alcoholvrije bieren
Expert:  Jaap Gerrijts | 3 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Alcoholvrije bieren

Alcoholvrije bieren zijn bieren die geen of heel weinig alcohol bevatten. Ze worden gemaakt door het gistingsproces te stoppen of onderbreken, of door de alcohol na de gisting te verwijderen. Alcoholvrije bieren hebben een minder negatief effect op de gezondheid en het geeft de mogelijkheid om ze te drinken zonder de wet te overtreden.

Alcoholvrije bieren hebben verschillende voordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we welke alcoholvrije bieren er allemaal zijn. Lees je mee?!

Alcoholvrije bieren bevatten minder calorieën

Alcoholvrije bieren

Alcohol vrij bier wordt sinds 2010 steeds vaker verkocht en inmiddels zijn er ruim 30 Nederlandse biermerken met hun eigen alcohol vrije bier. Daarnaast zijn er ook ruim 30 alcoholarme bieren uit Nederland te koop en nog merken uit het buitenland waar vaak een klein percentage alcohol in zit.

Alcoholvrij bier wordt ook wel maltbier genoemd en daar mag tot 0,1% alcohol bevatten voor Nederlands geproduceerde bieren. Er bestaat ook alcoholvrij bier uit het buitenland op de Nederlandse markt dat deze grens overschrijdt. Wanneer er echter 0,0 op een flesje staat dan zit er ook daadwerkelijk 0,0% alcohol in.

In Nederland is de wet streng met het wettelijke percentage van alcoholvrij bier. In het buitenland is het minder streng en daar mag alcohol vrij bier tot meer bevatten. Zo mag er in Duitsland, Oostenrijk, Finland en België maximaal 0,5% alcohol bevatten. In Frankrijk en Italië mag het maximaal 1,2% en Spanje 1% alcohol bevatten. 

Zo heeft ieder land specifieke regels en daarom is het belangrijk om hier op te letten als je een alcohol vrij biertje drinkt die in het buitenland is gemaakt.

Het proces van brouwen en vergisten is erop gericht om zo min mogelijk alcohol te laten ontstaan. In de meeste gevallen gaat het om alcohol vrije pils, maar soms ook om andere biersoorten.

 

 

”Volgens de Nederlandse Warenwet mag het alcoholvrij heten bij minder dan 0.1%”

Wat zijn de voordelen van alcoholvrije bieren?

Alcohol vrije bieren en alcoholarme bieren bieden verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gewone alcoholische bieren. 

Hier zijn enkele voordelen van alcohol vrije bieren:

 

Gezondere optie

Alcohol vrije bieren bevatten weinig tot geen alcohol en dit betekent dat ze minder calorieën bevatten en een lager alcoholgehalte hebben in vergelijking met traditionele bieren. Dit kan een gezondere keuze zijn voor personen die hun calorie-inname of alcoholgebruik willen verminderen.

 

Autorijden en veiligheid:

Alcohol vrije bieren bieden een veilig alternatief voor chauffeurs of personen die nuchter moeten blijven tijdens bijvoorbeeld een avondje uit. Dit kan helpen de risico’s van ongevallen met rijden onder invloed en andere aan alcohol gerelateerde incidenten te verminderen.

 

Hydratatie

Alcohol vrije bieren kunnen bijdragen aan de hydratatie aangezien ze voornamelijk uit water bestaan. Ze kunnen een verfrissende keuze zijn en vooral in situaties waarin je een bierachtige smaak wilt zonder de uitdrogende effecten van alcohol.

 

Sociale factor 

Mensen die ervoor kiezen vanuit persoonlijke, culturele of religieuze redenen geen alcohol te drinken kunnen nog steeds genieten van de sociale aspecten van het drinken van een drankje met vrienden zonder alcohol te consumeren.

 

Herstel en nuchterheid

Voor mensen die herstellen van een alcoholverslaving kan alcohol vrije bier een manier zijn om deel te nemen aan sociale evenementen zonder terugval te veroorzaken. Deze bieren geven een vergelijkbare zintuiglijke ervaring als alcoholische bieren zonder de negatieve gevolgen van alcoholgebruik.

 

Smaak en variëteit

Alcohol vrije bieren zijn in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd in smaak en kwaliteit. Veel brouwerijen investeren in het produceren van hoogwaardige alcoholvrije opties met een scala aan smaken waardoor consumenten verschillende stijlen en smaken kunnen ontdekken zonder de negatieve effecten van alcohol.

 

Geen kater

Aangezien niet alcoholische bieren een zeer laag alcoholgehalte hebben is de kans op een kater of andere negatieve gevolgen nihil.

 

Sport en atletische activiteiten:

Alcohol vrije bieren kunnen een optie zijn voor sporters en atleten die willen genieten van de smaak van bier zonder de mogelijke prestatie verslechterende effecten van alcohol.

 

Zwangerschap en borstvoeding

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen genieten van de smaak van bier zonder zichzelf of hun baby bloot te stellen aan alcohol gerelateerde risico’s.

 

Culturele en sociale normen

In sommige culturen of situaties kan het gebruikelijk of acceptabel zijn om bier te drinken tijdens bepaalde evenementen of maaltijden. Met alcohol vrije bier kunnen individuen zich aan deze normen houden zonder alcohol te consumeren.

 

* Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel alcohol vrije bieren deze potentiële voordelen kunnen hebben, ze misschien niet voor iedereen geschikt zijn. Sommige mensen en vooral degenen met aan alcohol gerelateerde aandoeningen of gevoeligheden, moeten nog steeds voorzichtig zijn. Zoals met elk soort eten en drinken zijn matiging en individuele overwegingen belangrijk om rekening mee te houden.

 

 

”Een speciaal proces waarbij het alcohol er weer uit word gehaald”

Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

Bij het brouwen van alcohol vrij bier zit er nog een extra stap in het brouwproces. Bij het brouwen van bier ontstaat er namelijk normaal gesproken tijdens de vergisting alcohol en koolzuur. Bij het maken van alcohol vrij bier wil men juist dit alcohol onttrekken zodat het geen alcohol meer bevat.

Er zijn een verschillende manieren voor een brouwer om alsnog een alcohol vrij bier te maken en dit zijn de methodes:

 

Vacuümdestillatie

De brouwer brouwt het basisbier met alcohol en gaat vervolgens de alcohol onttrekken uit het bier door middel van vacuümdestillatie. Bij het onttrekken van de alcohol verliest het bier ook wat aroma, maar dit wordt in een latere stap weer toegevoegd.

 

Alternatief gist

De brouwer maakt gebruik van een bijzonder soort gist. Deze gistcellen werken op dezelfde manier maar gaan pas bij een bepaalde temperatuur ook alcohol aanmaken. Op het moment dat dit gebeurt zet de brouwer het proces stil en heb je een alcohol vrij bier gebrouwen. 

 

Omgekeerde osmose
De brouwer kan gebruik maken van een membraan om de alcohol uit het bier te filteren. Dit is een zeer kostbaar en langdurig proces waardoor deze manier minder vaak wordt toegepast. Een ander nadeel van deze techniek is dat er ook veel smaakstoffen door het membraan worden tegengehouden.

 

Laag alcoholisch bier 

Er zijn verschillende manieren om laag alcoholisch bier te produceren en dat bepaalt uiteindelijk het alcoholpercentage. Sommige brouwers kiezen ervoor om de alcohol te verwijderen na het brouwen en in het andere geval wordt het gehele brouwproces anders uitgevoerd zodat er weinig of geen alcohol ontstaat. 

 

 

 

”Alcohol vrij bevat minder dan 0,1% alcohol”

Wat is het verschil tussen alcoholvrije en alcoholarm bier?

