ACE-remmers en magnesium tekort

ACE-remmers en magnesium
ACE-remmers ook wel bloeddruk, cholesterol verlagers of plaspillen worden voor-geschreven bij hart- en vaatziekten. De keuze van het medicijn is afhankelijk van het type aandoening. Bij het gebruik van ACE-remmers kan een verstoorde  elektrolytenbalans optreden waardoor tekorten aan mineralen ontstaan. Het verband tussen ACE-remmers en magnesium tekort komt vaak voor omdat ACE-remmers vaak langdurig worden gebruikt. 

Wat zijn ACE-remmers?

Mensen met een hoge bloeddruk voelen hier in het algemeen niets van. Hoge bloeddruk is ook geen ziekte, maar geeft meer kans op hart- en vaatziekten. Als je bloeddruk is verhoogd, stroomt het bloed te krachtig door je vaten. Dit is schadelijk voor je bloedvaten. Beschadigde bloedvaten verhogen de kans op een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding) en ernstige hartziekten zoals hartkramp en hartfalen. 
ACE is de afkorting van een enzym dat een rol speelt bij de spanning van de spiertjes rond je bloedvaten. Door het ACE te remmen vermindert de spanning in deze spiertjes. Hierdoor worden je bloedvaten ontspannen en wijder. Het bloed kan daardoor beter doorstromen en je bloeddruk gaat omlaag. Door ACE-remmers scheiden je nieren ook meer zout (natrium) uit met je urine. Dit helpt ook je bloeddruk omlaag te brengen. Door de lagere bloeddruk is er minder kans op een hart- en vaatziekte, zoals een beroerte.

Wanneer schrijft een arts ACE-remmers voor?

ACE-remmers worden voorgeschreven bij hoge bloeddruk, chronisch hartfalen, een gestoorde linkerventrikelfunctie, diabetische nefropathie met macroproteïnurie bij type I diabetes en nierziektes. Stofnamen van ACE-remmers eindigen op ‘pril’: benazepril, captopril, cilazapril, enalapril, fosinopril, lisinopril, moëxipril, perindopril, quinapril, ramipril, trandolapril, zofenopril. ACE-remmers worden verkocht onder een merknaam die meestal afwijkt van de stofnaam. De stofnaam is te vinden op de bijsluiter. 
Wanneer zijn ACE-remmers niet nodig? ACE-remmers werken vaak minder goed bij mensen van het negroïde ras, omdat het reninegehalte in het bloed bij hen van nature lager is.  

ACE-remmers bijwerkingen

 – Duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel
 – Hoofdpijn
 – Vermoeidheid
 – Maag-darmklachten
 – Nierfalen
 – Hyperkaliëmie
 – Hypotensie
Bij ACE-remmers komt kriebelhoest voor als bijwerking. Als de hoest heel hardnekkig is en niet minder wordt na gebruik van een middel tegen kriebelhoest, is het verstandig om contact op te nemen met je arts.

ACE-remmers en een magnesiumtekort?

Magnesium is een antagonist van calcium en kan de biologische beschikbaarheid van calcium verder verlagen en hierdoor de werking van calcium-antagonisten versterken (en het risico op bijwerkingen vergroten). Het is bekend dat magnesium een vaatverwijdend en bloeddrukverlagend effect heeft. 
Magnesium kan namelijk calcium van het oppervlak van de gladde spiercellen van de bloedvaten verdringen en het interfereert met het metabolisme van de neurotransmitter acetylcholine in de neuronen die voor concentratie van de bloedvaten zorgen. Mensen met lage magnesiumniveaus hebben meestal meer medicatie tegen hoge bloeddruk nodig dan normaal. 
Bij lage magnesium waardes kun je het beste contact opnemen met je arts en vragen hoe je dit het beste aan kunt vullen in combinatie met ACE-remmers.

ACE-remmers en corona

In mei van 2020 waren er verontrustende berichten over ACE-remmers en Covid-19. ACE- remmers verlagen namelijk de bloeddruk door de productie van een enzym af te remmen of door receptoren voor angiotensin te blokkeren. Op deze manier wordt de productie en de opname van angiotensin2 verminderd, een proteïne dat je bloeddruk verhoogt door bloedvaten te vernauwen. 
Uit dieronderzoek was echter bekend dat ACE-remmers en ARB’s de productie van ACE2 in andere organen opvoert. Gevoegd bij de wetenschap dat in het buitenste membraan van longcellen ook ACE2 aanwezig is en dat het coronavirus juist via die route de cel binnendringt, was de zorg gerechtvaardigd dat gebruikers van deze medicijnen gevoeliger voor infectie konden zijn.
Aangezien bijna de helft van de Amerikaanse volwassenen aan hartziekten en hoge bloeddruk lijden, was de behoefte urgent uit te vinden wat de relatie is tussen Covid-19 en deze algemeen  gebruikte medicijnen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat coronapatiënten met deze medicatie niet meer kans hebben op besmetting en indien geïnfecteerd, was hun ziekteverloop niet ernstiger.

Hoge kalium lage zink door verstoorde elektrolytenbalans

Bij het gebruik van ACE-remmers kan een verstoorde elektrolytenbalans optreden als je nieren minder goed werken. Hierdoor neemt het risico op een hoge kalium- of een lage zinkconcentratie in het bloed toe. Daarom wordt er aangeraden geen extra kalium te gebruiken wanneer je ACE-remmers gebruikt. Extra zink tot je nemen wordt geadviseerd. 

Magnesium advies

Als je ACE-remmers gebruikt dan is de kans aanwezig dat je een magnesiumtekort hebt. Het is daarom belangrijk dat je twee uur voor je medicatie of vier uur erna pas een voetbad neemt zodat het elkaar niet versterkt of verstoort. Je kunt je magnesiumbalans het beste herstellen door 3 keer per week een voet- of ligbad te nemen. 

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen