acerola
Expert: Jaap Gerrijts | 17 maart 2023 | Leestijd: 7 minuten

Acerola

Acerola is een tropisch fruit en bevat veel vitamine A en vitamine C. Het is niet alleen erg lekker maar zit ook boordevol goede voedingsstoffen zoals mineralen, vitamines en antioxidanten. 

 

Acerola kent vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en welke goede voedingstoffen het bevat. Lees je mee?!

Acerola

Acerola is een tropische superfood die behoort tot de Malpighiaceae familie. Het is een kersachtige fruitsoort die ook wel Barbados kers word genoemd em komt oorspronkelijk uit verschillende tropische landen zoals Caribisch gebied, Mexico en West-Indië. De Latijnse naam is Malpighia emarginata en de fruitsoort heeft ook andere benamingen zoals West-Indische kers, Antilliaanse kers, Puerto Ricaanse kers, wilde crêpe-mirte, cereza en cereso.

Acerola is een geliefde fruitsoort in deze tropische landen en bevat veel verschillende stoffen die enorm gezond voor je zijn. De voedingswaarde van acerola heeft veel gemeen met zowel bessen als andere soorten kersen die worden beschouwd als “steenvruchten” die behoren tot de brede Rosaceae-familie. De meeste mensen beschrijven deze felrode vrucht als een smaak vergelijkbaar met bessen met een zoete en scherpe smaak.

Net als andere kersen en bessen bevat acerola weinig calorieën en het is een geweldige bron is van fytonutriënten, vitamines en mineralen. Elke vrucht heeft verschillende kleine zaadjes die eetbaar zijn en waar enkele van de antioxidanten van de vrucht worden aangetroffen. Het eten van de schil die groen is als de vrucht onrijp is, dan oranje wordt en uiteindelijk felrood als hij rijp is, wordt ook aanbevolen om vezels en fytonutriënten te verkrijgen.

Waar word Acerola allemaal voor gebruikt?

Ondersteunt het immuunysteem

Goed voor hart en bloedvaten

Rijk aan vitamine C 

Helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit

Ondersteunt de gezondheid van de mond en tanden

Bevordert de energiestofwisseling

Antioxiderende eigenschappen

Helpt bij vermoeidheid

Ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel

Ondersteunt de gezondheid van het hart

Kan ontstekingen helpen verminderen

Acerola kan vers, gedroogd of in supplementvorm worden geconsumeerd. De vrucht kan worden toegevoegd aan sappen, smoothies of andere recepten om een voedzame boost te geven. 

 

 

”De bioflavonoïden in acerola hebben een ondersteunende werking”

6 gezondheidsvoordelen van acerola!

Acerola is een rijke bron van vitamine C en andere antioxidanten en kan verschillende potentiële gezondheidsvoordelen bieden. 

Versterkt het immuunsysteem 

Het hoge gehalte aan vitamine C kan helpen de werking van het immuunsysteem te ondersteunen en de duur en ernst van verkoudheid en andere luchtweginfecties te verminderen.

Antioxiderende eigenschappen 

Acerola bevat verschillende antioxidanten zoals vitamine C en polyfenolen die kunnen helpen beschermen tegen cellulaire schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Verbetert de gezondheid van de huid 

De antioxidanten in acerola kunnen helpen beschermen tegen huidbeschadiging veroorzaakt door UV-straling en andere omgevingsfactoren. Ze kunnen ook helpen de huidskleur en textuur te verbeteren.

Rijke bron aan vitamine C 

Acerola is als superfood één van de rijkste natuurlijke bronnen van vitamine C wat belangrijk is voor de werking van het immuunsysteem, de gezondheid van de huid en wondgenezing.

Kan ontstekingen verminderen 

De vrucht heeft natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen en symptomen van aandoeningen zoals artritis te verlichten.

Ondersteunt de gezondheid van het hart 

De polyfenolen in acerola kunnen ontstekingen en oxidatieve stress helpen verminderen wat risicofactoren kunnen zijn voor hartaandoeningen.

Er is veel onderzoek gedaan naar deze bijzondere superfood en men heeft het volgende ontdekt.

 

Ondersteuning van het immuunsysteem 

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de antioxidanten in Acerola. Het bevat polyfenolen en bioflavonoïden die verband houden met de preventie van kanker en cognitieve gezondheid.

Een aantal onderzoeken hebben laten zien dat er een omgekeerd verband bestaat tussen het eten van groenten en fruit die vitamines zoals vitamine C en A bevatten en het optreden van verschillende chronische gezondheidsproblemen. Men heeft het dan over aandoeningen zoals:

Neurodegeneratieve aandoeningen

Kanker

Maag- en darm aandoeningen

Hartaandoeningen

Oogaandoeningen

Acerola bevatten anthocyanen en dit zijn kleurstoffen die tot de flavonoïden behoren. Hier is van aangetoond dat ze ontstekingsremmende effecten hebben en kunnen helpen verlichting te bieden bij chronische en pijnlijke aandoeningen zoals artritis.

 

Bescherming van de huid 

Acerola bevat samentrekkende stoffen die helpen om vochtafscheiding van de huid of slijmvlies tegen te gaan. Deze stoffen hebben ook antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen. Dit kan er voor zorgen:

Verspreiding van bacteriën worden beheerst

Verlies van huidelasticiteit tegen te gaan

Vermindering van puistjes en vlekken

Schade door zonlicht verminderen

Acerola bevat veel vitamine C wat goed is voor de huid en helpt bij de aanmaak van collageen en het genezen van wonden. Verschillende onderzoeken laten zien dat de fruit natuurlijke huidblekende effecten heeft. Het kan helpen bij het verminderen van donkere vlekken en hyperpigmentatie wat het meeste voorkomt op oudere leeftijd.

Acerola kan ook worden verwerkt tot olie en deze word vaak gecombineert met amandel- of kokosolie en op haar en hoofdhuid aangebracht. Men beweert dat het kan helpen om schade, breuk en infecties aan het haar te voorkomen.

 

Verbeteren van de spijsvertering en de stofwisseling

Acerola wordt al eeuwenlang in traditionele geneeswijzen gebruikt voor de behandeling van buikpijn, diarree en verstoring van de lever. Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan maar men beweert dat het fruit de stofwisseling en spijsvertering kan ondersteunen. DIt doet het door ontstekingen te verminderen en belangrijke voedingsstoffen te leveren zoals vitamine A, C, magnesium, kalium, ijzer en vezels.

Deze superfood bevat ook veel pectinevezels wat kan helpen:

De bloedsuikerspiegel te stabiliseren 

Risico op insulineresistentie en diabetes verminderen

Regelmaat van de darmen te verbeteren

 

Bescherming van de mond en tanden

Acerola bevat stoffen die helpen om microben te doden. De fruitsoort word daarom soms toegevoegd aan antimicrobiële mondspoelingen. Acerola kan helpen bij:

Beschermen van tandvlees

Voorkomen van tandbederf 

Infecties te voorkomen

 

Bescherming van de cognitieve functie 

Bessen worden beschouwd als brainfood omdat ze de hersenen kunnen helpen beschermen tegen geheugenverlies en de cognitieve functie tot op hoge leeftijd ondersteunen. De fytonutriënten en anthocyanines in acerola zijn in staat om ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen die hersencellen en neuronen beschadigen.

Naast het ondersteunen van de hersenen is de consumptie van kersen gekoppeld aan verbeterde energieniveaus en klachten na het sporten zoals vermoeidheid, pijn en ontstekingen te verminderen.

 

 

”Bevat veel vitamine A en C”

Wat is de voedingswaarde van acerola?

Wist je dat Acerola één van de rijkste bronnen van vitamine C is en ongeveer 50 tot 100 keer meer vitamine C bevat dan sinaasappels of citroenen? Acerola staat bekend om het grote gehalte aan vitamine C maar bevat daarnaast nog meer interessante voedingsstoffen. 

Acerola bevat ook een andere belangrijke antioxidant namelijk vitamine A. Er zit ongeveer dezelfde hoeveelheid vitamine A in acerola als in wortels die bekend staan als één van de grootste bronnen van vitamine A.

Wat is de voedingswaarde van Acerola?

Vitamine                              Per 100 gram rauwe acerola

Vitamine A                          38 milligram 

Pantotheenzuur                 0,309 milligram

Riboflavine                          0,06 milligram 

Thiamine                              0,02 milligram

Vitamine C                           1680 milligram 

Mineraal                               Per 100 gram rauwe acerola

Magnesium                         18 milligram 

Kalium                                  146 milligram 

Natrium                                7 milligram 

Calcium                                 12 milligram

IJzer                                       0,2 milligram

Fosfor                                    11 milligram

Koper                                    0,8 milligram 

Zink                                        0,1 milligram

Onderzoek laat zien dat de grootste concentratie aan voedingsstoffen en antioxidanten beschikbaar is in biologisch geteelde acerola. Dit fruit is rijk aan polyfenolische flavonoïdeverbindingen die beter bekend staan als anthocyanineglycosiden. 

Anthocyanines zijn verantwoordelijk voor het geven van hun dieprode, paarse of blauwe kleur aan verschillende soorten fruit. Om deze reden zijn deze verbindingen het meest geconcentreerd in de schil van fruit.

 

 

”De vrucht is kwetsbaar en niet lang houdbaar is nadat hij is geplukt”

Hoe gebruik je acerola?

Acerola word niet vaak in supermarkten aangeboden maar ze kunnen rauw gegeten worden. Je kunt ze ook koken of het fruit in supplementvorm consumeren.

Als je toegang hebt tot verse acerola bijvoorbeeld in een Aziatische supermarkt zoek dan felrood gekleurd fruit uit dat zacht is en een aangename geur heeft. Onderzoek heeft aangetoond dat het vitamine C gehalte in deze vrucht snel daalt zodra deze volwassen is. Het kan daarom handig zijn om acerola in te vriezen als je ze langer wilt bewaren of op een later tijdstip wilt gebruiken.

Acerola is ook in andere vormen te verkrijgen:

Acerola-kersenpoeder – Word ook wel vitamine C-poeder genoemd en zit meestal in capsules. Zowel kersenpoeder als extract kunnen worden gemengd in water, fruit- of groentesappen.

Acerola sap – Acerola bevat ongeveer 80 procent sap waardoor ze hoed geschikt zijn voor vers geperste sappen. Je vind deze sappen vaak in natuurwinkels, online of Aziatische supermarkt. Houd er rekening mee dat zowel de kersen als het sap snel kunnen bederven. Zorg er voor dat je binnen enkele dagen nadat het fruit is geplukt er sap van maakt.

Extracten en tincturen –  Geconcentreerde sappen van acerola bevatten enorm veel antioxidanten en worden voor een grote verscheidenheid aan klachten gebruikt.

Crèmes – Deze worden aangebracht om de elasticiteit van de huid en de productie van collageen te verbeteren.

Hoe kun je deze supplementen het beste gebruiken? 

Meng acerola-kersensap of poeder in smoothies, havermout of yoghurt. De smaak gaat goed samen met andere bessen en kersen en het combineren van verschillende soorten fruit zorgt voor nog meer voedzame stoffen.

 

 

”Acerola is voor de meeste mensen veilig voor consumptie”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van acerola?

De meeste mensen kunnen acerola goed worden verdragen. toch zijn er enkele bijwerkingen mogelijk helemaal wanneer men er teveel van nuttigd. Daarnaast kunnen allergieën voorkomen bij mensen die gevoelig zijn voor bessen, kersen of ander tropisch fruit.

Het nemen van hoge doseringen kan ook een ophoping van vitamine C in het lichaam veroorzaken en dut kan zorgen voor:

Diarree

Buikkramp

Misselijkheid

Braken

Hoofdpijn

Zweten

Duizeligheid

Er is te weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van acerola tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. Als je het wilt gebruiken in deze periode neem dan kleine hoeveelheden of overleg eerst met de arts.

Als je medicatie gebruikt die een wisselwerking hebben met vitamine C dan kun je dit het beste vermijden of overleg eerst met de arts of apotheker. Er is een mogelijkheid dat er een wisselwerking bestaat met:

Fluphenazine

Warfarine

Medicatie met oestrogeen

Medicatie voor de nieren

Medicatie voor bloed-ijzeraandoeningen 

 

 

”Capsules zijn makkelijk te doseren”

Wat is de beste dosering van acerola?

Er zijn geen standaard doseringen bekend en daarom is het belangrijk om het verse fruit in kleine beetjes te eten. Eet dagelijks een handvol acerola om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Wanneer je een supplement gebruikt dan is het belangrijk om je aan de gebruiksaanwijzing te houden.

Een algemene dosering voor volwassenen is één afgestreken theelepel of 3,6 gram poeder gemengd met ongeveer 0,25 cl water of een andere drank. Deze hoeveelheid kan ongeveer drie tot vijf keer per week worden ingenomen om de vitamine C inname te verhogen.

Bij het gebruik van capsules raad men aan om 2 tot 3 maal daags 2 capsules bij voorkeur bij de maaltijd in te nemen. Deze capsules bevatten gemiddels 400 milligram acerola extract.

Het kan nooit verkeerd zijn om het gebruik op te bouwen de eerste week. Je kunt je daarna aan de gebruiksaanwijzing houden.

Tips:

1) Bewaar verse acerola in de diepvries als je het niet meteen gaat gebruiken

2) Zorg dat je niet teveel acerola eet omdat het enorm veel vitamine C bevat. Een handjevol per dag is ruim voldoende

3) Als je twijfelt of je supplementen kunt combineren met medicatie overleg dan altijd met je arts of apotheker

4) Acerola is een superfood wat een prima aanvulling maar zeker geen vervanging is voor een gezond en gebalanceerd eetpatroon

Tot slot

Acerola stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En wat staat er dan zoal op het menu? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat is vitamine A?

Waar zit ijzer in?

Waar zit vitamine C in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *