5 htp werking
Expert: Jaap Gerrijts | 15 april 2023 | Leestijd: 6 minuten

5 HTP werking

Wat is de werking van 5 HTP en wat zijn de bijwerkingen? 5 HTP staat voor 5-Hydroxytryptofaan en dit is een van nature voorkomende aminozuur dat in het lichaam wordt omgezet in serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die onder andere helpt bij het reguleren van stemming, eetlust en slaap.

 

Wat is de werking van 5 HTP? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we waar het goed voor is en wat de bijwerkingen zijn. Lees je mee?!

5 HTP werking

Wanneer je 5 HTP als supplement gebruikt dan dringt het makkelijk de bloedhersenbarrière binnen en wordt het vervolgens omgezet in de neurotransmitter serotonine. Deze stof kan helpen om de stemming te verbeteren en angst te verminderen. Serotonine is ook betrokken bij het reguleren van de eetlust en seksualiteit. Nadat 5 HTP is omgezet in serotonine kan het vervolgens worden omgezet in melatonine. Melatonine is een hormoon dat je helpt bij het slapen en word daarom ook wel het slaaphormoon genoemt. 

Het voordeel in dit proces is dat 5 HTP geen transportmolecuul nodig heeft zoals andere aminozuren waaronder L-tryptofaan. L-tryptofaan is een essentieel aminozuur en de voorloperstof van 5 HTP.

Naast het verhogen van serotonine en melatonine heeft het ook een belangrijke invloed op andere neurotransmitters en moleculen zoals:

Dopamine 

Adrenaline

Noradrenaline 

BDNF 

Bèta-endorfine

 

 

”5 HTP is een aminozuur dat op natuurlijke wijze in je lichaam wordt aangemaakt”

Wat is 5 HTP?

5 HTP staat voor 5-hydroxytryptofaan en dit is een voorloper van de neurotransmitter serotonine. Je lichaam kan de stof aanmaken vanuit het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan wordt eerst via het enzym tryptofaanhydroxylase omgezet in 5 HTP en vervolgens wordt 5 HTP via het enzym L-aminozuurdecarboxylase omgezet in serotonine.

Als supplement word 5 HTP gewonnen uit de zaden van de Griffonia simplicifolia. Het word meestal in capsules verkocht en gebruikt voor de behandeling van de volgende symptomen en aandoeningen:

Slaapstoornissen

Depressie

Angst

Hoofdpijn  

Migraine

Overgewicht

Fibromyalgie 

PMS of premenstruele dysfore stoornis 

ADHD

Symptomen van de ziekte van Parkinson en andere neurologische problemen

Ontwenningsverschijnselen van alcoholisme en roken

 

 

”Stress, overgewicht, slaap, angst, depressie”

4 gezondheidsvoordelen van 5 HTP!

5 HTP word voornamelijk gebruikt om de opbouw van serotonine te verhogen. Het kan daarmee positieve effecten kan hebben op iemands slaap, humeur, energieniveau, motivatie, eetlust en de werking van het zenuwstelsel.

Serotonine kan niet in supplementvorm worden ingenomen omdat het de bloed-hersenbarrière niet kan passeren en daarom is het nemen van 5 HTP een goede manier om toch dit effect te bereiken.

Wat zijn de voordelen van 5 HTP? De stof is uitgebreid onderzocht en wij hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet!

 

Kan de slaapkwaliteit helpen verbeteren

5 HTP werkt niet zoals slaapverwekkende medicijnen maar het kan je helpen om je meer ontspannen te voelen en dit kan er voor zorgen dat je gemakkelijker kunt slapen. De stof is een belangrijke schakel bij de omzetting van serotonine naar melatonine waardoor je beter en langer kunt slapen.

Onderzoek heeft laten zien dat het vooral goed werkt voor het bestrijden van slapeloosheid wanneer het wordt ingenomen met GABA en valeriaanwortel die beide ook kalmerende effecten hebben. Deze combinatie kan de tijd die nodig is om in slaap te vallen verkorten.

 

Kan helpen bij van angst en depressie

Hoewel supplementatie met 5 HTP niet voor iedereen werkt, zijn er aanwijzingen dat het bij sommige mensen kan helpen bij het verminderen van:

Stress

Depressie

Angstsymptomen 

Paniekaanvallen

Waarom werkt 5 HTP zo goed voor angst? De stof kan de aanmaak van serotonine in de hersenen stimuleren. Dit kan een grote impact hebben maar werkt niet altijd beter dan voorgeschreven medicijnen. Het voordeel is wel dat het vaak minder bijwerkingen geeft dan zware medicatie. Er zijn verschillende onderzoeken geweest die het hebben getest echter deden hier vaak kleine groepen mensen aan mee. In de toekomst zal hier meer onderzoek naar gedaan moeten worden om te kijken hoe de stof zo effectief mogelijk kan worden ingezet bij deze klachten.

Tegenwoordig raden artsen mensen meestal aan om 5 HTP te combineren met andere antidepressiva voor extra ondersteuning. 5 HTP kan ook prima worden gebruikt door mensen die SSRI-resistent zijn tegen depressies.

 

Kan mogelijk helpen bij obesitas

Er zijn onderzoeken geweest bij mensen met overgewicht waarbij is aangetoond dat 5 HTP kan helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies door:

Stimuleren van verzadiging 

Verminderen van eetlust 

Verminderen van calorie-inname 

In één onderzoek die vier weken duurde werd 5 HTP gebruikt door postmenopauzale vrouwen met overgewicht en dit hielp het gewichtsverlies aanzienlijk te vergroten en de body mass index te verlagen.

Een ander onderzoek waarbij deelnemers twee weken lang 750 milligram 5 HTP namen ontdekte men dat suppletie gepaard ging met:

Een klein gewichtsverlies

Minder inname van voedsel en vooral koolhydraten

Ook hier zal in de toekomst meer onderzoek naar gedaan worden om te kijken hoe de stof zo effectief mogelijk kan worden ingezet bij obesitas.

 

Kan pijn en symptomen bij fibromyalgie verminderen

Verschillende studies hebben bewijs gevonden dat 5 HTP kan helpen bij het verminderen van een aantal fibromyalgiesymptomen zoals:

Stijfheid

Pijn

Angst

Gevoeligheid

Vermoeidheid

In een bepaald onderzoek werd tijdens de behandelingsperiode bij bijna 50 procent van de mensen met fibromyalgie een redelijke verbetering waargenomen. De stof werkt hierbij het beste wanneer het ten minste enkele weken of maanden word gebruikt.

5 HTP kan ook helpen bij het verlichten van migrainesymptomen wanneer het veroorzaakt word door lage serotonineniveaus. Een onderzoek liet zien dat suppletie leidde tot een aanzienlijke verbetering bij ruim 70 procent van de deelnemers die werden behandeld met 5 HTP.

 

 

”Vermoeidheid, Slechte spijsvertering, spierspasmen”

Wat zijn de bijwerkingen van 5 HTP?

Is 5 HTP veilig en wat zijn de bijwerkingen? De stof lijkt over het algemeen veilig voor de meeste volwassenen wanneer het oraal word ingenomen met maximale doseringen tot 400 milligram per dag gedurende maximaal een jaar. 

Er zijn mogelijke bijwerkingen van 5 HTP waar je op moet letten zoals:

Vermoeidheid 

Slaperigheid

Slechte spijsvertering

Maagproblemen

Maagzuur

Misselijkheid

Braken

Seksuele disfunctie

Spierspasmen en spierzwakte

Er wordt verondersteld dat hoge doseringen in zeldzame gevallen ook kunnen bijdragen aan spiergevoeligheid en bloedafwijkingen.

5 HTP mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen of tijdens de borstvoeding. Als je een operatie moet ondergaan dan raad men aan om twee weken van tevoren te stoppen met het gebruik van 5 HTP.

Het is daarnaast belangrijk als je antidepressiva of angstmedicatie gebruikt om het gebruik van 5 HTP supplementen te vermijden. Antidepressiva kunnen SSRI’s en MAO-remmers zijn. Als je dit wel wilt combineren doe dit dan alleen in overleg met een arts. De stof verhoogt namelijk serotonine en verschillende medicatie heeft ook een sterke invloed hierop wat ervoor kan zorgen dat je bijwerkingen kan krijgen zoals gedragsstoornissen of abnormale mentale functies. 

Vermijd daarom het gebruik van 5 HTP als je één  van deze medicijnen gebruikt:

Amitriptyline

Imipramine 

Clomipramine 

Paroxetine

Fluoxetine 

Sertraline

Meperidine

Dextromethorfan

 

 

”Gunstig voor een goede geestelijke balans”

Wat is de juiste dosering van een 5 HTP supplement?

Een supplement met 5 HTP bestaat uit een extract van zaden van de Griffonia simplicifolia plant die van nature 5 HTP bevat. De plant word na de bloei geoogst en van de donkere peulen een extract gemaakt.

Als je op zoek bent naar een supplement kijk dan naar de inhoud en zoek naar 5 HTP / 5-hydroxy-tryptofaan / Natuurlijk griffonia-extract.

De aanbevolen dosering  varieert afhankelijk van iemands symptomen. In onderzoeken zijn doseringen van 150 tot 800 milligram per dag veilig bevonden. Meestal word een dosering van 100 tot 200 milligram per dag aanbevolen op de verpakking.

Soms zijn hogere doseringen tot 3.000 milligram per dag nodig maar het is belangrijk om dit eerst met een arts te overleggen voor dit gaat gebruiken.

De meeste mensen beginnen met het nemen van 5 HTP voor een periode van ongeveer twee tot zes weken. Afhankelijk van hoeveel er word gebruikt moet de totale dosering  worden verdeeld over twee tot drie doses per dag voor het beste resultaat.

Je kunt het beste beginnen met een lage dosis en deze elke één tot twee weken geleidelijk verhogen totdat een optimale dosis is bereikt.

Tips:

1) Als het je doel is om verzadiging tijdens het eten te ondersteunen en gewichtsverlies aan te moedigen dan kun je een 5 HTP supplement het beste voor of bij een maaltijd innemen

2) Als je 5 HTP gebruikt om de slaap te verbeteren neem het dan een uur voor het slapen gaan in

3) Als je twee tot maximaal drie maanden een 5 HTP supplement hebt gebruikt stop dan minimaal een week voor je het weer gaat gebruiken om gewenning en bijwerkingen te voorkomen

4) Overleg bij ziekte of het gebruik van medicatie altijd met de arts of apotheker voor je 5 HTP gaat gebruiken

Tot slot

De 5 HTP werking stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens een 5 HTP supplement gekocht? En met welk doel kocht je het en wat zijn je ervaringen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Overgewicht bij ouderen

Wat is migraine?

Fibromyalgie aanvallen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *