond houden en kan het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie helpen verminderen. De stof helpt om scherp te blijven zien en het is ook belangrijk voor zwangere vrouwen omdat de stof belangrijk is voor de ontwikkeling van de ogen.

Gewrichten

De vetten in vis,- en algenolie hebben natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen om gewrichtspijn en stijfheid te verminderen. Zo gebruiken mensen met gewrichtsaandoeningen zoals ankylose, ziekte van Bechterew,  artrose en reumatoïde artritis vaak omega 3 supplementen om symptomen helpen te verminderen.

Huid

De vetzuren in vis,- en algenolie heeft verschillende voordelen voor de huid. Het zorgt niet alleen voor een gladde en zachte huid, het heeft een anti-aging werking waardoor de huid minder snel veroudert. Het maakt de hoornlaag zacht, is goed voor de doorbloeding van de huid, versterkt de membranen van de cellen en gaat een droge huid tegen. Het word ook gebruikt bij acne, cellulitis, eczeem en psoriasis.

Gemoedstoestand

Omega 3 vetzuren worden steeds vaker gebruikt om de stemming te verbeteren. Mensen met depressie, angst of ADHD gebruiken de supplementen omdat ze er rustiger van worden en het de symptomen vermindert. Wist je dat landen waar veel vis word gegeten minder mensen last hebben van depressie? EPA is een stof wat in omega 3 voorkomt en onderzoek heeft laten zien dat het de werking van antidepressiva helpt versterken. EPA remt ontstekingen in het lichaam en als deze te maken hebben met depressie dan kan het een positief effect hier op hebben.

Zenuwstelsel

Omega 3 speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de zenuwen. Voornamelijk DHA is enorm belangrijk voor de aanleg en ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Het is ook een belangrijk middel dat zorgt voor de verbindingen tussen de zenuwen en het uitgroeien van signaalontvangers wat ook wel dendrieten word genoemd. 

 

 

”Algenolie is hét plantaardige alternatief voor visolie”

Wat is algenolie?

De effecten van omega-3-vetzuren op de gezondheid zijn goed bestudeerd en vastgesteld. De vetzuren staan bekend als ontstekingsremmende middelen en ze helpen bloedstolsels in het lichaam te verminderen.

Visolie bevat deze omega-3 vetzuren die voornamelijk bestaan uit EPA en DHA. Deze vetzuren zijn afkomstig van vissen die algen eten. 

Hoe werkt dit precies?

Vissen verkrijgen EPA en DHA door algen te eten die omega 3 vetzuren bevatten die typisch zijn voor planten. Wanneer de vissen deze algen consumeren dan concentreren grote hoeveelheden EPA en DHA in hun weefsels. 

Er werd een lange tijd visolie geproduceerd omdat men vis als de beste bron van omega 3 zag.

Onderzoekers realiseerden zich dat het antwoord op een beter product was om naar de bron te gaan. Deze bron zijn algen die rijk zijn aan deze vetzuren. Ze begonnen te kijken naar de microscopisch kleine algen die DHA bevatten. In plaats van de vetzuren te krijgen van de vissen die de EPA- en DHA-algen aten, dachten ze DHA algen te gaan produceren en de vissen erbuiten te laten.

Deze algen kunnen op een boerderij worden gekweekt en duurzame DHA opleveren die ook vegetarisch, koosjer en biologisch is. Deze van algen afgeleide DHA wordt algenolie genoemd en wordt nu aan voedingsproducten toegevoegd om ervoor te zorgen dat we op een duurzame en humane manier voldoende omega-3 vetzuren in onze voeding krijgen.

Deze onderzoekers wilden ervoor zorgen dat mensen omega 3 vetzuren van hoge kwaliteit binnenkregen zonder de nadelen die visolie heeft. Er werden onderzoeken gedaan om te bewijzen dat algenolie net zo effectief is als de vetzuren in vette vissen.

Een onderzoek evalueerde de effecten van algenoliecapsules en de olie van zalm wat boordevol voedingsstoffen zat. Onderzoekers waren op zoek om te begrijpen of de twee soorten olie in gelijke mate DHA zouden leveren aan zowel plasma als erytrocyten. Uit de resultaten bleek dat DHA-capsules uit algenolie en gekookte zalm biologisch vergelijkbaar bleken te zijn.

Een andere studie toonde aan dat algenolie een effectieve alternatieve bron van docosahexaeenzuur bleek te zijn. Studies toonden aan dat inname van algenolie leidde tot een aanzienlijke toename van erytrocyten in het bloed en DHA in plasma.

Algenolie word steeds populairder omdat het bekender word onder de mensen en de voordelen aantrekkelijk zijn ten opzichte van visolie.

Algenolie word meestal in een steriele afgesloten omgeving gemaakt. Het voordeel hiervan is dat ze geen giftige stoffen bevatten die wel vaak voorkomen in visolie. Het nadeel van algenolie is dat het meestal iets duurder is dan gewone visolie.

 

 

”Visolie is een goedkoper alternatief”

Wat is visolie?

Visolie komt uit de weefsels van vette vis. Zoals je net al hebt gelezen eet vis algen en kleine kreeftjes en hierdoor krijgen ze omega 3 vetzuren binnen. De beste bronnen van omega 3 vetzuren zijn vette vis, zoals zalm, haring, wit vis, sardines en ansjovis. Ook zoetwatervissen bevatten omega 3 vetzuren.

Visolie is een geconcentreerde bron van omega 3 vetten en dit zijn de belangrijkste stoffen die het bevat. Het lichaam kan de meeste vetten zelf maken die we nodig hebben, maar dit geldt niet voor omega 3 vetzuren. Als het om deze essentiële vetten gaat moeten we ze uit voeding zoals vis of supplementen halen.

De voordelen van visolie worden toegeschreven aan twee zeer belangrijke omega 3 vetzuren genaamd docosahexaeenzuur – DHA en eicosapentaeenzuur – EPA. DHA en EPA worden ook wel visvetzuren genoemd omdat ze voornamelijk uit vis komen.

Visolie word gemaakt van de resten van allerlei vissoorten. Het is een geraffineerde olie die doormiddel van een chemisch proces schoon word gemaakt. Wist je dat er voor 1 liter visolie tussen de 20 en de 100 kilo vis word gebruikt? Het exacte aantal hangt sterk af welke vis word gebruikt en hoe vet deze is.

Het nadeel van visolie is dat het snel kan bederven en ook giftige stoffen kan bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het voordeel is dat het een goedkope manier is om omega 3 vetzuren binnen te krijgen.

 

 

”Algenolie is een duurzaam alternatief voor traditionele visolie”

Waar moet je op letten bij het kopen van vis of algenolie?

Het belangrijkste wat je kunt doen voor je een olie koopt is goed kijken waar het gemaakt is, wat er in zit en hoe het is gemaakt. Wanneer een olie onder invloed van warmte word gemaakt dan gaat dit ten koste van belangrijke stoffen. 

Als een olie op een koude manier geëxtraheerd word dan worden er veel meer voedzame stoffen behouden. 

Andere punten waar je op kunt letten zijn:

Is het product MSC-gecertificeerd?

Bevat het product een GMP keurmerk?

Heeft het product een TOTOX-waarde lager dan 10

Is het product gezuiverd van PCB’s, zware metalen en dioxinen?

Is het product 100% natuurlijk?

Heeft het product een BPA- vrije verpakking?

Houdbaarheid 

Zoals je ziet is een goede olie kiezen niet altijd zo makkelijk. Ga voor jezelf na wat je het beste lijkt en test het uit. Ga altijd voor kwaliteit in plaats van kwantiteit!

Tips:

1) Een andere goede bron van omega 3 vetzuren, vitamine A en vitamine D is levertraan olie. Dit is verkrijgbaar in handige capsules zodat je geen vies drankje hoeft te drinken

2) Laat je omega 3 waardes controleren voor je een supplement gaat gebruiken. Op deze manier kan je enkele maanden later opnieuw een test doen om te kijken of de waardes ook verbetert zijn

3) Neem vis,- of algenolie rond de maaltijd in voor de beste opname

4) Een dagelijkse dosis van 300 tot 1500 milligram is prima te verdragen voor je lichaam. Neem nooit meer dan 5 gram omega 3 in per dag

Tot slot

Algenolie of visolie stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En staat er ook meerdere keren per week vette vis op je menu? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden op social media. Dat kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat is vitamine A?

Is levertraan gezond?

Wat doet vitamine D?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *