Home > alcoholvrije wijn 

alcoholvrije wijn
Expert: Jaap Gerrijts | 14 juli 2023 | Leestijd: 8 minuten

Alcoholvrije wijn

Alcoholvrije wijn is drank die gemaakt wordt van druiven, maar waarbij de alcohol na het fermentatieproces wordt verwijderd. Het resultaat is een wijn die dezelfde smaak en aroma heeft als een gewone wijn, maar met minder calorieën en je krijgt er geen kater van. Alcoholvrije wijn is een goed alternatief voor mensen die geen alcohol willen of kunnen drinken, maar toch willen genieten van een glas wijn bij een lekkere maaltijd of op een feestje.

Alcoholvrije wijn kent voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we wat goede merken wijn zijn. Lees je mee?!

Alcoholvrije wijn bevat nog steeds waardevolle antioxidanten

Alcoholvrije wijn

Alcoholvrije wijn word ook wel gedealcoholiseerde wijn genoemd en is een drank die qua smaak, aroma en uiterlijk lijkt op traditionele wijn maar die een aanzienlijk verlaagd of geen alcoholgehalte bevat. Het wordt geproduceerd door middel van verschillende technieken die tot doel hebben de alcohol te verwijderen of te minimaliseren met behoud van de smaken en kenmerken van wijn.

Alcoholvrije wijn begint met gewone wijn wat een proces ondergaat om het alcoholgehalte te verlagen. Er zijn verschillende methoden om dit te bereiken zoals vacuümdestillatie, omgekeerde osmose, draaiende kegelkolom of bevriezen. Deze technieken verwijderen of scheiden de alcohol van de wijn terwijl wordt geprobeerd de essentiële componenten die bijdragen aan de smaak en het aroma van de wijn te behouden.

Het alcoholgehalte in niet alcoholische wijn is doorgaans minder dan 0,5% alcohol wat als verwaarloosbaar en aanzienlijk lager wordt beschouwd dan bij gewone wijn. Het is belangrijk op te merken dat ondanks het lage alcoholgehalte, alcohol vrije wijn nog steeds een spoor van alcohol kan bevatten vanwege het fermentatieproces of de gebruikte dealcoholisatie methoden.

Alcoholvrije wijn is er in verschillende soorten zoals rood, wit, rosé en sprankelend. Het wordt vaak gedronken als alternatief voor alcoholische dranken door personen die ervoor kiezen hun alcoholgebruik te vermijden of te verminderen. Alcohol vrije wijn laat mensen genieten van de smaken en beleving van wijn zonder de effecten van alcohol.

 

 

”Bevat nog steeds waardevolle antioxidanten zoals resveratrol en polyfenolen”

Wat zijn de potentiële voordelen van alcoholvrije wijn?

Alcohol vrije wijn biedt verschillende potentiële voordelen die we voor je op een rij hebben gezet.

 

Antioxidanten

Alcohol vrije wijn behoudt veel van de antioxidanten die in gewone wijn worden aangetroffen. Deze antioxidanten zoals resveratrol en polyfenolen worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen zoals:

Bescherming tegen oxidatieve stress 

Verminderen van ontstekingen

Ondersteunen van de cardiovasculaire gezondheid

 

Gezond hart

Matige consumptie van gewone wijn is in verband gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Alcohol vrije wijn heeft kan met zijn vergelijkbare antioxidantprofiel vergelijkbare voordelen bieden zoals:

Het verminderen van het risico op bepaalde hartaandoeningen

Het verbeteren van de gezondheid van het hart

Het bevorderen van een gezonde bloedcirculatie 

 

Lagere calorie-inname

Alcohol vrije wijn bevat over het algemeen minder calorieën dan zijn alcoholische tegenhangers. Voor personen die op hun calorie inname moeten letten of een gezond gewicht proberen te behouden kan de keuze voor alcohol vrije wijn een goede optie zijn.

 

Hydratatie

In tegenstelling tot alcoholische dranken kan alcohol vrije wijn bijdragen aan hydratatie omdat het geen diuretisch effect heeft. Het bevat water en elektrolyten en die kunnen helpen de vochtbalans in het lichaam te behouden.

 

Zwangerschap en borstvoeding:

Alcohol vrije wijn biedt een optie voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven en er voor kiezen om alcohol te vermijden. Het stelt hen in staat om te genieten van de smaken en ervaring van wijn zonder de potentiële risico’s die gepaard gaan met alcoholgebruik tijdens zwangerschap of borstvoeding.

 

Sociale gelegenheden en aangewezen chauffeurs

Alcohol vrije wijn biedt een optie voor mensen die willen deelnemen aan sociale evenementen maar liever geen alcohol willen drinken. Het kan een geschikte keuze zijn voor bestuurders of voor degene die gewoon liever geen alcohol drinken.

 

 

”Om zelf alcohol vrije wijn te maken heb je speciale methodes nodig”

Hoe maak je alcoholvrije wijn?

Alcohol vrije wijn of gedealcoholiseerde wijn wordt gemaakt door middel van een proces waarbij het alcoholgehalte wordt verwijderd of verlaagd terwijl de smaken en aroma’s van de wijn behouden blijven. De specifieke methode die wordt gebruikt om alcohol vrije wijn te maken kan per fabrikant verschillen en kan van invloed zijn op de smaak, het aroma en de algehele kwaliteit van het eindproduct.

Er zijn verschillende methoden die worden gebruikt om alcohol vrije wijn te maken:

 

Vacuümdestillatie

Bij deze methode wordt de wijn in een vacuüm verzegelde kamer geplaatst en wordt de druk verlaagd waardoor het kookpunt van alcohol wordt verlaagd. Hierdoor kan alcohol bij lagere temperaturen verdampen zonder de andere componenten van de wijn aan te tasten. De verdampte alcohol wordt opgevangen en gecondenseerd en zo uit de wijn verwijderd waarbij de niet alcoholische vloeistof achterblijft.

 

Omgekeerde osmose

Omgekeerde osmose is een filtratieproces dat alcohol en andere vluchtige stoffen uit de wijn scheidt. Wijn wordt door een membraan gevoerd dat de alcohol en andere kleine moleculen doorlaat terwijl grotere smaakstoffen behouden blijven. De alcohol wordt vervolgens verzameld en verwijderd en de wijn wordt opnieuw gecombineerd met de geconcentreerde smaken om zo de smaak van de wijn te behouden.

 

Draaikegelkolom

Deze methode maakt gebruik van een draaiende kegelkolom wat een gespecialiseerd destillatieapparaat is. De wijn wordt verwarmd en in de draaiende kegelkolom gebracht waar hij wordt blootgesteld aan vacuüm en snelle rotatie. Door de rotatie verdampen de vluchtige stoffen zoals alcohol bij lagere temperaturen. De alcohol wordt verzameld en verwijderd en de wijn wordt opnieuw gemengd om de smaken te herstellen.

 

Invriezen

Invriezen is een andere methode om het alcoholgehalte in wijn te verminderen. Door de wijn te bevriezen kan de alcohol van de vloeistof worden gescheiden. Wanneer de wijn gedeeltelijk bevroren is zijn de gevormde ijskristallen rijker aan water en lager aan alcohol. De vloeistof wordt vervolgens gescheiden van het ijs en het proces kan worden herhaald om zo het alcoholgehalte verder te verlagen.

 

* Het is belangrijk om te onthouden dat alcohol vrije wijnen nog steeds een minimale hoeveelheid aan alcohol kunnen bevatten. Er zit meestal minder dan 0,5% alcohol. Dit restalcohol kan van nature voorkomen door het fermentatieproces of als gevolg van dealcoholisatie methoden. De hoeveelheid is echter beduidend lager in vergelijking met reguliere wijnen.

 

 

”Vergelijk alcohol vrije wijn niet met normale wijn”

Wat zijn de nadelen van alcoholvrije wijn?

Hoewel alcohol vrije wijn een alternatief kan zijn voor alcoholische dranken zijn er enkele mogelijke nadelen of overwegingen waar je rekening mee moet houden.

 

Smaak en complexiteit

Alcohol vrije wijn mist wat meer de diepte, complexiteit en mondgevoel van traditionele alcoholische wijn. Het verwijderen of verminderen van alcohol kan namelijk de algehele smaak en textuur van de drank beïnvloeden wat resulteert in een andere zintuiglijke ervaring. Sommige mensen vinden het smaakprofiel van alcohol vrije wijn misschien minder bevredigend of doen minder denken aan traditionele wijn.

 

Beperkte selectie

In vergelijking met de grote verscheidenheid aan beschikbare alcoholische wijnen kan de selectie van alcohol vrije wijn beperkter zijn. Niet alcoholische wijn kan per regio verschillen en bepaalde stijlen of druivensoorten worden mogelijk minder vaak in niet-alcoholische vorm geproduceerd.

 

Kwaliteit en consistentie

De kwaliteit en consistentie van alcohol vrije wijn kan variëren tussen merken en variëteiten. Sommige Alcohol vrije wijnen komen mogelijk niet overeen met hetzelfde niveau van kwaliteit en vakmanschap als hun alcoholische tegenhangers. Het kan daarom wat meer moeite kosten om alcohol vrije wijnen te vinden die aan jou smaak voorkeuren en verwachtingen voldoen.

 

Restalcohol

Alcohol vrije wijn kan nog steeds een minimale hoeveelheid alcohol bevatten. Hoewel deze hoeveelheid als verwaarloosbaar en legaal wordt beschouwd om als alcohol vrij te worden bestempeld, kan het toch een punt van zorg zijn voor mensen die om persoonlijke, medische of religieuze redenen iedere vorm van alcohol gebruik willen vermijden.

 

Prijs

Alcohol vrije wijn kan duurder zijn in vergelijking met hun alcoholische tegenhangers. De aanvullende processen die betrokken zijn bij het verwijderen of verminderen van alcohol en de gespecialiseerde productietechnieken kunnen bijdragen aan hogere productiekosten wat resulteert in een hogere prijs voor alcohol vrije wijn.

 

Beschikbaarheid

Afhankelijk van je locatie kan alcohol vrije wijn mogelijk niet zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn als alcoholische wijnen. Hoewel de populariteit van alcohol vrije dranken toeneemt, kan het in bepaalde regio’s nog steeds moeite kosten om een breed scala aan alcohol vrije wijn te vinden.

 

 

”Vraag je lokale sommelier naar de beste alcohol vrije wijn”

Wat zijn goede merken alcoholvrije wijn?

Europa biedt een breed scala aan alcohol vrije wijn en het bepalen van de best merken kan subjectief zijn op basis van individuele voorkeuren. Hier zijn enkele bekende alcohol vrije wijnmerken die in Europa verkrijgbaar zijn:

 

Pierre Zéro

Pierre Zéro is een Frans merk dat bekend staat om zijn alcohol vrije wijnen. Ze bieden een verscheidenheid aan opties zoals rood, wit en rosé met de nadruk op het behoud van de smaken en kenmerken van traditionele wijnen.

 

Eisberg

Eisberg is een populair merk dat een scala aan alcohol vrije wijn aanbiedt zoals rood, wit, rosé en mousserend. Ze hebben de reputatie alcohol vrije kwaliteitswijnen te produceren die overal in Europa verkrijgbaar zijn.

 

Le Petit Chavin

Le Petit Chavin is een Frans merk dat gespecialiseerd is in alcohol vrije wijnen. Ze hebben een selectie rode, witte en rosé wijnen gericht op het bieden van een vergelijkbare zintuiglijke ervaring als traditionele wijnen.

 

Weinkönig

Weinkönig is een Duits merk dat alcohol vrije wijnen produceert. Ze bieden een breed scala aan opties zoals rode, witte, rosé en mousserende wijnen die aan verschillende voorkeuren voldoen.

 

Leitz EINS-ZWEI-DRY

Leitz EINS-ZWEI-DRY is een Duits wijnhuis dat bekend staat om zijn alcohol vrije Rieslingwijn. Het heeft erkenning gekregen voor zijn kwaliteit en het vermogen om de essentie van traditionele Riesling vast te leggen terwijl het alcohol vrij is.

 

* Dit zijn slechts enkele voorbeelden en er zijn nog veel meer alcohol vrije wijnmerken verkrijgbaar in Europa. Het is raadzaam om lokale wijnwinkels, supermarkten en online winkels te verkennen om een verscheidenheid aan opties te ontdekken om zo de alcohol vrije wijn te vinden die past bij jou persoonlijke voorkeur en beschikbaarheid.

Tips:

1) Een lekkere droge witte wijn zonder alcohol is Blanc de Blanc van Leitz

2) Freixenet is een 100% alcohol vrije wijn gemaakt van de sauvignon blanc druif en heeft een lichte en verfrissende smaak

3) Torres Rood & Torres Wit zijn gemaakt in Spanje en hebben een rijke smaak

4) De witte, rode wijn en rosé van Kolonne Null behoren tot hele goede alcohol vrije wijnen

5) Mousserende alcohol vrije wijn dient in 1 dag gedronken te worden en overige alcohol vrije wijnen zijn net zo goed houdbaar als ‘normale’ wijn

Alcoholvrije wijn beschermt tegen oxidatieve stress

Tot slot

Alcoholvrije wijn stond centraal in dit artikel. Drink jij graag een glaasje wijn? En drink je dan graag rood, wit of rose? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee door dit te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook
alcoholvrije bieren

Alcoholvrije bieren

Alcoholisme

0.0 bier

0.0 bier

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *