actieve kool
Expert: Jaap Gerrijts | 26 augustus 2023 | Leestijd: 8 minuten

Actieve kool

Actieve kool is een stof die ontstaat door het verbranden van plantenresten. Deze actieve kool kan allerlei stoffen aan zich binden doordat moleculen zich aan het oppervlak hechten. Actieve kool wordt soms gebruikt in voedingsmiddelen zoals zwarte ijsjes of pizza’s. Wanneer je actieve kool als supplement koopt wordt er vaak anijs- en pepermuntolie aan toegevoegd. Deze ondersteunen beide de spijsvertering en een goede darmwerking.

Heeft actieve kool gezondheidsvoordelen? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we hoe je actieve kool het beste kunt gebruiken. Lees je mee?!

Actieve kool bevordert een goede vertering en darmwerking

Actieve kool

Actieve kool is wat anders dan de houtskool die je gebruikt voor je barbecue. Hoewel er enige verwarring en scepsis bestaat over de veiligheid en werkzaamheid ervan, is actieve kool die afkomstig is van een natuurlijke bron niet alleen veilig, maar ook effectief voor het bevorderen van ontgifting.

Actieve kool is een natuurlijke behandeling die kan worden gebruikt om gifstoffen en chemicaliën in je lichaam op te vangen waardoor ze kunnen worden weggespoeld zodat je lichaam ze niet opnieuw opneemt. 

Actieve kool kan uit verschillende bronnen worden gemaakt zoals kokosnootschalen. Maar wat is het verschil tussen houtskool en actieve kool? 

Ten eerste bevat barbecue houtskool veel gifstoffen en chemicaliën en daarom mag het nooit worden geconsumeerd. Actieve kool is gemaakt van natuurlijke bronnen en wordt medicinaal toegepast bij ernstige aandoeningen zoals vergiftiging en een overdoses. Het is ook een natuurlijke manier om je lichaam te reinigen van chemicaliën die zich in de loop van de tijd ophopen en je gezondheid kunnen aantasten.

Wat is actieve kool?

Actieve kool ontstaat door de gecontroleerde afbraak van op koolstof gebaseerde verbindingen zoals kokosnootschalen of turf. Om actieve kool te maken worden deze natuurlijke bronnen “geactiveerd” met gassen bij hoge temperaturen waardoor het oppervlak groter wordt. Dit resulteert in een zeer poreus eindproduct dat de adsorptie van medicijnen en gifstoffen mogelijk maakt.

Waar wordt actieve kool voor gebruikt? 

Eén van de meest populaire toepassingen van actieve kool is de veilige en effectieve behandeling van vergiftiging en overdoses. Tegenwoordig maken noodtraumacentra over de hele wereld er gebruik van. Daarnaast word het wordt ook gebruikt in de homeopathie.

Als iemand per ongeluk een giftige stof inslikt dan kan actieve kool helpen het uit het lichaam te verwijderen. Hoe eerder iemand actieve kool krijgt toegediend, hoe beter het werkt.

Actieve kool kan voor de volgende doeleinden worden gebruikt:

Overdosis 

Ontgiften

Schimmels

Indigestie

Winderigheid

Kater

Galstroomproblemen tijdens de zwangerschap 

Verlagen van het cholesterol

Onderzoek toont zelfs aan dat actieve kool in sommige situaties beter werkt dan de maag leeg pompen.

Hoe werkt actieve kool? 

Actieve kool werkt door gifstoffen en chemicaliën op te vangen in de miljoenen kleine poriën. Het is echter doorgaans geen remedie tegen de inname van bijtende gifstoffen zoals petroleum, alcohol, loog of zuren.

Het absorbeert de gifstoffen niet. In plaats daarvan werkt het via het chemische proces van adsorptie. In het lichaam is absorptie de reactie van elementen, waaronder voedingsstoffen, chemicaliën en gifstoffen die worden opgezogen en vervolgens opgenomen in de bloedbaan. Adsorptie is de chemische reactie waarbij elementen zich aan een oppervlak binden.

Het poreuze oppervlak van actieve kool heeft een negatieve elektrische lading die ervoor zorgt dat positief geladen gifstoffen en gas zich ermee binden. Deze hoekjes en gaatjes die de eliminatie van gifstoffen in het lichaam bevorderen zijn het resultaat van een verwarmingsproces wat de ‘activering’ van de houtskool mogelijk maakt.

 

 

”Actieve kool helpen gif uit het lichaam te verwijderen”

Wat zijn de voordelen van actieve kool?

Naast dat actieve kool een veilige en effectieve behandeling is voor het verwijderen van gifstoffen en gif uit het systeem, omvat het aanvullende gebruik van actieve kool ook ontgeuren en desinfecteren en het is een belangrijke stap in de behandeling van de ziekte van Lyme.

Wij hebben de meest belangrijke voordelen en toepassingen van actieve kool voor je op een rij gezet!

 

Maakt je tanden witter

Voor de vele mensen die zich afvragen of actieve kool de tanden witter maakt hebben wij het antwoord! Geactiveerde houtskool helpt je tanden witter te maken en het bevordert tegelijkertijd een goede mondgezondheid. Het doet dit door de pH-balans in de mond te veranderen zodat gaatjes, slechte adem en tandvleesaandoeningen kunnen worden voorkomen.

Het werkt ook om je tanden witter te maken door tandplak en microscopisch kleine organismen die je tanden verkleuren te absorberen. Dit gebruik van actieve kool is kosten effectief en een volledig natuurlijke oplossing voor een stralende glimlach.

Volgens onderzoek kan houtskooltandpasta helpen bij het verwijderen van externe verkleuringen op tanden zonder negatieve schurende effecten. Tandpasta’s die houtskool bevatten zijn het meest effectief als ze worden gebruikt om de herhaling van oppervlakteverkleuring op intacte tanden te vertragen na een professionele reiniging en polijsten.

Als je houtskooltandpasta gebruikt zorg er dan wel voor dat je de ingrediënten controleert op ongewenste toevoegingen. Het is ook belangrijk om te weten dat actieve kool alleen werkt op oppervlaktevlekken waar het zich aan kan binden, zodat het de vlekken van je tanden kan verwijderen.

 

Verlicht een opgeblazen gevoel en winderigheid

Geactiveerde houtskoolpillen of poeders kunnen worden gebruikt om ongemakkelijke winderigheid en een opgeblazen gevoel te verlichten. Het werkt door de gas veroorzakende stoffen te binden in voedingsmiddelen die ongemak veroorzaken. Uit een onderzoek is gebleken dat actieve kool darmgas voorkomt na een gas producerende maaltijd.

En uit onderzoek blijkt ook dat wanneer houtskool wordt gecombineerd met simethicone, een medicijn dat wordt gebruikt om gasbellen af te breken, het nog effectiever is om winderigheid en een opgeblazen gevoel te verminderen.

Sommige mensen vinden dat actieve kool ook kan werken bij diarree, vooral als de diarree wordt veroorzaakt door een teveel aan giftige stoffen.

 

Behandelt alcoholvergiftiging 

Hoewel actieve kool geen alcohol adsorbeert helpt het wel snel andere gifstoffen uit het lichaam te verwijderen die bijdragen aan vergiftiging. Het drinken van alcohol in zijn pure vorm is zeldzaam en mixdrankjes die kunstmatige zoetstoffen en chemicaliën bevatten zijn meer gebruikelijk. Actieve kool behandelt vergiftiging door deze gifstoffen te verwijderen.

Daarnaast tonen sommige onderzoeken aan dat wanneer actieve kool tegelijkertijd met alcohol wordt ingenomen, de alcoholconcentraties in het bloed aanzienlijk kan verlagen. Dit geldt ook als een persoon bewusteloos is of tekenen van acute alcoholvergiftiging vertoont.

 

Reiniging van de spijsvertering

Het gebruik van actieve kool helpt een gezond spijsverteringskanaal te bevorderen door gifstoffen te verwijderen die kunnen zorgen voor:

Allergische reacties

Oxidatieve schade 

Een slechte werking van het immuunsysteem 

Door de gifstoffen uit je systeem te verwijderen kun je:

Gewrichtspijn verminderen

Energie verhogen 

De mentale functie verbeteren

Omgevingsfactoren zoals pesticiden op voedsel, chemicaliën in het water dat we drinken en blootstelling aan schimmels kunnen een giftige last in het lichaam veroorzaken. Het kan soms belangrijk zijn om het maag-darmkanaal te reinigen om zo de algehele gezondheid en welzijn te ondersteunen.

En het blijkt dat actieve kool de goede bacteriën niet samen met de slechte bacteriën in je darmen vernietigt. Houd er ook rekening mee dat houtskool eerder adsorberend dan absorberend is. Ten minste één studie laat zien dat actieve kool mogelijk enigszins onderscheid kan maken tussen wat het wel en niet zou moeten adsorberen.

De onderzoekers die dit onderzoek uitvoerden ontdekten dat “geactiveerde houtskool een lagere bindingscapaciteit vertoonde met de normale geteste bacteriële flora dan met E. coli O157:H7-stammen.

Het lijkt er dus op dat toxine producerende stammen van E. coli waarschijnlijker worden geadsorbeerd door de actieve kool, terwijl de normale bacteriële flora in je darm zoals Enterococcus faecium, Bifidobacterium thermophilum en Lactobacillus acidophilus waarschijnlijk met rust worden gelaten.

 

Noodverwijdering van giftige stoffen

Eén van de meest voorkomende toepassingen van actieve kool is het verwijderen van gifstoffen en chemicaliën bij inname. De meeste organische verbindingen, pesticiden, kwik, kunstmest en bleekmiddel binden zich aan het oppervlak van actieve kool waardoor een snellere verwijdering mogelijk is, terwijl de opname ervan in het lichaam wordt verhinderd.

Actieve kool kan ook worden gebruikt als tegengif in het geval van een accidentele of doelbewuste overdosis van veel farmaceutische medicijnen en vrij verkrijgbare medicijnen. Het is effectief bij een overdosis aspirine, opium, cocaïne, morfine en paracetamol. 

Onderzoek geeft aan dat een groeiend aantal observationele gegevens aantoont dat een enkele dosis actieve kool een aanzienlijke vermindering van de geneesmiddelabsorptie kan teweegbrengen bij acuut vergiftigde patiënten.

Het is enorm belangrijk dat de juiste hoeveelheid zo snel mogelijk wordt toegediend, zeker binnen een uur na inname van een giftige stof. Daarnaast kan actieve kool worden gebruikt bij voedselvergiftiging wanneer misselijkheid en diarree het geval is.

In geval van een noodsituatie waarbij een medicijn, toxine of chemische stof is ingenomen is het absoluut noodzakelijk om onmiddellijk 112 te bellen. Als je geactiveerde houtskool bij de hand hebt dan moet je dit aan de telefoniste vertellen. Deze kan je adviseren om deze toe te dienen voordat de ambulance arriveert. Afhankelijk van de hoeveelheid van een medicijn, de ingenomen gifstoffen of chemicaliën en de soorten gifstoffen kunnen meerdere doseringen nodig zijn. In het ziekenhuis kunnen artsen eventueel meer toedienen als dat nodig is.

 

Schimmels

De meeste mensen denken er niet aan dat er schimmel in hun lichaam leeft, maar dat kan zeker het geval zijn. Giftige schimmels veroorzaken depressie, nier- en leverfalen, verminderde hersenfunctie, hartaandoeningen, oogirritatie, hoofdpijn, braken, verminderde werking van het immuunsysteem en ernstige ademnood. Het is daarom erg gevaarlijk!

Huizen die zijn overstroomd of zelfs huizen met kleine lekkages onder een vloer of een slechte ventilatie kunnen een omgeving creëren waarin schimmel kan gedijen. Slechte ventilatie draagt vaak bij aan het probleem en badkamers, kelders en wasruimtes zijn bijzonder gevoelig voor schimmelgroei.

Het gebruik van actieve kool kan helpen om plekken met schimmel in je huis te verminderen. Studies hebben laten zien dat actieve kool een effectief bindingsvermogen heeft en een aanzienlijke vermindering van de schimmelabsorptie kan veroorzaken. In een geteste oplossing is houtskool ook een effectief middel gebleken om 90 procent van de schimmel te verwijderen.

Zorg ervoor dat je goed let op symptomen van blootstelling aan schimmels zoals piepende ademhaling, huiduitslag, tranende ogen, hoesten of hoofdpijn. Vooral als deze niet in verband kunnen worden gebracht met andere gezondheidsproblemen. Als je deze tekenen opmerkt dan moet je huis zo snel mogelijk worden beoordeeld op schimmelsporen, zelfs als er geen zichtbare schimmel wordt gedetecteerd. 

Het kan namelijk gedijen achter gipsplaten, onder vloeren en in ventilatiekanalen en je realiseert je misschien niet eens dat de niveaus zo hoog zijn totdat je er tests zijn gedaan.

 

Gezonde huid en lichaam

Het gebruik van actieve kool reikt verder dan interne toepassingen. Voor externe behandelingen is het effectief bij het behandelen van lichaamsgeur en acne en het verlichten van ongemakken door insectenbeten, huiduitslag door giftige planten en slangenbeten.

Net zoals het in het lichaam werkt kan het wanneer het plaatselijk wordt aangebracht als een geactiveerd houtskoolmasker of gemengd met andere ingrediënten zoals aloë vera, zich binden aan gif, gifstoffen of vuil die bijdragen aan huidproblemen of reacties.

Naast deze voordelen voor de huid is ook aangetoond dat actieve kool vieze geurtjes helpt verminderen die gepaard gaan met blaarvorming en uitgebreid huidverlies. Het kan hierbij worden gebruikt om de geur te verminderen in combinatie met zuiveringszout.

 

Verminderen van te hoog cholesterol

Studies over de hele wereld laten zien dat actieve kool het slechte cholesterol verlaagt en het goede cholesterol evenveel verhoogt als sommige voorgeschreven medicijnen. In één onderzoek daalde het totale cholesterol met maar liefst 25 procent, het LDL-cholesterol met 41 procent, terwijl het HDL met 8 procent toenam en dit in slechts vier weken. De deelnemers aan het onderzoek namen gedurende de onderzoeksperiode drie doses van elk acht gram.

 

Anti-veroudering

Het gebruik van actieve kool omvat onder meer het helpen voorkomen van cellulaire schade aan de nieren en lever en het ondersteunen van gezonde bijnieren. Het is daarom absoluut noodzakelijk om gifstoffen en chemicaliën routinematig uit het lichaam te verwijderen. 

Geactiveerde houtskool komt de belangrijkste organen ten goede door het lichaam te helpen de gifstoffen en chemicaliën weg te spoelen die deze interne schade veroorzaken. Studies laten zien dat het organische en anorganische verbindingen uit het lichaam kan verwijderen en dat het zich stevig bindt aan metaalverbindingen.

Veroudering is een natuurlijk onderdeel van het leven maar vanwege de giftige belasting waaraan we dagelijks worden blootgesteld via voedsel, onze huizen en werkplekken en onze omgeving moeten we er vanaf komen om voortijdige veroudering te voorkomen.

 

Waterfiltratie

Actieve kool vangt onzuiverheden op in water zoals oplosmiddelen, pesticiden, industrieel afval en andere chemicaliën. Om deze reden worden actieve koolfiltersystemen over de hele wereld gebruikt. Deze filtersystemen zijn echter niet in staat om virussen, bacteriën en hardwatermineralen tegen te houden.

Volgens een studie verwijderen actieve koolfilters wel wat fluoride. Het vermijden van fluoride en het ontgiften ervan is belangrijk voor de mondgezondheid, het goed functioneren van je immuunsysteem en gezond werkende lever en nieren.

Schoon drinkwater is enorm belangrijk voor een goede gezondheid. Typisch leidingwater kan op sommige plekken beladen zijn met chemicaliën, gifstoffen en fluoride. Het is daarom een goed idee om de inname waar mogelijk te beperken en een waterfilter met actieve kool te gebruiken.

 

 

 

”Gebit, spijsvertering, schimmels, waterzuivering, overdosis en insectenbeten”

Hoe kan je actieve kool het beste gebruiken?

Wanneer je actieve kool gebruikt dan is het absoluut noodzakelijk om 12 tot 16 glazen water per dag te drinken. Het is erg belangrijk om voldoende water te drinken in combinatie met actieve kool om uitdroging te voorkomen. Daarnaast helpt het om de gifstoffen sneller weg te spoelen en voorkomt het constipatie die sommige mensen kunnen ervaren.

Als je niet weet hoe je actieve kool in specifieke omstandigheden of situaties moet gebruiken dan hebben we hier enkele tips voor je!

 

Tandheelkundige gezondheid

Voor het bleken van tanden met actieve kool maak je een tandenborstel nat en dompel je deze in actief koolpoeder. Poets vervolgens je tanden zoals he dat normaal zou doen, maar let vooral op de plekken die de meeste vlekken vertonen. Drink een beetje water en spoel het grondig door je mond en spuug het vervolgens uit. Spoel vervolgens je mond goed totdat je spuug helemaal helder is. Voor het beste resultaat poets je je tanden 2 tot 3 keer per week met actief koolpoeder. Als je tanden gevoelig worden door het gebruik van actieve kool, stop dan met het gebruik ervan.

 

Verminder winderigheid

De dosis actieve kool voor het verlichten van winderigheid is ongeveer 500 milligram die je één uur voor een gas producerende maaltijd samen met een vol glas water inneemt. Volg dit onmiddellijk daarna met een extra glas water om de houtskool in je lichaam te krijgen waar deze zich kan binden met gas producerende elementen.

 

Reiniging van schimmels

Als er zichtbare schimmel in je huis aanwezig is dan moet deze op de juiste manier worden bestreden. Het is belangrijk om handschoenen en een beschermend masker te dragen om te voorkomen dat je tijdens het opruimen giftige schimmels inademt. Je kunt een mengsel van actieve kool, zuiveringszout, appelciderazijn, tea tree olie en borax gebruiken om schimmel van harde oppervlakken te verwijderen en te voorkomen dat er in de toekomst nieuwe schimmel ontstaat. Zorg er ook voor dat je de ruimtes in je huis altijd voldoende ventileert om schimmel te voorkomen.

 

Waterfiltering

Actieve koolstofwaterfilters zijn beschikbaar voor systemen voor het hele huis maar ook die je simpel in je keuken kan plaatsten,

Drink voldoende zuiver water om het spijsverteringskanaal te helpen kalmeren, vermoeidheid tegen te gaan, de organen operationeel te houden en de gewrichten en weefsels te smeren.

 

Toxische overbelasting of overdosis

Volwassenen nemen 25 gram bij het optreden van diarree en misselijkheidssymptomen of wanneer voedselvergiftiging wordt vermoed, en kinderen moeten 10 gram krijgen. Verhoog de dosering indien nodig. Vergeet niet dat het enorm belangrijk is dat er voldoende water wordt gedronken wanneer actieve kool wordt ingenomen. Bij vergiftiging bel je eerst 112.

Een juiste dosering is absoluut noodzakelijk. Volgens een Amerikaanse Universiteit wordt bij volwassenen 50 tot 100 gram gebruikt en bij kinderen 10 tot 25 gram. Onder toezicht van een dierenarts wordt soms actieve kool voor honden gegeven om gif te absorberen.

 

Insectenbeten

Meng na een muggenbeet of bijensteek één capsule actieve kool met ½ eetlepel kokosolie en breng dit aan op het aangetaste gebied. Breng het elke 30 minuten opnieuw aan totdat de jeuk en het ongemak verdwenen is. Omdat actieve kool bijna alles bevlekt waarmee het in aanraking komt kun je het gebied het beste inwikkelen met een verband.

 

Slangen- en spinnenbeten

In Nederland hebben we er niet veel last van maar in het buitenland word actieve kool ook gebruikt voor het behandelen van slangen- en spinnenbeten.

Bij het aanbrengen wil je een groter gebied bestrijken dan alleen een klein stukje omdat de bacteriën en virussen die tot weefselschade leiden snel moeten worden bestreden.

Maak een omslagdoek van stof die groot genoeg is om twee keer rond het getroffen gebied te gaan. Dep het mengsel van kokosolie en actieve kool op de stof en wikkel het goed in. Bescherm de wond vervolgens met verband. Breng het mengsel elke twee tot drie uur opnieuw aan en spoel het goed tussen de toepassingen door.

 

Acne

Om acne te behandelen meng je één actieve koolcapsule met twee theelepels aloë vera-gel en breng je de combinatie glad op je gezicht aan. Laat het goed drogen en spoel het vervolgens volledig af. De actieve kool bindt zich met toxines en vuil die bijdragen aan acne. Het is ook goed voor de behandeling van mee-eters.

 

Spijsvertering

Om met een actieve kool-detox je spijsverteringsstelsel te bevorderen neem je 10 gram 90 minuten vóór elke maaltijd en dit gedurende twee dagen. Je kunt actieve kooltabletten of poeder gebruiken om zo een actieve kooldrank te maken.

Eet tijdens de reiniging alleen biologische groenten en fruit, gras gevoerd vlees en wilde vis. Als je tijdens het reinigen last krijgt van constipatie dan is dit een teken dat je niet genoeg water drinkt. Drink daarom elk half uur een glas warm water met een schijfje citroen en een vleugje honing tot de verstopping is verdwenen.

 

Routinematige verwijdering van toxines

Neem twee actieve koolcapsules per dag na blootstelling aan niet biologisch voedsel, zware maaltijden of na contact met andere gifstoffen. Dit ondersteunt een:

Betere cognitieve functie

Vermindering van hersenmist

Gezondere nier- en leverfunctie 

Gezonder maag-darmkanaal

 

Verlagen van het cholesterol

Neem gedurende vier weken 4 tot 32 gram per dag. Gebruik geen actieve kool binnen 90 minuten tot twee uur na inname van voorgeschreven medicijnen of supplementen omdat dit een goede absorptie kan verhinderen.

 

Let op

Wees voorzichtig als je actieve kool plaatselijk of in krachtige vorm gebruikt want deze kan vlekken op voegen en andere stoffen veroorzaken. Bescherm toonbanken, vloeren en kleding altijd vóór gebruik. Als je kronen, doppen of porseleinen facings hebt dan is het mogelijk dat actieve kool hierop vlekken kan veroorzaken.

 

 

”Let erop als je medicatie gebruikt dat je er genoeg tijd tussen laat”

Wat zijn de risico's, bijwerkingen en interacties van actieve kool?

Is het altijd veilig om actieve kool te slikken of plaatselijk te gebruiken? Voor de hier genoemde toepassingen van actieve kool wordt het voor de meeste mensen over het algemeen als veilig beschouwd. Volgens onderzoek is actieve kool bij kortdurend gebruik veilig voor de meeste volwassenen.

Dosering van actieve kool

De juiste dosis actieve kool hangt af van de aandoening die wordt behandeld. Volgens algemene informatie wordt actieve kool bij vergiftiging of een overdosis drugs aanvankelijk toegediend in doseringen van 50 tot 100 gram. Dit wordt doorgaans elke 2 tot 4 uur gevolgd door een nieuwe dosis kool van 12,5 gram per uur. Doseringen voor kinderen liggen over het algemeen rond de 10 tot 25 gram. Omdat elk geval anders is, is het belangrijk om bij een overdosis of vergiftiging altijd een plaatselijk antigifcentrum of de hulpdiensten te raadplegen.

Winderigheid

Voor het voorkomen of verminderen van winderigheid variëren de doseringen van 500 tot 1.000 milligram per dag. 

Cholesterol

Om het cholesterolgehalte te verlagen is 4 tot 32 gram actieve kool per dag de meest gebruikelijke dosering.

Potentiële bijwerkingen 

Bijwerkingen van actieve kool kunnen constipatie en zwarte ontlasting zijn, of in ernstige maar zeldzame gevallen vertraging of verstopping van het darmkanaal, oprispingen in de longen en uitdroging. 

Wat doet actieve kool met je maag? 

Wanneer het in de juiste hoeveelheden wordt gebruikt zou het moeten helpen om je spijsverteringskanaal te ontgiften. Maar bij te veel consumeren kan het leiden tot spijsverteringsproblemen zoals constipatie.

Voordat je kunt profiteren van de vele toepassingen van actieve kool, moet je overwegen hoe deze in je lichaam kan reageren en vooral als je bepaalde medische aandoeningen hebt zoals:

Darmbloedingen 

Darmverstoppingen

Gaten in de darmen

Chronische uitdroging

Langzame spijsvertering 

Recente buikoperatie

Geneesmiddelinteracties

Actieve kool kan de opname van voedingsstoffen, vitamines en andere supplementen verstoren. Het kan ook de voorgeschreven medicijnen verstoren door de hoeveelheid medicijn die je lichaam absorbeert te verminderen. Dit kan vervolgens de effectiviteit van de medicatie verminderen.

Neem daarom altijd actieve kool 90 minuten tot twee uur vóór de maaltijd, supplementen en voorgeschreven medicijnen. 

Mogelijke nadelige interacties met de volgende geneesmiddelen kunnen optreden:

Morfine

Naltrexon 

Acrivastine

Acetaminofine

Bupropion

Carbinoxamine

Fentanyl

Oxycodon

Hydrocodon

Meclizine

Methadon

Mycofenolzuur

Tricyclische antidepressiva

Morfinesulfaatliposoom

Mycofenolaatmofetil

Oxymorfon

Suvorexant

Tapentadol

Umeclidinium

Theofylline

 

 

”Kijk voor de aankoop goed waar de actieve kool van is gemaakt”

Waar kan je actieve kool kopen?

Je kunt actieve koolproducten vinden bij de meeste natuurvoedingswinkels, drogisterijen en ook online. Wanneer je actieve koolproducten koopt voor één van de bovenstaande toepassingen dan is het van cruciaal belang dat je de bron van de houtskool kent. Niet alle actieve koolpillen of supplementen zijn namelijk gelijk.

Zoek naar actieve kool gemaakt van kokosnootschalen of geïdentificeerde houtsoorten met ultrafijne korrels zoals actieve bamboehoutskool en geactiveerde kokosnoothoutskoolpoeder.

In de vorm van actieve kool in poedervorm hebben veel producten kunstmatige zoetstoffen toegevoegd om ze smakelijker te maken maar je moet deze ten alle tijde vermijden. Kunstmatige zoetstoffen zitten namelijk boordevol chemicaliën en eerlijk gezegd heeft het geen zin om actieve kool te gebruiken om je lichaam te ontdoen van chemicaliën en gifstoffen als het vol zit met chemicaliën. Zoet het indien gewenst op natuurlijke wijze met vers sap of een natuurlijke zoetstof.

Tips:

1) Als je actieve kool inwendig gebruikt, volg dan de aanbevolen doseringen en raadpleeg een arts als je een onderliggende aandoening hebt of medicatie gebruikt. Het kan namelijk de opname van medicijnen verstoren

2) Intern gebruik van actieve kool mag niet continu zijn omdat dit na verloop van tijd de opname van voedingsstoffen kan verstoren

3) Er zijn verschillende soorten actieve kool beschikbaar zoals korrelige, poedervormige en gepelletiseerde vormen. Kies het juiste type voor het beoogde gebruik

4) Bewaar actieve kool in een droge omgeving om de effectiviteit ervan te behouden

Actieve kool helpt bij het beschermen van de huid tegen veroudering

Tot slot

Actieve kool stond centraal in dit artikel. Heb jij last van veroudering van de huid? En wat doe je daar tegen? We vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Spirulina

Mariadistel

Chlorella

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *