Acrylamide is een chemische stof die aanwezig is in bepaalde voedingsmiddelen en wordt gevormd uit suikers en een aminozuur dat asparagine wordt genoemd. Het ontstaat tijdens het bereiden op hoge temperatuur zoals bij het braden, grillen, frituren of bakken van granen en aardappelen. De hoogste niveaus van acrylamide in voedingsmiddelen zijn namelijk aanwezig in producten op basis van aardappelen en granen.
Dit komt omdat bij zetmeelrijke producten die op een hoge temperatuur worden bereid de meeste acrylamide word gevormd.
Enkele voorbeelden waar veel acrylamide in voorkomt zijn:
• Patat
• Brood
• Ontbijtgranen
• Chips
• Biscuits
• Ingeblikte zwarte olijven
• Pruimensap
• Voeding voor huisdieren
• Sigaretten
• Koffie
Acrylamide is een kleurloze, geurloze en kristallijne vaste stof. Wanneer de stof wordt gesmolten en verwarmd komen er dampen vrij die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.
Behalve in verschillende voedingsmiddelen kun je deze chemische stof vinden in sigarettenrook en in sommige industriële, huishoudelijke, schoonheid en textielproducten.
Acrylamide wordt gebruikt om stoffen te maken die polyacrylamide en acrylamidecopolymeer worden genoemd. Het word in een aantal industrieën gebruikt om producten te helpen vormen, verwerken, stabiliseren en te filteren.
De stof wordt gebruikt in een aantal van de volgende industrieën:
• Bouw
• Papier
• Kunststoffen
• Olie
• Mijnbouw
• Textiel
• Cosmetica
• Voedselverwerking
• Kleurstoffen
• Lijmen
• Agrarische
• Verpakking van levensmiddelen
• Zuivering van drinkwater en afvalwater
”De meeste mensen krijgen acrylamide binnen via voedsel”