Alcohol vrij bier zit in principe géén alcohol in en in alcoholarm bier zit slechts een klein beetje alcohol. In Nederland gebruikt men de term “alcoholvrij” voor bier die onder de 0,1% alcohol bevat. Dit betekent dat er altijd nog wat alcohol in kan zitten.

Wanneer je zeker wilt weten of er in een alcohol vrij biertje geen alcohol zit dan kun je het nalezen op het etiket. In Nederland is het namelijk zo dat wanneer er 0 procent of 0.0% op het etiket van het bier staat er daadwerkelijk géén alcohol in zit. 

 

 

”Smaak is persoonlijk”

Kies je Nederlands of buitenlands bier?

Alle bier heeft weer een andere smaak en smaak is persoonlijk. De één houd van een Heineken en een ander drinkt liever een Amstel of een Duits alcohol vrij biertje. Omdat buitenlands bier vaak wat meer alcohol bevat heeft het soms een iets wat beter smaak want alcohol geeft bier nou eenmaal een bepaalde smaak. 

Om nou antwoord te krijgen op deze vraag zou je het moeten testen om te kijken waar jou persoonlijke voorkeur naar uitgaat en ook wat voor soort bier je lekker vind. Je hebt tegenwoordig wat donkerder alcohol vrij bier maar ook wit bier of IPA waar geen alcohol in zit.

 

 

”Heineken, Amstel, Bavaria en Hertog Jan”

Welke soorten alcoholvrije bieren zijn er?

Er zijn enorm veel soorten alcohol vrije bier en we hebben de meest populaire die je in Nederland kunt kopen voor je op een rij gezet!

Amstel 0.0

Bavaria 0.0%

Brand IPA 0.0%

Brouwers Pilsener 0.0%

Budels Radler 0.0%

Desperados 0.0 Virgin

Grolsch 0.0%

Hertog Jan 0.0

Kordaat 0.0

Swinckels 0.0

Texels Skuumkoppe 0.0

Affligem Belgisch Wit 0.0%

Affligem Blond 0.0%

Ambar Green 0.0 Celíacos

Birra Moretti Zero

Guinness 0.0%

Jever Fun

Jupiler 0.0

Leffe Blond 0.0%

Peroni Libera 0.0%

San Miguel 0.0

Schultenbrau 0.0

Steenbrugge Blond 0.0%

Veltins 0.0

Wierquer Bier 0.0

 

 

”Alcohol vrij bier heeft door het gebrek aan alcohol een andere smaak”

Wat zijn de nadelen van alcoholvrij bier?

Hoewel alcohol vrije bieren hun voordelen hebben, kunnen ze ook bepaalde nadelen en hebben. 

Hier zijn enkele van de nadelen van alcohol vrije bieren:

Smaak- en aromaverschillen

Alcohol draagt bij aan het smaakprofiel en aroma van traditioneel bier. Alcoholvrij bier mist misschien enkele van de complexe smaken en aroma’s die in hun alcoholische tegenhangers voorkomen. Dit kan voor sommige mensen leiden tot een minder bevredigende smaakervaring.

 

Calorische inhoud

Hoewel alcohol vrije bier over het algemeen minder calorieën bevat dan gewoon bier, zijn ze alles behalve calorievrij. Mensen die de calorie-inname willen minimaliseren, moeten daarom rekening houden met de calorische waarde van alcoholvrij bier.

 

Potentiële triggers

Voor personen die herstellen van alcoholverslaving kan de smaak van alcoholvrij bier mogelijk onbedwingbare trek of emotionele reacties opwekken die verband houden met het drinken van alcohol. Dit kan mogelijk hun pogingen tot nuchterheid belemmeren.

 

Misleidende etikettering

De term “alcoholvrij” of “niet-alcoholisch” kan misleidend zijn. Op veel plaatsen kunnen producten met het label “niet-alcoholisch” nog steeds sporen van alcohol bevatten. Hoewel deze hoeveelheid voor de meeste mensen als verwaarloosbaar wordt beschouwd, is het niet geschikt voor mensen die alcohol volledig moeten vermijden, zoals mensen met bepaalde medische aandoeningen of religieuze overtuigingen.

 

Gebrek aan sociale acceptatie

In sommige sociale omgevingen worden alcohol vrije bieren mogelijk niet zo gemakkelijk geaccepteerd of begrepen als een legitieme keuze. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie of ongemak voor personen die om verschillende redenen ervoor kiezen om geen alcohol te consumeren.

 

Allergieën en gevoeligheden

Sommige mensen hebben allergieën of gevoeligheden voor bepaalde ingrediënten die worden gebruikt in alcohol vrije bier zoals gluten of specifieke additieven. Het is daarom belangrijk om de etiketten goed te lezen als je last hebt van allergieën.

 

Spijsverteringsproblemen

Sommige mensen kunnen spijsverteringsproblemen of een opgeblazen gevoel ervaren na het drinken van alcoholvrij bier. Dit is vergelijkbaar met de effecten die kunnen optreden na het drinken van koolzuurhoudende dranken.

 

Kosten

Alcohol vrije bier kan soms duurder zijn dan gewone bier vanwege het gespecialiseerde brouwproces. Dit zou sommige mensen ervan kunnen weerhouden om niet-alcoholische opties te drinken.

 

Beperkte beschikbaarheid en variëteit

Hoewel de beschikbaarheid van alcohol vrije bier toeneemt, zijn er nog steeds beperkte opties en variëteit in vergelijking met traditionele bieren en vooral in bepaalde uitgaansgelegenheden of winkels.

 

Psychologische associaties

Voor sommige mensen kan het drinken van bier zelfs als het alcoholvrij is toch bepaalde psychologische associaties met alcoholgebruik versterken. Dit zorgt ervoor dat de scheidslijn tussen de twee mogelijk vervaagt.

 

Potentieel voor overconsumptie

Aangezien alcohol vrije bier de bedwelmende effecten van alcohol mist, bestaat de kans dat sommige mensen grotere hoeveelheden consumeren dan met alcoholische bieren, wat weer tot andere gezondheidsproblemen kan leiden.

Tips:

1) Let op de etiketten en ingrediënten van alcohol vrije bieren. Sommige merken gebruiken mogelijk additieven of smaakstoffen om de smaak van alcohol na te bootsen, terwijl andere zich richten op natuurlijke brouwprocessen. Als je allergieën of dieetbeperkingen hebt, controleer dan of er mogelijke ingrediënten zijn die je moet vermijden

2) Net als bij alcoholische bieren zijn alcohol vrije bieren er in verschillende stijlen en smaken. Neem daarom rustig de tijd om verschillende merken en stijlen te verkennen om er één te vinden die het beste bij je persoonlijke voorkeuren past. Of je nu van pils, IPA’s, witbier of andere stijlen houdt, er is waarschijnlijk een niet-alcoholische optie voor jou

3) Alcohol vrije bieren worden het best gedronken op de juiste serveertemperatuur, net als hun alcoholische tegenhangers. Volg daarom de aanbevolen serveertemperaturen voor de specifieke stijl van alcoholvrij bier dat je probeert. Te koud of te warm serveren kan de smaak en algehele ervaring beïnvloeden. Pils of witbier word het beste gedronken tussen de 3 en 5°C

4) Hoewel alcohol vrije bier aanzienlijk minder alcohol bevat dan gewoon bier, zijn ze niet helemaal alcoholvrij. Als je alcohol vermijdt om gezondheids-, religieuze of persoonlijke redenen, houd dan rekening met het alcoholgehalte in niet-alcoholische bieren. Het is over het algemeen veilig voor de meeste mensen maar het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn, vooral als je alcoholgebruik strikt moet vermijden

Max Verstappen is een global Heineken 0.0 ambassadeur

Tot slot

Alcoholvrije bieren stond centraal in dit artikel. Drink jij graag een biertje? En welk biertje geniet je voorkeur? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Alcoholvrije wijn

Paracetamol en alcohol

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *