Actue lymfatische leukemie (ALL)

Acute lymfatische leukemie (ALL) is een vorm van bloedkanker wat ontstaat in het beenmerg. Acuut betekent dat de bloedkanker snel is ontstaan en levensbedreigend is als er geen behandeling gestart wordt. Bij volwassenen en ouderen komt acute lymfatische leukemie veel minder voor. Bij kinderen is acute leukemie vrijwel altijd lymfatisch. Wat is acute lymfatische leukemie? Hoe ontstaat het en wat zijn de symptomen? Hoe wordt acute lymfatische leukemie behandeld? En hoe magnesium helpt bij chemotherapie. Je leest het allemaal in onderstaand artikel. 

ALL cijfers

In 2019 kregen 176 mensen in Nederland de diagnose ALL.
Van deze 176 mensen zijn er 107 man en 69 vrouw.  
Het komt het meest voor bij kinderen tot 14 jaar (52%).  Bij de leeftijdsgroep 45 jaar en ouder komt het minder vaak voor (26%).    
Na 5 jaar zijn gemiddeld nog 52 van de 100 mensen in leven.
acute lymfatische leukemie

Wat is acute lymfatische leukemie?

Als je acute lymfatische leukemie hebt dan is er een probleem bij het ontstaan en de ontwikkeling van witte bloedcellen. Je lichaam maakt witte bloedcellen aan in je beenmerg. In je beenmerg kan een woekering ontstaan van kwaadaardige, onrijpe witte bloedcellen ook wel blasten genoemd. Deze blasten kunnen dan te vroeg in je bloed terechtkomen. 
Kwaadaardig houdt in dat de blasten door je lichaam kunnen verspreiden via je bloed en lymfevaten. Bij een lymfatische leukemie gaat het om een speciaal soort witte bloedcel, de lymfocyt.
De grote hoeveelheden abnormale witte bloedcellen hopen zich op in je beenmerg en verstoren de aanmaak van normale bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes). Dit kan in korte tijd gebeuren: meestal in enkele weken.
Een acute leukemie is een kwaadaardige en levensbedreigende beenmergziekte.

Hoe ontstaat ALL?

Bij acute leukemie is er een aantal veranderingen ontstaan in het DNA van de stamcellen in je beenmerg. Hierdoor rijpen bepaalde jonge witte bloedcellen in het beenmerg niet uit, maar blijven kopieën van zichzelf maken. Dit noemen we blasten. Gezonde cellen reageren op signalen vanuit de omgeving. Bijvoorbeeld het signaal om te stoppen met delen als er voldoende cellen zijn. 
De blasten reageren niet meer op deze signalen. Ze delen ongecontroleerd. Hierdoor ontstaan heel veel abnormale witte bloedcellen in het beenmerg en meestal ook het bloeDe grote hoeveelheden abnormale witte bloedcellen hopen zich op in het beenmerg en verstoren de aanmaak van normale bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes). Dit kan in korte tijd gebeuren: meestal in enkele weken.

Symptomen ALL

Bij acute lymfatische leukemie hopen zich grote hoeveelheden abnormale witte bloedcellen op in je beenmerg. Daardoor raakt de aanmaak van je normale bloedcellen verstoord. Er ontstaat een tekort aan rode bloedcellen, gezonde witte bloedcellen en bloedplaatjes. Dat veroorzaak een aantal klachten:
Een tekort aan rode bloedcellen heet bloedarmoede. Een ander woord hiervoor is anemie. Het veroorzaakt klachten als: 
 – Vermoeidheid
 – Bleekheid
 – Kortademigheid en hartkloppingen 
Andere mogelijke klachten zijn: 
 – Zwarte vlekken voor de ogen
 – Duizeligheid 
 – Oorsuizen
Door een tekort aan bloedplaatjes bloeden wondjes sneller en langer. Dat kun je merken aan: 
 – Spontane neusbloedingen  
 – Onverklaarbare blauwe plekken 
 – Bloedend tandvlees  
 – Overvloedige menstruaties   
 – Puntvormige bloedinkjes in de huid, vooral op de benen
Door een tekort aan normale witte bloedcellen ontstaat er een groter risico op infecties in bijvoorbeeld de mond-keelholte, luchtwegen of urinewegen. Soms heb je alleen last van koorts en nachtzweten, zonder dat duidelijk is waardoor dat komt.
Bovenstaande klachten kunnen natuurlijk ook komen door andere ziektes dan acute leukemie. Vooral klachten van bloedarmoede komen vaker voor. Alleen medisch onderzoek kan aantonen wat de oorzaak is van deze symptomen. 

Behandeling ALL

Acute lymfatische leukemie ontwikkelt zich snel. Daarom begint de behandeling kort nadat de arts de diagnose stelt. 
Je kunt 1 of meer van de volgende behandelingen krijgen: 
 – Chemotherapie
 – Stamceltransplantatie 
 – Doelgerichte therapie    
Heel soms is bestralingen een mogelijke behandeling. Naast bovenstaande benadelingen kun je soms deelnemen aan behandelingen in onderzoeksverband, zogeheten trials. Je krijgt dan een nieuwe behandeling waar artsen nog onderzoek naar doen. 

Extra magnesium bij chemotherapie

Chemotherapie zorgt voor vele bijwerkingen. Eén van deze bijwerkingen van chemotherapie is dat je een magnesiumtekort kunt oplopen. Bij een magnesiumtekort kun je last krijgen van allerlei klachten zoals vermoeidheid, spierkrampen, hoofdpijn, geïrriteerdheid, spierzwakte, rusteloze benen syndroom (RLS), toegenomen stressgevoeligheid, tremoren,  hartritmestoornissen, trombose, bloeddrukverhoging, ischemie (onvoldoende doorbloeding) als gevolg van vaatvernauwing, ontstekingsreacties, gebrek aan concentratie, depressie en angst.
Om een tekort te voorkomen raden wij aan om minimaal drie keer per week een magnesium voet- of ligbad te nemen. Dit zorgt ervoor dat je tekorten worden aangevuld en het ontlast je maag omdat het via je huid wordt opgenomen. Je zult merken dat je na een bad met magnesium een ontspannen gevoel hebt, minder last van krampen en je slaapt er vaak ook beter door. Daarnaast is magnesium betrokken bij allerlei chemische processen in je lichaam waaronder het aanmaken van energie. Omdat je tijdens een chemokuur al minder energie hebt is het extra aanvullen van magnesium wenselijk. 

Tot slot

We zetten alles nog één keer voor je op een rij. Acute lymfatische leukemie (ALL) is een vorm van bloedkanker wat ontstaat in je beenmerg. Acuut betekent dat de bloedkanker snel is ontstaan en levensbedreigend is als er geen behandeling gestart wordt. De behandeling bestaat uit chemotherapie, stamceltransplantatie en doelgerichte behandelingen. Het is wenselijk je magnesiumniveau aan te vullen omdat tijdens behandelingen vaak een tekort ontstaat.

Aanbevolen product

Over dit product

Dit pakket is speciaal ontwikkeld voor jou als nieuwe gebruiker.
Je bent nieuwsgierig naar de werking van een magnesium voetenbad of ligbad met badkristallen van MagnesiumOnly.  
Met dit pakket heb je ruim voldoende voor 6 voetenbaden of 2 ligbaden. 
Het pakket past door de brievenbus. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven.
MagnesiumOnly badkristallen bestaan uit magnesiumchloride in vaste vorm (47% concentratie).  

Ons advies

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Deel dit bericht